Fără vaccinare nu ne vom mai putea înscrie copiii la grădiniţă
Pe site-ul Ministerului Sănătăţii se află un proiect de ordin prin care se introduce obligativitatea prezentării carnetului de vaccinuri completat la înscrierea copiilor în învăţământul preşcolar. Cu alte cuvinte, conform noului proiect, părinţii nu-şi vor mai putea înscrie copiii la grădiniţă dacă nu vor demonstra că micuţii au fost vaccinaţi. Fiecare vaccinare va fi trecută obligatoriu în carnet de medicul de familie. "O hotărâre de guvern mai veche stabileşte că intrarea în colectivitate poate fi condiţionată de vaccinurile pe care le-a făcut copilul. Măsura se aplică atât în şcoli, cât şi în grădiniţe, unde copilul ar putea răspândi rujeola, rubeola, etc. Părinţii care refuză vaccinarea îşi asumă responsabilitatea pentru o eventuală îmbolnăvire a copilului, în schimb, în colectivitate nu îi putem expune la risc pe cei vaccinaţi", comentează epidemiologul Geza Molnar, consilier în Ministerul Sănătaţii (MS).
Pilula contraceptivă - cauza avortului hormonal. Sindromul post avort
Recent a avut loc la Timişoara conferinţa cu tema „Pilula contraceptivă - cauza avortului hormonal. Sindromul post avort", susţinută de doamna doctor Christa Todea-Gross, vicepreşedintele Federaţiei Pro-Vita Ortodoxă. Conferinţa a fost organizată de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români. Pilula contraceptivă este astăzi utilizată frecvent În rândul femeilor şi al tinerelor fete din diverse motive: de la evitarea unei sarcini nedorite până la tratarea unor forme mai severe de acnee şi meliorarea simptomelor din sindromul premenstrual, ovar polichistic etc.
Cu toate ca pilula este descrisă Într-o lumină favorabilă, ea prezintă o serie de efecte negative mai puţin cunoscute, detaliate de doamna doctor. Ca orice metodă contraceptivă, nici pilula nu evită sută la sută apariţia unei sarcini. Atunci când acest lucru nu se Întâmplă, are loc concepţia, În urma căreia se dezvoltă un embrion, deci o nouă viaţă. Datorită mecanismului de acţiune al pilulei, embrionul nu va găsi loc favorabil pentru a se dezvolta în pântecele mamei, astfel el va fi eliminat. Simptomele avortului hormonal realizat de pilulă sunt similare cu cele datorate avortului chirurgical: sentimente de vinovăţie, coşmaruri, anxietate, insomnii, depresi. Se apreciază ca în 1- 2 ani de utilizare a pilulei, are loc cel puţin un avort hormonal. Sindromul post avort se extinde asupra întregii familii, la bărbaţi apare cel mai adesea mania, care apoi se continuă cu consumarea băuturilor alcoolice. Copiii născuţi pot manifesta coşmaruri, frică.
Câteva efecte secundare care pot apărea în urma utilizării pilulei sunt: creşterea incidenţei bolilor cardiovasculare, formarea de cheaguri de sânge, infarct rniocardic, hipertensiune arterială. Printre contraindicaţii se numără: bolile de inimă, tulburări de circulaţie, cancer de sân, diabet, obezitate. Astfel, pentru a evita aceste neplăceri şi altele care decurg din utilizarea contraceptivelor, doamna doctor recomandă abstinenţa până la căsătorie, iar după căsătorie, fidelitate şi respect între soţi, evitarea metodelor de contracepţie, iubire părintească faţă de toţi copiii pe care îi trimite Dumnezeu. Copiii care apar în astfel de familii nu sunt o povară pentru părinţi, ci împlinire şi bucurie. (sursa: Revista Învierea – Timişoara)
Pr. Hariton a fost instalat stareţ al Mănăstirii Petru Vodă
Sâmbătă, 27 iulie 2013, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, după săvârșirea Sfintei Liturghii și a Parastasului de 40 de zile de la trecerea la cele veșnice a părintelui arhimandrit Justin Pârvu, a avut loc în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Mănăstirii Petru Vodă, hirotesia întru stareț a părintelui protosinghel Hariton Negrea, de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Amintim că în data de 31 mai 2013, părintele Justin Pârvu a hotărît ca următorul stareţ al Mănăstirii Petru Vodă să fie părintele Hariton Negrea, duhovnicul Mănăstirii Durău. Părintele arhimandrit a precizat ulterior că vrea ca această dorinţă a sa să fie cunoscută tuturor şi să nu se treacă vreodată peste ea, spunând: „Nu doresc pe altcineva”. Părintele Hariton Negrea a răspuns la momentul respectiv că se va conforma acestei dorinţe, din ascultare faţă de duhovnicul său. (sursa: doxologia.ro)
Taberele creştine pentru tineri - timp liber cu folos pentru suflet
Taberele de educaţie şi cultură ortodoxă destinate copiilor şi tinerilor la mănăstirile româneşti şi desfăşurate în vacanţa de vară au devenit de multă vreme o tradiţie. Una dintre cele mai cunoscute, cea de la Mănăstirea Oaşa din Muţii Şureanu a fost iniţiată acum 19 ani de părintele Teofil Părăian de la Sâmbăta de Sus, duhovnicul şi inspiratorul multora dintre monahii mănăstirii. 19 ani înseamnă, practic, o generaţie. Un schimb de generaţii petrecut sub aceeaşi oblăduire a marilor duhovnici, veghetori la trezirea spirituală a României. Duhovnici şi ucenici, durând o aceeaşi lucrare în tainica desfăşurare a aceluiaşi duh. Tinerii şi copiii participă la Sfintele Taine, la drumeţii şi cateheze, dau o mână de ajutor voluntar în gospodăria mănăstirii, participă la concursuri pe teme de cunoştinţe religioase, organizează foc de tabără, vizionează documentare sau filme religioase. Este un permanent prilej de a lega noi prietenii şi de a petrece timpul liber frumos şi echilibrat, plăcut şi eficient, în acelaşi timp, interesant şi constructiv, creativ şi recreativ totodată, într-o manieră cu adevărat folositoare şi ziditoare. (Ziarul Lumina)
Recolte record şi record al importului de alimente în România
În prima jumătate a acestui an, România a cumpărat de pe pieţele internaţionale produse agroalimentare de peste două miliarde de euro, cu 100 de milioane de mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul trecut, care a fost unul secetos. Unul dintre cele mai ruşinoase paradoxuri ale economiei româneşti se conturează din nou prin statisticile oficiale: pe de-o parte, producţia autohtonă din agricultură a consemnat, în primul semestru din 2013, un record al ultimilor opt ani, iar de cealaltă parte şi importurile de alimente au consemnat un record, ajungând la suma totală de 2,06 miliarde de euro.
Cum se explică aceste fenomene? Potrivit statisticilor oficiale – comerţul nostru exterior cu alimente are o particularitate inedită: la export trimitem produse ieftine, brute, neprelucrate, iar de peste graniţă aducem alimente scumpe, finite sau cu un grad ridicat de prelucrare. Deci diferenţele valorice dintre exporturi şi importuri vin şi din calitatea mărfurilor agroalimentare, nu numai din cantităţile livrate, respectiv achiziţionate. În al doilea rând, organizarea internă a industriei agroalimentare româneşti favorizează mai mult importurile decât sursele autohtone de hrană. Reprezentanţii mediului de afaceri din acest sector au tot propus soluţii, dar acestea au fost sistematic ocolite. „Este o inepţie să încurajăm importurile de legume, fructe şi carne, în timp ce producţia românească se strică pe ogoare de multe ori sau este vîndută la preţ de nimic.Acum nu facem decât să-i descurajăm pe producătorii autohtoni, în timp ce preţul mâncării în coşul zilnic al românilor este în continuă creştere“, spun liderii patronatelor cu profil agricol. Ei au arătat că principala cauză pentru care importăm alimente este că produsele noastre agricole nu pot fi stocate, neexistând suficiente spaţii în silozuri. ( Sursa: Antena3)
La Steaua creşterii economice: azi o vedem şi nu e! – Ilie Şerbănescu
Guvernul susţine că activitatea economică în România se dinamizează şi consideră că, pe ansamblul anului, s-ar putea înregistra o creştere economică de peste 2%, în timp ce Vestul Europei continuă să se afle în recesiune. Se mizează de fapt pe contribuţia recoltelor dintr-un an agricol se pare foarte bun cu ajutorul lui Dumnezeu. FMI îi ţine guvernului isonul majorând pentru prima dată – după opt coborâri ale propriilor prognoze de când are acord cu România – estimarea privind creşterea economică… Nu poate exista creştere a unui PIB dependent disproporţionat de consum când tocmai consumul scade! Nu poate exista creştere economică atunci când consumul de energie primară scade! Nu poate exista creştere economică atunci când sunt pe rol vreo 100.000 de insolvenţe şi când noi mii şi mii se adaugă în valuri în fiecare lună! Cel puţin aceste trei motivaţii structurale şi conjuncturale se asociază, cu încăpăţânare şi intersusţinere şi intercorelare reciprocă, în a demonstra că PIB-ul ar trebui să scadă şi nu că PIB-ul ar creşte! În mod evident ceva nu este în regulă! Sau creşterea economică poate, ca în vorba poetului, „era pe când nu s-a zărit, azi o vedem şi nu e”! (sursa)
30 de organizaţii creştine susţin lupta unei mame împotriva unei emisiuni PRO TV care promovează căsătoria gay
Promovăm comunicatul Coaliției pentru Familie în legătura cu acțiunea doamnei Dana Cleopatra Captilin, împotriva postului de televiziune PRO TV. În cadrul emisunii „4 nunţi şi o provocare”, ce va intra în curând pe micile ecrane, postul de televiziune prezintă pe larg o relaţie gay, finalizată cu o căsătorie realizată chiar pe teritoriul României. Pentru încheierea căsătoriei, a fost adusă în ţară o femeie pastor din SUA. Menționăm că demersul doamnei Captilin a fost susținut de ÎPS Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei și Harghitei, precum și de personalități precum actrițele Laura Vasiliu sau Manuela Hărăbor. Coaliția pentru Familie este o organizație informală a tuturor celor care doresc să păstreze intacte valorile familiei tradiționale și a strans pana acum zeci de organizații din toată țara. Cu această ocazie reiterăm poziția Coaliției pentru Familie, prin care am anunțat că nu vor susține Constituția propusă de Comisia Parlamentară pentru revizuirea Legii Fundamentale,în forma actuală. Vă mulțumim.
Reprezentanții Coaliției pentru Familie:
Iulian Capsali, Răzvan Vastea, Bogdan Stanciu, Alina Ioana Dida, Bogdan Mateciuc
Participare românească la a XX-a Conferinţă Internaţională anuală a Adunării Generale a Uniunii Interparlamentare a Ortodoxiei (Atena, 26 iunie – 1 iulie 2013)
În perioada 26 iunie - 1 iulie 2013 s-au desfăşurat la Atena, Grecia, lucrările celei de-a XX-a Adunări Generale a Uniunii Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO). Adunarea Generală a avut caracter aniversar şi a dezbătut tema „Democraţia parlamentară – Creştinism – Ortodoxie: valori şi concepte”. Cu această ocazie a fost adoptată şi semnată o Declaraţie prin care se reiterează importanţa colaborării creştin-ortodocşilor pentru pace, bună-înţelegere, protejarea drepturilor omului, a democraţiei, a mediului. Textul complet al Declaraţiei în limba engleză este disponibil aici.
La lucrările Adunării Generale au participat peste 100 personalităţi ale vieţii politice, religioase şi culturale din 32 ţări din Europa, Asia, Africa, America şi Australia. Din România au participat deputaţii Petru Andea, reprezentantul Camerei Deputaţilor la Uniunea Interparlamentară a Ortodoxiei, şi Ionuţ Vulpescu, reprezentant special al preşedintelui Camerei Deputaţilor la A.I.O. (sursa: Revista Viaţa Cultelor)