Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 49

STIRI EXTERNE - Ianuarie 2025

Tags: ;
 
Grecia: În 2023 s-a înregistrat o creștere a atacurilor îndreptate împotriva lăcașurilor de cult ortodoxe

Raportul pe 2023 privind incidentele împotriva siturilor de importanță religioasă din Grecia arată o creștere a atacurilor față de anii precedenți. Raportul a fost publicat în ultima zi din 2024 de Secretariatul general pentru probleme religioase din cadrul Ministerului elen al Educației. Acesta prezintă situația cazurilor care privesc și alte construcții și monumente cu caracter religios, nu doar lăcașuri de cult, majoritare fiind cele ortodoxe. Raportul a evidențiat un total de 608 incidente împotriva siturilor de importanță religioasă, dintre care 591 îndreptate împotriva obiectivelor ortodoxe – reprezentând 97,2 % din totalul incidentelor înregistrate. Acest lucru evidențiază o tendință îngrijorătoare de violență împotriva comunității religioase dominante din Grecia, notează Orthodox Times. În observațiile introductive din raport, semnate de secretarul general pentru probleme religioase, George Kalantzis, se arată că majoritatea incidentelor nu au fost motivate religios, un aspect considerat „optimist și încurajator”. Kalantzis a subliniat importanța colaborării dintre stat și comunitățile religioase pentru consolidarea coeziunii sociale, combaterea sărăciei și sprijinirea migranților și refugiaților. Statisticile arată că incidentele asupra siturilor religioase au crescut alarmant în 2017, cu câteva sute față de perioada anterioară. Apoi au scăzut în timpul pandemiei și au revenit în 2022 până la nivelul din 2018; în 2023 acest nivel a fost depășit cu câteva zeci de cazuri. Potrivit ultimului raport al Observatorului privind intoleranța și discriminarea împotriva creștinilor în Europa (OIDAC), numărul de incidente motivate de ură împotriva creștinilor a crescut în Europa cu 44% în decursul anului 2023. România are din 2020 o Zi naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, sărbătorită anual în data de 16 august.

ALBANIA: Arhiepiscopul Anastasie al Tiranei, Durresului și întregii Albanii a trecut la Domnul

Preafericitul Părinte Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și întregii Albanii, a trecut la Domnul sâmbătă dimineață în vârstă de 95 de ani, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Albaniei. Preafericirea Sa a fost internat la Tirana, în data de 3 ianuarie, după o infecție virală, și transferat ulterior la Atena. Cunoscând starea lui precară de sănătate, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a adresat recent un mesaj Arhiepiscopului Tiranei, Durresului și al întregii Albanii, în care îl asigura pe acesta că Biserica Ortodoxă Română, întreg clerul și credincioșii se roagă pentru sănătatea sa deplină. Preafericitul Părinte Anastasie s-a născut pe 4 noiembrie 1929, în Piraeus, Grecia. A condus Biserica Ortodoxă a Albaniei începând cu anul 1992, într-o perioadă critică de reconstrucție post-comunistă. Sub conducerea sa, viața religioasă din Albania a fost reorganizată semnificativ, fiind înființate seminarii teologice și inițiate programe sociale care au avut un impact substanțial asupra societății albaneze. Înainte de a deveni Arhiepiscop al Tiranei, Durresului și întregii Albanii, a avut o carieră academică remarcabilă ca profesor emerit de Istoria Religiilor la Universitatea Națională și Capodistriană din Atena. A avansat în ierarhia bisericească de la diacon (1960) la arhimandrit (1964), servind ulterior ca Episcop de Androussa și Mitropolit de Androussa, înainte de a fi numit Exarh patriarhal în Albania. Preafericitul Părinte Anastasie a fost autorul a 24 de lucrări de specialitate și a publicat peste 200 de articole pe teme teologice și pastorale, lucrările sale fiind traduse în peste 17 limbi. A participat la diverse inițiative ecumenice și interreligioase, contribuind la promovarea păcii și dialogului în Balcani. Pentru contribuțiile sale, a fost onorat cu 27 de medalii și premii din partea mai multor Biserici Ortodoxe surori și instituții internaționale. A fost un lider spiritual, un educator și un filantrop al cărui impact asupra Bisericii și societății va rămâne semnificativ. Veșnica lui pomenire!

ISRAEL: Boboteaza la râul Iordan

În Țara Sfântă, Botezul Domnului este serbat după calendarul nerevizuit, în data de 19 ianuarie. Sărbătoarea a început din ajun, cu slujba Aghesmei Mari oficiată sâmbătă de Patriarhul Teofil al Ierusalimului, la râul Iordan. La eveniment au participat și slujitorii de la Reprezentanța Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. „Anul acesta, deși situația este încă neclară din cauza războiului, au reușit să ajungă și mulțime de pelerini. Nu toți au putut să intre însă până la apa Iordanului. Autoritățile au organizat această ajungere către locul Botezului, cu anumite restricții. Au început să sosească și pelerinii români bucuroși că pot revedea  Locurile Sinte”, a transmis Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, prezent la eveniment. Programul liturgic din ajunul Bobotezei a început dimineața în Mănăstirea grecească „Sfântul Ioan Botezătorul” de lângă râul Iordan, după care s-a mers în procesiune la Iordan. Patriarhul Teofil a oficiat pe malul apei slujba Aghesmei Mari apoi a aruncat crucea de trei ori în ape, simbolizând prin aceasta întreita afundare de la Botezul Ortodox. Săptămâna aceasta, Israelul și Hamas au convenit asupra unui armistițiu în Gaza și asupra eliberării a zeci de ostatici, după mai mult de 15 luni de război. Între Bisericile care serbează Botezul Domnului sau Epifania după calendarul nerevizuit se numără: Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă a Georgiei și Biserica Ortodoxă Poloneză. La acestea se adaugă monahii din mănăstirile din Sfântul Munte Athos.

BELGIA: Masă rotundădespre unitatea creștină: „Fiecare creștin este responsabil”

Preotul Sorin Șelaru, directorul Reprezentanţei Patriarhiei Române la Bruxelles, a participat la o masă rotundă pe tema Cum înțelegem unitatea creștină în practică? (How Do We Understand Christian Unity în Practice?) unde a subliniat că acest lucru trebuie să reprezinte o grijă permanentă pentru fiecare credincios. Evenimentul a reprezentat un dialog între părintele Sorin Şelaru, preotul Manuel Barrios Prieto, Secretarul general al Comisiei Conferințelor Episcopale Catolice din Uniunea Europeană, și pastorul Frank Dieter Fischbach, Secretarul General al Conferinței Bisericilor Europene. Discuțiile au fost moderate de Canon Sarah Snyder, director fondator al Rose Castle Foundation, organizatorul evenimentului. Părintele Sorin Şelaru a subliniat cât de delicată este astăzi chestiunea unităţii creştine nu numai în perspectivă ecumenică, ci şi întra-ortodoxă, făcând referire directă la situaţia tragică din Ucraina, atât din punct de vedere politic, cât și eclesial. În acelaşi timp, Părintele Şelaru a subliniat fundamentul teologic-spiritual al unităţii creştine, care o deosebeşte de orice altă unitate umană. „Unitatea Bisericii este o unitate în Dumnezeu, Unul şi Trei în acelaşi timp, adică El însuşi este unitate sau comuniune de iubire, Sfântă Treime. Unitatea creştină este o chestiune de iubire a lui Dumnezeu şi a aproapelui”. „Fiecare creștin este responsabil pentru unitatea vizibilă a Bisericii deoarece, așa cum spune Iisus Însuși, iubirea este o marcă a identităţii creștine: Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii (Ioan 13:35)”. Masa rotundă a fost organizată în contextul Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștină și a avut loc la Chapel for Europe.

IRLANDA: Mitropolitul grec al Irlandei, deschis colaborării cu primul episcop român al Irlandei și Islandei

Înaltpreasfințitul Părinte Iakovos, Mitropolitul grec al Irlandei (Patriarhia Ecumenică), se arată deschis colaborării cu Preasfințitul Părinte Nectarie, care urmează să fie întronizat sâmbătă la Dublin ca întâiul episcop român al Irlandei și Islandei. „Îi doresc toate cele bune pentru noua misiune!”, a transmis Părintele Mitropolit Iakovos pentru Basilica.ro. „Patriarhia Ecumenică este întotdeauna deschisă tuturor pentru colaborare și misiune cu succes prin harul lui Dumnezeu”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa. Preasfințitul Părinte Nectarie este cel mai nou membru al Sfântului Sinod. A fost hirotonit arhiereu în septembrie 2023 și a slujit ca Episcop vicar pentru Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale, care includea și jurisdicția nou-înființatei eparhii a Irlandei. Ceremonia de întronizare a primului Episcop român al Irlandei și Islandei va avea loc sâmbătă, 11 ianuarie, la Parohia „Sf. Columba” – Dublin II de pe Blakestown Way, Dublin 15.

 

Linkuri la știri:

Întronizarea Episcopului Irlandei, salutată de preoții români - Basilica
Mitropolia celor două Americi organizează o serie de conferințe online dedicate Centenarului Patriarhiei Române - Basilica

 

 

sursa știri: basilica.ro

29-01-2025


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu