Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 4234

Ştiri interne - noiembrie 2013 (RO)

Tags: ;

Pomenirea Părintelui Arsenie Boca

La 28 noiembrie 2013, cu ocazia împliniri a 24 de ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Arsenie Boca, considerat Sfântul Ardealului, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstire Prislop împreună cu Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. 

Preasfinţitul Daniil, Episcop-Locţiitor al Daciei Felix, evocându-l pe Pr. Arsenie, spunea: „Personalitatea Părintelui Arsenie este uriaşă. Moştenirea Sfinţiei sale este pe măsură. Influenţa pozitivă, spirituală, duhovnicească a Părintelui Arsenie este unică. Să nu mă socotească cineva că exagerez, dar repet ceea ce am spus în urmă cu aproximativ 21 de ani, la înmormântarea Sfinţiei sale: „Nu cred ca, de la Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Apostolul românilor, care a adus cel dintâi Evanghelia lui Hristos pe pământ românesc, să mai fi fost cineva ca Părintele Arsenie, de o asemenea statură şi anvergură spirituală”. (…) Îl văd un sfânt între sfinţi, înaintea lui Iisus Hristos – „Sfântul Sfinţilor”, cum este numit în cartea proorocului Daniel. Îl văd pe Părintele Arsenie ca fiind astăzi mâna lui Hristos întinsă neamului românesc ca altui Petru care se scufundă în valuri.”

Editura Agaton a dedicat Părintelui Arsenie Boca un număr important de volume cuprinzând învăţături ale Sfântului Ardealului şi mărturii despre viaţa şi minunile sale, volume între care enumerăm: Mărturii din Ţara Făgăraşului despre Părintele Arsenie BocaPărintele Arsenie Boca, o viaţă închinată schimbării vieţii noastre;  Părintele Arsenie Boca, un om mai presus de oameniRidicarea căsătoriei la înălţimea de Taină. Îndrumător duhovnicesc

Pomenirea Pr. Daniil de la Rarău

La 17 noiembrie a avut loc pomenirea Părintelui Daniil (Sandu Tudor), sufletul Mişcării “RUGUL APRINS” de la Mănăstirea Antim. Cu această ocazie TVR a prezentat publicului Reportajul “Memorialul durerii – o istorie care nu se învaţă la şcoală” , care a cuprins evocari de Emanoil Rădulescu (fost deţinut politic, membru al “Rugului Aprins”) şi Ioana Diaconescu (cercetătoare CNSAS) 

Mişcarea “Rugul Aprins”, considerată de autorităţi a fi o conspiraţie anticomunistă, fusese iniţiată şi organizată de Părintele Daniil Sandu Tudor, “Sfântul de la Rarău”. La mişcare a aderat un număr însemnat de studenţi, de prelaţi ai Bisericii Ortodoxe şi de intelectuali care au suferit din această cauză ani grei de temniţă, fiind acuzaţi de activitate cu caracter legionar şi de „uneltire contra ordinei sociale”. În anul 1958, activitatea grupului a fost desfiinţată, aproape toţi membrii săi fiind arestaţi şi condamnaţi.

Semnăturile pentru iniţiativa „Unul dintre noi” au fost predate autorităţilor

Iniţiativa cetăţenească „Unul dintre noi” solicită Uniunii Europene să înceteze finanţarea activităţilor care includ distrugerea embrionilor umani, în mod deosebit în domeniile cercetării, ajutorului pentru dezvoltare şi sănătate publică. Luni, 11 noiembrie 2013,  au fost depuse la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, formularele cu semnăturile susţinătorilor iniţiativei. Patriarhia Română a susţinut această inițiativă, implicându-se, prin eparhiile sale, în procesul de strângere de semnături. „În România s-au stâns peste 140.000 de semnături, iar în UE 1.891.000 de semnături ceea ce situează iniţiativa Unul dintre noi  pe primul loc ca număr de semnături între primele iniţiative europene care s-au desfăşurat până în acest moment şi care s-au încheiat”, a declarat pentru Trinitas TV,  Daniela Păun, coordonator naţional al proiectului.

Proiectul Roşia Montană – respins de Parlament

Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat recent că parlamentarii majorităţii guvernamentale vor respinge în cadrul Comisiei speciale pentru Roşia Montană proiectul iniţiat de Guvern şi se va crea o lege – cadru privind exploatările miniere. “Comisia Roşia Montană îşi va da astăzi obştescul sfârşit. Principiul este următorul: raport de respingere pentru actualul proiect guvernamental şi în concluzii câteva recomandări privind crearea unui cadru legislativ. Nu dorim să blocăm exploatarea, ci să construim o legislaţie care să dea şansa dezvoltării, nu doar la Roşia Montană, în condiţii convenabile, rentabile pentru statul român, în condiţii de respectare a standardelor de dezvoltare durabilă, a standardelor de mediu. Acest proiect va fi respins, se deschid toate posibilităţile pentru ca o legislaţie sănătoasă, bazată pe criterii ferme, la vedere, să fie reglementată”, a spus Antonescu. (sursa: Gândul.ro)

Retrocedare către greco-catolici a Mănăstirii ortodoxe Bixad

Se pare că istoria de la 1700 se repetă pentru ardeleni. Dacă în urmă cu 300 de ani ortodocşii erau scoşi din biserici cu armatele imperiului habsburgic conduse de generalul A. Bukov, astăzi acelaşi lucru se încearcă cu ajutorul jandarmilor – salariaţi ai Statului Român. Dacă atunci legile ţării se dictau de la Viena, astăzi se dictează din SUA şi UE. Dacă în urmă cu trei secole se foloseau tunurile şi sabia, astăzi se foloseşte, cu acelaşi succes, Justiţia română. Atunci, dar şi azi, Vaticanul şi-a urmarit aceleaşi interese: PROZELITISMUL în ţările ortodoxe.  Prin tăvălugul retrocedărilor trece şi unul din cele mai importante aşezăminte monahale din nord-vestul României: Mănăstirea ortodoxa de la Bixad (Satu Mare), reprezentativă pentru ortodocşii din zonă. Joi, 7 noiembrie 2013, această mănăstire a trecut printr-o situaţie aproape similară cu cea din perioada ocupaţiei Imperiului Habsburgic, când mănăstirea a fost luată cu forţa de la ortodocşi şi dată catolicilor. 

În urma unei sentinţe judecătoreşti, Episcopia Greco-Catolică de Maramures a câştigat o parte din curtea mănăstirii ortodoxe din Bixad şi câteva clădiri. Decizia judecatorească nu a fost pusă în aplicare din doua motive: datorită opoziţiei localnicilor şi a unor chestiuni legate de procedura juridică. Episcopia Greco-Catolică a acţionat în instanţă doar Mănăstirea Ortodoxă Bixad. O parte dintre clădirile revendicate nu aparţineau mănăstirii ortodoxe, ci Consiliului Judeţean Satu Mare care nu făcea parte din proces. Mai multe detalii puteţi citi pe site-ul Astradrom.

Vaccinurile nu sunt obligatorii pentru înscrierea copiilor la școli și grădinițe

În ultimele luni numeroși părinți au semnalat faptul că anumiți directori de școli și grădinițe refuză să le înscrie copii în instituțiile de învățământ preunivesitar pe care le conduc, pe motiv că nu sunt vaccinați. Asociația Părinților pentru o Educație Sănătoasă a solicitat Ministerului Educației Naționale să clarifice această situație și să informeze părinții cu privire la obligativitatea vaccinării propriilor copii. În urma acestei adrese s-a primit răspuns de la doamna Vasilica Ștefania Duminică, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, care a precizat, ]ntre altele: „având în vedere că dreptul la educaţie şi sănătate trebuie asigurat de instituţiile statului împreună cu familia, înscrierea copiilor în unităţile de învăţământ preuniversitar nu este condiţionată de vaccinarea acestora.” http://parintipentrueducatie.ro/

Au început Serile Filocalice în Bucureşti

În perioada 17 noiembrie- 12 decembrie 2013 iubitorii Părintelui Dumitru Stăniloae sunt invitaţi la simpozionul „Serile Filocalice Dumitru Stăniloae“. Evenimentul este organizat de ASCOR şi LTCOR Bucureşti.  Între temele abordate se vor număra: „Libertate şi regulă în viaţa noastră de zi cu zi“; „De la Caligrafie la Filocalie“; „Filocalia - itinerar duhovnicesc al părintelui Dumitru Stăniloae“; „înalta ştiinţă a Sfântului Siluan şi a stareţului Sofronie“. Invitaţi la simpozion vor fi Înaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, pr. prof. univ. dr. Constantin Coman, arhimandritul Zaharia Zaharou, prof. dr. Dan Zamfirescu.

Pe lângă cele şapte conferinţe duhovniceşti, simpozionul „Serile Filocalice Dumitru Stăniloae“ cuprinde şi un concert de muzică psaltică, susţinut de Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei patriarhale, duminică, 24 noiembrie, ora 18:00, în Aula Magna a Facultăţii de Drept. Simpozionul „Serile Filocalice Dumitru Stăniloae“, organizat de ASCOR şi LTCOR Bucureşti, a ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie. (I. Buşagă – Ziarul Lumina)

Solidaritate socială în Mitropolia Basarabiei

Misiunea Socială „Diaconia“ a Mitropoliei Basarabiei desfăşoară în Chişinău un serviciu destinat asigurării alimentaţiei pentru oameni nevoiaşi, denumit „Aproape de Aproapele“. Programul constă într-o cantină socială mobilă, care merge la domiciliul bătrânilor sau al săracilor care nu se pot deplasa, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Serviciul social „Aproape de Aproapele“ a debutat în aprilie 2013, iar de atunci nenumăraţi oameni cu probleme sociale s-au putut bucura de o masă caldă la ei acasă. Voluntarii lucrează în fiecare după-amiază, de luni până vineri, deplasându-se acasă la beneficiari, iar la Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ din Chişinău a fost creat un punct de distribuţie, unde se oferă, de asemenea, o masă caldă gratuit.

Beneficiarii cantinei (bătrâni, oameni fără adăpost etc.) sunt identificaţi prin implicarea parohiilor şi a direcţiilor de asistenţă socială. Proiectul „Aproape de Aproapele“ a fost lansat de Misiunea Socială „Diaconia“ a Mitropoliei Basarabiei pentru a crea şi dezvolta un mecanism autohton de solidaritate socială: colectarea bunurilor şi redistribuirea acestora către persoanele aflate în dificultate. În afară de cantina socială, în cadrul aceluiaşi proiect funcţionează un depozit de bunuri, în care se strâng alimente, haine, jucării, mobilă şi alte lucruri, care sunt apoi redistribuite către cei care au nevoie.

Dăruieşte viaţă! Vino să donezi sânge!

Anul acesta, Patriarhia Română a organizat o campanie de donare de sânge fără precedent la noi în ţară, purtată cu succes de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. La sfârşitul celei de-a doua ediţii a campaniei, directorii centrelor de transfuzie sanguină din Bucureşti şi Ploieşti au transmis Patriarhului României două scrisori de mulţumire din care redăm în continuare câteva fragmente: „ (…) Astfel, proiectul „Dăruieşte viaţă! Vino să donezi sânge!“ a însemnat pentru noi şi pentru bolnavii din spitale peste 1.500 de unităţi de sânge recoltate anul acesta şi deschiderea către noi donatori cum ar fi: Facultatea de Pompieri, Jandarmeria Română, Academia de Poliţie şi Şcoala de Subofiţeri Câmpina, care au răspuns chemării părintelui arhimandit Ciprian şi ne-au adus peste 1.000 de unităţi de sânge. Dincolo de statistici şi de creşterea colectei, pentru noi toţi, acest proiect a fost o lecţie de dăruire, de credinţă şi facere de bine în folosul celor aflaţi în suferinţă, o lecţie dăruită cu harul părintelui Ciprian şi neobosita implicare a voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, o lecţie pe care cu toţi am învăţat-o: să fim mai buni şi să dăruim din suflet… ” Director al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, Dr. Elena Goşa 

„ (…) Suntem de părere că iniţiativa Bisericii Ortodoxe Române, în susţinerea şi organizarea acţiunilor de donare de sânge, reprezintă un act profund de responsabilizare socială şi filantropie creştină, pe care îl salutăm cu respect şi recunoştinţă, sperând într-o colaborare permanentă. Activitatea îşi propune să sensibilizeze firea umană în a înţelege cât de mult poate valora un gest simplu, care să conducă la salvarea unei vieţi, un gram de speranţă în sufletul unei persoane, care luptă spre a vedea răsăritul de soare sau firul de iarbă, ce adie în bătaia vântului. Să dăruim un strop de iubire şi de milă creştină celor din jur, să alungăm durerea, printr-un gest de solidaritate! Apreciem activitatea desfăşurată şi sperăm într-o colaborare viitoare!... ” Director al Centrului de Transfuzie Sanguină Ploieşti, Dr. Georgeta Hanganu 

06-11-2013


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu