Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 14

STIRI INTERNE - Martie 2025

Tags: ;

Moaștele Sf. Dometie de la Râmeț au fost deshumate 

Moaștele Sfântului Dometie cel Milostiv de la Râmeț au fost deshumate în cadrul unei slujbe speciale oficiate de Mitropolitul Laurențiu al Ardealului și Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei. La eveniment au participat membrii Comisiei de deshumare, stavrofora Apolinaria Barb, stareța așezământului monahal, alături de monahiile mănăstirii și numeroși clerici. Mitropolitul Laurențiu a evidențiat importanța evenimentului, subliniind atât dimensiunea duhovnicească, cât și continuitatea unei lucrări asumate de Biserică în contextul Centenarului Patriarhiei Române. În mod deosebit, a remarcat emoția prilejuită de canonizarea unor sfinți contemporani, ale căror vieți și misiune au fost cunoscute direct de cei prezenți. Referindu-se la Cuviosul Dometie, l-a descris ca pe un model de dăruire și demnitate, trăind cu smerenie și milostenie în ciuda dificultăților vieții. „Ne amintim cu drag de Cuviosul Dometie, știind că a fost o persoană plină de vitalitate, deși avea greutatea vieții, iar neputințele le purta cu atâta demnitate și atâta dăruire; de aceea a și primit acest apelativ, această numire, de «Dometie cel Milostiv»”, a adăugat Mitropolitul Laurențiu. Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a subliniat, de asemenea, viața plină de jertfelnicie și devotament a Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv, care a trăit în totală dăruire față de Dumnezeu. „Călătoria pe pământ a Sfântului Cuvios Dometie a fost o dăruire jertfelnică și entuziastă Mirelui ceresc, iar persoana lui harismatică a fost un sfeșnic luminos care umbla pe cale, risipind întunericul răului din jurul său”. „Acum, în calitate de prieten al lui Dumnezeu și cetățean al Raiului, Sfântul Dometie de la Râmeț mijlocește pentru noi și ne ajută imens cu rugăciunile sale și cu cinstitele sale moaște, izvorâtoare de multe binefaceri”, a adăugat ierarhul. Stareța Apolinaria Barb a evidențiat personalitatea Sfântului Cuvios Dometie, subliniind virtuțile sale, precum bunătatea, smerenia și devotamentul față de aproapele. L-a descris ca pe un duhovnic înzestrat cu daruri de la Dumnezeu, care, deși avea o pregătire teologică solidă, reușea să se apropie cu simplitate de toți cei care îl căutau. „În preajma sfinției sale simțeam puterea lucrătoare a harului. Avea bunătate, blândețe, milă, dăruire de sine, sinceritate și simplitate în cuvânt, în faptă și în îmbrăcăminte. Se jertfea pentru aproapele în așa măsură încât nu punea preț pe persoana sfinției sale. Deși avea pregătire teologică și capacitate intelectuală, se cobora la nivelul fiecăruia”. 

Au fost lansate primele patru volume din opera completă a Sf. Ilarion Felea

Primele patru volume ale colecţiei de cărţi intitulată „Ilarion V. Felea – Opere complete” au fost lansate la Arad. Evenimentul a avut loc în Sala „Vasile Goldiș” a Consiliului Județean Arad, în prezența Arhiepiscopului Timotei al Aradului și a altor invitați din țară. Protosinghelul Nicolae M. Tang, unul dintre redactorii colecţiei, a făcut prezentarea generală a motivaţiilor şi a metodologiei pe care se întemeiază acest demers editorial. Primul volum a fost prezentat de preotul Ştefan Buchiu, profesor emerit la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Bucureşti şi vicar eparhial onorific al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Părintele a descris lucrarea de doctorat a Sfântului Ilarion Felea intitulată „Pocăința. Studiu de documentare teologică și psihologică” şi susţinută la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti în anul 1939. Preotul Nicuşor Beldiman, profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi consilier patriarhal în cadrul Sectorului Teologic-Educațional al Administrației Patriarhale, a prezentat cel de-al doilea volum, cu titlul „Duhul Adevărului”. Conf. Adrian Lemeni, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a prezentat publicului al treilea volum al colecţiei, intitulat „Religia culturii”. Al patrulea volum, „Religia iubirii”, o altă lucrare apologetică, a fost prezentat de pr. conf. Caius Cuţaru de la Facultatea de Teologie din Arad. Pr. prof. Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, este iniţiatorul şi coordonatorul colecției, care apare sub egida Editurii Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.

Arhiepiscopia Sucevei va marca Ziua Mondială a Sindromului Down și Ziua Mamei Creștine printr-un forum al mamelor
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop” organizează miercuri, 26 martie, Forumul „Afirmă-ți eternitatea prin maternitate! Vocație și misiune pentru mama creștină”. Evenimentul, organizat la inițiativa Înaltpreasfintitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, va marca Ziua Mondială a Sindromului Down și Ziua Mamei Creștine (Buna Vestire). Programul cuprinde o serie de 12 expuneri de tip galerie open-space, susținute de tot atâtea personalități feminine din domeniul cultural, educațional, artistic, administrativ și social din eparhie – mame creștine care împlinesc, prin vocația personală și prin profesie, o formă de apostolat. Forumul este organizat prin implicarea Sectoarelor Cultural, respectiv Media și Comunicare ale eparhiei și în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava. Înscrierile se fac pe email, la adresa ceredeev.daniela@isj.sv.edu.ro, iar forumul se va desfășura, începând de la ora 17.00, în Sala „Mitropolitul Vladimir de Repta” a Campusului Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava.Buna Vestire este considerată Ziua Mamei Creștine, deoarece o mare lecție pe care ne-o oferă Maica Domnului este asumarea jertfei maternității.
 
Arhid. Mihail Bucă și Fundația Turnu Ajutor și Speranță amenajează ambulatoriul oncopediatric de la Institutul Fundeni

După ce au ajutat la reamenajarea secției principale de Oncopediatrie de la Institutul Clinic Fundeni, Arhid. Mihail Bucă și familia contribuie, împreună cu Fundația Turnu Ajutor și Speranță, la amenajarea unui ambulatoriu pentru copiii care au nevoie de tratament de zi cu citostatice – fără internare. În timpul pandemiei, Arhid. Mihail Bucă și Valentina Toma, directoarea fundației menționate, și-au propus să ajute la mutarea celor 18 containere modulare din care este formată secția, apoi și-au dat seama că acestea au nevoie și de amenajare. „Ploua foarte rău în ele și atunci am luat decizia de a face un acoperiș nou, de a reface toată partea de instalație electrică și sanitară și de a schimba partea de covor din PVC și de tapet”, a relatat Valentina Toma pentru Radio România Cultural.

Mulți dintre micii pacienți sunt imuno-deficienți, iar amenajarea noii secții îi ajută să nu mai intre în contact cu eventualele infecții intra-spitalicești. De asemenea, îi ferește de contactul cu cazurile mai grave de pe secția principală. Arhid. Mihail Bucă, Protopsaltul Catedralei Patriarhale, a amintit de experiența familiei după ce fetița lor cea mică, Irene-Ecaterina, a făcut leucemie și s-a tratat în aceeași instituție medicală. În acest scop, familia a strâns fonduri, în eventualitatea nevoii de transplant. După ce Irene-Ecaterina a ieșit din zona de risc, familia a decis să doneze din fondurile strânse atât spitalului, cât și noii biserici care se construiește în incinta acestuia. „Nu suntem lipsiți de riscuri nici acum, dar am decis că vindecarea vine de la Dumnezeu. Și, din banii aceia, Dumnezeu știe, s-au adus îmbunătățiri pentru Fundeni, s-au făcut două meciuri de fotbal, s-au adus un aparat de genetică, alte aparate și ultima lucrare, unde a venit Fundația Turnul, și mulțumesc acestei fundații minunate, acestei Mănăstiri Turnu, și Valentinei și Georgianei, două suflete calde și săritoare. Ne-au ajutat să mutăm spitalul de zi, pentru că spitalul de zi trebuia să se mute în alt amplasament”, a adăugat Protopsaltul Catedralei Patriarhale. Costurile amenajării noului ambulatoriu oncopediatric au ajuns în prezent la aproximativ 50.000-60.000 de euro, a transmis Valentina Toma. Mai este nevoie de mobilier pentru amenajarea Recepției și a saloanelor noului ambulatoriu modular.

Postul nu înseamnă să mâncăm excesiv din ceea ce este permis, ci să oferim organismului porții moderate

Într-un interviu acordat pentru Ziarul Lumina, Mihaela Brebu, medic dietetician la Spitalul „Providenţa” al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, îi îndeamnă pe cei care postesc la cumpătare și echilibru. „Postul nu înseamnă să mâncăm excesiv din ceea ce este permis, ci să oferim organismului mese echilibrate, în porții moderate, cu pauze suficiente între ele”, a transmis Mihaela Brebu. Potrivit declarațiilor medicului, postul ajută la detoxifierea organismului prin reglarea metabolismuui și prin reducerea colesterolul rău (LDL) și a glicemiei. Dr. Mihaela Brebu a afirmat că există anumiți oameni care, în perioada postului, au nevoie de supravegherea unui specialist: „Mă refer la cei cu boli cronice (diabet sever, boli renale, afecțiuni hepatice), care au tulburări alimentare sau un sistem imunitar compromis”. „În cazul copiilor și adolescenților în plină dezvoltare, dar și al femeilor însărcinate sau care alăptează, aportul de proteină vegetală trebuie să fie unul suficient pentru a susține nevoile corpului”. Conform sfaturilor dr. Mihaela Brebu, este important să alegem alimente sănătoase: legumele proaspete, leguminoasele (fasole, linte, mazăre, năut), ciupercile, cerealele integrale (hrișcă, quinoa, amarant, orez integral, ovăz etc.) și sursele de grăsimi sănătoase precum avocado, măsline, ulei de măsline, oleaginoase (semințe și nuci de tot felul). La acestea se mai adaugă și condimentele care sprijină digestia (cimbru, coriandru, chimen, fenicul, oregano, busuioc), dar și fructele. „Ar fi bine să evităm asocieri precum orez cu pâine, cartofi cu pâine, leguminoase (fasole, linte, mazăre) cu pâine. Dacă pâinea este și albă, cu atât mai mare va fi încărcătura glicemică și va solicita foarte tare pancreasul, care va fi forțat să facă față unei glicemii ridicate”, a precizat dr. Mihaela Brebu. Cele mai frecvente recomandări vizează consumul de pâine și hidratarea. Medicul dietetician Mihaela Brebu sfătuiește să fie evitată pâinea albă rafinată, care consumată în exces crește glicemia. O recomandare este să alegem variantele integrale și să reducem cantitatea la 1-2 felii la fiecare masă. De asemenea, dr. Mihaela Barbu recomandă consumul de apă și de ceaiuri neîndulcite din plante. Cantitatea de apă necesară zilnic depinde de masa corporală a fiecărui individ, fiind recomandat să consumăm 30-40 ml de apă pentru fiecare kilogram de greutate.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează serviciile de fizioterapie, logopedie și psihoterapie

Noul Ghid al asiguratului publicat recent de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) menționează că instituția decontează din acest an și serviciile conexe actului medical: fizioterapia, kinetoterapia, consilierea psihologică, psihoterapia, psihopedagogia și logopedia. Pentru a beneficia de aceste terapii, asigurații au nevoie de trimitere de la medicul de familie către medicul specialist. Cum accesezi serviciile. Medicul specialist sau un medic cu atestat de Îngrijiri paliative va putea apoi recomanda asiguratului terapii furnizate de psiholog sau de fizioterapeut, cu condiția ca aceștia să-și desfășoare activitatea într-un ambulatoriu de specialitate cu personal calificat sau să fie în contract cu un furnizor de servicii de același tip. Medicul specialist mai poate da recomandare și pentru o consultație suplimentară la altă specialitate, dacă este necesară. Ce terapii sunt decontate. Printre serviciile psihologului decontate de CNAS se numără: evaluarea psihologică clinică și psihodiagnosticul, consilierea psihologică, serviciile de consiliere în psihopedagogie specială (utilă copiilor cu nevoi speciale), precum și psihoterapia. Ședințele vor avea durata de minimum 50 de minute. Terapiile psihiatrice, serviciile furnizate de psiholog și de logoped, precum și sfatul genetic pot fi acordate și de la distanță, prin orice mijloc electronic de comunicare, menționează noul ghid al pacientului. Serviciile de consiliere în psihopedagogie specială se numără printre terapiile conexe actului medical care sunt decontate de CNAS. Serviciile care pot fi furnizate de fizioterapeut sunt: kinetoterapia individuală sau de grup, și kinetoterapia pe aparate speciale, care include și drenajul limfatic manual al limfedemului – necesar celor care au trecut printr-o intervenție chirurgicală oncologică. Ședința de kinetoterapie va avea o durată de minimum 45 de minute, iar o sesiune de drenaj limfatic manual al limfedemului va avea o durată minimă de 50 de minute, urmând să fie efectuate numai de fizioterapeuți cu pregătire profesională în domeniu.

sursa știri: basilica.ro

 

Linkuri la știri:

Ținutul mănăstirilor nemțene ar putea fi recunoscut de UNESCO - Basilica
Religia în școală: 10 lucruri de știut - Basilica
Noi mărturii, minuni și acte doveditoare despre moartea Sfântului Visarion Toia - Basilica
24-03-2025


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu