Raportul pe 2023 privind incidentele împotriva siturilor de importanță religioasă din Grecia arată o creștere a atacurilor față de anii precedenți. Raportul a fost publicat în ultima zi din 2024 de Secretariatul general pentru probleme religioase din cadrul Ministerului elen al Educației. Acesta prezintă situația cazurilor care privesc și alte construcții și monumente cu caracter religios, nu doar lăcașuri de cult, majoritare fiind cele ortodoxe. Raportul a evidențiat un total de 608 incidente împotriva siturilor de importanță religioasă, dintre care 591 îndreptate împotriva obiectivelor ortodoxe – reprezentând 97,2 % din totalul incidentelor înregistrate. Acest lucru evidențiază o tendință îngrijorătoare de violență împotriva comunității religioase dominante din Grecia, notează Orthodox Times. În observațiile introductive din raport, semnate de secretarul general pentru probleme religioase, George Kalantzis, se arată că majoritatea incidentelor nu au fost motivate religios, un aspect considerat „optimist și încurajator”. Kalantzis a subliniat importanța colaborării dintre stat și comunitățile religioase pentru consolidarea coeziunii sociale, combaterea sărăciei și sprijinirea migranților și refugiaților. Cazurile au crescut începând cu 2017. Statisticile arată că incidentele asupra siturilor religioase au crescut alarmant în 2017, cu câteva sute față de perioada anterioară. Apoi au scăzut în timpul pandemiei și au revenit în 2022 până la nivelul din 2018; în 2023 acest nivel a fost depășit cu câteva zeci de cazuri. Potrivit ultimului raport al Observatorului privind intoleranța și discriminarea împotriva creștinilor în Europa (OIDAC), numărul de incidente motivate de ură împotriva creștinilor a crescut în Europa cu 44% în decursul anului 2023. România are din 2020 o Zi naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, sărbătorită anual în data de 16 august.
Sfânta Chinotită a Muntelui Athos a anunțat printr-o circulară oficială noi măsuri privind accesul pelerinilor, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Decizia a fost luată din cauza numărului tot mai mare de vizitatori, precum și pentru a nu tulbura viața monahală și programul de rugăciune. Conform noilor reguli, numărul maxim de pelerini care pot fi cazați în mănăstirile și așezămintele monahale ale Sfântului Munte va fi strict limitat astfel:
De asemenea, în perioadele de sărbători mari, se va permite o flexibilitate temporară, dar numai cu aprobarea Biroului de Pelerinaj al Muntelui Athos. Pentru a preveni aglomerația, toți pelerinii trebuie să solicite și să primească aprobarea de la Biroul de Pelerinaj cu cel puțin o zi înainte de sosire, până la ora 12:00. Sfânta Chinotită este organul suprem administrativ, legislativ, executiv și judecătoresc al Sfântului Munte Athos. Similar unui parlament sau senat, aceasta este compusă din 20 de delegați ai celor 20 de mănăstiri athonite.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis marți un mesaj de solidaritate Patriarhului Ioan al X-lea al Antiohiei și al Întregului Orient. Biserica Ortodoxă Română încredințează Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient de solidaritatea profundă față de creștinii ortodocși din Siria, în contextul conflictelor recente. Mesajul integral:
București, 10 decembrie 2024
Preafericitului Părinte Ioan X,
Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient
Preafericirea Voastră,
În contextul evenimentelor recente din Siria, dorim să vă încredințăm de solidaritatea noastră profundă față de creștinii ortodocși aflați sub jurisdicția spirituală și canonică a Preafericirii Voastre, precum și față de toți cei care suferă din cauza violenței și conflictelor în desfășurare.
Ne rugăm Atotmilostivului Dumnezeu să păzească toate comunitățile creștine din Siria, păstrându-le neclintite în credință și speranță. În același timp, ne rugăm ca Domnul nostru Iisus Hristos să dăruiască pace și stabilitate poporului sirian, astfel încât cei care au fost nevoiți să părăsească Siria să poată reveni în țara lor și să contribuie la reconstruirea și întărirea comunităților lor.
Cu frățească dragoste în Hristos Domnul,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
BULGARIA: Catedrala din Sofia împlinește 100 de ani
Aniversarea a 100 de ani de la sfințirea Catedralei „Sfântul Alexandru Nevski” din Sofia a reprezentat, sâmbătă, un prilej de comuniune interortodoxă. Alături de Patriarhul Daniil al Bulgariei, de sărbătoarea Sf. Alexandru Nevski, au slujit la Sofia ierarhi din majoritatea Bisericilor Ortodoxe locale. Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române la eveniment a fost Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix. „Vremurile se schimbă, lumea din jurul nostru se schimbă și ea, generație după generație ne confruntăm cu noi încercări și provocări, dar templul-monument din inima capitalei noastre continuă să ne amintească de fapta celor datorită cărora trăim astăzi în condiții de libertate și independență”, a spus printre altele Patriarhul Bulgariei. Evenimentul a fost transmis live pe pagina oficială de Facebook a Bisericii Bulgare. Vicepreședintele Iliana Yotova a fost de asemenea prezentă la Sfânta Liturghie solemnă. Catedrala patriarhală „Sfântul Alexandru Nevski” a fost sfințită în 1924. Construcția catedralei a început cu 20 de ani mai devreme – în 1904 şi s-a încheiat în 1912. Situată în piaţa cu acelaşi nume, catedrala a fost construită ca expresie de recunoştinţă pentru soldaţii căzuţi în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878, în urma căruia Bulgaria a obţinut independenţa faţă de Imperiul Otoman. Hramul lăcaşului este Sfântul Alexandru Nevski (1220-1263), una dintre personalităţile de seamă ale Rusiei medievale, canonizat în Biserica Ortodoxă Rusă încă din 1547.
Arhiepiscopul Ieronim al Atenei a transmis un profund mesaj de Crăciun pentru 2024, în care a subliniat importanța păcii, a solidarității și a vieții duhovnicești în fața provocărilor contemporane. Inspirându-se din imnul îngeresc la Nașterea Domnului – „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace” – Arhiepiscopul Atenei a evidențiat că Nașterea lui Hristos reprezintă începutul împăcării omului cu Dumnezeu și cu aproapele său. Preafericitul Părinte Ieronim s-a referit la suferința omenirii, cauzată de conflicte, nedreptăți și indiferență: „Urmărim cu durere vărsarea de sânge și tragedia greu de suferit din diferite colțuri ale lumii. Pe de altă parte, gustăm răul în dimensiunea lui de zi cu zi. Singurătate, indiferență față de semeni, tristețe, lipsă de sens. Întrebarea devine uneori un strigăt: De ce există răul în lume?” El a subliniat că mesajul Crăciunului trebuie să fie un apel la acțiune: „Trebuie să acționăm! Să fim pionieri în orice efort pentru pace, în acțiuni sociale, în fiecare dispoziție umană nobilă, în fiecare act de caritate. În persoana lui Hristos, omul devine destinatarul unui dar infinit.” Arhiepiscopul Ieronim a accentuat că adevărata pace începe cu împăcarea omului cu Dumnezeu: „Omul poate fi acum străin de egoism, iubire de sine, agresivitate. Calea spre pace cu aproapele este deschisă. În această perspectivă, viziunea păcii mondiale poate fi privită ca marele și așteptatul rod al Crăciunului.” El a subliniat importanța rugăciunii și a vieții spirituale ca fundament al acțiunilor noastre: „Războiul cu răul din lume stă în a viețui după modelul oferit de Hristos”. În încheiere, Arhiepiscopul Ieronim a îndemnat credincioșii să se unească în rugăciune și să își trăiască viața în lumina Duhului Sfânt: „Pacea adevărată izvorăște din Peștera din Betleem. Vă doresc tuturor un Crăciun binecuvântat în adevăr! Hristos se naște, slăviți-L!”
TURCIA: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I s-a întâlnit cu reprezentanții Bisericilor Ortodoxe pe lângă UE
Întâlnirea Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU) se desfășoară în perioada 20-23 noiembrie la Istanbul, sub patronajul Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului. Evenimentul a debutat cu slujbe religioase oficiate în lăcașuri istorice, iar delegațiile au discutat despre consolidarea dialogului între Biserici și instituțiile europene. Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, alături de care s-au aflat pr. Sorin Șelaru, directorul reprezentanței Patriarhiei Române la Bruxelles, și pr. George Vâlcu. Deschiderea întâlnirii a avut loc miercuri seară, când delegații Bisericilor Ortodoxe surori au participat la slujba Vecerniei, oficiată în Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cartierul Fanar, în prezența Sanctității Sale Bartolomeu I. După slujbă, delegații au fost primiți în audiență de Patriarhul Ecumenic, unde au discutat cu acesta despre proiectele în desfășurare, dificultățile întâmpinate în relaționarea cu instituțiile UE și obiectivele viitoare. „Sunt în mod constant informat și apreciez profund munca dumneavoastră sfântă de a aduce Biserica Ortodoxă în Bruxelles și de a-și exprima vocea într-un singur acord”, a transmis Sanctitatea Sa Bartolomeu I. De asemenea, în cadrul întâlnirii, a fost exprimată dorința de colaborare activă cu instituțiile europene și a fost reafirmată intenția de a participa la forumuri și întâlniri paneuropene axate pe solidaritatea religioasă, spirituală și economică dintre oamenii din Europa și restul lumii. Acest lucru urmărește să încurajeze un dialog rodnic și o cooperare eficientă. În plus, reprezentanții Bisericilor Ortodoxe au avut o întâlnire de lucru cu Comisia Sinodală pentru Afaceri Europene, prezidată de Mitropolitul Emmanuel de Calcedon. În ziua următoare, delegații au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul Ecumenic în Catedrala Arhiepiscopală din Pera.
ISRAEL: Nașterea Domnului este lucrarea de aducere a păcii pe pământ ca bunăvoință a Tatălui
Arhiepiscopul Elia al Finlandei a fost întronizat duminica trecută la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Helsinki, în cadrul unei ceremonii istorice, urmărită de peste 4.500 de persoane, dintre care peste 500 au fost prezente fizic, iar aproximativ 4.000 au participat online prin transmisie directă. Evenimentul a marcat un moment important pentru Biserica Ortodoxă Autonomă din Finlanda. Ceremonia din data de 15 decembrie a fost oficiată de Mitropolitul Arsenie al Austriei, din partea Patriarhiei Ecumenice, în jurisdicția căreia se află Biserica Finlandeză. Acesta i-a înmânat Arhiepiscopului Elia însemnele rangului său, inclusiv camilafca albă, simbolul conducătorului Bisericii Ortodoxe Finlandeze. Arhiepiscopul emerit Leon, care s-a retras din funcție după mai bine de două decenii de slujire, i-a adresat noului arhiepiscop un mesaj de încurajare, inspirat de rugăciunea lui Solomon: „Vă doresc înțelepciune, pentru a putea conduce cu dreptate și iubire.” De asemenea, el a subliniat importanța solidarității față de poporul ucrainean afectat de război, îndemnând la recunoașterea umanității în fiecare persoană aflată în suferință. În prima sa cuvântare în demnitatea de arhiepiscop, Înaltpreasfințitul Părinte Elia a mulțumit celor prezenți și a vorbit despre responsabilitatea mare care i-a fost încredințată. El a subliniat că Biserica trebuie să fie o voce profetică în fața provocărilor contemporane, inclusiv războiul, criza refugiaților și schimbările climatice: „Biserica trebuie să apere demnitatea umană și să fie un exemplu de responsabilitate ecologică.” Ceremonia s-a încheiat cu o liturghie solemnă, la care au participat ierarhi și preoți din mai multe țări, precum și oficiali de rang înalt din Finlanda și din străinătate. La final, Arhiepiscopul Elia a mulțumit în mai multe limbi, cerând credincioșilor să-l sprijine cu rugăciunile lor. Această întronizare marchează un nou capitol în viața spirituală a Bisericii Ortodoxe din Finlanda, avându-l pe Arhiepiscopul Elia ca lider dedicat și vizionar.
În mesajul său de Crăciun din anul 2024, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a subliniat semnificația profundă a sărbătorii Nașterii Domnului, care nu reprezintă doar o celebrare sentimentală, ci o participare existențială la marea taină a Întrupării Fiului lui Dumnezeu. Mesajul său a inclus o reflecție asupra contrastului dintre progresul tehnologic și spiritualitatea creștină, evidențiind provocările și oportunitățile pe care le aduce era postumană. Patriarhul Constantinopolului a amintit că, deși știința și tehnologia au adus progrese extraordinare, acestea nu ating profunzimile sufletului uman, care rămâne mai mult decât ceea ce oferă aceste realizări tehnice. El a criticat noțiunea de „postuman” și „supraom”, subliniind că Biserica nu se teme de progresul tehnologic, pe care îl consideră un dar de la Dumnezeu, dar atenționează asupra pericolelor care pot veni din această direcție. Referindu-se la Enciclica Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe din 2016, Patriarhul Bartolomeu a accentuat contribuția creștinismului la cultura seculară, menționând că Dumnezeu l-a așezat pe om ca administrator al creației sale. Mesajul său pune accentul pe unicitatea și demnitatea umană, care ar trebui să fie păstrate în fața avansurilor tehnologice și filosofice care pot duce la o ruptură între cer și pământ. În contextul actual al lumii, plină de violențe și nedreptăți sociale, Patriarhul Ecumenic a invocat mesajul de pace și bucurie al Nașterii Domnului, subliniind că „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace” rămâne un ideal pentru omenire. El a încurajat credincioșii să răspundă chemării lui Hristos, care bate la poarta inimii fiecăruia, oferind libertatea de a-L primi sau nu. Mesajul se încheie cu urări de sărbători binecuvântate, îndemnând la o viață plină de fapte bune, sănătate și pace, în perspectiva milostivirii lui Dumnezeu pentru anul ce va veni.
Linkuri la știri:
Adunarea Ep. Ortodocși din SUA,ghid pentru parohiile care vor să ajute persoane fără adăpost - Basilica
PF Părinte Teofil al III-lea,19 ani de la întronizarea ca Patriarh al Ierusalimului - Basilica