După procesiunea jubiliară de vineri seară, 12 iulie, aniversarea a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București a culminat sâmbătă cu Sfânta Liturghie oficiată de treizeci de ierarhi la altarul exterior al Catedralei Patriarhale. Din soborul prezidat de Patriarhul României a făcut parte și Mitropolitul Naum de Ruse, din Biserica Ortodoxă Bulgară. Sfânta Liturghie a început în jurul orei 8:30. În pofida vremii caniculare, numeroși credincioși au participat la slujbă, fie la adăpostul umbrelelor montate în curtea catedralei sau al pomilor, fie la rândul care s-a format pentru cinstirea sfintelor moaște. La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul Daniel a citit Actul aniversar emis de Sfântul Sinod la 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou la București. Actul evidențiază evlavia poporului român față de Sfântul Dimitrie și cum a evoluat cultul său ca urmare a multor minuni pe care le-a săvârșit pentru cetatea Bucureștilor și nu numai. Totodată, sunt evidențiate evenimentele aniversare care s-au derulat în anul 2024. Vezi textul integral.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat luni dimineață, 29 iulie, la Mănăstirea Căldărușani, slujba deshumării osemintelor Sfântului Cuvios Sofian de la Mănăstirea Antim. Cinstitele moaște au fost așezate în biserica cimitirului pentru slujba specifică și transportate apoi la Mănăstirea Antim. Deshumarea osemintelor s-a făcut din timp pentru a respecta rânduielile bisericești cu privire la pregătirea cinstitelor moaște. Mai precis, s-a ținut cont și de experiențele anterioare legate de canonizarea unor sfinți din Arhiepiscopia Bucureștilor. Această deshumare a urmărit realizarea unei pregătiri adecvate a moaştelor, spre a fi așezate ulterior în raclele de argint care se află în curs de confecționare la Atelierele Patriarhiei Române, în vederea proclamării canonizării la începutul anului 2025. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis canonizarea sa în ședințele din 11-12 iulie 2024, împreună cu a altor 15 cuvioși și mărturisitori. Proclamarea canonizărilor va avea loc în 2025, la Centenarul Patriarhiei Române. Tot luni, au fost deshumate moaștele Sfântului Dumitru Stăniloae.
Pr. Constantin Necula a fost numit Consilier Onorific al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova
Preotul Constantin Necula a fost numit recent Consilier Onorific al Secretariatului de Stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Numirea în funcție a fost efectuată prin Ordinul nr. 984 / 18.06.20, care prevede atribuirea acesteia pentru o perioadă de trei ani. Totodată, activitatea pe care funcția o presupune este neremunerată. Într-o declarație pentru publicația Sibiu100, pr. Constantin Necula a amintit de activitatea Bisericii Ortodoxe Române în susținerea educației și a culturii în Republica Moldova. „O numire onorifică, în onoarea unei misiuni pe care oricum o desfășuram în Republica Moldova, cu sprijinul Preasfințitului Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud din Cahul, din cadrul Patriarhiei Ortodoxe Române”, a declarat clericul. Decizia a fost luată „tinând cont de necesitatea de a coopta specialiști, la nivelul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, în vederea consilierii în domenii de interes pentru îndeplinirea atribuțiilor etnice, culturale, lingvistice și religioase a cetățenilor din Republica Moldova”, după cum se precizează în ordinul menționat anterior.
Vorbind despre recentele canonizări, Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului a spus că acum au fost doar clerici, însă urmează și alte categorii de persoane. „Mulți sunt sfinți, nu-i putem trece în calendar pe toți”, a spus ierarhul, „Cei trecuți în calendar sunt în fruntea cetelor de sfinți”, a lămurit Preasfinția Sa duminică la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” – Chilia, din județul Satu Mare. „Va veni și momentul și vremea când Sfântul Sinod se va apleca și asupra unor personalități culturale, a unor oameni de cultură, mari scriitori de geniu și mărturisitori în temnițele comuniste, unii care chiar au murit, iar alții au mărturisit, cum este părintele Nicolae de la Rohia, Nicolae Steinhardt, și vor fi pe altă listă și ei trecuți, câțiva, în rândul Sfinților, ca să avem din toate categoriile”. Sfinții sunt mult mai mulți decât cei care apar în calendare. Canonizarea reprezintă doar un act de recunoaștere oficială a sfințeniei unor persoane, în urma unor cercetări amănunțite, pe baza dovezilor și mărturiilor existente, a evlaviei populare și a multor altor aspecte. În urma canonizării, sfinții se bucură de cinstire, fiind oferiți de Biserică drept modele și mijlocitori către Dumnezeu. În zilele de 11-12 iulie Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat mai mulți sfinți, printre care: Arhimandriții Sofian Boghiu și Cleopa Ilie, Preotul Dumitru Stăniloae, Protosinghelul Arsenie Boca ș.a. Vezi lista integrală cu titulaturile, data de cinstire și icoanele noilor sfinți.
Avram Iancu a fost pomenit pe 16 iulie la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea natală, care astăzi poartă numele eroului național, din județul Alba. Slujba a fost oficiată de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei și a fost precedată de slujba de resfințire a bisericii parohiale și de Sfânta Liturghie. „Ne amintim astăzi de Avram Iancu, genialul apărător al gliei străbune, înzestrat cu alese virtuţi, ca vitejia, curajul, simţul de dreptate, spiritul de sacrificiu şi optimismul”, a afirmat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu. „Pentru astfel de însuşiri, neamul românesc l-a împodobit cu aură legendară şi l-a ridicat pe piedestalul de «crai al munţilor». Merită acest apelativ, deoarece a întruchipat plenar aspiraţiile românilor oropsiţi, care priveau la el «ca şi la soarele de miazăzi», cum afirma Nicolae Bălcescu”. „Situându-se cu evlavie sub aripile proniei divine, marele tribun din Apuseni era în permanență animat de o credinţă puternică în dreptatea cauzei poporului cu care se identifică fiinţial”. „Avram Iancu s-a născut parcă la timp, ca să acţioneze eroic într-o epocă înviforată. De aceea, naţiunea română îl pomeneşte cu admiraţie, considerându-l ocrotitorul ei şi bărbatul providenţial, angajat total în lupta pentru echitate şi libertate, pentru adevăr şi o viaţă omenească demnă”, a remarcat la final Părintele Arhiepiscop. Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost construită în anul 1792. În ultimii zece ani, lăcașul de cum a trecut printr-un amplu proces de restaurare și înfrumusețare. Eroul național Avram Iancu s-a născut în anul 1824 în localitatea Vidra de Sus, numele actual al localității este Avram Iancu.
Linkuri la știri:
Sursa știri: basilica.ro