Patriarhul ecumenic Bartolomeu: „Biserica Ortodoxă nu recunoaște, ci osândește căsătoriile dintre indivizii de același sex”
Acest mesaj a fost transmis prin Omilia la praznicul Nașterii Maicii Domnului 2013: „[...] familia este alcătuită din bărbat și femeie și din fiii dobândiți de aceștia, nu este o instituție sau o corporație sau un simplu organism uman, ci un trup, așa cum în chip minunat este înfățișată de Apostolul Pavel. Familia se cuvine să funcționeze în interiorul hotarelor rânduite de Dumnezeu, căci ”bărbat și femeie l-a făcut” Dumnezeu pe om, așa încât să nu ne asemănăm celor care ”își pângăresc trupurile lor între ei, ca unii care au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună și s-au închinat și au slujit făpturii în locul Făcătorului, Care este binecuvântat în veci” (Rom. 1:24-26)… Biserica Ortodoxă, nu recunoaște, ci, dimpotrivă, osândește căsătoriile dintre indivizii de același sex. Prin urmare, sunt condamnabile născocirile așa-numitelor ”acorduri de conviețuire”, care sunt urmarea păcatului”. (sursa: Războintrucuvânt prin Pemptousia)
Declaraţie a Episcopilor ortodocşi americani cu privire la homosexualitate
În ultima zii a întrunirii sale anuale din această toamnă, Adunarea Episcopilor Ortodocși Canonici din America Centrală și de Nord a emis o declarație cu privire la căsătorie și homosexualitate. În declaraţie, Adunarea Episcopilor îşi exprimă îngrijorarea faţă de recentele acțiuni ale unor guverne de tendințele sociale cu privire la statutul căsătoriei, mai cu seamă în ce privește legalizarea uniunilor de același sex. „… Transpunerea în faptă a oricărei atracții sexuale în afara căsătoriei sacramentale, indiferent dacă atracția este hetero- sau homosexuală, ne îndepărtează de Dumnezeu. Îndemnăm atât clerul cât și credincioșii Bisericii Ortodoxe să mărturisească învățăturile mai presus de vremuri ale lui Hristos, apărând curăția și sfințenia vieților lor, educând familiile și comunitățile din care fac parte în preceptele Sfintei Scripturi, punându-și nădejdea în Domnul nostru, cel ce a biruit lumea (Ioan, 16,33).” (sursa: Assemblyofbishops.org)
Un preşedinte de stat alege mai degrabă demisia decât legalizarea avortului
Se întâmplă în Ecuador, unde Președintele Rafael Correa, se opune ferm legalizării avortului. Correa a amenințat că va demisiona din calitatea de președinte, în cazul în care membrii propriului partid, "Alianza Pais", continuă să facă presiuni pentru aprobarea unei reforme care ar legaliza avortul în ţara din America de Sud. "Ei pot face ce vor. Eu nu voi aproba dezincriminarea avortului", a declarat Correa, potrivit unui raport al BBC. "M-au costat mai mult trădările propriilor mei presupusi prieteni, decât actele vrăjmașilor mei. În cazul în care aceste acte de trădare și loialitate vor continua, voi demisiona". (sursa)
Întrevedere între Patriarhul Constantinopolului şi Patriarhul Rusiei
Pe 6 octombrie 2013, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chirils-a întâlnit cu Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu în capitala Muntenegru, Podgorica. Cei doi întâistătători au ajuns în Muntenegru pentru a participa la sfințirea catedralei cu hramul Învierea Domnului. Cei doi înalţi ierarhi au avut o discuție privind relațiile inter – ortodoxe și bilaterale dintre cele două patriarhate. Alături de cei doi ierarhi au mai participat și Preafericirea Sa Irineu, Patriarhul Bisericii sârbe și Preafericirea Sa Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului.
Construcția catedralei din Podgorica a durat 20 de ani. Ea se întinde pe o suprafață de 1380 de metri pătrați și pe acoperișul ei se află șapte cruci. Catedrala mai iese în evidență și cu unul dintre cele 17 clopote pe care le are, ce cântărește 11 tone și care este cel mai mare din Balcani. (sursa: doxologia.ro)
Vaticanul a decis data canonizării Papei Ioan Paul al II-lea
Papa Francisc a anunţat că a decis ca data de 27 aprilie 2014 să fie data oficială a sanctificării a doi dintre cei mai apreciaţi papi ai secolului al XX-lea, Papa Ioan Paul al II-lea şi Papa Ioan al XXIII-lea. Ceremonia va avea loc în prima duminică după Sfintele Paşti, atunci când Biserica Catolică serbează Duminica Mizericordiei Divine, o sărbătoare special creată de Papa Ioan Paul al II-lea. Dubla canonizare a celor doi foşti pontifi exprimă voinţa Papei Francisc de a menţine un echilibru între două figuri foarte diferite ale catolicismului şi de a evita apariţia în rândul credincioşilor a unui veritabil cult al personalităţii pentru Ioan Paul al II-lea. În plus, observatorii consideră că sanctificarea la aceeaşi dată a celor doi papi, unul liberal şi altul conservator, ar avea scopul de a uni comunitatea catolică. Papa Ioan al XXIII-lea va fi canonizat fără să fi existat vreo minune confirmată de Vatican. (sursa: agerpres.ro)
Noua versiune în franceză a Bibliei catolice modifică rugăciunea „Tatăl Nostru”
În noua traducere liturgică a Bibliei în limba franceză, Biserica Catolică a modificat un vers din rugăciunea „Tatăl nostru". Din noiembrie, la orice slujbă catolică din Franţa, preoţii nu vor mai spune rugăciunea „Tatăl Nostru" cerându-i lui Dumnezeu „şi nu ne duce pe noi în ispită", ci „şi nu ne lăsa să cădem în ispită". „Toată lumea ştia că era fals să insinuezi că Hristos ne supune tentaţiei. În fapt, rugăciunea Tatăl Nostru arată libertatea de a alege între bine şi rău. Şi cere lui Hristos să nu ne lase să cădem pradă ispitei", a precizat specialistul francez la Vatican Christophe Dickès pentru www.lepoint.fr.
Dar a modifica însuşi cuvântul Mântuitorului este un fals şi mai mare! Încă o data teologia apuseană, prearaţionalistă, deviază de la dreapta învăţătură. Poate vom încerca într-un articol viitor să explicăm mai pe larg, cum mistica ortodoxă depăşeşte această ”greşeală” (între gândirea raţională și viața duhovnicească este un prag peste care Vaticanul - și Apusul în general - nu vrea/nu poate să treacă; vezi isihasmul)
Catolicii părăsesc Biserica din cauza păcatelor clerului
Conform Associated Press, Arhiepiscopul catolic al New Yorkului, Timothy Dolan, apreciază că unul dintre principalele motive pentru care oamenii părăsesc Biserica Catolică este comportamentul „păcătos" al clerului. Dolan, care este și președintele Conferinței Episcopilor Catolici în Statele Unite, a declarat că unii catolici au părăsit biserica din cauză că „au fost șocați, întristați și îngrețoșați de comportamentul păcătos" al unora din clerul bisericii, și că biserica nu ar trebui să ascundă asta. Episcopul american a vorbit adeseori împotriva abuzului sexual practicat de o parte din cler, a luat acțiune pentru scoaterea lor din biserică și lucrează la implementarea politicilor care să protejeze copiii. (sursa: associatedpress.com)
Slovacia: Primul „Marş pentru Viață” a strâns 80.000 de participanţi
Pe 23 septembrie, peste 80.000 de oameni s-au adunat în orașul slovac Košice pentru a participa la primul Marş pentru Viaţă desfăşurat vreodată în Slovacia. Numărul mare al participanţilor i-a surprins chiar şi pe organizatorii evenimentului. Conform publicaţiei Hlavné Správy, au fost atât de mulţi încât traseul de 2,5 km, stabilit iniţial pentru marş, a fost neîncăpător pentru participanţi, mulțimea ocupând majoritatea străzilor din centrul orașului. Deşi ar fi trebuit să înceapă la 12:30, la ora 15 cea mai mare parte a mulţimii nu apucase încă să se deplaseze „din cauza masei de oameni care umplea complet strada”. Organizatorii Marşului pentru Viaţă au spus că scopul lor a fost acela de a mobiliza publicul pentru a putea astfel demonstra legiuitorilor suportul de care se bucură „protecția vieții și a familiei formată prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie, ca bază indispensabilă pentru stabilitatea și dezvoltarea vieții în Slovacia.” (sursa: culturavietii.ro)
Apel pentru eradicarea terorismului religios
Nu mai puţin de 300 de reprezentanţi ai marilor religii, precum şi ai societăţii civile reuniţi în comunitatea Sant'Egidio, s-au pronunţat marţi împotriva terorismului religios pe care l-au declarat o „blasfemie", informează Mediafax. Participanţii la această a 27-a reuniune au transmis un apel comun pentru eradicarea terorismului religios, deplângând fenomenul ca „o contradicţie a religiei". „Respingem terorismul religios în mod solemn: folosirea numelui lui Dumnezeu pentru a ucide este o blasfemie. Terorismul religios neagă prin natura sa religia însăşi", au afirmat reprezentanţi ai islamului, creştinismului şi iudaismului alături de alte religii. „Războiul se câştigă doar cu pace. Noi, bărbaţi şi femei de religii diferite, de la Roma, vrem să ne angajăm că vom ajuta la creşterea acestei mişcări pentru pace", au concluzionat ei.
China: Creștinii persecutaţi. Nu li se permite rugăciunea comună.
„Cum poate China pretinde că permite libertatea religioasă atunci când închinarea cu alți credincioși în propria casă presupune a risca un raid al poliției? Este de neconceput". Această declarație a reprezentantului organizației International Christian Concern pentru China a fost făcută în contextul persecuțiilor la care sunt supuși creștinii care se adună în biserici mici, în casele credincioșilor. Un val recent de atacuri împotriva creștinilor și bisericilor de casă din China evidențiază obiceiul consecvent al acestei țări de a-i persecuta pe creștini, chiar cu prețul reputației internaționale, informează Religion Today.
Astfel, un raport al International Christian Concern, o organizație cu sediul la Washington al cărei scop este să îi ajute pe creștinii persecutați de pretutindeni, a semnalat mai multe cazuri recente de persecuție în China. Situația este cu atât mai gravă cu cât autoritățile locale rămân pasive, indiferente și chiar vinovate de multe ori. În această privință, Ryan Morgan, reprezentantul International Christian Concern pentru China, a declarat că „în China, creștinii continuă să se confrunte cu hărțuire, intimidare, agresiune și chiar răpire ordonate de autoritățile locale, care nu par să fie prea îngrijorate de faptul că vor suferi consecințe pentru acțiunile lor". Se estimează că în China locuiesc circa 130 de milioane de creștini, deși statul preferă numărul oficial de 67 de milioane.