Cookies de analiza a traficului sunt inactive, dar pot fi activate prin click pe Accept | Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 4444

Ştiri externe pe scurt (august 2013)

Tags: ;
Lepădarea de Hristos sau moartea. Se întâmplă în Siria. 
Numărul refugiaţilor creştini din Siria, ţară marcată de mai bine de doi ani de un război civil sângeros, creşte de la o zi la alta, iar o eventuală întoarcere a lor presupune mari riscuri. Creştinii care vor să revină în Siria trebuie să aleagă între trecerea lor la islam sau moartea. Portalul Christian Today, citat de sedmita.ru, publică mărturii ale unor creştini fugiţi din oraşul Sawran din nordul Siriei, aflat acum sub controlul Frontului Al-Nosra, o grupare jihadistă afiliată reţelei teroriste Al-Qaida. Aceştia povestesc că islamiştii le permit creştinilor să se întoarcă în oraş numai dacă trec la islam, în caz contrar ei fiind ucişi. 
Patriarhia Antiohiei semnala în primăvară că sute de creştini ortodocşi au fost ucişi în Siria, peste 150.000 au fost alungaţi din casele lor, iar bisericile au suferit pagube incalculabile. Totodată, mai mulţi creştini, între care doi ierarhi, au fost răpiţi. Arhiepiscopul sirian iacobit Yohanna Ibrahim şi arhiepiscopul grec ortodox de Aleppo, Paul-Boulos Yazigi, fratele patriarhului Ioan al Antiohiei, au fost răpiţi la 22 aprilie şi, în pofida tuturor eforturilor, soarta lor nu este cunoscută nici acum, la mai mult de 100 de zile de la dispariţia lor.  Preşedintele Uniunii internaţionale a creştinilor, Joseph Hakim, semnala la sfârşitul lunii iulie că grupările radicale din interiorul opoziţiei siriene se folosesc de războiul civil pentru a efectua o curăţire etnică, vorbind chiar de un ''genocid'' la adresa creştinilor. Joseph Hakim atrăgea atenţia şi asupra pasivităţii comunităţii internaţionale faţă de ''uciderea creştinilor, decapitarea preoţilor, distrugerea bisericilor, răpirea episcopilor''. ''Este vorba de acţiuni coordonate pentru lichidarea populaţiei creştine din Siria, Egipt, Irak, Liban, Orientul Mijlociu'', afirma preşedintele Uniunii internaţionale a creştinilor, citat de sedmita.tu. (sursa: Agerpress)
Strigător la cer: invocarea binecuvântării divine pentru sodomie (Germania)
O căsătorie între persoane de acelaşi sex a fost oficiată pentru prima dată într-o biserică protestantă în Germania şi a fost înregistrată în mod oficial ca atare, a anunţat duminică postul regional public de radio din Hesse, informează Mediafax. Biserica protestantă din Hesse şi Nassau a anunţat, în iunie, că intenţionează să oficieze căsătorii între persoane de acelaşi sex şi să le înscrie în registrele religioase pentru căsătorii. De peste şase ani, cuplurile de persoane de acelaşi sex puteau să beneficieze, deja, de o binecuvântare, în cadrul unei ceremonii, în acest land. Căsătoria civilă între persoane de acelaşi sex nu există, ca atare, în Germania, însă cuplurile homosexuale îşi pot oficializa relaţia, începând din 2001, încheind un “contract de comuniune de viaţă”, care oferă drepturi similare cu cele oferite prin căsătorie, mai puţin în domeniile fiscal şi adopţiei.
Din rău în mai rău: după căsătoriile gay urmează poligamia
Decizia Curții Supreme din SUA în favoarea căsătoriilor gay a fost întâmpinată cu mare entuziasm nu doar de beneficiarii direcți. Activiștii poligamiei din SUA văd în victoria activiștilor gay un pas crucial către o acceptare inevitabilă a poligamiei. În fața acestei realități, un editorialist de la Catholic Exchange se întreabă în ce condiții și când ar avea poligamia șanse să fie legalizată. Adepții poligamiei susțin că există 500.000 de familii care locuiesc în mod deschis în relațiile poliamoroase din Statele Unite. Un sondaj realizat recent de revista Loving More  a constatat că aproape două treimi dintre poligami ar căuta recunoaștere legală, dacă li s-ar permite acest lucru. Mai mult de 90% dintre aceștia consideră că relația lor ar trebui să aibă aceleași drepturi, privilegii și responsabilități ca și căsătoriile dintre două persoane. Conform unui sondaj recent Gallup, 59% dintre americani consideră că homosexualitatea este moral acceptabilă, dar numai 14% sunt de acord cu poligamia, și doar 6% cu adulterul.
Autorul american Eric Metaxas acuză, într-un articol publicat de Christian Post, că presa a jucat rolul de „majorete și activiști" ai căsătoriei gay în perioada care a precedat decizia Curții Supreme. În opinia scriitorului american, acoperirea media din perioada premergătoare deciziei Curții Supreme „a promovat un simț acut al momentului oportun în privința legalizării căsătoriilor gay". La doar o săptămână după ce Noua Zeelandă a legalizat căsătoriile gay, un grup de promovare a căsătoriilor poligame și-a exprimat intenția de a milita pentru legalizarea acestui tip de uniune civilă. Grupul notează că „toate relațiile de iubire între adulți, indiferent de numărul lor, ar trebui respectate și recunoscute la nivel legal".
(Sursa: Semneletimpului)
Controlul fenomenelor meteo de către serviciile secrete
CIA finanţează un studiu prin care se examinează diferite moduri de geoinginerie – blocarea sau limitarea luminii soarelui pe pământ, scoterea dioxidului de carbon din cer, formarea norilor etc.  Edward Price, purtator de cuvânt al CIA, declara: “Este normal ca pe un subiect ca schimbarea climei Agenţia să lucreze cu oamenii de ştiinţă pentru a înţelege mai bine fenomenul şi implicaţiile sale asupra siguranţei naţionale“. Un studiu din 2008 al National Intelligence Council a concluzionat ca schimbările climatice sunt o ameninţare serioasă la siguranţa naţională.  „Schimbarea climatică şi politicile din domeniu pot afecta stabilitatea internă într-un număr de state cheie, deschiderea de căi către mare, accesul la resurse materiale precum şi economia globală, cu consecinţe geopolitice semnificative”, se afirmă în studiul citat. (sursa: Foxnews)
Preot ortodox rus, supranumit Corbul alb, disident sovietic, a murit înjughiat la vârsta de 75 de ani.
Pavel Adelgeim, preotul ucis la începutul lunii august în oraşul Pskov din vestul Rusiei, era un veteran al luptei religioase împotriva regimului sovietic, fiind cunoscut ca unul dintre puţinii membri ai clerului ortodox dispus să vorbeasca împotriva ierarhiei bisericeşti. Circumstanţele exacte ale morţii lui Adelgeim sunt încă neclare, oficialii declarând că a murit drept urmare a pierderii de sânge după ce a fost înjunghait în inimă. Suspectul, Sergei Pchelintyev, de 27 de ani, este absolvent al Institutului Gerasimov de Cinematografie şi suferă de o boală mintală.
 
 
 
Cât de aproape sunt copiii din generaţia următoare de „demenţă digitală”?
 
În Coreea de Sud, medicii numesc această afecţiune „demenţă digitală". Este vorba de o serie de probleme neurologice, precum afectarea memoriei, oboseală cronică, insomnie şi incapacitatea de a se concentra. Şi nu, pacienţii nu sunt pensionari, ci tineri de 20-30 de ani, care petrec în medie şapte ore şi jumătate în faţa computerului. Tulburările derivă din expunerea mare la ecrane digitale, fie că aceasta înseamnă console, telefoane sau computere.
 
Pe de o parte, Manfred Spitzer, şeful departamentului de psihiatrie de la Universitatea Ulm din Germania şi autorul cărţii Demenţa digitală face parte din categoria celor care cred că folosirea intensă a computerului afecteză creierul utilizatorilor tineri. „Nu vorbim de folosirea computerului 5 minute pe zi, ci peste şapte ore, care este media în Germania şi Coreea de Sud. Creierul nostru este în continuă schimbare, iar media digitale îl schimbă în rău", explică Spitzer. Mai mult, medical, explică faptul că în copilărie şi adolescenţă creierul este uşor de modelat. Prin urmare, este esenţial ca un creier în dezvoltare să interacţioneze cu o serie de stimuli: confruntarea cu obiecte concrete, interacţionarea socială şi rezolvarea de probleme. În comparaţie, lumea virtuală oferă mai puţini stimuli şi, în consecinţă, mai puţine ocazii creierului de a se dezvolta la întregul potenţial.
 
Spitzer militează pentru folosirea limitată a computerului şi a interzicerii utilizării până la 17 ani, deoarece trecerea rapidă de la un subiect la altul sau între jocuri, imagini şi site-uri web împiedică dezvoltarea şi maturizarea creierului. (Sursa: www.descopera.ro) http://www.descopera.ro/dnews/11015742-ce-este-dementa-digitala-fenomenul-contemporan-care-ii-ingrijoreaza-pe-medici
 
UE obligă Andorra să îl scoată pe Iisus Hristos de pe monede
 
Andorra a fost de acord să nu folosească chipul Mântuitorului Iisus Hristos pe viitoarele monede din principat, la cererea expresă a Uniunii Europene, scrie ruvr.ru citat de Ziarul Adevărul. UE a dispus această măsură pentru a respecta principiul de neutralitate în sfera religioasă, au explicat oficialii Uniunii. Guvernul din Andorra a considerat cererea UE “raţională şi întemeiată” şi a înlocuit chipul lui Hristos, de pe monedele de 10, 20 şi 50 de cenţi, cu imaginea unei clopotniţe. Deşi nu face parte din UE, Andorra a trecut la moneda euro şi va pune în circulaţie primele monede la 1 ianuarie 2014. În 2012, Comisia Europeană a cerut Slovaciei să renunţe la simbolistica religioasă de pe monede şi bancnote, însă Guvernului i-a fost permis să păstreze monedele de doi euro, pe care sunt înfăţişaţi Sfinţii Chiril şi Metodie, părinţii alfabetului chirilic.
04-08-2013


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu