Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 155

STIRI INTERNE - Iunie 2024

Tags: ;

 

De ce comemorăm eroii naționali de Înălțarea Domnului?

Comemorarea eroilor de sărbătoarea Înălțării Domnului este un simbol al mântuirii lor în plan personal prin asumarea jertfei făcute pentru ceilalți, pentru comunitate – adică pentru țara lor. Instituirea Zilei Eroilor în ziua de prăznuire a Înălțării Domnului a avut loc în 1920, la scurt timp după Marea Unire, și a consfințit unitatea în spațiu, dar și peste timp a tuturor românilor care au trăit de-a lungul istoriei. Ziua Eroilor cinstește jertfele făcute de mulți dintre români de-a lungul timpului pentru idealul de unitate și comunitate națională românească. „Cultul eroilor, adică pomenirea din neam în neam, sau din generație în generație, a celor jertfiți pentru apărarea credinței și a patriei, este o adevărată cultură a sufletului românesc care crede, simte și mărturisește că iubirea este mai tare decât moartea”, explica Patriarhul Daniel într-un mesaj din ajunul sfințirii altarului Catedralei Naționale.

Trei ani de la trecerea în veșnicie a Schimonahiei Siluana Vlad

Schimonahia Siluana Vlad a trecut la viața veșnică în data de 8 iunie 2021. Necazul este loc de întâlnire cu Dumnezeu, le spunea maica celor care treceau prin încercări. Maica Siluana Vlad s-a născut în anul 1944. A studiat filosofia la Universitatea din București. După absolvirea facultății, a predat filosofia ca preparator timp de un an, la Universitatea din Galați. A început să se implice alături de tineri în acţiuni sociale, iar după 1990 s-a implicat în fondarea Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) din Galaţi. S-a călugărit la vârsta de 49 de ani, în anul 1993, la Mănăstirea Christiana din Bucureşti, la îndrumarea duhovnicului său. La mănăstire şi-a continuat activitatea caritabilă şi socială, desfăşurând activităţi de binefacere în rândul copiilor străzii şi oferind îndrumare tinerilor. În 2001 s-a mutat la Mănăstirea Jitianu, lângă Craiova, iar cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, pe atunci Mitropolit al Olteniei, a fost înfiinţat Centrul de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, care funcţionează până astăzi la Iaşi. Schimonahia Siluana Vlad a susținut multe conferințe în care a răspuns la întrebările tinerilor. A abordat teme precum: relațiile tinereții, treptele iubirii, familia în societatea de azi, sursa depresiei omului modern, cunoașterea de sine, viața duhovnicească și multe altele. Mii de tineri i-au ascultat sfaturile și îndemnurile pe care le oferea la diferitele întâlniri. Maica Siluana Vlad îi îndemna pe cei care treceau prin necazuri să se roage lui Dumnezeu să le fie aproape în încercările lor. Cu puțin timp înainte de mutarea la cele veșnice, Maica Siluana a ales personal locul pentru construirea unei mănăstiri pentru obște. Ea a însemnat cu o piatră locul altarului, într-o pădure din apropierea Iașilor. Mănăstirea „Sf. Siluan Athonitul” va include spații pentru desfășurarea activităților de formare și consiliere de care beneficiază deja numeroase persoane și pentru care Maica Siluana devenise foarte cunoscută și îndrăgită.

400 de ani de la nașterea Sfântului Ierarh Dosoftei

La 400 de ani de la nașterea Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, Arhiepiscopia Iașilor va reedita și tipări una dintre cele mai cunoscute lucrări ale acestuia, Psaltirea în versuri. Este vorba, așadar, de ediția critică de N. A. Ursu din 1974, apărută la editura Moldovei și Sucevei. Activitatea face parte din proiectul „Restitutio. Mitropolitul cărturar Dosoftei – 400 de ani de la naștere. Psaltirea în versuri (1673)”, desfășurat de Arhiepiscopia Iașilor în parteneriat cu Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Iași. Proiectul va fi implementat în perioada 3 iunie – 15 noiembrie și „are ca scop readucerea în atenția tinerei generații a operei și figurii lui Dosoftei, teolog, cărturar, poet, traducător, mitropolit al Moldovei, nume de referință în domeniul științei, culturii și artei și personalitate reprezentativă a spațiului românesc, care a contribuit substanțial la dezvoltarea literaturii și artei românești”, precum se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Iașilor.

Romfilatelia face apel la importanța sănătății mintale a copiilor

Romfilatelia a lansat, în colaborare cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), o emisiune de mărci poștale dedicate ridicării gradului de conștientizare a importanței sănătății mintale a copiilor. Intitulată „UNICEF. Sănătatea mintală a copiilor. Dreptul la sănătate”, emisiunea are misiunea de a susține inițiativa proiectului „România pentru fiecare copil”, lansat de organizația internațională. „Sănătatea mintală a copiilor și adolescenților are un impact asupra multor aspecte ale vieții lor. Copiii și adolescenții care trăiesc în sărăcie, sunt expuși la violență, sunt neglijați sau se află în mijlocul crizelor umanitare, au cel mai mare risc de a avea probleme de sănătate mintală”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Romfilatelia.Timbrele redau îmbrățișarea a doi copii sprijiniți de UNICEF, având o valoare nominală de 6 lei.

Eroul național Avram Iancu a fost comemorat la 200 de ani de la naștere, la Satu Mare

Eroul național Avram Iancu a fost pomenit sâmbătă la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naștere. Slujba a fost oficiată de Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului împreună cu Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Momentul a marcat și împlinirea a 100 de ani de la întemeierea satelor de moți în județul Satu Mare. Printre personalitățile prezente la slujba de pomenire s-a numărat acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Manifestările au continuat la Casa de cultură din Satu mare cu Simpozionul științific „Avram Iancu. Moții – făuritori de neam și țară” și lansarea cărții „Biografia lui Avram Iancu”, scrisă de Iosif Sterca Șuluțiu. De asemenea, începând cu ora 14:30 în Centrul nou al municipiului Satu Mare a fost organizat un program artistic în memoria eroului național Avram Iancu. Evenimentele au fost organizate de Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” -filiala Satu Mare și Muzeul Județean Satu Mare, în parteneriat cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, întrucât anul 2024 a fost declarat de Parlamentul României „Anul Avram Ia Iancu”.

 

Linkuri la știri:

Indicațiile Sfântului Sinod privind alegerile europarlamentare și locale - Basilica

Peste 1500 de copii și tineri au interpretat cântece religioase la Cluj, în sprijinul Centrului „Sf. Hristofor” - Basilica

 

 

 
 
14-06-2024


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Rich Text Editor, comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu