VATICAN: Moaştele Sf. Apostol Petru, scoase spre închinare pentru prima dată
Vaticanul a anunţat că intenţionează să expună ceea ce se crede că ar fi osemintele Sf. Apostol Petru. Acestea vor fi scoase pentru prima dată din grotele de sub bazilica ce-i poartă numele, pentru a fi expuse în public. Evenimentul este planificat pentru 24 noiembrie. Osemintele au fost descoperite în timpul unor săpături realizate în 1940, pe vremea pontificatului lui Pius al XII-lea, într-o necropolă situată sub bazilică. Papii nu au confirmat niciodată că osemintele au aparţinut în mod cert Sfântului Petru, însă teste realizate în anii '50 şi '60 au ajuns la concluzia că există „o mare probabilitate” ca această teorie să fie adevărată. (Sursa: Religion News)
SERBIA: Să avem mai multe leagane decât morminte
Liderul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Patriarhul Irineu, le-a cerut angajaților clinicilor de obstetrică-ginecologie să le vorbească mamelor care doresc să avorteze şi să le consilieze să renunţe la acest lucru, pentru că "viața este cel mai mare dar". Nu există nicio justificare pentru a face acest păcat, în interesul vreunui standard de viață, oarecum mai bun. Nu există niciun eveniment mai mare decât nașterea unei noi vieți. Trăim într-o vreme specială, când multe valori nu pot fi văzute la înălţimea pe care ele o merită. Una dintre aceste valori este viața, a mai declarat Patriarhul Irineu, adaugând că "avortul" înseamnă a te opune naturii umane. Există din ce în ce mai multe sate goale, școlile nu mai au copii. Patriarhul sârb a avertizat că nicio națiune nu își poate permite să dispară. "Să lăsam strigătul copilului să se audă, care este cea mai frumoasă muzică, pentru a ne asigura că avem mai multe leagăne decât morminte!” (sursa: lonews.ro)
Îmbucurătoare este o ştire din 13 noiembrie apărută pe site-ul LifeSiteNews, potrivit căreia "un nou raport al Guvernului italian a arătat faptul că rata avortului a scăzut semnificativ în ultimii ani şi că 90% dintre ginecologii italieni refuză să avorteze copii, cel mai mare număr de refuzuri din istorie".
COREEA DE NORD: Coreeni executaţi public pentru că deţineau o Biblie
În Coreea de Nord, practicarea creştinismului este ilegală. Simpla posesie a unei Biblii are drept efect trimiterea la închisoare sau în lagărul de muncă a celui în cauză şi a trei generaţii din membrii familiei sale, iar uneori execuţia publică. O agenţie de ştiri sud-coreană a raportat că aproximativ 80 de persoane au fost executate public în șapte orașe din Coreea de Nord, dintre care unele doar pentru că deţineau o Biblie. Organizația Națiunilor Unite a înființat în luna martie o "comisie de anchetă privind drepturile omului, în Republica Democrată Populară Coreea", pentru a investiga numeroasele încălcări ale drepturilor omului, care au fost comise în nord. Comisia ONU i-a cerut Coreei de Nord să îi permită verificarea existenţei acelor lagăre care au fost reperate de sateliți, dar nu s-a primit nicio permisiune. ( Agenţia de ştiri Lăcaşuri Ortodoxe)
COREEA DE NORD: Metode inedite de a introduce Biblii în țară
Anul trecut peste 50.000 de Biblii au ajuns în Coreea de Nord, deşi nu au fost trecute fraudulos peste frontieră şi autorităţile nu ştiu nimic despre ele. Asta pentru că Bibliile au ajuns într-un mod inedit în ţară: au coborât din cer. Pastorul american Eric Foley şi organizaţia pe care o conduce (Seoul USA) a găsit o modalitate inedită de a trimite Biblii în Coreea de Nord, la creştinii cei mai persecutaţi din toată lumea. Acesta a trimis cărţile cu ajutorul unor baloane cu GPS, care pot fi direcţionate spre o anumită zonă, unde vor fi găsite de creştini coreeni. (Sursa: Fox News)
GRECIA – somată să extindă uniunile civile şi la cuplurile homosexuale
Grecia are din 2008 un “pact de viaţă comună” (parteneriat civil – n.n.), o alternativă civila la căsătorie de la care sunt excluse cuplurile homosexuale. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a hotărât că excluderea este discriminare. Judecătorii din Strasbourg au estimat că autorităţile greceşti nu au furnizat “raţiuni solide şi convingătoare pentru a justifica excluderea, de către legea greacă, a cuplurilor de acelaşi sex” din această formă de uniune introdusă în 2008. Curtea a notat că “printre cele 19 state care au autorizat forme de parteneriate înregistrate – altele decât căsătoria – Lituania şi Grecia sunt singurele care le-au rezervat doar uniunii de cupluri de sex opus.” Adoptat în 2008, “pactul de viaţă comună” grec stipulează în primul său articol că e rezervat doar persoanelor de sex diferit. Adoptarea sa a suscitat o mare dezbatere în Grecia, inclusiv în sânul Bisericii Ortodoxe, atât pentru că încurajează concubinajul, dar şi din cauza eventualei extinderi către persoanele de acelasi sex. (Sursa)
Nota noastră: Din fericire, în România parteneriatul civil nu este reglementat prin lege. La 19 noiembrie, senatorii din Comisia juridică au aprobat, în unanimitate, un raport de respingere a propunerii legislative privind parteneriatul civil, definit ca "un contract încheiat, făra niciun fel de discriminare, între două persoane care decid să convieţuiască în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc şi a egalităţii de drepturi", informează Agerpres. Propunerea a fost iniţiată de deputatul autodeclarat ateu Remus Cernea, un susţinător al homosexualităţii.
SUA: Biserica ortodoxă de la World Trade Center va fi reconstruită
La 12 ani de la distrugerea Bisericii Ortodoxe Sfântul Nicolae de lângă World Trade Center, la prăbuşirea Turnurilor Gemene din New York, după atacul terorist de la 11 septembrie 2001, s-au elaborat noile planuri ale bisericii care va fi reconstruită. Vechea biserică, distrusă de atac, era una simplă. Acum însă noile proiecte arată o Biserică luminoasă, inspirată din Aghia Sophia de la Constantinopol, catedrala simbol a creştinătăţii şi din Biserica Chora din acelaşi oraş. Design-ul trebuie să îndeplinească două criterii: să arate ca o biserică grecească ortodoxă, dar şi să se încadreze în împrejurimile Zonei Zero (Ground Zero). Biserica ortodoxă greacă din Statele Unite strânge deja fonduri pentru construirea acestei biserici. (doxologia.ro)
Vladimir Putin – vizită oficială la Vatican
Pentru prima dată de la numirea sa în poziția de suveran pontif, Papa Francisc se întâlneşte cu președintele rus, Vladimir Putin. Vizita oficială, programată pentru ziua de 25 noiembrie a fost anunțată de purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, relatează AFP. Reuniunea celor doi lideri are loc în contextul unui dialog marcat de tensiuni între Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă. Ultima vizită a unui președinte rus la Vatican a avut loc în anul 2011, când președintele în exercițiu, Dmitri Medvedev, l-a vizitat pe Papa Benedict al XVI-lea. Aceasta a fost, de fapt, și prima vizită a unui șef de stat rus la Vatican, de la inițierea relațiilor diplomatice între Vatican și Rusia. Interesat este că niciunul dintre pontifii care au condus Biserica Catolică de la Papa Ioan Paul al II-lea încoace nu au vizitat Rusia. (semneletimpului.ro)
Update: Conform presei internaţionale, întâlnirea celor doi şefi de stat a prilejuit o trecere în revistă a punctelor de vedere ale celor două părţi cu privire la problemele de pe agenda internaţională. Rezolvarea pe cale paşnică a conflictului din Siria s-a numărat între poziţiile comune. Cutuma diplomatică este ca la finalul unei astfel de întâlniri, demintarul gazdă să fie invitat de a întoarce vizita. Totuşi, preşedintele Putin nu l-a invitat pe Papa Francisc la Moscova, dând curs astfel, speculaţiilor că relaţiile dintre Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă Rusă nu s-au dezmorţit. Surse diplomatice afirmă că pe agenda de convorbiri, subiectul dialogului dintre cele două Biserici nici nu ar fi existat. Vladimir Putin i-a oferit Papei o icoana a Maicii Domnului, pe care suveranul pontif a sărutat-o.
RUSIA: Duma de Stat a decis interzicerea publicității avortului și vrăjitoriilor
Duma de Stat a Federației Ruse a aprobat proiectul de lege privind interzicerea publicității avortului și vrăjitorilor, ghicitorilor etc. Prin acest proiect de lege, 62 de acte normative sunt acordate cu legea federală referitoare la protecția sănătății în Federația Rusă. În special, modificările sunt făcute la legea "cu privire la publicitate" interzicându-se publicitatea serviciilor medicale pentru avort și publicitatea metodelor de medicină tradițională. Proiectul de lege propune să se stabilească în Codul cu privire la contravențiile administrative ale Federației Ruse responsabilizare pentru ocuparea ilegală cu așa numita medicină tradițională. În prezent, se aplică sancțiuni și este este interzisă "ocuparea ilegală cu practici medicale private, activitatea farmaceutică privată sau medicina populară (vindecare)." Proiectul de lege prevede că Guvernul Federației Ruse trebuie să prezinte un raport public anual privind punerea în aplicare a politicii de stat în domeniul ocrotirii sănătății Adunării Federale a Federației Ruse nu mai târziu de 1 iunie. (sursa: www.ortodoxia.md)
GRECIA: Duminica, zi lucrătoare. Muntele Athos reacţionează
Mănăstirea Grigoriu din Sfântul Munte Athos a formulat un comunicat în care face referire la legea privind eliminarea zilei de duminică din lista zilelor de sărbătoare – lege trecuta recent de Parlamentul Grec. "Parlamentul Grec a adoptat o nouă lege anti-creștină, în acest an. Identitatea creștin-ortodoxă a noului stat elen se înrăutățește, contrar voinței eroilor revoluției grecești", impotriva dominației otomane, "care au plătit cu sângele lor". "Protestul arhipăstorilor și preoților Bisericii din Grecia ne-a mângâiat", afirmă mănăstirea, "cu toate acestea, astăzi, după ce parlamentarii au votat în favoarea adoptării legii, deși este vorba doar despre un număr limitat de duminici din an, cererea apasă acum pe umerii creștinilor ortodocşi. Sărbătoarea duminicală ţine de datoria noastră fundamentală, pentru că este o poruncă divină: Să lucrezi șase zile, și să faci toate lucrările tale: dar ziua a șaptea este ziua odihnei, pe care să o închini Domnului, Dumnezeului tău. În plus, trebuie să păstram această lege, în primul rând pentru că, în calitate de membri ai Bisericii, participăm în fiecare duminică la cel mai important eveniment, care este Sfânta Liturghie, și cinstim ziua Invierii Domnului. Cei care insistă acum pe eliminarea caracterului de zi nelucratoare al duminicii, nu doresc să păstrați instituțiile creștine, pentru că Hristos nu este necesar pentru ei, ci doar antihrist", mai spun reprezentanţii mănăstirii. (sursa: lonews.ro)
GRECIA: Biserica Ortodoxă protejată de controlul financiar
Parlamentul elen a adoptat un amendament de lege care protejează afacerile Bisericii Ortodoxe din Grecia de autorităţile de control financiar, urmând ca orice audit să se poată desfăşura doar cu avize de la ministrul Finanţelor şi cel al Educaţiei şi Afacerilor Religioase. Motivul: lipsa unui sistem de contabilitate care să detalieze veniturile reale, precum şi absenţa datelor referitoare la terenurile deţinute de Biserică. Numai miniștrii pot autoriza un audit al activităților economice ale Bisericii.
BELGIA: Liderii religioşi, uniți împotriva legalizării eutanasierii copiilor
„Eutanasierea celor mai fragile persoane este inumană şi distruge fundamentele societăţii noastre”, este concluzia liderilor creştini, musulmani şi evrei din Belgia care au semnat împreună un document prin care îşi arată dezaprobarea pentru proiectul de lege care doreşte extinderea eutanasiei legale în Belgia la minori şi la persoane care suferă de demenţă. Controversatul proiect de lege a fost prezentat acum câteva luni, iar acum se află în atenţia Senatului şi a întregii opinii publice. „În loc ca persoana care suferă să fie sprijinită, unind toate persoanele şi forţele care o înconjoară, se riscă divizare forţelor şi implicit izolarea persoanei care suferă, făcând-o să se simtă vinovată şi condamnând-o la moarte”. „Eutanasierea celor mai fragile persoane”, încheie comunicatul, „contrazice în mod radical condiţia lor de oameni”. De aici rezultă refuzarea categorică a logicii care „distruge fundamentele societăţii”. (sursa culturavietii.ro)
ARMENIA: Biserica Armeană a hotărât canonizarea victimelor genocidului din 1915
Biserica Armeană nu a mai canonizat pe nimeni din 1651 până acum. Acum însă, în cadrul adunării Episcopilor armeni de la Etchimiadzin s-a hotărât canonizarea tuturor celor 1,5 milioane de armeni omorâţi în timpul Imperiului Otoman. ”În 1915 au fost 1,5 milioane de armeni victime ale genocidului, iar cei care au scăpat de masacru şi-au găsit refugiu în diferite colţuri ale lumii - în Armenia de est (atunci parte a Imperiului Rus), în Siria, în Liban, în alte ţări. Odată cu proprietăţile lor, armenii şi-au pierdut bisericile, locurile sfinte. Ele au fost luate de Turcia sub pretextul de ‘proprietăţi abandonate’ ”, subliniau într-o declaraţie comună cei doi Patriarhi armen - Catolicosul tuturor armenilor, Karekin al II-lea, şi Catolicosul Aram, Patriarh al Bisericii Armene în Cilicia (Liban).
06-11-2013