Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 23

STIRI EXTERNE - Octombrie 2024

Tags: ;
 
REP. MOLDOVA: O nouă biserică închinată Sf. Dimitrie și celor 250 de ani de la aducerea sa în România
Patru ierarhi români și unul bulgar au sfințit Biserica Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou din satul Gotești, raionul Cantemir, Republica Moldova. Târnosirea a avut loc în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou la București. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit preotului paroh Sebastian Barbălată, preotului Petru Andon și domnului Ion Deli Ordinul Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, pentru clerici și respectiv pentru mireni. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, și Preasfințitul Macarie de Glavinitsa, Episcop vicar al Mitropolitului Naum de Ruse. PS Paisie Sinaitul a transmis mesajul de felicitare al Patriarhului Daniel. „Construită cu multă jertfă şi râvnă duhovnicească, noua biserică din satul Goteşti, Protopopiatul Cantemirului şi Tigheciului, Episcopia Basarabiei de Sud, cu hramul Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, ne arată credinţa şi evlavia credincioşilor acestei parohii, dar şi a ctitorilor şi binefăcătorilor ei faţă de Domnul Iisus Hristos, de Maica Domnului şi de sfinţii lui Dumnezeu”, a subliniat Părintele Patriarh. Parohia Sf. Dimitrie din Gotești a luat ființă în 2021, iar piatra de temelie a lăcașului de cult sfințit joi a fost sfințită în februarie 2022. Lucrările de pictare în tehnica al secco au fost realizate de către pictorul Cosmin Țugui. Printre scenele reprezentate se numără și Aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou la București. De asemenea, sunt reprezentați și sfinți basarabeni contemporani, precum Sfântul Preot Alexandru (Baltagă) sau Sfântul Cuvios Mărturisitor Iraclie (Flocea).
 
SERBIA: Părintele Constantin Necula se va întâlni cu românii din Banatul Sârbesc
Părintele Constantin Necula, profesor universitar în cadrul Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, va susține o conferință la Catedrala Episcopiei Daciei Felix „Înalțarea Domnului” din Vârșeț, în data de 10 noiembrie, de la ora 19:00. Evenimentul se intitulează „În pregătirea Betleemului” și va fi moderat de Preotul Vlad-Sergiu Sandu, slujitor la Parohia Arad – Șega I și jurnalist la „Monitorul Cultural”. În preajma sărbătorii Sfântului Nectarie, Mitropolitul Pentapolei, Episcopia Daciei Felix desfășoară manifestări care vor reuni clerici și credincioși din Banatul Sârbesc, dar și preoți, profesori, studenți și credincioși din eparhiile vecine. Acest eveniment este organizat cu sprijinul Consiliului Național al Minorității Române din Vârșeț.
 
AUSTRALIA: Patriarhul Ecumenic - Familiile preoților, modele sănătoase
Familiile preoților sunt modele sănătoase într-o epocă în care „instituția divină a căsătoriei și familia tradițională sunt supuse unui atac fără precedent”, a subliniat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului la întâlnirea cu preoții și preotesele din Sydney și Canberra, Australia. „După cum observăm, clerul de aici este inspirat de principii tradiționale sănătoase și de ethosul preoțesc ortodox pur, trăind în ascultare și devotament față de Biserică și de Păstorul lor”, a spus Sanctitatea Sa. Familiile preoțești rămân modele sănătoase „într-o epocă în care incidentele de violență domestică, în special cazurile extreme, precum uciderea femeilor, sunt în creștere și în care instituția dată de Dumnezeu a căsătoriei creștine și a familiei tradiționale este supusă unui atac fără precedent”, a adăugat Patriarhul Ecumenic. Patriarhul Ecumenic se află în Australia în perioada 5-12 octombrie 2024, pentru aniversarea Centenarului Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești a Australiei. Patriarhul Bartolomeu I s-a referit și la fenomenul secularizării. În contextul acestuia, clericii din Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă a Australiei „rezistă puternic logicii nivelatoare a secularizării și urmează calea neclintită a Părinților și tradițiile apostolice ale Sfintei noastre Biserici”, a spus Sanctitatea Sa. O mențiune specială în cuvântul Patriarhului Ecumenic a fost dedicată preoteselor, care, „în tăcere, cu umilință și în liniște îndeplinesc nobila muncă de slujire a Bisericii și sunt demne de toată lauda”. În încheiere, Patriarhul Bartolomeu I l-a felicitat călduros pe Arhiepiscopul Grec Macarie al Australiei pentru consolidarea „familiei” clerului din eparhie, „care a fost îmbogățită în timpul strălucitei și binecuvântatei sale arhipăstoriri cu 58 de noi clerici bine educați și cultivați și 12 monahi”.
 
SUA: 50 de ani de dialog ortodox-anglican
Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal,a participat la întâlnirea plenară a Comisiei internaționale pentru dialog teologic ortodox-anglican, găzduită anul acesta de Institutul Ecumenic Huffington din Boston, Massachusetts, în perioada 4-11 octombrie. Pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la începerea dialogului bilateral, duminica trecută a avut loc o sesiune aniversară în care a fost prezentată evoluția în timp a relațiilor dintre cele două Biserici, la Centrul Cultural Maliotis din cadrul Colegiului elen „Sfânta Cruce”. Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, la întâlniri participă și delegații a nouă Biserici Ortodoxe surori, printre care reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice, Patriarhiei Alexandriei și Patriarhiei Antiohiei. Tema de anul acesta a întâlnirii plenare este: „Misiunea Bisericii în lumea contemporană”. În prezent, grupul de dialog este prezidat de Mitropolitul Athenagora al Belgiei și de către Episcopul Michael Lweis, reprezentant al Bisericii Anglicane. Printre realizările recente ale comisiei se află și o declarație comună referitoare la transplantul de organe, intitulată „Donarea de organe. Un dar plin de speranță”, care urmează a fi publicată curând. Comisia internațională pentru dialog teologic ortodox-anglican este cel mai vechi  grup de dialog bilateral neîntrerupt între cele două Biserici, înființată în anul 1973. Până în prezent, au fost emise șapte declarații comune. Institutul Ecumenic Huffington este parte a Colegiului elen „Sfânta Cruce” din Boston, instituție a cărui decan academic este preotul român Eugen Pentiuc.
 
CANADA: Episcopul român al Canadei s-a întâlnit cu Patriarhul Serbiei la Montreal
Episcopul Ioan Casian al Canadei s-a întâlnit sâmbătă la Montreal cu Preafericitul Părinte Porfirie, Patriarhul Serbiei. Preafericirea Sa a participat la aniversarea a 70 de ani de la înființarea Parohiei Ortodoxe Sârbe „Sfânta Treime” din Montreal. Evenimentul aniversar a debutat sâmbătă cu Sfânta Liturghie la care au participat Înaltpreasfințitul Părinte Mitrofan, Arhiepiscopul Ortodox Sârb de Toronto și Mitropolitul Canadei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Ortodox de Canada (OCA) și Preasfințitul Părinte Nikon de Jenopil, Episcop vicar patriarhal. În cadrul recepției organizate după slujbă, Preasfințitul Părinte Ioan Casian i-a oferit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Sârbe o icoană cu reprezentarea Hristos Pantocrator, icoana anului omagial 2024, însoțită de medalia și diploma aniversare ale Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei, în semn de salutare și apreciere. Părintele Patriarh Porfirie a evocat legătura deosebită pe care o are Biserica Ortodoxă Sârbă cu Biserica Ortodoxă Română și l-a rugat pe Preasfințitul Părinte Ioan Casian să-i transmită din partea Preafericirii Sale urările de bine și prețuirea pe care le are față de Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul României. Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Sârbe a subliniat necesitatea cooperării între Bisericile Ortodoxe în societatea contemporană și nevoia Bisericii Ortodoxe în general de a fi prezentă activ nu numai în viața credincioșilor ei, dar și în lume. Într-o societate modernă cu multe schimbări rapide și într-un context complex din punct de vedere social, politic și economic, valorile creștine trebuie promovate cu curaj și în mod vizibil ca semne ale binecuvântării și lucrării lui Dumnezeu dar și ca elemente care trebuie să fie așezate la baza unei societății autentice și sănătoase din punct de vedere spiritual și social, a evidențiat Patriarhul Porfirie, conform Episcopiei Canadei. Preasfințitul Părinte Ioan Casian i-a oferit medalia și diploma aniversare ale Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei Înaltpreasfințitul Părinte Mitrofan, Mitropolitul Ortodox Sârb al Canadei, pentru întreaga activitatea pastoral-misionară desfășurată de-a lungul timpului. Programul vizitei Patriarhului Porfirie al Serbiei a inclus întâlniri cu credincioșii sârbi, cu autorități canadiene de stat și locale, dar și cu reprezentanții celorlalte Biserici Ortodoxe.
 

Linkuri la știri:

10 octombrie: Ziua mondială a sănătății mintale - Basilica
Vizita Patriarhului Ecumenic Bartolomeu în Australia - Ziarul Lumina
 
 
Sursa știri: basilica.ro
15-10-2024


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu