Cookies de analiza a traficului sunt inactive, dar pot fi activate prin click pe Accept | Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3575

Știri externe - decembrie 2013 (EXT)

Tags: ;

GRECIA: Muntele Athos anunță noi canonizări

În viitorul apropiat vor fi proslăviţi în rândul sfinţilor Părintele Paisie Aghioritul  şi alţi stareţi de la Muntele Athos, relatează situl Sfântul Munte. Același portal în urmă cu câteva luni, citând sursele Athosului, a publicat primul informația cu privire la canonizarea care urma să aibă loc cuviosului Porfirie Kavsokalivitul. Conform noilor informații, în perioada următoare vor fi proslăviţi în rândul sfinților Părintele Paisie Aghioritul, Parintele Amfilohie Makris, arhimandritul Sofronie Saharov și staretul Efrem Katunakiotul. (Sursa: ortodox.md)

GRECIA: Sfântul Sinod condamnă parteneriatele civile

Sfântul Sinod al Bisericii Greciei a făcut apel la popor pentru păstrarea coeziunii familiei prin urmarea principiilor creștine. Într-o proclamație recentă, Sfântul Sinod a afirmat că formele moderne de familie – monoparentală, bazată doar pe căsătorie civilă, acord de coabitare [parteneriate civile] și așa-zisele cupluri homosexuale – ”deviază” de la instituția sfântă a căsătoriei. In proclamație, Sinodul subliniază că ”prin acordul de coabitare [parteneriate civile] instituția căsătoriei este degradată, de vreme ce familia nu mai este sfântă pentru creștini. Mai mult, coabitarea este împotriva cuvântului lui Dumnezeu.” (Sursa:)

TURCIA: Petiție pentru salvarea Hagiei Sophia de la transformarea în moschee

În Turcia s-a format o adevărată mișcare cu scopul de a transforma Hagia Sophia în moschee. O comisie a parlamentului de la Ankara a introdus în luna noiembrie o moțiune prin care se dorește ca Hagia Sophia din Istanbulul, să redevină moschee, "simbol al cuceririi Constantinopolului de către otomani." Vicepremierul turc a dat asigurări că Hagia Sophia va străluci din nou ca moschee cât de curând. Creștinii consideră această inițiativă drept inacceptabilă. Hagia Sophia este o fostă biserică Ortodoxă, reședința oficială a Patriarhiei de Constantinopol. Când Imperiul Otoman a cucerit Constantinopolul, catedrala Sf. Sophia a fost transformată în moschee, dar în anul 1935 a fost deschisă vizitatorilor ca muzeu.

A fost inițiată o petiție prin care creștinii de pretutindeni sunt rugați să se exprime împotriva proiectului legislativ de transformare a Hagiei Sophia în moschee musulmană, care poate fi semnată electronic la această adresă. Scopul este de a strânge minim 20.000 de semnături. Din fericire, până la această dată deja numărul de semnături este de peste 26.000. Semnăturile sunt necesare pentru ca petiția să fie înaintată către UNESCO, care a declarat Hagia Sophia drept Patrimoniu Cultural Universal. Mai bine de 80 de ani, Hagia Sophia a funcționat ca muzeu, permițând milioanelor de vizitatori și credincioși să admire prețiosul mozaic, iconografia 

AUSTRALIA: Căsătoria gay - interzisă

Înalta Curte de Justiţie australiană, cea mai înaltă instanţă a ţării, a interzis căsătoria între persoane de acelaşi sex. Uniunile civile între persoane de acelaşi sex sunt autorizate în majoritatea statelor australiene, însă căsătoria rămâne definită la nivel federal precum uniunea dintre un bărbat şi o femeie. (sursa: AFP)

RUSIA și POLONIA: Apel comun pentru apărarea principiilor creștine

Liderii Bisericii Catolice din Polonia și cei ai Bisericii Ortodoxe Ruse au făcut către creștinii europeni un apel comun fără precedent, ca aceștia să-și apare valorile tradiționale și rădăcinile creștine. „Când privim la provocările lumii de astăzi, vedem mai multe probleme care ne unesc decât care să ne separe”, a declarat președintele conferinței episcopilor polonezi, Arhiepiscopul Józef Michalik, după o întrevedere cu Mitropolitul Ilarion, responsabilul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru Relațiile Externe. Întâlnirea a făcut parte dintr-o conferință ce a avut loc la Warsaw și a purtat numele Viitorul creștinismului în Europa. După cele declarate de Pr. Vsevolod Chaplin, orice negocieri cu UE ar trebuie să înceapă cu următoarea întrebare: „cum este gata UE să se schimbe pentru a putea deveni o casă comună nu numai pentru tradiția socio – politică occidentală ci și pentru cea răsăriteană, pe un picior de egalitate, și nu prin urmarea docilă a instrucțiunilor emise de cineva anume”. El a menționat problemele legate de căsătoriile între persoane de același sex, secularizare, eutanasie și lipsa de susținere a valorilor familiale tradiționale. (Sursa: semneletimplului.ro)

UNIUNEA EUROPEANĂ: Parlamentul a respins raportul pro avort

La 10 decembrie 2013, raportul membrului parlamentar de origine portugheză Edite Estrela, legat de sănătatea și drepturile de reproducere și sexuale, a fost respins de către Parlamentul European. Un total de 351 de membri au votat pentru trimiterea înapoi a proiectului la comisia sa de alcătuire. În loc să lase avortul să fie o chestiune despre care fiecare stat membru al UE să decidă pentru sine, raportul a mers mult prea departe, declarând avortul ca pe un drept al omului. Rețeaua de informare European Dignity Watch (Supravegherea demnității europene) este de părere ca acest proiect a fost un contraatac la inițiativa civilă numită Unul dintre noi (One of us), care milita pentru aplicarea unei recente decizii date de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin care se afirma că embrionul este începutul vieții umane. (Sursa: doxologia.ro)

BELGIA: Eutanasia copiilor grav bolnavi, votată

Proiectul de eutanasie  a copiilor care suferă de boli în stare terminală a fost adoptat de senatul belgian, cu 50 de voturi „pentru" şi 17 „împotrivă". Iniţiatorii propunerii susţin că eutanasia este o soluţie milostivă pentru copiii foarte bolnavi, iar acest proiect doar ar legaliza această practică ce are loc în secret în prezent. Poziția BOR privind eutanasia. 

MAREA BRITANIE: Prințul Charles pledează pentru creștinii martiri din Orient

Relațiile dintre creștini și musulmani în Orientul Mijlociu au ajuns la un punct critic, este părerea prințului Charles, care s-a declarat „profund îngrijorat" de lupta creștinilor din regiune. Intimidare, acuzații false și persecuție organizată, acestea sunt principalele elemente care creează divergențe între creștini și musulmani la această oră în Orientul Mijlociu, a declarat moștenitorul tronului Marii Britanii, la o recepție despre problemele creștinilor din Orient. Înainte de discurs, prințul a avut mai multe întâlniri cu creștini care s-au refugiat în Anglia și care și-au împărtășit poveștile despre martiriul pe care l-au îndurat. Charles, care încearcă să promoveze relațiile bune între musulmani și creștini, spune că „podurile" construite între cele două comunități sunt distruse în mod deliberat de către terțe părți, care au un interes în zonă. Asta îi afectează pe arabii creștini din țări precum Siria, Irak, Palestina, Egipt și alte țări arabe. „Mi se pare că nu mai putem să ignorăm faptul că acești creștini (din Orientul Mijlociu) sunt luați în vizor de către militanți islamiști fundamentaliști. Creștinismul s-a născut în Orientul Mijlociu și nu îi putem uita pe frații de credință de acolo", citează The Guardian.

CROAŢIA: Croaţia a respins în referendum „căsătoriile” între persoane de acelaşi sex

Croaţii au votat într-un referendum pentru interzicerea “căsătoriilor” homosexuale. Două-treimi dintre cei care s-au prezentat pe 1 decembrie la vot au aprobat schimbarea constituţională pentru definirea căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Rezultatul vine în urma unei petiţii care a dus la referendum, o petiţie condusă de grupul catolic “În numele familiei”, ce a strâns peste 700.000 de semnături.

            Referendumul a avut următoarea întrebare: “Sunteţi de acord cu definirea căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie?” Aproape 90% din populaţia de 4.4 milioane de locuitori ai Croaţiei este catolică. Votul s-a bucurat şi de sprijinul a 104 membri din Parlamentul cu 151 de locuri. Guvernul şi unele grupuri de apărare a drepturilor omului s-au opus interdicţiei. Preşedintele Ivo Josipovic s-a declarat dezamăgit, dar nu surprins de rezultatul referendumului.

            Guvernul şi media au încercat să împiedice procesul de votare, susţin membrii grupului “În numele familiei”. Membrii iniţiativei au spus că au fost insultaţi, agresaţi, chiar şi fizic în timp ce strângeau semnături. Au mai spus că oponenţii au căutat chiar şi incendierea listelor de semnături. “La început iniţiativa a fost ridiculizată de o mare parte dintre politicienii croaţi, în special de membrii coaliţiei de stânga de guvernare, dar şi de jurnalişti de la televiziunea de stat, fiind considerată ‘discriminatorie’, ‘retrogradă’, ‘medievală’”, a declarat un membru al grupului catolic, citim pe site-ul Episcopiei romano-catolice de Iaşi, www.ercis.ro. (Viaţa Cultelor 23 dec.2013 - Editura Tradiţie)

sursa fotografii: google.com

09-12-2013


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu