Paraclisul Mănăstirii Sita Buzăului este primul lăcaș de cult care a primit hramul Sf. Cuvios Arsenie de la Prislop. Noul ocrotitor a fost atribuit paraclisului cu ocazia sărbătorii Schimbării la Față a Domnului, hramul bisericii principale a așezământului monahal, pentru a împărtăși bucuria canonizării Părintelui Arsenie Boca. Sfântul Cuvios Arsenie de la Prislop a fost pictat în cafasul paraclisului, încă din anul 2011, de către pictorul Ciprian Buzuloi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Laurențiu al Ardealului împreună cu Episcopii Andrei al Covasnei și Harghitei și Nestor al Devei și Hunedoarei. La finalul slujbei, Preasfințitul Andrei a oferit Ordinul Eparhial „Mărturisitorii Credinței Străbune” pentru mireni col. Adrian Simtea, Inspectorul Șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna, arhitectului Mărgărit Chelbea și familiei Gheorghe și Elisabeta Prundar, în semn de mulțumire sprijinul oferit Mănăstirii din Sita Buzăului. Mănăstirea Sita Buzăului a fost înfiinţată în 1997, la iniţiativa oamenilor din sat şi a părintelui protopop Florin Tohănean, protoiereul de Întorsura Buzăului. Pământul pe care a fost ridicată mănăstirea a fost donat de credincioşi din satul Sita Buzăului. În anul 2002 a fost aşezată piatra de temelie pentru biserica mare. Zidirea locaşului de cult a durat aproape zece ani. În 2012, biserica noastră a fost sfinţită. Odată cu lăcașul de cult au fost ridicate şi corpul de chili, clopotniţa de la intrare şi celelalte anexe. Paraclisul din incinta corpului de chilii are hramul principal Buna Vestire.
Se împlinesc 310 ani de la moartea martirică a Sfinților Brâncoveni
În data de 15 august se împlinesc 310 ani de la moartea martirică a Sfinților Brâncoveni, sărbătoriți anual în data de 16 august. Canonizarea Sfântului Constantin Brâncoveanu, a fiilor săi și a sfetnicului Ianache a fost declarată de către Biserica Ortodoxă Română în data de 15 august 1992. Cinstitele sale moaștese află la Biserica Sfântul Gheorghe – Nou din București, una dintre ctitoriile sale. Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost domnitorul Țării Românești timp de 25 de ani, într-o perioadă caracterizată de instabilitate politică, și a fost unul dintre principalii promotori ai culturii românești și susținători ai Bisericii Ortodoxe. În timpul domniei sale, a reușit să transforme Țara Românească într-un important centru cultural și religios, sprijinind construirea și restaurarea a numeroase biserici și mănăstiri, atât pe teritoriul țării, cât și în afara ei. Printre cele mai notabile ctitorii ale sale se numără Mănăstirea Hurezi, considerată un vârf al arhitecturii brâncovenești. În 1714, Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost trădat și arestat de către otomani, fiind acuzat de complot împotriva Imperiului Otoman. A fost adus împreună cu familia sa la Constantinopol, unde sultanul Ahmed al 3-lea i-a oferit opțiunea de a-și salva viața și averea prin trecerea la islam. Sfântul Constantin Brâncoveanul a refuzat, rămânând fidel credinței ortodoxe. Hotărâre a atras martiriul său și al celor patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, precum și al sfetnicului Ianache Văcărescu. Execuția lor a avut loc pe 15 august 1714, chiar de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Numeroase mărturii, adesea provenind de la diplomați și agenți economici străini aflați la Constantinopol, documentează arestarea și execuția lui Constantin Brâncoveanu. Relatările istorice sunt unanime în a condamna severitatea excesivă a arestării întregii sale familii și brutalitatea execuției. Martiriul Sfinților Brâncoveni nu a fost un simplu eveniment istoric, ci reprezintă un simbol al credinței neclintite și al sacrificiului suprem pentru valorile creștine. Prin canonizarea lor, Biserica Ortodoxă Română a recunoscut și a onorat curajul și demnitatea cu care și-au acceptat martiriul.
Se împlinesc în 15 august 110 ani de la nașterea cunoscutului duhovnic Arsenie Papacioc. Arhimandritul a suferit mult în temnițele comuniste, dar a înțeles sensul suferinței și a prețuit-o enorm. „Nimic nu m-a ajutat mai mult în viaţă ca suferinţa”, mărturisea părintele. „Singură, suferinţa este suprema catedră de teologie. Sunt sigur că îngerii erau geloşi pe noi pentru că ei nu au această suferinţă dincolo de firea noastră”. Părintele Arsenie Papacioc s-a născut în anul 1914, în satul Miseleanu, județul Ialomița. În 1932 a absolvit Școala de Arte și Meserii din București. Tuns în monahism la Mănăstirea Antim din București, în anul 1950, a devenit ieromonah pe seama Mănăstirii Slatina, la 26 septembrie, în același an. În vara anului 1958 a fost arestat de autoritățile comuniste, pentru apartenență la „Rugul aprins”. A trecut prin mai multe închisori: Brașov, Jilava și Aiud. A fost grațiat în anul 1964, după interminabile anchete și torturi, alături de ceilalți deținuți rămași în viață de la închisoarea Aiud. După ieșirea din închisoare a fost numit preot în Ardeal, iar o perioadă a fost stareț la Mănăstirea Cozia. Din anul 1976 a făcut parte din obștea Mănăstirii „Sfânta Maria” de la Techirghiol. „Să ştim să murim şi să înviem în fiecare zi”, era o altă vorbă spusă frecvent de Părintele Arsenie. „Nimic nu este pierdut cât timp credinţa e în picioare, cât sufletul nu abdică şi capul se ridică din nou”. Părintele Arhimandrit Arsenie Papacioc trecut la Domnul în ziua de 19 iulie, la vârsta de 96 de ani, și a fost înhumat în curtea mănăstirii, în apropierea fântânii Sfântului Pantelimon.
Mitropolia Ardealului a anunțat vineri seară trecerea la cele veșnice a Preotului Dumitru Abrudan, reputat specialist în Vechiul Testament și limba ebraică. La finalul lunii, părintele ar fi împlinit vârsta de 86 de ani. Pr. prof. Dumitru Abrudan s-a născut la Gepiu, județul Bihor, în data de 29 august 1938. A studiat la Liceul Nr. 1 (Emanuil Gojdu) din Oradea (absolvent în 1956), Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1956-1960), a urmat cursuri de doctorat la Institutul Teologic Universitar din București (1960-1963), cu specializare la Universitatea Ebraică din Ierusalim (1972-1973). A obţinut titlul de doctor în teologie la București în 1978, cu teza: „Creștinismul și mozaismul în perspectiva dialogului interreligios”. Profesor la Seminarul Teologic din Caransebeș (1963-1971) și director între anii 1968 și 1971, a urmat o carieră universitară prestigioasă la Institutul Teologic Universitar din Sibiu şi apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” a Universităţii Lucian Blaga din oraşul de pe Cibin. Profesor titular la Catedra de studiul Vechiului Testament şi limba ebraică, din 1979, prorector (1979-1992), decan la Sibiu (2000-2004), profesor și decan la Oradea (1991-2000), a participat la mai multe întruniri teologice internaţionale. A publicat studii şi articole, în revistele bisericeşti de specialitate, a scris ca singur autor sau în calitate de coautor mai multe cărţi, între care amintim: Arheologia biblică pentru Facultăţile de Teologie, 1994; Limba ebraică biblică, 1996, Cărţile didactico-poetice ale Vechiului Testament, 2001. Dumnezeu să-l odihnească!
Operele mai multor personalități ale Bisericii Ortodoxe Române, premiate de Revista Regal Literar
Mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, dar și alți clerici ori mireni apropiați de mediul eclezial apar printre laureații premiilor Regal Literar 2024. Premiul „Cartea anului” îi revine Părintelui Pimen Vlad, pentru publicația „Învățături de la Muntele Athos”, editura Bookzone, 2024, se arată într-un comunicat al revistei, remis Basilica.ro. De asemenea, premiul „Regal Literar” va fi oferit mai multor ierarhi, precum: IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, pentru cartea „Mântuiește, Bunule, sufletele noastre!”, PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pentru „Roman Stanciu Ialomițeanul – crâmpeie din viața unui ierarh”, PS Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru volumul „Adam la răsCruce”. Pe lista laureaților mai apar Arhim. Nectarie Şofelea, Arhid. Ioan Ică Jr. și Costion Nicolescu, premiați pentru întreaga operă și activitate prin care au adus contribuții semnificative culturii și spiritualității românești. Arhim. Dumitru Cobzaru este premiat pentru lucrarea „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul și istoria”, iar Ierom. Savatie Baștovoi pentru cartea „Mă rog, deci exist. Taina Rugăciunii pe înțelesul omului lumesc”. Totodată, „Distincția de Excelență” va merge la Asociația „Ortodoxia Tinerilor” – pentru promovarea culturii, spiritualității și științei prin proiectele, taberele și conferințele organizate de-a lungul timpului. Premiile Regal Literar se află la ediția a cincea. Revista Regal Literar îl are ca director onorific pe acad. Ioan-Aurel Pop și apare sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Modulul pentru studenți al Școlii de vară „Viitorul este pro-viață” s-a încheiat la Mănăstirea Miclăușeni din județul Iași. „Ne leagă un adevăr fundamental, acela că fiecare persoană umană este valoroasă încă de la momentul conceperii”, a transmis un participant. Tinerii au avut un dialog motivațional cu Părintele Radu Brînză, coordonatorul Pro Vita Iași, departament pro-viață al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, și au participat la mai multe ateliere de informare. Teodora Diana Paul, președinta Studenți pentru viață București, a susținut prezentarea „Poziționarea într-o lume conflictuală: Ce înseamnă să fii pro-viață?”
Școala de vară „Viitorul este pro-viață” pentru studenți s-a desfășurat în perioada 6-11 august 2024 la Mănăstirea Miclăușeni din jud. Iași. Anastasia Chirvasă, absolventă a Facultății de Medicină din Iași, le-a răspuns tinerilor la cea mai importantă întrebare științifică, și anume: „Când începe viața umană?” Prezentarea s-a încheiat cu un atelier la care participanții au exersat demontarea miturilor pro-avort pe baza informații medicale primite. Gilia Crăciun, psihoterapeut sistemic și de cuplu, le-a explicat participanților ce este criza de sarcină, în care femeia însărcinată se simte presată să facă avort în lipsa sprijinului celor din jur (care poate fi reală sau doar percepută), precum și consecințele psihice ale avortul atât asupra femeii, cât și asupra viitorilor ei copii. În 9 august, tinerii s-au întâlnit online cu Arhim. Dosoftei Dijmărescu, monah al Mănăstirii Putna. Printre vorbitori s-au mai numărat Pr. Dragoș Bălinișteanu, care a lucrat mulți ani la Pro Vita Iași, Diac. Petru Cernat și Alexandra Nicolau, voluntar pro-viață. Din program nu au lipsit participarea la slujbele mănăstirii și focul de tabără din ultima seară.
sursa știri: basilica.ro
Linkuri la știri:
Un fost instructor de yoga care vizita maeștri spirituali din Orient a găsit în Ortodoxie răspuns la căutările sale - Basilica