Patriarhul Daniel a primit un nou dar pentru Catedrala Națională: Moaștele Sf. Andrei, aduse de la Amalfi
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit la Reședința Patriarhală, delegația care a adus din Amalfi, Italia, un fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei pentru Catedrala Națională. Cinstitele moaște au fost oferite de Excelenţa Sa Orazio Soricelli, Arhiepiscop de Amalfi-Cava de’ Tirreni la solicitarea Părintelui Patriarh. La primirea darului sfânt, Părintele Patriarh a prezentat istoria moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Amalfi. „În secolul al 4-lea, Sfintele moaște au fost luate de la Patras și duse la Constantinopol, unde au fost așezate în Biserica „Sfinții Apostoli”. Aceste Sfinte moaște ale Sfântului Apostol Andrei au rămas în Constantinopol până la Cruciada a 4-a din anii 1202-1204. După Cruciada a 4-a, Cardinalul Pietro Capuano, originar din Amalfi și unul dintre delegații papali pentru cruciadă, a luat Sfintele moaște din Constantinopol și le-a dus la Amalfi”, a explicat Preafericirea Sa. „În 8 mai 1208, Sfintele moaște au fost duse în capela din cripta Catedralei din Amalfi. O parte au fost așezate sub altarul capelei spre închinare, iar o altă parte, împreună cu capul Sfântului Apostol Andrei, au fost puse într-o casetă și zidite într-un loc secret, dintr-un perete al capelei, pentru a nu fi furate în caz de invazie barbară asupra orașului”. „În timpul lucrărilor de transformare a acestei catedrale vechi într-o biserică în stil baroc și anume în 2 ianuarie 1603, Sfintele moaște au fost descoperite pentru prima dată, însă cei care le-au aflat au decis să le ascundă din nou pentru a le proteja de invadatori, zidindu-le din nou într-un alt loc secret, dintr-un perete al capelei. În noaptea de 28 spre 29 ianuarie 1846, în timpul lucrărilor de reconstrucție a unei părți a pardoselei, urna cu Sfintele moaște a fost descoperită din nou”. „De atunci este expusă spre cinstire în Catedrala de la Amalfi, în Capela Sfintelor Moaște. De la momentul ultim al descoperirii lor, în fiecare an, în ziua de 28 ianuarie, este sărbătorită la Amalfi Aflarea cinstitelor moaște ale Sfântului Apostol Andrei”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Preafericirea Sa a mulțumit celor care au oferit moaștele Sfântului Apostol Andrei și membrilor delegației pentru aducerea lor în țară. „Prin aceste moaște primite chiar de la Amalfi, unde se află și capul Sfântului Apostol Andrei, noi ne întărim în prețuirea noastră, în cinstirea față de Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României și Apostolul Românilor, care a predicat Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, împreună cu Sfântul Apostol Filip, din aceeași localitate, din Betsaida, pe teritoriul țării noastre, în Sciția Mică, în Dobrogea de azi”. „Sperăm că la momentul Sfințirii Catedralei Naționale, 26 octombrie 2025, să vină și reprezentanți din partea Arhiepiscopiei de Amalfi ca să le mulțumim și în fața credincioșilor”, a spus Părintele Patriarh Daniel.
Ascorenii, în tabără la Oașa: Muncesc, se roagă și se formează în duhul sfinților autohtoni
Ascoreni din toată țara se află săptămâna aceasta în tabără, la Mănăstirea Oașa din județul Alba. Programul se derulează sub ocrotirea Sf. Cuv. Dometie cel Milostiv de la Râmeț și include activități gospodărești, conferințe, ateliere, program de rugăciune, dar și recreativ. În tabără se află președinți, vicepreședinți și voluntari ai tuturor filialelor ASCOR, dar și invitați de la Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) București și ai Asociația Tinerilor Ortodocși (ATO) Lupeni. Evenimentul marchează și împlinirea a trei decenii de la fondarea ASCOR Alba Iulia. Joi, la prima conferință a taberei, protos. Serafim Bădilă, duhovnicul Mănăstirii clujene Cășiel, le-a vorbit tinerilor despre noii sfinți canonizați de Biserica Ortodoxă Română, aducând mărturii despre acei cuvioși pe care i-a cunoscut personal. Un strănepot de-ai Sfântului Dometie, Ioan-Daniel Manolache, doctor în teologie, le-a vorbit vineri tinerilor din tabără despre viața cuviosului de la Râmeț, „între fapte istorice și relatări populare”. Bunicul din partea tatălui lui Ioan-Daniel Manolache a fost frate cu noul sfânt român. Seara de vineri a fost rezervată formării, dar și recreerii. Studenții au participat la atelierul „Arena întrebărilor”, susținut de psihotraumatologul Bianca Elena Matei, director al Young Life Romania, în cadrul programului internațional Young Life University. În paralel, tinerii au luat parte la ascultările mănăstirii și la rugăciune. Între activitățile gospodărești la care au ajutat se numără: îngrijirea și hrănirea animalelor, prepararea tămâii și a mirului, pregătirea bucatelor, organizarea bibliotecii ș.a. Sâmbătă au avut loc lucrările Consiliului Național ASCOR, urmate de o drumeție pe vârful Fetița, la Paraclisul Mănăstirii Oașa.
Ziua Națională a Lecturii: Cât citesc românii
Începând cu anul 2022, în data de 15 februarie este sărbătorită Ziua Națională a Lecturii. Cele mai recente statistici Eurostat situau țara noastră pe ultimul loc la consumul de carte în Europa. Doar 29% dintre respondenți citiseră o carte în ultimele 12 luni. La polul opus, cel mai mult se citește în Luxemburg, Danemarca și Estonia. Conform statisticilor, care se referă la anul 2022, peste 90% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an. În sate, accesul copiilor la lectură este şi mai anevoios. Cu toate acestea, datele mai recente s-au ameliorat, din punctul de vedere al uneia dintre cele mai importante librării online din România. În statisticile publicate de Libris se arată că librăria a vândut în 2024 cu peste 20% mai multe cărți decât în 2023. Și Barometrul de Consum Cultural 2023, publicat la finalul anului trecut, arată îmbunătățiri la acest nivel. A fost aleasă această dată pentru că este ziua în care s-au născut două personalități culturale de seamă ale României, care au jucat un rol important în dezvoltarea educației românești: politicianul și criticul literar Titu Maiorescu, care a fost și fondatorul societății literare Junimea, și Spiru Haret — un renumit matematician și ministru al Educației, renumit pentru dezvoltarea sistemului educațional modern al țării noastre.
Pr. prof. George Remete a fost ales membru corespondent al Academiei Române
Academia Română a ales miercuri patru noi membri corespondenți, între care și Părintele Profesor George Remete, fostul șef al Școlii Doctorale a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Teologul a devenit membru al Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie a Academiei Române, alături de prof. univ. dr. Romiță Iucu, expert în științele educației. Părintele Profesor George Remete este recunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul Teologiei Dogmatice, dar și în domeniu interdisciplinar, fiind autorul unor studii ca Martin Heidegger, între fenomenologie și teologie (Reîntregirea, 2010) sau „Evlavie filosofică și evlavie teologică la Lucian Blaga” (Altarul Reîntregirii, 2/2012). Astfel, noul membru al Academiei Române a aprofundat teme de Dogmatică Ortodoxă, dar a și adus în dialog teologia și filosofia. Cele mai multe lucrări ale Părintelui Profesor George Remete au apărut la Editura Reîntregirea a Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Ceilalți doi membri corespondenți recent aleși sunt agronomul Dan-Cristian Vodnar și arhitectul Dorin Ștefan. Academicienii au mai ales, în aceeași sesiune, și doi membri de onoare din străinătate: istoricul Paul Michelson (SUA) și chimistul Jean-Pierre Sauvage (Franța).
Patriarhul Daniel, la hirotonia PS Nectarie de Bogdania
După hirotonia Preasfințitului Părinte Nectarie de Bogdania, noul Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, Patriarhul Daniel a rostit un cuvânt în care subliniază contextul istoric în care are loc acest eveniment solemn, dar și dificultatea misiunii pe care a acceptat-o PS Nectarie de Bogdania. Patriarhul României a spus că alegerea și hirotonia Preasfințitului Părinte Nectarie de Bogdania a fost motivată de nevoia de a intensifica activitatea pastoral-misionară în Mitropolia Basarabiei. „Este nevoie de a continua lucrarea pe care vrednicii ierarhi români înaintași au săvârşit-o în Basarabia cu multă jertfelnicie, înţelepciune şi dragoste de Hristos, Biserică şi neam”. „Multele probleme grave ale societății de astăzi, precum individualismul, sărăcia, teama, agresivitatea, dezbinările şi tensiunile, ne cheamă să lucrăm mai mult pentru refacerea și menținerea legăturii dintre Liturghie și Filantropie, dintre rugăciune și acțiune, dintre viața duhovnicească și coresponsabilitatea socială, pentru a promova comuniunea și solidaritatea, pacea și reconcilierea în societate”, a subliniat Părintele Patriarh.
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a publicat raportul pentru 2024
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane a publicat analiza datelor privind fenomenul traficului de persoane pentru anul 2024. Potrivit datelor furnizate, indicele de identificare a victimelor a crescut cu aproximativ 35%, fapt care sugerează o implicare constantă și pro-activă a autorităților române în această chestiune. Raportul ANITP pentru 2024 reflectă eforturile susținute ale instituțiilor implicate în combaterea traficului de persoane, inclusiv Ministerul de Interne, DIICOT, Ministerul Muncii, Sănătății și Educației. Majoritatea victimelor traficului de persoane în 2024 au fost exploatate sexual, inclusiv prin pornografie infantilă, această formă de exploatare având o prevalență de 75% în rândul victimelor identificate. Investigațiile și condamnările pentru trafic de persoane au rămas la un nivel ridicat, similar cu cel al anilor precedenți. Au fost urmărite penal 796 de persoane, iar 313 au fost trimise în judecată, iar 152 de persoane au fost condamnate pentru infracțiuni legate de traficul de persoane. Pentru a îmbunătăți identificarea victimelor traficului de persoane, ANITP a organizat 175 de sesiuni de instruire pentru peste 6.800 de profesioniști care pot interacționa cu victimele. Aceste sesiuni, alături de aplicarea noului Mecanism de Identificare, au consolidat capacitatea de recunoaștere și reacție eficientă în cazurile de trafic de persoane. De asemenea, ANITP a desfășurat 128 de proiecte educaționale și 26 de campanii naționale pentru a crește conștientizarea privind riscurile traficului de persoane, ajungând la peste 316.000 de persoane. În 2020, Patriarhia Română a semnat un acord de colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne și Primăria Capitalei pentru prevenirea traficului de persoane. Acesta vizează implementarea unor măsuri educaționale și informarea publicului despre riscurile traficului, consolidând astfel eforturile instituțiilor de a proteja victimele și de a reduce acest fenomen.
sursa știri: basilica.ro
Linkuri la știri:
Încep Colocviile Putnei - Basilica
Federația Filantropia va forma noi consilieri în domeniul adicțiilor -
Basilica