BULGARIA: Biserica este una dintre instituțiile cu cea mai mare cotă de încredere
Sondajul a fost realizat în perioada 1-9 august pe un eșantion de 802 persoane care reprezintă populaţia de 18 ani şi peste această vârstă. Respondenţii s-au împărţit după cum urmează: 75,3% creştini ortodocşi, 9,9% musulmani şi 11% nereligioşi, iar restul au declarat că aparțin unor confesiuni cu o prezență redusă. Biserica și Patriarhul Daniil se bucură de un nivel ridicat de încredere din partea poporului bulgar. Conform sondajului, cota de încredere în instituția Bisericii este de 43,1%, iar cota de neîncredere însumează 35,8% din respondenți. Preafericitul Părinte Daniil, Patriarhul Bulgariei, care a fost ales recent, are o cotă de încredere de 30,6%, cu aproape 4 procente mai mult decât cota de neîncredere. O personalitate publică cu o rată clară de încredere este o raritate în Bulgaria, însă acest lucru este de aşteptat la un lider religios, a indicat Gallup International Balkans. Totuşi, 22,6% dintre respondenţi au o atitudine ezitantă, iar 19,8% nu sunt familiarizaţi sau nu au auzit de persoana care este Patriarh. Trei din patru bulgari s-au declarat creştini ortodocşi, dar mai puţin de doi din trei cred în Dumnezeu. Procentul de credincioşi declaraţi în Bulgaria nu s-a schimbat semnificativ în ultimii ani, mai menționează sursa citată. Dintre respondenți, 59,5% cred în Dumnezeu, în timp ce 27,5% nu cred. Restul au optat pentru „Nu ştiu”. Unu din cinci respondenţi (19,7%) a declarat că participă adesea la slujbe religioase.
CIPRU: Cuvioșii români contemporani se bucură de evlavia ciprioților
Delegația română care a dus săptămâna trecută moaștele Sfântului Ciprian la o parohie din Cipru a fost martora cinstirii de care se bucură în insulă sfinții și cuvioșii români contemporani. Însuși Mitropolitul Atanasie de Limassol a făcut mai multe evocări elogioase ale cuvioșilor români pe care i-a cunoscut în Athos. De asemenea, membrii delegației române au observat că la mai multe mănăstiri din Cipru sunt realizate reprezentări ale cuvioșilor conaționali canonizați recent sau propuși spre canonizare. În trapeza Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” – Mesa Potamos din satul Moniatis apar reprezentați Sfinții Cuvioși Cleopa Ilie și Paisie Olaru de la Sihăstria, precum și Cuviosul Dionisie Ignat de la Colciu. În alte încăperi ale mănăstirii se regăsesc portrete ale Cuvioșilor Dionisie Ignat și Ioan Guțu. De asemenea, la mănăstirea „Sfântul Arhanghel Mihail” din Monagri, pe lângă portretele acestor cuvioși athoniți se regăsea și chipul Sfântului Sofian de la Antim. Șaisprezece mărturisitori și cuvioși români au fost canonizați în luna iulie de Biserica Ortodoxă Română iar alți conaționali care au trăit în Athos au fost propuși spre canonizare Patriarhiei Ecumenice. Proclamarea canonizării lor va avea loc anul viitor, la Centenarul Patriarhiei Române. Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria este unul dintre cei mai populari atât în țară, cât și peste hotare. Cărţile despre viaţa şi învăţăturile sale au fost traduse în zece limbi.
BULGARIA: Templu tracic descoperit la Plovdiv
Experţi de la Muzeul Regional de Arheologie din Plovdiv (RAM - Plovdiv), Bulgaria, au descoperit un templu tracic din secolul III î.Hr, sub Movila cea Mare din Plovdiv, scrie BTA. Primarul din Plovdiv, Kostadin Dimitrov, viceprimarul Plamen Panov şi directorul muzeului, dr. Kostadin Kisiov, au discutat despre posibilitatea ca acest templu să devină o atracţie turistică şi despre transformarea Districtului de Sud din Plovdiv într-un parc arheologic. Construcţia templului este tipică doar pentru această regiune şi pentru perioada Philippopolis şi Pulpudeva (denumirea în greacă şi, respectiv, tracă a oraşului Plovdiv în vechime), conform lui Kisiov. Clădirea, construită cu rosturi uscate şi mortar din lut şi nisip, este bine conservată şi poate fi restaurată complet. În primul an de săpături arheologice, în partea superioară a Movilei cea Mare din Plovdiv a fost descoperită o biserică medievală din secolele XII-XIII. (C. Z.)
ITALIA: Patriarhul Daniel salută Conferinţa intercreştină de la Bose și dedicarea acesteia Sfântului Vasile cel Mare
Spicuiri din cuvântul părintelui patriarh: „Această inițiativă, care, de mai bine de trei decenii, promovează spiritualitatea patristică ortodoxă, respectiv spiritualitatea Sfinților Părinți ai Bisericii, aduce o perspectivă de convergență, revigorare și funcționalitate armonică pentru cele două principale tradiții creștine de astăzi în conștiința și mărturia eclezială. Tema simpozionului din acest an, Sfântul Vasile cel Mare – dascăl al vieții creștine, are o importanță deosebită, deoarece, prin opera sa teologică păstrată până astăzi și prin pecetea lucrărilor sale filantropice de excepție, semănate și crescute în-lăuntru și descoperite în afară spre ceilalți, Sfântul Vasile cel Mare constituie o paradigmă misionară pentru fiecare creștin. Viața sa este o minunată lucrare de revărsare dinlăuntru spre în-afară într-o neîncetată liturghie a slujirii lui Dumnezeu prin aproapele său. În acest sens, memoria Bisericii îl consacră ca fiind unul dintre Părinții care a pus bazele organizării ascetice ale vieții monahale și a contemplației mistice a sufletului despătimit spre unirea cu Dumnezeu (literatura duhovnicească o va consacra în termenul de Filocalie)....”
SPANIA: A treia întâlnire internațională a Grupului de preotese „Sfânta Nona”
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, în perioada 30 august - 1 septembrie 2024, la Àvila, în Spania, s-a desfășurat cea de-a treia ediție on-site a Întâlnirii Grupului Internațional de Preotese „Sfânta Nona”, centrată pe tema „Familiile preotesei și provocările societății contemporane”. Evenimentul, devenit deja o tradiție fructuoasă pentru diaspora românească, dar și pentru mediul bisericesc ortodox, a întrunit 70 de preotese din 11 țări.
TURCIA: Ierarhii Patriarhiei Ecumenice, reuniți la Constantinopol
Soborul de ierarhi ai Patriarhiei Ecumenice s-a întrunit la Constantinopol în perioada 1-3 septembrie 2024. Au fost discutate teme diverse legate de viața și mărturia Bisericii în lumea contemporană. Adunarea ierarhilor a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală „Sf. M. Mc. Gheorghe”, cu ocazia Noului An Bisericesc. Lucrările soborului, la care au participat și ierarhii Bisericilor autonome ale Finlandei și Estoniei, s-au desfășurat pe mai multe teme, astfel:
- „Relații interortodoxe și intercreștine” – sesiune în care s-a discutat impactul războiului din Ucraina asupra situației bisericești din această țară și asupra diasporei ortodoxe din Europa Occidentală;
- „Probleme canonico-liturgice”;
- „Biserica în lumea contemporană” – sesiune dedicată inteligenței artificiale (AI) și poziționării Bisericii față de aceasta, precum și provocărilor cu care se confruntă tinerii astăzi;
- „Biserica și problemele geopolitice” – sesiunea a inclus prezentarea teoriei „lumii ruse”, ideologie condamnată explicit de ierarhi în măsura în care transformă Biserica într-o instituție exclusiv lumească; ierarhii și-au îndreptat gândul și rugăciunea către milioanele de oameni din Ucraina și din Orientul Mijlociu care trăiesc drama războiului și s-au rugat pentru pace în Siria și Liban; la final, a fost citită scrisoarea Patriarhului Alexandriei despre încălcarea teritoriului canonic al Patriarhiei Alexandriei de către Patriarhia Moscovei în Africa, iar ierarhii Patriarhiei Ecumenice și-au exprimat unanim condamnarea pentru aceste acțiuni necanonice și sprijinul necondiționat în favoarea Patriarhiei Alexandriei;
- „Monahismul ortodox și misiunea” – sesiune în care s-au discutat activitatea misionară în Oceania, situația monahismului în secolul al XXI-lea și relațiile Patriarhiei Constantinopolului cu Sfântul Munte Athos.
În discursul de încheiere, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a amintit că, în 2025, vor avea loc evenimentele aniversare dedicate împlinirii a 1700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea. La ceremonii a fost invitat să participe și Papa Francisc.
Linkuri la știri:
O parohie din Italia a oferit haine și încălțăminte pentru copii îngrijiți de Pr. Nicolae Tănase -
basilica
A fost înființată parohia cu numărul 17 din zona Romei -
basilica
Sfântul Iosif de la Partoș, serbat în Capitala Ecuadorului -
basilica