Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 23

STIRI EXTERNE - Noiembrie 2024

Tags: ;
 
GRECIA: Postumanism și Inteligența Artificială: PHAICON 2024
Conferința științifică internațională Postumanism și Inteligență Artificială (Post-Humanism and Artificial Intelligence – PHAICON) se desfășoară la Atena, în perioada 18-21 noiembrie. Participă 115 experți din 18 țări. Specialiștii abordează datele științifice și socio-economice legate de impactul inteligenței artificiale, perspectivele filosofice și teologice, etica și deontologia, teoriile transumanismului și postumanismului în raport cu teologia și gândirea filosofică, antropologia transumanismului și postumanismului, cultura woke, precum și antropologia ortodoxă și abordarea pastorală în raport cu transumanismul, inteligența artificială și drepturile omului. Sesiunile sunt transmise online, pe canalul de YouTube Pemptousia. Printre invitați se numără mai mulți români. Conf. Adrian Lemeni, directorul școlii doctorale de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, coordonează sesiunea plenară de joi, dedicată postumanismului. De asemenea, Preotul Răzvan Ionescu, prodecanul Centrului de Studii și Cercetări „Dumitru Stăniloae” din Paris, va vorbi despre impactul AI asupra antopologiei ortodoxe și va modera o sesiune de discuții. Printre personalitățile care participă la eveniment se numără Mitropolitul Atanasie de Limassol, Arhim. Efrem Koutsou, stareţul Mănăstirii athonite Vatoped, Arhim. Zaharia Zaharou de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Essex, Jean-Claude Larchet, profesor emerit de teologie și filosofie, actorul Jonathan Jackson ș.a.
 
POLONIA: 100 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Poloneze
Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, a organizat joi la Palatul Prezidențial din Varșovia o recepție pentru a aniversa 100 de ani de când Biserica Ortodoxă Poloneză a primit în mod oficial statutul de Biserică autocefală. La recepție au participat membrii Sfântului Sinod al Bisericii Poloneze, în frunte cu Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varșoviei și al Întregii Polonii, dar și clerici, monahi și credincioși din eparhiile ortodoxe din Polonia. Președintele Andrzej Duda a fost însoțit de prima doamnă Agata Kornhauser-Duda și de Wojciech Kolarski, ministru în cancelaria prezidențială. Comunitatea ortodoxă a primit în dar un Evangheliar și steaguri de stat ale Republicii Polone cu un mesaj comemorativ din partea președintelui Andrzej Duda. În cadrul ceremoniei, Președintelele Republicii Polone a primit Ordinul „Sfânta Maria Magdalena”, gradul I. Aceasta este distincția cea mai înaltă pe care o acordă Biserica Ortodoxă Poloneză. A fost înființată în 28 martie 1972, pentru recunoașterea muncii în folosul Bisericii și al aproapelui. În prezent este un ordin de cinci clase (grade).  Ordinul este acordat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Poloneze. 
 
20 noiembrie: Ziua Internațională a Drepturilor Copilului
Ziua Internațională a Drepturilor Copilului este serbată pe 20 noiembrie, dată care amintește de adoptarea Convenției Națiunilor Unite cu privire la aceste drepturi. În 1954, Adunarea Generală a ONU a adresat ţărilor din întreaga lume rugămintea de a organiza, începând cu 1956, un eveniment anual, intitulat Ziua universală a copiilor, o zi dedicată copiilor din întreaga lume, o zi prin care drepturile copiilor să fie promovate şi sărbătorite, se arată pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de șanse. Cinci ani mai târziu, la 20 noiembrie 1959, Adunarea Generală a ONU adopta Declaraţia pentru Drepturile Copiilor, care defineşte drepturile copilului la protecţie, educaţie, îngrijire a sănătăţii, adăpost şi o alimentaţie potrivită. La aceeaşi dată, în 1989, Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia pentru Drepturile Copiilor. Dincolo de conotațiile istorice, această zi este un moment ce oferă fiecăruia dintre noi un punct inspirat pentru a pleda, promova şi celebra drepturile copiilor, traducându-se în dialoguri şi acţiuni care vor construi o lume mai bună pentru copii. 
 
SUEDIA: O biserică-monument va fi achiziționată de români
„Acum, în prag de sărbători, putem contribui la cel mai frumos si mai inedit cadou: o biserică românească pe tărâmuri scandinave!” a transmis joi Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord. „Cu mare bucurie, vă anunț că s-a semnat contractul de achiziționare a unui lăcaș de cult pentru comunitatea românească ortodoxă din Borås – Olsfors Kyrka. Este un moment istoric atât pentru comunitatea din Borås, cât și pentru întreaga Scandinavie, dat fiind faptul că puține parohii se bucură de biserici proprii, majoritatea fiind închiriate.” „Preamilostivul Dumnezeu a făcut o minune îngăduind semnarea contractului de cumpărare, de acum rămâne ca și noi să împlinim partea care ne-a fost lăsată în sarcină”, a mai transmis Părintele Episcop Macarie. Cei care vor să fie parte din această realizare a comunității românești din nordul Europei pot face o donație într-un cont special creat.
 
AUSTRALIA: Episcopia Australiei și Noii Zeelande a finalizat prima etapă din construcția unui ansamblu bisericesc
Episcopia Australiei și Noii Zeelande a anunțat finalizarea primei etape din construcția unui ansamblu bisericesc românesc lângă Melbourne. Acesta va include Centrul Cultural-Misionar „Preot Dumitru Stăniloae”, un paraclis episcopal și spații pentru școala românească. Anul acesta au fost finalizate următoarele acțiuni: depunerea actelor pentru avizul de urbanism și cel de construcție (acțiune realizată cu finanțare de la episcopie), pregătirea terenului și turnarea plăci de beton, precum și amenajarea zonei pentru fosa septică (acțiuni realizate cu o finanțare de 1,5 milioane lei de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni). Obiectivul principal al proiectului este consolidarea identității românești în Australia și Noua Zeelandă. Pe lângă biserică și spații pentru activități culturale și educaționale, va fi amenajat și un muzeu al culturii și tradițiilor românești. Ansamblul ortodox românesc funcționează deja în regim de mănăstire. Până la definitivarea lucrărilor, sunt înălțate rugăciuni în capela sfințită în 2012. Ansamblul funcționează deja în regim de mănăstire. Un paraclis cu hramul „Izvorul Tămăduirii” a fost sfințit în 2012, unde se înalță rugăciuni pentru succesul lucrărilor. La sfârșitul anului 2013 a fost pusă piatra de temelie pentru Paraclisul Episcopal „Sf. Mihail și Gavriil” și Centrul Cultural-Misionar „Preot Dumitru Stăniloae”, iar în 2017 s-a încheiat amenajarea parcării. Practic, este vorba despre unica mănăstire românească din emisfera sudică.
 
 
Linkuri la știri:
Aportul Ortodoxiei românești la spiritualitatea europeană - basilica
Turneu de conferințe: Arhid. Sorin Mihalache  - basilica
 
 
Sursa știri: basilica.ro
22-11-2024


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu