Colindatul cetelor de feciori - patrimoniu UNESCO
Colindatul cetelor de feciori, obicei fără de care nu ne putem închipui sărbătorile de Crăciun, a întrat în patrimoniul UNESCO. România și Republica Moldova au prezentat la data de 5 decembrie 2013, la Baku în Azerbaidjan, în fața Comitetului interguvernamental UNESCO pentru salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, un dosar comun prin care obiceiul ,,Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova,, să fie înscris în lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Prin votul unanim al Comitetului interguvernamental UNESCO, în cadrul lucrărilor celei de a 8-a sesiuni ordinare a Comitetului, Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova, a fost înscris în lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.
Dosarul prezentat de cele două state, în comun, este primul în urma căruia Republica Moldova înscrie un element din patrimoniul său cultural imaterial în lista reprezentativă și cel de al patrulea, pentru România, precedentele fiind Călușul, Doina și Ceramica de Horezu. (bzf.ro)
Muzeul Țăranului Român, amenințat de Guvern cu desființarea
Directorul Muzeului Țăranului Român (MTR), Virgil Stefan Nițulescu, i-a adresat o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, în care îi cere să nu dea curs inițiativei de desființare a Muzeului. “S-ar desființa o instituție fundamentală pentru spiritualitatea româneasca, greșeală pe care a făcut-o numai regimul comunist”. Muzeul Țăranului Român a fost înființat în 1906, de Regele Carol I. Miza eventualei desființări a Muzeului Țăranului ar fi clădirea și terenul aferent din Centrul Bucureștiului, chiar în fața sediului Guvernului. Nițulescu citează un proiect de hotărâre de Guvern care ar trece clădirea și terenul Muzeului Țăranului la Muzeul Antipa, toate urmând să intre în subordinea Ministerului Mediului. De asemenea, patrimoniul și colecțiile de la Muzeul Țăranului ar urma să fie mutate la Muzeul Satului și expuse în aer liber, în Parcul Herăstrău. Directorul general al Muzeului Antipa a declarat, pentru Mediafax, că nu știe de existența unui proiect de Hotărâre de Guvern care ar face ca muzeul pe care îl conduce să treacă în subordinea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice. În ceea ce privește trecerea imobilului care adăpostește Muzeul National al Țăranului Român în administrarea Muzeului Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Dumitru Murariu a spus că nu s-a pus niciodată această problemă în discuție, acea clădire fiind nepotrivită pentru profilul Muzeului Antipa.
Președintele Traian Băsescu i-a cerut noului ministru al Culturii, Gigel Știrbu, să nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Țăranului Român, premierul Victor Ponta replicând: “Comasați-le!”, relatează Mediafax. Politologul Stelian Tănase, comentează pe blogul personal: “Nu vedem rostul unui asemenea transfer. Acte de gratuitate nu există. Trebuie să existe un interes. Mă gândesc dacă nu cumva este vorba de un proiect imobiliar aici. S-a mai vorbit cu ani in urmă despre transformarea acelei zone (cea mai scumpă din București) într-un complex turistic cu hoteluri, magazine, parcări subterane etc. Despre asta să fie vorba acum!? Momentul ales de Rovana Plumb coincide cu faptul că ministerul Culturii nu are un titular, de unde graba de a trece propunerea rapid prin ședința de guvern. Ea trebuie respinsă. Transferul celor două muzee de la Ministerul Culturii ar fi încă una din măsurile cu cântec, nerezonabile, luate de Guvern în ultima vreme. Presupunând că apropierea sărbătorilor ar permite ca această măsura absurdă și abuzivă, fără nicio justificare, care ascunde interese obscure, să treacă neobservată de opinia publica, Guvernul se înșeală. Scandalul nu va fi deloc mai mic decât celelalte din acesta toamnă, generate de la Palatul Victoria.”
Colindul bun ne cheamă să fim buni
În legătură cu reacţia Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, care, în termeni generali şi fără discernământul necesar între cazuri izolate şi întreg, acuză toată Biserica Ortodoxă Română că este indiferentă şi încurajează antisemitismul religios, urmare unui colind difuzat, vineri, 6 decembrie 2013, de postul de Televiziune TVR 3 - Cluj, BOR precizează: “Conducerea Bisericii Ortodoxe Române nu aprobă manifestările care instigă la antisemitism, ură religioasă sau etnică, deoarece acestea sunt potrivnice Evangheliei iubirii lui Hristos. Mai mult, colindătorii creștini autentici reprezintă simbolic cetele de îngeri care au cântat la Nașterea Domnului Iisus Hristos în Betleem: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, pe pământ pace, între oameni bunăvoire” (Luca 2, 14) (… ) Astfel, în lumina iubirii lui Dumnezeu pentru toţi oamenii, trebuie să înlocuim polemica din trecut cu dialogul, vrajba cu pacea, confruntarea cu respectul reciproc şi cooperarea pentru binele comun.
În acest sens, un pas concret în direcţia promovării unui dialog interreligios necesar şi folositor între cultele din România, bazat pe respect reciproc, îl reprezintă înfiinţarea, la iniţiativa Patriarhiei Române, a Consiliului Consultativ al Cultelor din România, cu participarea şi a Cultului mozaic, în ziua de 14 aprilie 2011. Iar, în zilele de 29 şi 30 mai 2012, la Palatul Patriarhiei a avut loc Simpozionul iudeo-creştin cu tema: „Diaspora – o realitate a societăţii actuale”, organizat de Patriarhia Română în cooperare cu Sapir Center din Ierusalim şi Federaţia Comunităţilor Evreiești din România. Şi cu această ocazie, Biserica Ortodoxă Română a subliniat necesitatea dialogului şi cooperării între creștini şi evrei pentru binele comun. Prin urmare, mai ales acum, când colindele ne îndeamnă: „creștine (române) să fii bun!”, trebuie să căutăm „pacea cu toţi şi sfinţenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul” (Evrei 12, 14).” Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Părintele Justin ne încredinţează de sfinţenia şi ocrotirea sa cerească
Chiar la împlinirea a 40 de zile de la adormirea sa, Părintele Justin ne-a mângâiat cu o minune, în chilia sfinţiei sale din mănăstirea de maici, unde a petrecut ultimii 3 ani din viaţă şi unde şi-a dat obştescul sfârşit. Chilia memorială a Părintelui a fost deschisă spre vizitare începând cu ziua de 25 iulie. Pe fotoliul Părintelui de unde obişnuia să miruiască pelerinii în ultimii ani de viaţă, este aşezat un tablou cu imaginea Părintelui Justin, în mărime naturală, binecuvântând credincioşii. Aseară, în timp ce un ieromonah şi câţiva credincioşi mireni se rugau în chilia părintelui, tabloul părintelui a izvorât mir din mâna cu care binecuvânta credincioşii.
Minunea s-a repetat şi a doua, zi, dimineaţa, în timp ce pelerinii vizitau chilia şi muzeul memorial închinat Părintelui Justin Pârvu. Aceştia nu doar că vizitau, ci zăboveau câteva minute rugându-se în genunchi în fața fotoliului unde părintele obişnuia să petreacă cea mai mare parte din zi, ascultând necazurile şi durerile oamenilor. Iar Părintele, parcă să ne încredinţeze că şi acum ne ascultă şi ne poate ajuta, ne-a trimis acest semn minunat spre credinţă şi mângâiere. Sfinte Părinte Justin, roagă-te pentru noi, păcătoşii! (Sursa: Mănăstirea Paltin)
Lucrarea misionară a Bisericii prin muzică
“Ediția a II-a a Simpozionului Internațional de Muzicologie Bizantină „300 de ani de românire”, organizat de Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti împreună cu Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române, constituie un eveniment de excepție atât pentru muzicologia românească, cât și pentru Biserica Ortodoxă Română. Împlinirea a 300 de ani (1713 – 2013) de la „încheierea” primului codice muzical bizantin pre limba patriei de către eruditul ieromonah Filothei sin Agăi Jipei și dedicat Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, prilejuiește o întâlnire de înaltă ținută academică menită să evoce, din perspective diverse, drumul anevoios al traducerii, adaptării și românirii cântării bizantine de-a lungul a trei veacuri.” † DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
În noul Cod penal prostituția nu mai este infracțiune
Prin noul Cod Penal care va intra în vigoare la 1 februarie 2014, practicarea prostituţiei în România nu mai este considerată infracţiune, ci doar contravenţie (adică nu se pedepseşte cu închisoare, ci cu amendă). Potrivit articolului 328 din actualul Cod penal din România, prostituţia reprezintă fapta persoanei care îşi procură mijloacele de existenţă sau principalele mijloace de existenţă, practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Altfel spus, în codul ce va intra în vigoare de la anul, prostituţia va fi pe picior de egalitate cu trecerea unui pieton pe culoarea roşie a semaforului. Mai mult decât atât, prostituţia nu este nici interzisă, nici admisă, această activitate fiind catalogată doar o contravenţie şi se pedepseşte cu amendă. În cazul în care amenda nu este plătită, persoana respectivă trebuie să ”presteze” muncă în folosul comunităţii, sub supravegherea primăriei.
Mulţi politicieni au cerut legalizarea prostituţiei (adică să nu se plătească nici amendă, ci să devină o activitate comercială!), dar cei care au lucrat la elaborarea Noului Cod Penal (NCP) nu au vrut acest lucru, probabil influenţaţi de rezultatele negative ale legalizării prostituţiei în alte ţări.
România, un exemplu pentru felul cum se raportează la minorităţi
România poate fi dată ca exemplu în Europa pentru felul în care se raportează la minorităţi, susţin reprezentanţii grupurilor etnice în Parlament, în contextul în care, la 18 decembrie, în toată lumea s-a sărbătorit Ziua Minorităţilor Naţionale. „Cred că, în ce ne priveşte, avem de departe în Europa cea mai bună legislaţie în acest domeniu, avem instituţii care funcţionează foarte bine şi cred că invers şi minorităţile naţionale, în ansamblul lor, dar şi reprezentanţii lor politici se străduiesc să contribuie la dezvoltarea societăţii româneşti în ansamblu, aşa că, după părerea mea, 18 decembrie e o zi în care chiar avem de ce să sărbătorim“, a declarat Ovidiu Ganţ, deputat din partea minorităţii germane, citat de Agerpres. Secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici, deputat din partea Uniunii Bulgare din Banat - România, consideră că Ziua Minorităţilor Naţionale este o zi simbolică pentru politica pe care România o are faţă de minorităţile naţionale, ţara noastră putând fi un exemplu pentru alte ţări europene pentru modul în care sunt abordate şi tratate minorităţile, subliniind că eventualele elemente de nuanţă, care apar uneori în atitudinea majorităţii vizavi de minorităţi, sunt accidentale.
Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine, în vizită la Patriarhia Română
În ziua de 4 decembrie 2013, la Palatul Patriarhiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit pe Eminenţa Sa Cardinalul Kurt Koch, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştine, aflat într-o vizită oficială în România.
Eminenţa Sa Cardinalul Kurt Koch a exprimat speranţa că prin dialog şi reflecţie comună va putea fi depăşit impasul actual în redactarea unui document de lucru convergent referitor la raportul dintre primat şi sinodalitate din punct de vedere teologic. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit pentru sprijinul acordat de Biserica Romano-Catolică Bisericii Ortodoxe Române prin oferirea de burse de studiu unor tineri teologi români şi pentru găzduirea unor comunităţi ortodoxe românești în biserici catolice din diferite ţări europene, spre săvârșirea în acestea a slujbelor ortodoxe în limba română. Patriarhul României a subliniat importanţa cooperării responsabile pentru elaborarea unui document teologic despre primat şi sinodalitate, acceptat de ambele părţi. Preafericirea Sa a apreciat necesitatea păstrării în cadrul dialogului teologic între cele două Biserici a unui echilibru de reciprocitate şi complementaritate între primat şi sinodalitate, ţinând cont de evoluţia istorică diferită din Răsărit şi Apus. Biroul de Presă al Patriarhiei Române
BNR lansează 500 de monede cu Tetraevangheliarul de la Hurezi
Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând de maine, o monedă din aur cu tema "Istoria aurului – Tetraevangheliarul de la Hurezi". Conform BNR, caracteristicile monedei sunt următoarele: Valoare nominală: 10 lei; Metal: aur; Titlu: 999‰; Formă: rotundă; Diametru: 13,92 mm; Greutate: 1,224 g; Calitate: proof; Cant: zimţat.
Aversul monedei prezintă un fragment din icoana Învierii Domnului redată prin scena Pogorârii la iad, aşa cum este reprezentată pe ferecătura Tetraevangheliarului de la Hurezi, valoarea nominală „10 LEI”, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României şi anul de emisiune „2013”.
Reversul monedei redă portretul şi numele domnitorului Constantin Brâncoveanu, biserica mare, foişorul şi paraclisul mănăstirii Hurezi, Tetraevangheliarul dăruit mănăstirii de către domnitor şi inscripţia în arc de cerc „TETRAEVANGHELIARUL DE LA HUREZI”. Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe
Sf. Cuv. Daniil Sihastrul a fost sărbătorit la Catedrala Patriarhală din Bucureşti
Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Eclesiarhul Catedralei Patriarhale şi Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Din soborul slujitor a făcut parte şi Pr. Conf. Dr. Daniel Benga de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. La final, Părintele Profesor a rostit şi un cuvânt de învăţătură în care a elogiat, printre altele, viaţa Sfântului: „În chilia lui şi în peştera de la Voroneţ acest sfânt, adică în două locuri întunecate săpate sub pământ, găseşte lumina lui Hristos care luminează toate şi prin acestea el este un fel de trăitor al luminii din Betleem şi este şi un Înaintevestitor al Crăciunului pentru că între viaţa lui şi viaţa Mântuitorului Iisus Hristos există tocmai această similitudine şi anume, că Dumnezeu Însuşi Se naşte în peşteră pentru noi unde a unit Cerul cu pământul pentru ca omul să fie scos din întuneric”. Basilica.ro