Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 18

STIRI EXTERNE - Martie 2025

Tags: ;
 
REP. MOLDOVA: Sinod Mitropolitan la Chișinău

Sinodul Mitropoliei Basarabiei s-a reunit vineri la Chișinău, sub conducerea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor. Au participat Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului. În contextul Anului Centenar al înființării Mitropoliei Basarabiei și al ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie, ierarhii au aprobat o serie de evenimente solemne de ordin liturgic, cultural și educațional, menite să reafirme rolul viu și mărturisitor al Bisericii în viața poporului român din Basarabia și să cinstească jertfa înaintașilor. Vor fi desfășurate proiecte comemorative dedicate clerului ortodox basarabean martirizat în timpul regimului sovietic ateu – un demers necesar atât pentru recuperarea memoriei celor care au mărturisit credința cu prețul libertății sau al vieții, cât și pentru restituirea unui capitol esențial din istoria Bisericii Ortodoxe Române. Aceste proiecte vor include culegerea de mărturii orale și documentare, organizarea de slujbe de pomenire, conferințe publice, lansări editoriale și alte inițiative care să pună în lumină jertfa lor. Sinodul Mitropolitan a mai luat decizii care vizează consolidarea comunităților ortodoxe din teritoriu și promovarea unei implicări active a clerului în viața cetății. Arhiepiscopia Chișinăului își propune extinderea activității pastorale în instituții sociale, medicale și penitenciare. O decizie în acest sens a fost luată la întrunirea Permanenței Consiliului Eparhial desfășurată joi.

ALBANIA: Noul Arhiepiscop va fi întronizat la finalul lunii

Data întronizării noului Arhiepiscop de Tirana, Durrës și toată Albania va fi 29 martie, anunță presa albaneză. Ceremonia va avea loc în Catedrala „Învierea Domnului” din Tirana. Noul Arhiepiscop ales al Albaniei este Înaltpreasfințitul Părinte Ioan (Pelushi), Mitropolit de Korçë. El îi urmează în această demnitate regretatului Arhiepiscop Anastasie care a trecut la cele veșnice în luna ianuarie. Considerat „fiul spiritual” al vrednicului de pomenire Arhiepiscop Anastasie, IPS Ioan a fost colaborator apropiat al acestuia timp de 32 de ani, dintre care 27 a slujit ca Mitropolit de Korçë. Alegerea noului Arhiepiscop al Albaniei a avut loc duminică, la Tirana. Patriarhul României i-a transmis un mesaj de felicitare noului arhiepiscop ales, urându-i „ani mulți și binecuvântați în slujirea poporului ortodox din Albania și ajutor de la Dumnezeu în întreaga activitate”. Arhiepiscopul ales al Albaniei, în vârstă de 69 de ani, este originar din Tirana. A primit la naștere numele Fatmir. A fost botezat la vârsta de 23 de ani, în secret, în timpul perioadei de persecuție religioasă din Albania de eroicul preot Kosmas Kyrios, care mai târziu a devenit episcop. Vezi mai multe detalii biografice aici.

ITALIAPr. Athanasie Ulea, medic, le-a vorbit românilor din Italia despre efectele iertării în vindecarea sufletească

Credincioșii parohiilor „Sf. Trei Ierarhi” din Piacenza și „Sf. Ambrozie” din Milano au participat  săptămâna trecută la o conferință duhovnicească susținută de pr. Athanasie Ulea, medic psihiatru și psihoterapeut. Tema abordată a accentuat relația între vinovăție și responsabilitate, ca urmare a iertării, un pas esențial în vindecarea sufletească. Evenimentul a fost organizat de pr. Grigore Catan, paroh al comunității din Piacenza. În cadrul reuniunii, părintele Athanasie a subliniat că vinovăția este o povară permanentă, care apasă greu asupra sufletului. Potrivit părintelui medic Athanasie, tulburarea de resentiment posttraumatic apare atunci când indivizii se raportează greșit la vinovăția altora, adesea ca urmare a unor situații de viață percepute ca umilitoare sau nedrepte. Resentimentul post-traumatic poate fi tratat prin schimbarea perspectivei, relativizarea propriilor dorințe și credințe. O altă soluție propusă de pr. Athanasie este empatia. Iertarea. În alocuțiunea sa, părintele Athanasie a explicat iertarea ca proces lăuntric, care se desăvârșește în timp, și eliberează individul de ură și durere, făcând loc lucrării lui Dumnezeu. Ea nu este un semn de slăbiciune, ci o dovadă a biruinței iubirii asupra orgoliului. Cele trei etape ale acestui proces sunt: volitivă, cognitivă și emoțională, ultima reprezentând iertarea deplină, esențială pentru stabilitatea relațiilor și pentru vindecarea rănilor relaționale. Relația între iertare și împăcare. În ceea ce privește relația între iertare și împăcare, duhovnicul medic a menționat că trebuie să iertăm mereu, dar să rupem relația cu cei care nu se căiesc, pentru a nu facilita degradarea acestora. Părintele Athanasie Ulea a explicat că nu trebuie să oferim cele sfinte celor care nu le merită, pentru a nu risca să fie disprețuite sau ca aceștia să ne facă și mai mult rău. De asemenea, a precizat că, deși suntem îndemnați să iertăm „de șaptezeci de ori câte șapte”, trebuie totuși să rupem relația cu cei care nu se căiesc, după prima și a doua mustrare, conform învățăturii din Matei 18:15-17. La Biserica Așezămintele Brâncovenești – Domnița Bălașa din București va avea loc în data de 3 aprilie, la ora 18:00, o conferință susținută de părintele protosinghel dr. Athanasie Ulea, consilier eparhial și medic psihiatru.

FRANȚA: Ortodocșii din Franța au aniversat 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic

Adunarea Episcopilor Ortodocși din Franța (AEOF) a organizat la Paris un eveniment panortodox pentru a marca împlinirea a 1.700 de ani de la Primul Sinodului Ecumenic de la Niceea (325). Sârbii au găzduit întrunirea care s-a desfășurat sâmbătă, în ajunul Duminicii Ortodoxiei, la Catedrala „Sfântul Sava” din Paris. Evenimentul a cuprins o parte istorico-teologică și una de rugăciune. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale și de Episcopul vicar Marc Nemțeanul. Doamna profesor Julija Naett Vidovic de la Institutul Saint-Serge – Paris a prezentat circumstanțele istorice și teologice care au condus la convocarea Sinodului I Ecumenic și aspectele importante care au fost abordate la această manifestare sinodală, informează Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM). Totodată, Pr. prof. Christos Filiotis de la Universitatea din Tesalonic a prezentat modul în care Sfântul Atanasie cel Mare a apărat credința niceeană, pornind de la scrisoarea „Despre Sinoade” iar Profesorul Michel Stavrou (Institutul Saint-Serge) a analizat importanța teologică și duhovnicească a Crezului niceean, punând în evidență aspectele de finețe teologică pe care acesta le conține. Ultima prezentare a fost susținută de pr. Patriciu Vlaicu, conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și consilier canonic al MOREOM, care a abordat tema relevanței actuale a Canoanelor Sinodului I Ecumenic. La această după-amiază de reflecție teologică și rugăciune au participat numeroși membri ai clerului ortodox din toate jurisdicțiile, teologi și credincioși de diferite naționalități, precum și reprezentanți ai altor culte. A fost prezentă și șefa Biroului pentru culte, reprezentanta oficială a statului francez pentru relațiile cu confesiunile care își desfășoară activitatea în această țară. La sfârșitul prelegerilor a avut loc concelebrarea interortodoxă a Vecerniei, care îi comemorează pe Părinții de la Sinodul I Ecumenic. Evenimentul s-a dovedit a fi o importantă reușită, manifestând disponibilitatea de a avansa în exprimarea comuniunii dintre Bisericile locale, într-o perioadă în care este nevoie, mai mult ca oricând, să mărturisim valorile care exprimă unitatea Bisericii, precizează reprezentanții MOREOM.

ECUADOR: Biserica Ortodoxă Română obține personalitate juridică

Un moment de referință pentru Ortodoxia românească în America Latină a avut loc recent în capitala Ecuadorului, unde biserica „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” din Quito a dobândit personalitate juridică. Această recunoaștere oficială marchează o etapă esențială în consolidarea prezenței ortodoxe canonice în regiune. La acest eveniment istoric a luat parte părintele vicar Daniel Ene, Protopop al New York-ului, Noii Anglii și estului SUA, care a contribuit semnificativ la procesul de recunoaștere. Statutul juridic al bisericii a fost confirmat în urma întâlnirii oficiale dintre părintele vicar Daniel Ene și Secretarul de Stat pentru Culte al Ecuadorului, Diego Humberto Escobar Castro, precum și doamna director Victoria Calderon. Astfel, autoritățile ecuadoriene au recunoscut sfântul lăcaș ca Biserică Ortodoxă canonică sub denumirea „Iglesia Ortodoxa Rumana en Ecuador”, confirmând legătura sa canonică cu Biserica Ortodoxă Română. Conform paginii oficiale a bisericii, acest lăcaș este singura biserică ortodoxă canonică din Quito, unde Sfânta Liturghie se săvârșește în limbile română și spaniolă, oferind sprijin spiritual și pastoral credincioșilor ortodocși din zonă. Pe lângă slujbele regulate, comunitatea ortodoxă românească din Ecuador se implică și în proiecte caritabile. Sâmbăta trecută, credincioșii au participat la proiectul social „Alimentos de Amor” (Alimente cu iubire), o inițiativă menită să sprijine persoanele vulnerabile și familiile aflate în dificultate. Această acțiune, organizată de voluntari ortodocși, reflectă spiritul filantropic al Bisericii și angajamentul său față de cei aflați în nevoie. În cadrul programului liturgic, pr. vicar Daniel Ene a oficiat Sfânta Liturghie în data de 23 februarie într-o capelă din sudul orașului Quito, reușind să adune comunitatea ortodoxă locală într-un moment de rugăciune și comuniune frățească. Următoarea Sfântă Liturghie va fi săvârșită în data de 30 martie de către părintele Esteban Diaz, de la parohia Sf. Ioan de Valahia din Barranquilla, Columbia, continuând astfel eforturile de slujire și pastorație pentru credincioșii ortodocși din America Latină. Un nou capitol pentru Ortodoxia românească în Ecuador. Prin dobândirea statutului juridic, Biserica Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” din Quito își întărește misiunea de a fi un punct de sprijin spiritual și cultural pentru românii din Ecuador și pentru toți cei care își găsesc drumul în tradiția ortodoxă. Acest moment marchează un nou capitol în istoria comunității ortodoxe din regiune și consolidează rolul Bisericii Ortodoxe Române ca promotor al credinței, unității și solidarității creștine în diaspora.

ISRAEL: Rugăciuni pentru pace și procesiune cu icoane în jurul Sfântului Mormânt

Duminica Ortodoxiei a fost prăznuită și în cetatea Ierusalimului, la Sfântul Mormânt, cu rugăciuni de pace și multă speranță, a transmis Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie a făcut parte din soborul care a slujit duminică, la Biserica Învierii, cu Patriarhul Teofil al Ierusalimului. „La finalul sfintei slujbe, Patriarhul și soborul slujitorilor au săvârșit îndătinata procesiune cu icoane în jurul Sfântului Mormânt. A urmat momentul citirii rugăciunilor vechi cunoscute ca Anatematismele din care au fost trasate liniile dreptei credințe, s-au amintit și marii părinți ai Bisericii care au apărat Ortodoxia și au fost binecuvântați cei care păstrează această învățătură corectă și dreaptă”, a relatat, pentru Centrul de presă Basilica, părintele Teofil. Arhim. Teofil Anăstăsoaie participă la procesiunea cu sfintele icoane. Foto credit: Patriarhia Ierusalimului După ceremonie, la Palatul Patriarhiei Ierusalimului a fost ținută o omilie despre importanța păstrării dreptei credințe și marea binecuvântare pe care o avem noi, creștinii de astăzi, să ne putem ruga în învățătura corectă și dreaptă lăsată de Mântuitorul Iisus Hristos. „În Ierusalim în aceste zile nu sunt pelerini, din păcate, însă sunt așteptați să revină în cursul acestui post și către sărbătoarea Sfintei Învieri. Au fost înălțate și rugăciuni de pace, ca Țara Sfântă să-și poată relua cât mai curând obișnuita activitate”, a mai spus Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

sursa știri: basilica.ro

 

Linkuri la știri:

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei a finanțat construirea unei fântâni într-un sat din Tanzania - Basilica
Viața și cuvântările Părintelui Teofil Părăian, publicate în limba macedoneană - Basilica
24-03-2025


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu