Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 18

Liderii ortodocsi, mesaje la moartea Papei Francisc

Tags: ;
 

Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe au transmis mesaje de condoleanțe la mutarea Papei Francisc la cele veșnice. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost primul care a transmis mesaj.

Patriarhul Daniel al României

Patriarhul României l-a numit pe Papa Francisc „venerabilă și bine-cunoscută personalitate a creștinătății contemporane, al cărui Pontificat lasă o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice”.

„Împărtășim durerea provocată de această pierdere și adresăm condoleanțe întregii Biserici Romano-Catolice. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Care este Învierea și Viața (cf. Ioan 11, 25), să odihnească sufletul Papei Francisc în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi”, a încheiat Preafericirea Sa.

La scurt timp, Episcopul Ortodox Român Siluan al Italiei a transmis un mesaj în limba italiană în care și-a prezentat condoleanțele și totodată recunoștința pentru sprijinul oferit de Sanctitatea Sa comunităților liturgice ortodoxe românești din Peninsulă.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului l-a numit pe Papa Francisc „scump frate întru Hristos, cu care din primul moment de la urcarea sa pe tronul papal, am avut o prietenie și o cooperare frățească pentru binele Bisericilor noastre, pentru apropierea în continuare a Bisericilor noastre, pentru binele umanității”.

„De-a lungul acestor doisprezece ani de papalitate, a stat ca un prieten credincios, însoțitor și susținător al Patriarhiei Ecumenice, un prieten autentic al Ortodoxiei, un prieten autentic al celor mai mici dintre frații Domnului, pentru care a vorbit, a acționat și cărora adesea le-a atins picioarele, într-un exemplu de dragoste autentică și smerenie fraternă.”

Papa Francisc avea programată pentru luna mai o vizită în Turcia, pentru a celebra împreună cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu aniversarea a 1700 de ani de la Primul Sinodul Ecumenic.

Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei și întregului Orient

„În perioada sfântă a Paștelui, pronia dumnezeiască a vrut ca Papa Francisc să se întoarcă în casa Părintelui Ceresc”, a scris Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei.

Preafericirea Sa a adăugat că „trecerea din această viață a Papei Francisc este o pierdere pentru întreaga umanitate. A făcut apel la pace și la stingerea războaielor în toate părțile lumii”.

Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului

„Viața Papei Francisc a fost o mărturie luminoasă a Evangheliei, o mărturie neobosită a milostivirii nemărginite a lui Hristos, un apărător ferm al săracilor și un far al păcii și reconcilierii între popoarele”, a transmis Patriarhul Teofil al Ierusalimului.

Chiar și în fragilitate și suferință, „a dezvăluit forța adevăratei ucenicii, îmbrățișând Crucea cu umilință și speranță, învățând că viața unui creștin este una de iubire jertfelnică”, a adăugat Preafericirea Sa.

Patriarhul Porfirie al Serbiei

„Am avut ocazia să-l cunosc personal pe regretatul Papă în mai multe rânduri în timpul pontificatului Său, așa că mă simt obligat să mărturisesc astăzi că a fost un om care a construit pacea și înțelegerea între oameni și neamuri, cu o dorință deosebită de a dezvolta cooperarea cu Bisericile Ortodoxe”, a transmis Patriarhul Porfirie al Serbiei.

„Biserica Ortodoxă Sârbă îi este recunoscătoare pentru înțelegerea profundă a tragicei moșteniri istorice a zonei în care locuiește poporul ortodox sârb.”

Patriarhul Daniil al Bulgariei

Patriarhul Daniil al Bulgariei a menționat în mesajul Preafericirii Sale că „moartea pământească a liderului spiritual a milioane de creștini din întreaga lume” este o mare pierdere.

„Dar noi, creștinii, privim întotdeauna moartea din perspectiva credinței în Învierea lui Hristos ca pe o garanție a viitoarei Învieri de obște. Pentru noi, Învierea este speranță și așteptare, adică o realitate fără îndoială, o încredere fermă în promisiunea Mântuitorului nostru. Cu o încredere fermă, petrecem sufletul Papei Francisc din această lume”, a adăugat Patriarhul Daniil.

Arhiepiscopul Gheorghe al Ciprului

„Participăm la întristarea Bisericii Romano-Catolice pentru trecerea Papei Francisc la Domnul”, a scris Arhiepiscopul Gheorghe al Ciprului, subliniind că „slujirea sa față de Biserică a fost altruistă, înțeleaptă și luminată”.

Întâistătătorul Bisericii Ciprului s-a rugat ca „Domnul cel înviat din morți să-l odihnească pe regretatul Papă în pământul celor vii și să-i ridice un succesor demn de opera sa multilaterală”.

Arhiepiscopul Ieronim al Atenei și întregii Elade

„Cu mare emoție, păstrăm în inimile noastre tot ceea ce am trăit în timpul celor două vizite ale regretatului Papă în țara noastră, care demonstrează în sine dragostea și respectul pe care le-a avut atât pentru Biserica Greciei, cât și pentru greci și Grecia în general”, a transmis luni seară Arhiepiscopul Ieronim al Atenei și întregii Elade.

„Într-adevăr, toți cei din Grecia ne vom aminti mereu generozitatea sa exemplară în ceea ce privește Marmura Partenonului și faptul că ne-a oferit trei fragmente din Partenon provenite din Muzeele Vaticanului.”

Biserica Ortodoxă a Albaniei

Biserica Ortodoxă a Albaniei, condusă de Arhiepiscopul Ioan, a publicat un comunicat în care afirmă că Papa Francisc, în timpul misiunii sale, „a manifestat întotdeauna un angajament profund față de proclamarea Evangheliei în diferite contexte geografice și culturale, mai ales prin grija sa sinceră față de cei săraci și marginalizați”.

„Cu nădejde în Hristos cel Înviat, Care: „va șterge orice lacrimă din ochii lor și moarte nu va mai fi; nici plângere, nici strigăt, nici durere nu vor mai fi, căci cele dintâi au trecut” (Apocalipsa 21, 4), ne rugăm ca Domnul nostru, Părintele Atotmilostiv, să dea odihnă sufletului Său. Veșnică amintire!”


Patriarhul Kirill al Moscovei a transmis un mesaj în care a subliniat dorința Papei Francisc „de a manifesta solidaritate cu cei suferinzi și dezavantajați”, reamintind totodată că Papa „a atras atenția asupra cazurilor de nedreptate, de încălcare a demnității umane și de diferite forme de persecuție”.

Deși din partea Vaticanului au existat inițiative de soluționare a crizei din Ucraina, Patriarhia Moscovei le-a considerat insuficiente pentru stabilirea unui dialog constructiv în această problemă.


Cardinalul Kevin Farrell, conducător al Camerei Apostolice, a anunțat luni dimineață că Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, s-a mutat la cele veșnice la ora 07:35.

Papa Francisc a fost România în 2019, când s-a întâlnit cu Părintele Patriarh Daniel și a vizitat Catedrala Națională.

23-04-2025


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu