Cookies de analiza a traficului sunt inactive, dar pot fi activate prin click pe Accept | Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3997

Ştiri externe pe scurt (septembrie 2013)

Tags: ;
Ştiri externe pe scurt (septembrie 2013)
Inițiativa cetățenească „Unul dintre noi” a depășit 1 milion de semnături
 
 „Unul dintre noi”, susţinută activ şi de Patriarhia română, devine cea de-a doua inițiativă civică legislativă care satisface condițiile stabilite de Comisia Europeană. Conform regulilor stabilite pentru iniţiativele legislative cetăţeneşti europene, trebuie colectate cel puţin 1 milion de semnături de la cetăţeni din ţările UE, iar din 7 state trebuie să se colecteze un număr minim de semnături, în funcţie de populaţia acestora. Începand de ieri, 11 ţări (Austria, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Lituania, Ţările de Jos, Polonia, România, Slovacia şi Spania) au îndeplinit această cerinţă. În plus, peste 1.000.000 de cetăţeni au sprijinit iniţiativa prin semnarea acesteia, mai exact circa 1.030.000 până ieri. 

În România, s-au înregistrat până ieri un total de 66.918 semnături, reprezentând 270% din minimul necesar de 24.750. Iniţiativa cetăţenească europeană “Unul dintre noi” – un pas istoric în direcţia apărării vieţii în Europa.
 
Scopul proiectului “Unul dintre noi” este să aducă un progres considerabil la protejarea vieţii umane începând de la concepţie, în Europa. Bazându-se pe definiţia embrionului uman ca fiind începutul dezvoltării fiinţei umane, care a fost dată într-o recentă decizie a Curţii Europene de Justiţie (Brustle vs. Greenpeace), “Unul dintre noi” cere Comisiei Europene să înceteze finanţarea activităţilor care includ distrugerea embrionilor umani, în mod deosebit în domeniile cercetării, ajutorului pentru dezvoltare şi sănătate publică. Aceasta va fi realizată printr-o schimbare a regulamentelor financiare care privesc bugetul U.E. Un prim rezultat concret va fi interdicția finanțării publice pentru cercetarea pe celule embrionare stem, în Europa.
 
Patriarhul rus Kirill îndeamnă SUA să renunţe la atacul asupra Siriei
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse i-a transmis o scrisoare preşedintelui american, cu mesajul de a renunţa la atacul militar asupra Siriei, informează siteul rus Interfax Religion„Biserica Ortodoxă Rusă poartă memoria pierderilor umane însemnate provocate de cele două războaie mondiale. Totodată, privim cu compasiune pierderile omeneşti suferite de poporul american prin atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. În ajunul comemorării acestei triste aniversări, facem un apel să ascultaţi mesajul liderilor religioşi care se opun unei intervenţii militare în Siria şi îndeamnă la începerea cât mai rapidă a negocierilor de pace. Siria a devenit teatrul conflictelor armate în care sunt implicaţi mercenari străini care au legături cu grupuri teroriste internaţionale. Războiul a devenit o nouă Golgota pentru milioane de civili. Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la planurile SUA de a lansa un atac armat asupra Siriei. Fără îndoială, acesta ar provoca adâncirea suferinţelor populaţiei civile. O intervenţie militară externă poate conduce la preluarea puterii politice de către grupări militare radicale, al căror scop nu este nici pe departe armonizarea inter-confesională. Ne facem griji îndeosebi pentru creştinii din Siria, care se află sub ameninţarea exterminării. De accea, considerăm importantă folosirea oportunităţii de rezolvare diplomatică a acestui conflict prin punerea sub control internaţional a arsenalului de arme chimice al Siriei.” (traducere pentru Porunca Iubirii, CR)
Peter Bergen: Ne îndreptăm spre un Orient Mijlociu post-creștin?
 „În Orientul Mijlociu au existat creștini de pe vremea lui Christos. Acum, această istorie lungă de două milenii ar putea fi în pericol", scrie Peter Bergen, analist pe probleme de securitate națională la CNN. Situația creștinilor în țările predominant musulmane din Orientul Mijlociu continuă să îngrijoreze comunitatea internațională. Vorbim de țări precum Egipt, în care zeci de biserici creștine au fost luate cu asalt și arse din temelii, numai în ultimele câteva zile. E vorba și despre Siria, unde mulți creștini au sprijinit tacit regimul Assad (care oferea protecție minorităților religioase) ajungând, în prezent, o țintă a atacurilor comise de rebeli împotriva regimului. În aceste condiții, are loc exodul creștinilor din Orientul Mijlociu, estimându-se, de exemplu, că 100.000 de creștini au părăsit Egiptul în 2011. Un fenomen similar a avut loc în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când o masă semnificativă de evrei a fost dislocată din zona Egiptului, unde comunitatea iudaică număra circa 100.000 de membri. Permanența evreilor în Egipt data din perioada faraonilor. Astăzi însă, numărul sinagogilor care funcționează în Cairo, de pildă, a scăzut dramatic, și sunt păzite cu strășnicie pentru ca cele câteva zeci de bătrâni evrei care mai sunt în Egipt să aibă unde să participe la slujbă. „Putem doar să sperăm că aceasta nu va fi și soarta creștinilor din Orientul Mijlociu”, a conchis Bergen. (sursa: semneletimpului.ro)
Germania, primul stat european care va introduce pe certificatele de naștere genul „nedeterminat”
Germania va deveni primul stat european care va introduce un al treilea gen, „nedeterminat”, pe certificatele de naștere, într-o încercare de a lupta împotriva discriminării minorităților sexuale, relatează spiegel.de. Inițiativa legislativă, care va intra în vigoare în Germania în luna noiembrie, le va permite părinților să nu completeze sexul copilului la naștere. Legea este prima de acest fel din Europa. Prin această măsură legislativă, copiilor născuți cu ambele sexe li se oferă posibilitatea de a alege mai târziu în viață dacă vor să devină bărbați sau femei. Potrivit ziarul german „Suddeutsche Zeitung”, această schimbare este o „revoluție legislativă”. Din 1 noiembrie 2013, în Germania, nou-născuţii care nu au caracteristici sexuale evidente, vor fi înregistraţi fără a li se menţiona sexul. La majorat îşi vor putea alege ce sex vor sau vor rămâne fără menţionarea sexului în acte. Astfel lobby-ul homosexualilor câştigă o primă victorie în lupta lor de a înlocui sexele cu genurile (nu ar exista sexe, cu care te naşti, ci genuri, pe care le dobândeşti. 
Nota redacţiei: Şi Franţa, stat care a legalizat căsătoriile gay, pregăteşte o legislaţie asemănătoare. Sunt deja şcoli care pentru înscrierea copiilor la şcoală au conceput formulare care nu mai cuprind rubrica „mamă” şi „tată”, ci rubricile „părinte 1” şi „părinte 2”. De asemenea, Suedia încurajează folosirea încă de la grădiniţă adresarea la genul neutru numit „hen”, ăn locul celei de „el” sau „ea”. Zilele trecute, o televiziune cunoscută din România a provocat publicul telespectator să urmărească o primă căsătorie gay, oficiată în aer liber de o aşa zisă „preoteasă creştină”. Ne întrebăm cât va reuşi ţara noastră să se opună dictaturii minorităţilor sexuale, speranţa fiind la ocrotirea Maicii Domnului care nu va permite părăginirea grădinii sale.
Cărțile care înfăţişează imaginea "tradițională" a familiei, cu mame ce se ocupă cu îngrijirea copiilor şi  taţi care merg la muncă, ar putea fi excluse din școli, conform unor propuneri de la Bruxelles
Raportul Comisiei pentru Drepturile Femeii şi Egalitatea de Gen din cadrul Parlamentului European susține că "stereotipurile de gen" din școli influențează percepția modului în care băieții și fetele trebuie să se comporte și, deasemenea, dăunează oportunităților de carieră ale femeilor în viitor. Criticii au afirmat că propunerile de modificare a "materialelor de studiu" ar însemna interzicerea literaturii tradiţionale. Documentul, de asemenea, sugerează necesitatea existenţei unei legislații, la nivel UE, care să combată modul în care femeile sunt prezentate în cadrul publicităţii din timpul programelor pentru copii. În raport se spune: “Copiii se confruntă cu stereotipuri de gen de la o vârstă fragedă prin intermediul serialelor, reclamelor, materialelor de studiu şi programelor educaţionale, fapt ce le influenţează percepţia despre modul în care personajele masculine şi feminine ar trebui să se comporte. Prin urmare, ar trebui să fie introduse programe educaționale speciale și materiale de studiu în care bărbaţii şi femeile să nu mai aparăi în exemple de “roluri tradiţionale”, avându-l pe bărbat ca persoană care întreţine familia şi pe femeie ca pe cea care are grijă de copii.”
Despre acest document, Marina Yannakoudakis, membră a Partidului Conservator din cadrul Parlamentului European, a declarat că este: “Un nonsens din punct de vedere politic”. “Cărţile pentru copii sau programele tv, care îl portretizează pe bărbat ca pe cel care întreţine familia şi pe femeie ca pe cea care se îngrijeşte de familie, nu le fac rău copiilor, iar Uniunea Europeană nu ar trebui să se preocupe de aceste lucruri.” Joseph Salerno, editor la Quaterly Journal of Austrian Economics, a declarat: “Aceşti oameni nu doar că îşi anunţă intenţiile de a ataca unitatea familiei dar şi pe acelea de a interzice prin forţă menţinerea sa. Seamănă puţin cu încercarea de a anula legea gravităţii”. Deşi nu se aşteaptă ca recomandările raportului să fie prea curând transformate în legi, ele “ilustrează amplul întuneric din centrul experimentului Uniunii Europene, ce şterge orice urmă de decenţă umană, asemeni unei găuri negre care absoarbe căldura galaxiei.”, adauga Salerno. (sursa)
06-09-2013


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu