Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființarea Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a oferit un interviu pentru Revista „Deisis”, în care a vorbit despre greutățile pastorației în diaspora. Întrebat fiind despre jertfa preoților din diaspora, Înaltpreasfinția Sa a spus că „misiunea în diaspora este, cu adevărat, o misiune apostolică”. „Ca și apostolii, noi toți slujitorii mitropoliei am pornit la misiune «fără toiag, nici traistă, nici pâine, nici bani» (Luca 9, 3). La început, mitropolia n-a avut o biserică proprie sau un sediu episcopal, după cum nici parohiile nu aveau biserica lor sau case parohiale. Și nici salarii! Dar acest lucru s-a dovedit a fi o mare binecuvântare”. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a amintit și de circumstanțele istorice în care Mitropolia Germaniei a fost înființată, imediat după căderea regimului comunist. La vremea aceea, povestește Înaltpreasfinția Sa, vestea că a primit misiunea de a păstori comunitățile românești ale Germaniei, Europei Centrale și de Nord cu destul de multă îndoială. În același timp, ierarhul a subliniat care este esența profundă a slujirii autentice și a devotamentului față de Biserica lui Hristos. Dar nu numai să răbdăm, ci să și iertăm și să iubim. Căci numai prin iertare și iubire îi câștigăm pe oameni pentru Dumnezeu. Aș putea zice, cu toată smerenia, că mitropolia noastră s-a zidit pe jertfa rugăciunii, a iertării și a iubirii, toate daruri ale lui Dumnezeu pentru noi, nevrednicii!”. Totodată, ierarhul a amintit și de momentele de încercare prin care a trecut în decursul celor trei decenii și care au fost de cele mai multe ori de natură sufletească. Potrivit Părintelui Mitropolit, dificultățile au apărut „mai cu seamă în anii de început ai mitropoliei, când unii români, refugiați politic, crezând că sunt agent al Securității, trimis ca să distrug exilul românesc, s-au luptat pe toate căile să-i descurajeze pe credincioși să se apropie de parohiile noastre”.
ANGLIA: 25 de ani de studii ortodoxe la Universitatea din Cambridge
Duminică s-au împlinit 25 de ani de la înregistrarea oficială a Institutului pentru studii creștin-ortodoxe de la Cambridge (IOCS – Institute for Orthodox Christian Studies). În prezent, directorul instituției de învățământ este un român, pr. Dragoș Herescu. Cu această ocazie, Institutul a comandat o icoană aniversară a Mântuitorului, în compoziția căreia au fost incluse anumite elemente reprezentative pentru instituția de învățământ. Evenimentele aniversare, planificate încă de la începutul anului, vor începe în data de 26 iunie cu o recepție a donatorilor la Westminster Abbey. Următorul eveniment aniversar, intitulat „Ziua Ortodoxă”, va avea loc în data de 3 august, la Catedrala din Southpark, Londra, și va fi dedicat promovării institutului. În a doua parte a anului, Institutul pentru studii creștin-ortodoxe de la Cambridge va organiza o zi dedicată absolvenților și un concert de strângere de fonduri. Institutul pentru studii creștin-ortodoxe de la Cambridge a fost fondat în anul 1999 și este membru al Federației Teologice de la Cambridge.
CANADA: Episcopia Canadei a primit un fragment din moaștele Sf. Calinic de la Cernica
Episcopia Canadei a primit, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, un fragment din moaștele Sf. Ier. Calinic de la Cernica. Odorul a fost însoțit peste ocean de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, care a fost delegatul Patriarhului Daniel la lucrările celui de-al V-lea Congres al Episcopiei Canadei, desfășurat la Vancouver în perioada 7-9 iunie 2024. Fragmentul a fost prelevat luna trecută de Protos. Vasile Pîrjol, starețul Mănăstirii Cernica, în prezența Arhim. Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. Românii ortodocși din Canada au primit acest dar „spre întărire și încurajare în lucrarea misionară”, conform mesajului transmis de Patriarhul României cu ocazia congresului eparhial.
GERMANIA: A murit Jürgen Moltmann, susținătorul publicării în germană a operei dogmatice a pr. Dumitru Stăniloae
În vârstă de 98 de ani, teologul de origine germană Jürgen Moltmann a trecut la Domnul. A fost susținătorul traducerii și publicării în germană a Teologiei Dogmatice a Părintelui Stăniloae. Membru al Bisericii Evangelice din Germania și profesor emerit de teologie sistematică la Universitatea din Tübingen, Jürgen Moltmann l-a cunoscut pe părintele Dumitru Stăniloae în 1978, în cadrul unui întâlniri ecumenice din Klingenthal, Germania. Remarcând astfel valoarea operei dogmatice a teologului român a hotărât necesară traducerea și publicarea acesteia în limba germană. „Opera părintelui Stăniloae am cunoscut-o după întâlnirea personală cu el. Prelegerile şi referatele pe care le susţinea la diferite întâlniri, cu diferite ocazii la facultăţile europene, am considerat că sunt aşa de importante, încât am înlesnit traducerea în limba germană a lucrării celei mai importante a sfinţiei sale, celebra Dogmatică ortodoxă”, declara în 2009 Jürgen Moltmann, într-un interviu pentru Ziarul Lumina. „Cred că marea temă a întregii teologii a părintelui Stăniloae era bucuria dragostei dumnezeieşti a Persoanelor Sfintei Treimi şi a simţirii de om a dragostei dumnezeieşti. Acest lucru m-a influenţat profund, nu numai în ceea ce priveşte gândirea teologică, cât spiritualitatea, viaţa duhovnicească”, adăuga profesorul de origine germană.
Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă UE (CROCEU) a emis un comunicat în care încurajează cetățenii să voteze în mod responsabil. În contextul crizelor globale, CROCEU pune accent pe nevoia de unitate și solidaritate europeană pentru „conturarea unui răspuns coerent și eficient la provocările, incertitudinile și temerile cu care ne confruntăm”. Textul integral:
Între 6 și 9 iunie 2024, cetățenii Uniunii Europene sunt chemați să voteze în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European. Acest exercițiu democratic este extrem de important, deoarece va determina viitoarea componență a Parlamentului European, precum și conducerea principalelor instituții ale UE. În plus, în multe țări ale UE, alegerile europene din acest an vor avea loc simultan cu alegeri locale. În acest context, Comitetul Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă UE (CROCEU) încurajează pe toți cetățenii Uniunii Europene să voteze, alegând în mod responsabil calea noastră comună pentru viitor. Anul viitor, în mai 2025, vom sărbători cea de-a 75-a aniversare a declarației lui Robert Schuman, piatra de temelie a proiectului pentru o Europă unită, pașnică, prosperă și puternică. Treptat, aceasta a devenit casă pentru aproape 450 de milioane de oameni și o comunitate de 27 de state membre. Este Uniunea noastră, a părinților noștri și a copiilor noștri. În această Uniune, fiecare persoană, precum și fiecare țară – mai mare sau mai mică, mai bogată sau mai săracă – își are propriul loc și contribuția sa unică la dezvoltarea proiectului european. Este adevărat că, în ultimii ani, multiplele crize globale au avut un impact negativ semnificativ asupra vieții cetățenilor UE. Cu toate acestea, în special în aceste vremuri dificile, am putut vedea cât de mult pot fi de folos unitatea și solidaritatea europeană în conturarea unui răspuns coerent și eficient la provocările, incertitudinile și temerile cu care ne confruntăm. Prin urmare, CROCEU îi invită pe toți creștinii ortodocși din UE să voteze pentru cei care cred în și promovează unitatea și solidaritatea europene. În același timp, convinși că identitatea europeană este indisolubil legată de creștinism și de valorile sale, membrii CROCEU îi îndeamnă pe toți cetățenii creștini să voteze pentru a-i susține pe cei care împărtășesc și trăiesc în conformitate cu valorile creștine. Uniți în visul și proiectul nostru comun, conduși de valorile noastre creștine și căutând binele comun pentru toți cetățenii europeni, conștienți și mândri de diversitatea personală, regională și națională din Uniunea noastră, suntem încrezători în capacitatea noastră de a ne uni forțele și de a construi un viitor mai bun, responsabil și valoros pentru noi și generațiile următoare.
† Î.P.S. Athenagoras al Belgiei – Patriarhia Ecumenică
† Pr. Sorin Șelaru, Patriarhia Română
† Pr. Stoyan Berbatov, Patriarhia Bulgariei
† P.S. Apostolos de Tanagras, Biserica Greciei
Linkuri la știri:
Se construiește o nouă biserică ortodoxă pentru românii din Piemonte, Italia - Basilica
Adunarea eparhială constitutivă a Episcopiei Marii Britanii s-a întrunit în Londra - Basilica