Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 194

STIRI EXTERNE - Mai 2024

Tags: ;
 

SERBIA: Episcopia Daciei Felix, comunicat în contextul restricționării accesului Patriarhului Serbiei în Kosovo

Biroul de presă al Episcopiei Daciei Felix a transmis un comunicat referitor la anunțul, publicat marți pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Sârbe, despre restricționarea accesului în provincia Kosovo pentru Patriarhul Porfirie al Bisericii Ortodoxe Sârbe și mai mulți ierarhi sârbi. „Ne exprimăm mâhnirea cu privire la cele întâmplate, dar și tristețea față de faptul că Biserica Ortodoxă Sârbă și credincioșii acesteia au devenit victime colaterale ale neînțelegerilor ivite pe plan politic”, transmite Episcopia Daciei Felix. „În aceste momente de incertitudine și tensiune, cu nădejdea că «Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce-L iubesc» (Romani 8, 28), ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, «pacea noastră» (Efeseni 2, 14), să dăruiască înțelepciune și înțelegere factorilor de decizie politici, dar și sprijin, speranță și mângâiere tuturor clericilor și credincioșilor ortodocși sârbi afectați de aceste neînțelegeri”, se mai afirmă în comunicatul Episcopiei Dacia Felix. Patriarhul Porfirie și mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Sârbe au fost împiedicați de autoritățile kosovare să treacă granița în Provincia Kosovo, pentru a participa la sinodul anual, organizat în mod tradițional la Mănăstirea Peć, fostă reședință patriarhală. În comunicatul Patriarhiei Serbiei referitor la această situație se face apel către factorii internaționali care pot gestiona situația din Kosovo să ia atitudine și „să facă tot ce le stă în putință pentru a pune capăt încălcării flagrante a drepturilor omului și a libertăților fundamentale ale poporului sârb”. Episcopia Daciei Felix este eparhie a Bisericii Ortodoxe Române dedicată românilor din comunitățile istorice din Serbia – Voivodina (Banatul Sârbesc) și Timoc.

Anul viitor toți creștinii serbează Paștile la aceeași dată

Toate confesiunile creștine vor serba Învierea Domnului la aceeași dată în 2025, în ziua de 20 aprilie. Acest lucru se întâmplă atunci când prima lună plină de după echinocţiul de primăvară apare târziu, după 3 aprilie. Tot în 2025 se împlinesc 1.700 de ani de la întrunirea primului sinod ecumenic al Bisericii creștine, în cadrul căruia s-a stabilit modul de calculare a datei Paștilor. Ulterior, începând cu 1582, au fost adoptate diferite calendare și revizuiri la acestea care au făcut să existe anual două date de celebrare a Paștilor care coincid arareori. Recent, în spațiul public s-au exprimat unele opinii privind adoptarea unei date comune pentru toți creștinii. Cum se calculează data Paștilor? Criteriile fixate la Sinodul de la Niceea din anul 325 pentru calcularea datei Paștilor sunt următoarele:

  1. Paştele se va serba întotdeauna duminica (ziua Învierii Domnului)
  2. Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară (20 martie)
  3. Când 14 Nisan (din calendarul iudaic) sau prima lună plină de după echinocţiul de primăvară cade duminica, Paştele creștin va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paştele iudaic, dar nici înaintea acestuia.

BULGARIA: Ierarhi români și bulgari s-au unit în rugăciune la 10 ani de la întronizarea Mitropolitului Naum de Ruse

Mai mulți ierarhi români și bulgari au serbat duminică, prin rugăciune, un deceniu de la întronizarea Mitropolitului Naum de Ruse. Înaltpreasfințitul Părinte Naum a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Ruse, Bulgaria. Din soborul de nouă ierarhi au făcut parte Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului, Episcopul Galaction al Alexandriei și Teleormanului și Episcopul Petroniu al Sălajului. Din delegația română a făcut parte și Arhim. Mihail Muscariu, starețul Mănăstirii Comana din județul Giurgiu. Dintre ierarhii bulgari, s-au alăturat în slujire Mitropolitul Iacov de Dorostol, Episcopul Tihon de Tiveriopolis, Episcopul vicar Sionie de Veliciki și Episcopul vicar Macarie de Glavinița. Mitropolitul Naum de Ruse s-a născut în 1968 la Varna și a absolvit Academia Teologică „Sf. Clement al Ohridei” din Sofia. A primit darul arhieriei în 2007, iar în 2014 a fost ales în demnitatea de Mitropolit de Ruse. Instalarea a avut loc în 5 aprilie 2014.

ITALIA: Cum a ajuns Episcopia Română a Italiei să aibă aproape 500 de comunități în doar 16 ani

La 16 ani de la înființare, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei are în Peninsulă 478 de unități pastoral-misionare, dintre care 278 au statut de parohie. Comunitățile sunt slujite de 310 preoți și 25 diaconi. 62 de parohii au lăcașuri de cult în proprietate. Înființarea episcopiei a fost aprobată în ultima sesiune sinodală prezidată patriarhul Teoctist, în iunie 2007, și a devenit efectivă prin înscăunarea episcopului chiriarh în data de 8 mai 2008. La momentul fondării, existau deja câteva zeci de parohii. Prima parohie ortodoxă română apare în Italia în anul 1975. Înainte de ’89 erau doar patru parohii în Italia. În 1990 au început să emigreze mai mulți români și așa s-au constituit încă patru parohii până în 1998. Ulterior, prezența românilor a luat amploare. Mitropolia Europei Occidentale şi Meridionale a luat act de fenomen și l-a delegat, în 2004, pe episcopul vicar Siluan (actualul chiriarh) să se ocupe exclusiv de zona Italiei. În 2004, comunitatea românească din Italia deja număra 34 de parohii. La început se acopereau regiuni mari: Lombardia avea un singur preot, apoi Piemonte alt preot, Puglia-Basilicata alt preot și Toscana alt preot. În perioada de vicariat, s-au făcut eforturi pentru recunoașterea juridică a comunității, la nivel central. După 2008, odată cu înființarea Episcopiei, statul italian s-a raportat diferit la instituție și s-au făcut progrese importante pe diferite paliere. După integrarea României în UE, numărul a crescut de la an la an ajungând la cele 478 de comunități, organizate, în prezent, în 26 de protopopiate. Aici se încadrează și cele opt mănăstiri din eparhie. La ora actuală, aproximativ 1.200.000 români trăiesc în Italia.

TURCIA: Spiritualitatea ortodoxă nu cunoaște utopia Învierii fără Cruce, nici pesimismul Crucii fără Înviere

„Spiritualitatea ortodoxă nu cunoaște utopia Învierii fără Cruce, nici pesimismul Crucii fără Înviere”, transmite Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în enciclica sa de Sfintele Paști. În mesajul său de Paște, Sanctitatea Sa Bartolomeu subliniază că în spiritualitatea ortodoxă „răul nu are ultimul cuvânt în istorie”, iar credința în Înviere „se manifestă ca mijloc în lupta împotriva prezenței răului în lume și a consecințelor sale, funcționează ca o forță dinamică de transfigurare”. Totodată, Patriarhul Ecumenic semnalează că în conștiința ortodoxă „nu există loc pentru capitulare în fața răului sau pentru indiferență cu privire la evoluția realităților umane”. Patriarhul Constantinopolului reamintește tuturor că „cea mai profundă și suprema expresie a propriei noastre libertăți” este de fapt credința în Înviere. Patriarhul Ecumenic utilizează enciclica sa și ca prilej de rugăciune pentru Dumnezeu „să dăruiască pace lumii, să ne lumineze calea spre tot lucrul cel bun și plăcut Acestuia”.

ISRAEL: Patriarhul Ierusalimului proclamă Învierea și face apel la încetarea ostilităților în Țara Sfântă

Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului a transmis miercuri un mesaj pascal în care proclamă Învierea și face apel la încetarea tuturor ostilităților din regiune – „în primul rând în Gaza, în întreaga Țară Sfântă și în Orientul Mijlociu”. „Astăzi, Biserica lui Hristos proclamă lumii Evanghelia bucuriei de nedescris. Ea proclamă până la marginile pământului Învierea Întemeietorului și Mântuitorului său, Iisus Hristos, Nazarineanul, Răstignitul. Iisus Hristos, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, Întrupat din Duhul Sfânt și din Fecioara Maria, născut în trup și arătat pe pământ”, transmite Patriarhul Ierusalimului. Apostolii Săi, înțelepțiți de Duhul Sfânt, au „sădit” până la marginile pământului Biserica, despre care Hristos a promis că „porțile iadului nu o vor birui” (Matei 16:18). Patriarhul Teofil al III-lea îl citează pe Sf. Ap. Pavel, care scrie că „Dumnezeu era în Hristos, împăcând lumea cu Sine însuși, nesocotindu-le greșelile lor și punând în noi cuvântul împăcării” (2 Cor. 5, 19) și afirmă că „această lucrare de reconciliere este realizată de Trupul Său, Biserica, de-a lungul secolelor în întreaga lume”.

„Biserica Ierusalimului, Maica Bisericilor, cea dintâi care a primit iertarea păcatelor prin Înviere, face aceasta în locurile de pe pământ unde Hristos S-a arătat în trup. Celor de aproape și de departe li se propovăduiește pacea, mai ales în aceste vremuri dificile, în care războiul face ravagii în lume și distruge nu numai proprietăți și locuințe, ci și vieți omenești”, scrie Preafericitul Părinte Teofil al III-lea. „Din aceste locuri, și anume de la Sfântul Mormânt dătător de viață, de unde a răsărit lumina vieții și unde se celebrează Dumnezeiasca Liturghie a Învierii Pascale, Biserica Ierusalimului face apel la încetarea tuturor ostilităților, în primul rând în Gaza, în întreaga Țară Sfântă și în Orientul Mijlociu.” „De asemenea, face apel la unitatea Bisericilor Ortodoxe în legătura păcii și la mărturia unificatoare pentru lumea suferindă, care așteaptă cu nerăbdare acest lucru”, continuă Patriarhul Ierusalimului. „Păstoriților din jurisdicție – din Israel, din Iordania, din statul palestinian, din Qatar și pelerinilor din întreaga lume, Biserica Ierusalimului le adresează salutul pascal Hristos a înviat! și afirmația de biruință a Mântuitorului: Bucurați-vă, Eu am biruit lumea! (Ioan 16, 33).

 

Linkuri la știri:

Acad. Ioan-Aurel Pop a explicat românilor din Franța rolul credinței, al limbii și al istoriei în vindecarea sufletească - Basilica
Lumina Sfântă a fost primită la Mormântul Domnului la ora 14:13 - Basilica
22-05-2024


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu