(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3123

Știri externe - februarie 2014 (EXT)

Tags: ;

BELGIA:Legea privind eutanasierea copiilor a fost adoptată de Parlament

Parlamentul Belgiei a adoptat, în formă definitivă, proiectul de lege care permite eutanasierea minorilor, informează Mediafax. Astfel, minorii care suferă de boli incurabile vor putea opta pentru eutanasie, conform unei legi deosebit de contestate. Belgia, ţară cu tradiţie catolică, a devenit a doua ţară din lume, după Olanda, care legalizează eutanasierea minorilor. Biserica Romano-Catolică belgiană, alături de comunităţile religioase musulmană şi ebraică, au organizat “zile de post şi rugăciune” pentru “trezirea conştiinţelor”. Susţinătorii legii au insistat pentru impunerea unor condiţii stricte: minorul va trebui să se afle într-o situaţie medicală fără ieşire care să conducă oricum la deces şi aibă o suferinţă fizică insuportabilă pentru a putea opta pentru eutanasie.

Nota noastră: Creștinismul respinge orice mijloc prin care s-ar încerca luarea vieții cuiva și orice modalitate prin care cineva ar încerca să-și ia viața. Eutanasia nu poate avea nicio justificare, ci reprezintă un păcat de moarte care, conform învățăturii Bisericii, îl desparte pe om definitiv de Dumnezeu. Moartea fizică este o realitate prin care trece orice ființă și trebuie privită ca mijloc de unire cu Dumnezeu „unde nu este durere, nici întristare, nici suspin".

ONU: Națiunile Unite atacă dur Vaticanul pe subiectul pedofiliei

Națiunile Unite au cerut, într-un raport de o fermitate fără precedent, ca Vaticanul să "îi destituie imediat" pe toți clericii care sunt cunoscuți sau suspectați că ar fi comis abuzuri împotriva copiilor și să îi predea autorităților civile. "Comitetul este profund îngrijorat de faptul că Vaticanul nu a recunoscut amploarea crimelor comise, nu a luat măsurile necesare in abordarea cazurilor de abuz sexual comis împotriva copiilor, și nici în protejarea copiilor, și a adoptat politici și practici care au dus la continuarea abuzului și la scutirea de pedeapsă a autorilor", se arată în raport. Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului mai susține că Biserica Catolică nu a luat încă măsuri pentru prevenirea repetării unor cazuri asemănătoare scandalului Magdalena din Irlanda, unde fetele au fost plasate arbitrar în condiții de muncă forțată. "Comisia creată de către Papa Francisc în decembrie ar trebui să investigheze toate cazurile de abuz sexual comis asupra copiilor, precum și comportamentul ierarhiei catolice în raport cu asta", a declarat raportul. Agresorii au fost mutați dintr-o parohie în alta, sau în alte țări, "încercând să fie acoperite faptele", a adăugat acesta. "Din cauza unui cod al tăcerii, impus tuturor membrilor clerului sub pedeapsa excomunicării, cazurile de abuz sexual asupra copiilor au fost rareori raportate autorităților de aplicare a legii din țările în care au fost comise astfel de fapte", a declarat organismul ONU. (Sursa: știri.tvr.ro)

VATICAN: Papa Francisc a luat act de raportul ONU

După ce a luat act de raportul ONU privind actele de pedofilie, Vaticanul a criticat, la rândul său, atitudinea exprimata în raport  vizavi de problema avortului, numind-o "interferență în învățăturile Bisericii Catolice". "Vaticanul regretă să vadă… o încercare de amestec în învățăturile Bisericii Catolice, privind demnitatea persoanei umane și libertatea religioasă", a spus Vaticanul, într-un comunicat de presă. Biserica Catolică a declarat că "își reafirmă angajamentul său în apărarea și protejarea drepturilor copilului, în conformitate cu valorile morale și religioase oferite de doctrina catolică". (Sursa: realitatea.net)

Completarea redacției: În fapt, raportul ONU este un șantaj evident la adresa Bisericii Catolice, ale cărei vederi față de păcatul avortului și homosexualității rămân conservatoare, ceea ce displace propagandiștilor secularist umaniști din toată lumea. ONU cere Vaticanului să facă uz deplin de autoritatea sa morală, în “condamnarea tuturor formelor de hărțuire, discriminare sau violență împotriva copiilor, pe baza orientării lor sexuale", pentru a participa la efortul "dezincriminarii homosexualității" pe plan internațional. Uniunea Europeană și-a sincronizat cu ONU "parcursul împotriva homofobiei și a discriminării pe baza orientării și identității sexuale" prin adoptarea Raportului Lunacek.  

GENEVA: Declarație comună a Bisericilor Creștine - încetarea conflictului din Siria

O declarație a Bisericilor Creștine din întreaga lume, adoptată la Geneva în februarie, îndeamnă la încheierea conflictului sirian, și i-a fost prezentată lui Lakhdar Brahimi, reprezentantul comun al UN-Liga Arabă în Siria, de către Secretarul General al Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC), Rev Dr. Olav Fykse Tveit. "În primul rând, trebuie sa fie clar că Bisericile din întreaga lume, împreună cu Bisericile din Orientul Mijlociu, trebuie să aibă o singură voce, fie că sunt catolice, ortodoxe, protestante sau de alt fel, și să urmărească o încetare imediată a tuturor confruntărilor armate. În al doilea rând, le cerem să se asigure că toate comunitățile vulnerabile din Siria și din jur, din taberele de refugiați și din alte locuri, alungate din casele lor, să obțină într-adevăr ajutorul umanitar de care au nevoie. Și, în sfârșit, printr-un proces complex și cuprinzător, să înceapă reconstrucția Siriei, ca loc în care oamenii sa poată trăi împreună, așa cum au făcut-o înainte". (Sursa: lonews.ro)

UCRAINA: Apel al Bisericii la pace și restabilirea ordinii

Clerul și credincioșii din Ucraina au emis un apel către cetățenii tarii si guvernanți, în vederea restabilirii ordinii și păcii în țară. În comunicat, se amintește: "Țara noastră se află la un pas de haos. Asistăm la o escaladare a confruntărilor și a violenței, care cuprinde cercuri din ce in ce mai largi ale cetățenilor noștri. Plângem și ne rugăm pentru odihna celor care au fost uciși în timpul ciocnirilor, sau au pierit în urma unor acțiuni ilegale. Nu poate exista nicio scuză pentru crimă, violență, abuz și neglijarea demnității umane, indiferent în numele a ceea ce și de către cine se face. În ciuda apelurilor liderilor Bisericilor ucrainene și cel personal al Mitropolitului Kievului și al Întregii Ucraine, Vladimir, Guvernul nu a luat măsuri pentru rezolvarea conflictului, pentru oprirea violenței și începerea unui dialog real. Situația a escaladat la limita, si se pare că opoziția nu mai este în măsură sa controleze starea de spirit a protestatarilor". (Sursa: Doxologia.ro)

VATICAN: Papa Francisc se va întâlni cu Barack Obama

Relaţiile dintre Vatican şi Casa Albă încep să se îmbunătăţească după o perioadă îndelungată de ciocniri ideologice şi morale legate de avort şi contracepţie între preşedintele american, Barack Obama şi Biserica Catolică din Statele Unite. Papa Francisc şi-a exprimat intenţia de a vizita Statele Unite anul viitor, cu ocazia Întâlnirii Internaţionale pentru Familii, eveniment ce are loc o dată la trei ani şi care, anul acesta, va fi organizat între 22 şi 27 septembrie, în Philadelphia, anunţă surse de la Vatican citate de NCR. Pentru Papa Francisc, aceasta ar fi prima vizită în SUA. Aproape 90% dintre catolicii americani îl consideră „liderul religios cel mai bine văzut în lumea de astăzi", potrivit unui sondaj CNN realizat în luna decembrie. Până atunci însă, Papa şi Obama se vor întâlni pentru prima dată pe 27 martie, la finalul unei vizite europene a liderului american. Prima şi ultima ocazie în care Obama s-a mai întâlnit cu un papă a fost în 2009, când s-a întâlnit cu Papa Benedict al XVI-lea, la Vatican. De altfel, Obama l-ar fi descris pe Francisc ca pe un „mesager înţelept al păcii şi justiţiei, de la care avem de învăţat", într-un interviu pentru MSNBC. (Sursa: gandul.info)

RUSIA: Pentru a reduce avorturile, Ministerul Sănătăţii va înfiinţa centre pentru gravide

În continuarea eforturilor de a creşte rata natalităţii, guvernul rus ar vrea să înfiinţeze centre de criză pentru gravide, care să le convingă pe femei să nu mai facă avort. „Ministerul Sănătăţii sprijină crearea centrelor de criză pentru femei gravide, unde acestea pot primi consiliere profesionistă de la asistenţii sociali. Credem că este modul cel mai promiţător şi uman de reducere a ratei avorturilor”, a spus, citată de agenţia RIA Novosti, Elena Baibarina, care conduce Departamentul de Sănătatea Copilului şi Asistenţă Obstetrică din Ministerul Sănătăţii. „Numărul de avorturi din Rusia este pe o tendinţă descrescătoare. În 2008 era de 1,2 milioane, în timp ce în 2012 a scăzut la 935.000. Dar continuă să rămână ridicat, ceea ce conduce şi la probleme de infertilitate”, a mai spus Baibarina. Celebrul demograf rus Veniamin Bashlachev a declarat pentru ziarul Rossiyskaya Gazeta că pierderea de populaţie prin avort în Rusia în deceniile care au precedat căderea comunismului a reprezentat de două ori şi jumătate cât numărul de victime pe care ţara l-a înregistrat în timpul Revoluţiei Sovietice şi în ambele războaie mondiale la un loc. Numărul de avorturi făcute din anii 1960 şi până la finele anilor 1980 a fost în medie de peste 4,5 milioane pe an. (Sursa: Ştiri pentru viaţă)

RUSIA: Atac în Catedrala din Sahalin - credincioși uciși în ziua Sfinților Noi Mucenici

La jumătatea lunii februarie, un om înarmat a pătruns în Catedrala Învierii lui Hristos și a tras mai multe focuri. O măicuță și un enoriaș aflat la rugăciune au murit. Măicuța i-a deturnat atenția infractorului, astfel încât oamenii să poată părăsi biserica. Erau copii, printre ei. A rămas acolo până la sfârșit și a primit moartea la locul ei de ascultare. Atacatorul a strigat că urăște Biserica, urăște Creștinismul și Îl urăște pe Dumnezeu, a tras asupra icoanelor și a rupt o cruce. Cea de-a doua persoană ucisă a încercat, de asemenea, să comunice cu atacatorul și să îl oprească. Cei doi au primit moarte martirică pentru credința în Hristos. (Sursa: agerpres.ro)

ISRAEL: Mai multe manuscrise de la Marea Moartă, disponibile în format electronic

Autoritatea Israeliană de Antichități-IAA, în colaborare cu Google, a lansat Librăria Digitală a Manuscriselor de la Marea Moartă,n site web care le permite vizitatorilor sa vizualizeze imagini de înaltă rezoluție, complete, ale Manuscriselor în cauză, on-line la adresa http://www.deadseascrolls.org.il/home, informează Serviciul specializat NetCreator. Potrivit unui comunicat de presă al IAA, site-ul actualizat "oferă, de asemenea, explicații însoțitoare referitoare la o varietate de manuscrise, cum ar fi cartea Exodului scrisă în paleo-ebraică, cărțile lui Samuel, Manuscrisele Templului, Cântecele Jertfei de Shabbat și Noul Ierusalim", împreună cu "10.000 de noi imagini multispectrale, îmbunătățirea metadatelor, descrieri suplimentare pentru manuscrise, pagini de conținut traduse în limbile rusă și germană în plus față de limbile actuale, un motor de căutare mai rapid, accesarea ușoara a site-ului din pagina de facebook și twitter și multe altele". La sfârșitul lunii februarie, cercetătorii italieni și israelieni au anunțat găsirea unor noi manuscrise la Qumran. (Sursa: lonews.ro)

ANGLIA: Decizie a Bisericii Anglicane privind mariajul gay

După luni de discuţii, Biserica Anglicană a ajuns la concluzia că, în tradiţia creştină, căsătoria “este unirea pentru întreaga viaţă între un bărbat şi o femeie” care, indiferent de progresul legislaţiilor unei ţări referitor la uniunile dintre homosexuali, rămâne invariabilă. Comunicatul de presă a fost semnat de Arhiepiscopul Justin Welby de Canterbury şi de Arhiepiscopul John Sentamu de York, reprezentanţii cele două mari autorităţi în Biserica Angliei, informează agenţia de presă SIR, citată de Radio Vatican.

 

06-02-2014


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu