Preafericitul Părinte Daniil, noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Bulgare, a fost întronizat la 30 iunie 2024 în Catedrala „Sfântul Alexandru Nevski” din Sofia, în cadrul unei ceremonii la care au participat delegați ai Bisericilor Ortodoxe surori. La alegerile și întronizarea desfășurate duminică în Biserica Ortodoxă a Bulgariei a participat și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.
Noul patriarh bulgar a fost ales cu 69 de voturi din totalul de 138, Mitropolitului Grigorie de Vrața i-au revenit 66 de voturi, iar alte 3 voturi au fost anulate. Votul strâns a fost comentat ca o dovadă a împărțirii simpatiei din rândul ierarhilor bulgari între Biserica Rusă și Constantinopol.
Mitropolitul Daniil de Vidin, cu numele de mirean Atanas Trendafilov Nikolov, s-a născut în 1972. A intrat în monahism la vârsta de 25 de ani, în anul 1997, primind numele Daniil. În anul 2002 a absolvit cursurile de teologie a Universității din Sofia. Patru ani mai târziu, în 2006, a primit rangul de arhimandrit, iar în anul 2008 a fost hirotonit arhiereu. În anul 2011 a fost transferat ca episcop vicar al eparhiei bulgare de America, Canada și Australia, iar, ulterior, în 2018 a fost ales Mitropolit de Vidin.
La întronizarea noului Patriarh al țării vecine, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis că se roagă ca Domnul să îi dăruiască „pace, bucurie și mult ajutor” ca să păstorească Biserica Ortodoxă Bulgară, „pe calea mântuirii, spre slava Preasfintei Treimi și a întregii Ortodoxii”.
Preafericitul Părinte Daniil, noul Patriarh al Bulgariei, a participat în 2019 la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși Români din Craiova, iar în 2022, a fost prezent la Sfânta Liturghie, prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu ocazia hramului istoric al Catedralei Patriarhale din București. Delegația din România a fost formată din Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, mitropolit onorific și exarh patriarhal, care este delegatul Părintelui Patriarh Daniel la eveniment, și Ierod. Nicolae Iftimiu, consilier patriarhal și directorul Agenției de știri Basilica.
Comentarii din presa românească cu privire la noul patriarg bulgar:
Adrian Pătrușcă, pentru Activenews:
Dacă cineva ne-ar fi spus înainte de alegeri că Mitropolitul Daniel de Vidin va deveni noul Patriarh al Bulgariei, nu l-am fi crezut. Nimeni nu ar fi crezut. Pentru că, înainte de prima etapă a alegerilor, figura sa nu a fost luată în considerare de aproape nimeni, iar după ce a devenit unul dintre candidații la postul de patriarh, i s-a dat cea mai mică șansă dintre toți. Într-un articol anterior, am scris că, din punct de vedere uman, victoria sa este aproape imposibilă. Arătam totuși patru motive pentru care el ar putea câștiga:
– Are o poziție clară față de Biserica Ortodoxă a Ucrainei și de Fanar;
– Acest lucru este pe placul celor care se numesc patrioți ai Bulgariei și se opun categoric interferenței Constantinopolului în afacerile Bisericii Ortodoxe Bulgare.
– Este văzut ca un om care nu se teme să spună adevărul și care poate pune Biserica bulgară pe o scenă cu totul diferită de cea pe care se află acum.
– Este capabil să reziste presiunilor autorităților asupra Bisericii.
De aceea, alegerea sa ca Patriarh al Bulgariei poate fi considerată ca o înfrângere pentru Patriarhia Constantinopolului, după cum o demonstrează decepția exprimată de partizanii Fanarului. Însă nu ar trebui să ne grăbim cu concluziile.
Poziția Patriarhului Daniel față de Biserica Ucrainei și de Patriarhul Bartolomeu: Desigur, noi, creștinii ortodocși din Ucraina, suntem cei mai interesați de opinia Vlădicăi Daniel cu privire la evenimentele care au loc în țara noastră. Și aici, poziția sa este clară. De pildă, el a afirmat în mod repetat că Patriarhul Bartolomeu a acordat Tomos (autocefalie) schismaticilor, fără pocăința acestora, reunindu-i în sânul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei și recunoscând această entitate ca Biserică ortodoxă canonică a Ucrainei. Într-un interviu recent, el l-a acuzat direct pe Patriarhul Bartolomeu de intensificarea persecuției împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (care a aparținut de Moscova până în luna mai 2022 – n.tr.).
„Patriarhul Bartolomeu a susținut că Tomosul urma să aducă pacea în Biserică, să unească milioane de creștini ortodocși; în schimb, a izbucnit un război, iar oamenii pe care patriarhul i-a proclamat canonici persecută Biserica canonică, confiscând biserici, bătând preoți, ucigând.” De asemenea, el consideră că este inacceptabilă acordarea Tomosului unor „grupări schismatice, fără pocăință, cu un cler problematic”.
Posibila reacție a Fanarului. Putem presupune că Fanarul are un „plan B”, de rezervă, în cazul victoriei unui candidat „nedorit” în Bulgaria? Sau ne putem aștepta ca victoria Mitropolitului Daniel și mandatul său de Patriarh al Bulgariei să decurgă „fără probleme”? Greu de crezut. Să ne amintim că mai mulți mitropoliți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare au călătorit la Fanar, unde au participat la o slujbă comună cu episcopi ai Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Neconsultându-se cu Sinodul Bisericii Ortodoxe a Bulgariei, ei au sfidat de fapt întreaga Biserică, arătându-și clar simpatiile. Cu puțin timp înainte de alegerile pentru scaunul de Patriarh al Bulgariei, Mitropolitul Nikolai de Plovdiv și-a retras candidatura, declarând că nimănui nici măcar nu îi poate trece prin cap cine va deveni Primatul Bisericii Ortodoxe a Bulgariei. În Bulgaria, aceste cuvinte au fost percepute ca o amenințare: „Nu mă vreți pe mine, atunci o să vedeți pe cine vă voi da eu.”
Mai mult, politicianul bulgar Kostadin Kostadinov i-a cerut președintelui țării să convoace o ședință a Consiliului de Securitate din cauza a ceea ce el consideră a fi interferența SUA în alegerea noului Patriarh al Bulgariei. În plus, Kostadinov a declarat că Biserica Ortodoxă Bulgară se află în pragul unei schisme similare celei care a zguduit țara în anii 1990. La acea vreme, acum câteva săptămâni, nu am înțeles despre ce schismă vorbea. Însă, când alegerile pentru Patriarh se aflau în desfășurare, a devenit clar că situația Bisericii Ortodoxe Bulgare este într-adevăr foarte complicată. Ea s-a împărțit realmente în două părți – Patriarhul Daniel a câștigat cu o marjă de numai trei voturi.
Vă dați seama că 69 de voturi față de 66 este un rezultat foarte strâns și foarte complicat, deoarece indică un echilibru de putere aproape perfect în sânul Bisericii bulgare. La aceste fapte, să mai adăugăm una: imediat după victoria Patriarhului Daniel, unii clerici bulgari (îndeosebi foarte cunoscutul în Bulgaria arhimandrit Nicanor) au declarat că Patriarhul lor este Bartolomeu. Adică, ei au anunțat de fapt că intră sub autoritatea Patriarhiei Constantinopolului.
Punând cap la cap toate aceste fapte, se desprinde următoarea imagine:
1. Mitropolitul de Plovdiv merge la Fanar unde se asigură că, dacă persoana „greșită” câștigă alegerile, se activează „planul B” – scindarea Bisericii bulgare.
2. Dacă Patriarhul Bulgariei rămâne un om fără jumătăți de măsură, a cărui poziție este clar cunoscută și a cărui voință este inflexibilă – care îi satisface pe deplin pe unii (pe anti-fanarioți) și îi nemulțumește total pe alții (pe fanarioți), atunci se declanșează o campanie de discreditare a rezultatelor alegerilor.
3. În paralel, mai întâi unii clerici, apoi unii ierarhi își declară dorința de a se alătura Patriarhiei Constantinopolului.
4. Biserica Ortodoxă Bulgară este scindată și un exarhat al Fanarului apare pe teritoriul său.
Desigur, scenariul acesta este doar unul ipotetic, dar dacă rememorați tot ceea ce s-a petrecut în Bulgaria în ultima lună, nu vi se va mai părea atât de fantastic. De exemplu, putem aminti declarațiilor unor politicieni potrivit cărora, în cadrul Bisericii Ortodoxe Bulgare există o partidă a „iubitorilor Fanarului”, ai cărei reprezentanți sunt „ieniceri în sutană”. Tot în Bulgaria se spune că acești ierarhi contestă autocefalia Bisericii Ortodoxe Bulgare, considerând că separarea BOB de Patriarhia Constantinopolului este ilegală. Prin urmare, chiar dacă scenariul nostru pare nerealist, nu trebuie să conchidem că victoria Patriarhului Daniel este 100% un eșec al Fanarului.
Să vedem de ce…
În orice situație, Patriarhul Daniel va avea de-a face cu o Biserică divizată, în care o parte dintre ierarhi gravitează în jurul structurii bisericești propuse de Patriarhia Constantinopolului, iar cealaltă parte în jurul unei ordini canonice și eclesiologice mai tradiționale. El va trebui să găsească un teren de înțelegere cu ierarhii care și-au arătat deja atitudinea față de canoanele bisericești, slujind alături de schismaticii ucraineni, precum și cu cei care vor să stabilească relații mai strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă. Pe scurt, Patriarhul Daniel nu va avea o misiune ușoară. De aceea, are cu adevărat nevoie de rugăciunile noastre. Dumnezeu să îi ajute! - sursă: activenews.ro
Comentariu Leila Bolat pentru News.ro:
Biserica Ortodoxă din Bulgaria l-a ales duminică pe Daniil, un mitropolit în vârstă de 52 de ani considerat prorus, ca noul său lider, în urma unui vot care a reflectat diviziunile din biserică şi din societate în general de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de doi ani, relatează AP. Diviziunile crescânde între facţiunile proruse şi antiruse din cadrul clerului superior au început după ce unii dintre ei au încercat să intensifice relaţiile cu Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care a fost recunoscută de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol în 2019. Patriarhii ruşi şi majoritatea celorlalţi patriarhi ortodocşi au refuzat să accepte desemnarea care a oficializat o scindare cu Biserica Rusă.
Clopotele catedralei Alexander Nevski din centrul Sofiei au anunţat alegerea unui nou patriarh de către cei 138 de delegaţi la consiliul bisericesc. La scurt timp după aceea, purtătorul de cuvânt al consiliului, Ciprian, a declarat că "mitropolitul de Vidin Daniil a fost ales de cler şi popor ca Sfânt Patriarh bulgar şi mitropolit de Sofia". Daniil a fost îmbrăcat în ţinuta patriarhală verde şi aurie şi şi-a pus pe cap vălul alb, simbol al funcţiei sale. Într-un tur de scrutin strâns, Daniil a obţinut sprijinul a 69 de delegaţi împotriva lui Grigorie, mitropolitul de Vratsa, care a fost susţinut de 66 de delegaţi. Patriarhul este ales pe viaţă, dacă nu demisionează. Daniil îi succede Patriarhului Neofit, care a decedat în martie la vârsta de 78 de ani, după ce a condus biserica timp de 11 ani.
01-07-2024