REP. MOLDOVA: Românii ortodocși u un nou ierarh, Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania
Patriarhul României, Mitropolitul Basarabiei și alți ierarhi români au oficiat duminică hirotonia noului Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania. Evenimentul a avut loc la Catedrala Patriarhală, în cadrul Sfintei Liturghii. La finalul slujbei, a avut loc prezentarea Actului patriarhal de confirmare, citit de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, Secretarul Sfântului Sinod. În continuare, noul ierarh a primit din mâna Patriarhului Daniel mantia, cârja și celelalte însemne arhierești. Preafericirea Sa a subliniat apoi contextul istoric în care are loc acest eveniment solemn, dar și dificultatea misiunii pe care a acceptat-o PS Nectarie de Bogdania. Patriarhul Daniel a precizat că anul acesta nu este serbat doar Centenarul Patriarhiei Române, ci se împlinesc și o sută de ani de la fondarea Mitropoliei Basarabiei (4 mai 1925). Preafericirea Sa a detaliat apoi parcursul istoric al mitropoliei, cu reactivarea și cu sporirea pastorației în eparhiile românești din Republica Moldova. Părintele Patriarh a spus că alegerea noului ierarh a fost motivată de nevoia de a intensifica activitatea pastoral-misionară în Mitropolia Basarabiei. Mitropolitul Petru al Basarabiei a luat cuvântul apoi, exprimându-și recunoștința și bucuria că va avea un nou sprijin în persoana PS Nectarie. Finalul ceremoniei i-a aparținut noului ierarh, care a subliniat că se roagă pentru discernământ și smerenie. Noul ierarh a cerut „să mă purtați în rugăciunile voastre ca să-mi pot îndeplini cu discernământ această sfântă chemare la care am fost chemat”. Preasfinția Sa a mulțumit pentru încredere și binecuvântare atât Patriarhului României, cât și Mitropolitului Basarabiei încredințându-i de fidelitate. Alegerea noului ierarh a avut loc în data de 5 februarie. PS Nectarie preia demnitatea de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, vacantă din 2018, când PS Antonie a fost ales Episcop de Bălți.
REP. MOLDOVA: Statuia Reginei Maria va fi inaugurată în curând la Chișinău
Statuia Reginei Maria va fi inaugurată în curând la Chișinău. Sculptura este în proces de turnare, mai mulți experți contribuind la perfecționarea ei. Restaurarea monumentelor interbelice de pe teritoriul între Prut și Nistru continuă. În ultimii ani, au fost reconstruite busturi ale Regelui Ferdinand I și ale altor personalități, dar și opere ca Monumentul celor trei martiri din Chișinău și bustul Generalului Stan Poetaș. Aceste proiecte au fost inaugurate cu participarea reprezentanților Casei Regale a României, parlamentari, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și oficialități din România și Republica Moldova. Statuia Reginei Maria va fi inaugurată în curând la Chișinău, datorită eforturilor avocatului dr. Iulian Rusanovschi, fondatorul Asociației „Monumentum”, care a coordonat proiectul timp de 7 ani. Sculptura este realizată de Veacelsav Jiglițchi, iar pentru asigurarea unui nivel artistic înalt a fost înființată o comisie internațională de experți, incluzând sculptori din 3 țări. Monumentul este ridicat prin subscripție publică.
ITALIA: Operele lui Constantin Brâncuși au fost expuse în premieră la Roma
Operele sculptorului Constantin Brâncuși au fost expuse în premieră la Roma. Expoziția, intitulată „Brâncuși: Scolpire il volo”, a fost inaugurată miercuri la Parcul Arheologic Colosseum și va rămâne deschisă spre vizitare până la data de 11 mai. Evenimentul a fost organizat de Excelența Sa Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Italia, împreună cu directorul general al Parcului Arheologic al Colosseumului, Alfonsina Russo, și Federico Mollicone, președintele Comisiei pentru Cultură, Știință și Învățământ din Camera Deputaților. De asemenea, ambasadorul României în Italia a mărturisit faptul că, din punct de vedere personal, „această expoziție nu este doar un omagiu adus unui mare artist român în apropierea zilei sale de naștere, 19 februarie, ci și un gest de suflet, prin care istoria, cultura și identitatea noastră se întâlnesc cu Roma, într-un dialog al frumuseții și inspirației”. Expoziția este împărțită în două secțiuni: prima cuprinde o selecție a celor mai cunoscute sculpturi ale lui Brâncuși, iar a doua explorează activitatea sa fotografică și cinematografică, mijloace prin care artistul a investigat expresivitatea sculpturii. Tema centrală este bestiarul păsărilor, un motiv recurent în creația sa, pe care l-a reinterpretat în diverse forme de-a lungul vieții. Acest simbol al zborului reflectă aspirația omului de a depăși condiția sa terestră, într-o continuă ascensiune către infinit. Printre lucrările remarcabile ale expoziției se numără „Le Coq” (1935), „L’Oiselet” (1928) și „Leda” (cca. 1920-1926), toate provenind de la Centre National d’Art et de la Culture Georges Pompidou din Paris. Alături de sculpturile lui Brâncuși, expoziția include o selecție de sculpturi antice provenind de la Muzeul Național Roman, Muzeul Național Arheologic din Veneția și Muzeul Național Etrusc din Villa Giulia.
ITALIA: Episcopia Italiei în 2024: Peste 4.500 de botezuri și aproape 400 de înmormântări
Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a încheiat anul 2024 cu o intensă activitate pastorală, reflectată în numărul impresionant de slujbe oficiate în cele 295 de parohii. Pe întreg parcursul anului, au avut loc 4.750 de botezuri, 167 de primiri sau reprimiri în Ortodoxie, 1.171 de cununii și 393 de înmormântări. Aceste cifre evidențiază atât dinamismul comunității ortodoxe românești din Italia, cât și rolul esențial al Bisericii în viața credincioșilor aflați departe de țară. Datele reies din raportul Adunării Eparhiale a Episcopiei Italiei, desfășurate marți la Centro Mariapoli, din localitatea Castel Gandolfo, în apropierea Romei. Ședința a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Italiei, alături de care s-a aflat și Preasfințitul Părinte Atanasie, Arhiepiscopul ales al Marii Britanii. Potrivit raportului, în decursul anului precedent au fost achiziționate 15 noi imobile destinate slujirii, catehezei și activităților sociale, precum și patru terenuri pe care urmează să fie construite biserici. Totodată, au fost înființate 8 noi parohii și au fost hirotoniți 15 preoți și 14 diaconi. Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a continuat și în 2024 numeroase proiecte social-filantropice. Suma totală a ajutoarelor acordate în decursul anului a fost de 1.340.106 euro. Prin proiectul social „Brațele părintești”, 656 de copii din România, Republica Moldova și Italia au primit ajutoare sociale în valoare de 254.600 euro. În același timp, 139 de vârstnici au primit sprijin lunar prin programul „Toiagul Nădejdii”. De asemenea, Centrul Eparhial din Roma a oferit ajutoare și donații în valoare de 197.010 euro, iar diverse colecte și fonduri speciale, inclusiv pentru sinistrații din Galați și Huși, au însumat 407.360 euro.
SUA: România a fost inclusă în topul destinațiilor de vacanță realizat de publicația americană The Washington Post
România a fost inclusă în topul destinațiilor de vacanță realizat de publicația americană The Washington Post pentru acest an. Lista mai include destinații precum Bahamas, Chile, Australia, Suedia, Brazilia, Taiwan și altele. Potrivit The Washington Post, topul a fost realizat împreună cu experți din domeniul industriei turismului, care au luat în considerare destinații mai puțin cunoscute, iar selecția a fost completată pe baza intereselor și experiențelor de călătorie. „România este o alternativă captivantă la vacanțele clasice din Europa de Vest”, se arată în articolul publicației americane. Printre obiectivele sugerate se numără orașele București și Brașov, Munții Carpați și pădurile din Transilvania. În București, The Washington Post sugerează că turiștii pot vizita muzee precum Casa Ceaușescu, „frumoasele biserici ortodoxe” și parcurile naturale, iar în Brașov se pot bucura de centrul vechi bine conservat și de peisajele montane. Pasionații de natură și faună pot explora ecosistemele vaste ale Transilvaniei prin drumeții sau ciclism și pot observa urșii bruni carpatini, vulpile roșii sau mistreții din locurile special amenajate, mai transmite publicația.
ISRAEL: Reprezentanții cultelor creștine din Austria vizitează organizațiile din Țara Sfântă care lucrează pentru pace
O delegație a Consiliului Mondial al Bisericilor din Austria (Ökumenischen Rates der Kirchen in Österreich –
ÖRKÖ) a vizitat săptămâna trecută Țara Sfântă pentru discuții cu organizațiile care lucrează pentru pace și reconciliere. Din delegație fac parte Episcopul apostolic armean Tiran Petrosyan, președintele ÖRKÖ, Episcopul catolic de Linz Manfred Scheuer, superintendentul regional reformat Thomas Hennefeld și Preotul Nicolae Dura, vicarul Comunității Ortodoxe Române din Austria. Pe lângă discuțiile despre pace și reconcilere, ÖRKÖ dorește în special manifestarea solidarității și apropierii față de creștinii din Țara Sfântă, informează KathPress. Printre instituțiile vizitate s-a numărat și Așezământul Românesc din Ierusalim, unde s-au purtat discuții cu Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. Voluntari din întreaga lume lucrează la nivel local pentru a pune capăt violenței și a promova coexistența pașnică între palestinieni și israelieni. Consiliul Mondial al Bisericilor din Austria a făcut apel în mod repetat la încetarea violenței din Orientul Mijlociu în trecutul recent. ÖRKÖ este convinsă că nu există alternativă la dialog. În cea mai recentă declarație a sa, organizația din Austria a recunoscut că Bisericile nu pot promova soluții politice majore, dar dorește să depună mai multe eforturi în viitor pentru a consolida toate forțele care lucrează pentru reconciliere la fața locului.
Likuri la știri:
600 de copii români din 14 țări participă la un concurs catehetic online -
Basilica
Românii din Belgia vor înființa o nouă asociație: Va funcționa ca punte culturală către țara gazdă -
Basilica