Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 125

STIRI INTERNE - Mai 2024

Tags: ;
 
Întemeietorii Schitului Prodromu propuși spre canonizare

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a întrunit la 20 mai la Reședința Patriarhală din București, prilej cu care Patriarhul Daniel a anunțat că întemeietorii Schitului Prodromu sunt propuși spre a fi canonizați de Patriarhia Ecumenică: Nectarie Protopsaltul și Nifon Prodromitul. Cel mai important punct de pe ordinea de zi a ședinței a fost aprobarea textelor liturgice ce vor însoți propunerea de canonizare a Cuviosului Nectarie Protopsaltul transmisă către Patriarhia Ecumenică.

„Acest Nectarie Protopsaltul, sau Nectarie Vlahul, a fost unul din cei mai mari isihaști români care au viețuit la Sfântul Munte Athos”, a explicat Părintele Patriarh Daniel. „Este îndeobște cunoscut și apreciat nu doar de românii din Athos, ci și de alți viețuitori din alte etnii și, de asemenea, am văzut receptivitate din partea Patriarhiei Ecumenice, deoarece și ei au zis că a fost un mare cântăreț, s-a mai numit și Privighetoarea Sfântului Munte Athos.” Preafericirea Sa a relatat că, în urma unor discuții din interiorul Comisiei Liturgice de Canonizare a Patriarhiei Ecumenice, s-a ajuns la decizia de a pregăti canonizarea a patru părinți athoniți de origine română: pe lângă părinții Dionisie Ignat, Petroniu Tănase și Nectarie Protopsaltul, va fi pregătită și canonizarea Cuviosului Nifon, întemeietorul Schitului românesc Prodromu din Sf. Munte Athos. Racla de argint pentru moaștele Cuviosului Dionisie Ignat este gata, iar cea pentru Cuviosul Petroniu Tănase este în lucru, a mai anunțat Patriarhul României.

Un memorial pentru 14.000 de soldați morți în Al Doilea Război Mondial

Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din localitatea nemțeană Brusturi a fost construită pe locul unei conflagrații care a avut loc în urmă cu 80 de ani și care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de soldați români, ruși și germani, într-o singură noapte. În cinstea lor, mănăstirea pregătește un memorial care va fi sfințit de sărbătoarea Înălțării Domnului, când sunt pomeniți eroii naționali. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Potrivit starețului Siluan Antoci, au fost descoperite peste 500 de nume din arhive, unii dintre ei nefiind pomeniți niciodată. Așezământul monahal din localitatea nemțeană Brusturi a fost înființat drept schit la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în 1992, la acea vreme Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și ridicat la rang de mănăstire în anul 2007.

Atelierele Patriarhiei pregătesc șapte racle pentru sfinți a căror canonizare va fi proclamată în 2025

Atelierele Patriarhiei Române vor realiza șapte racle pentru moaștele unor sfinți a căror proclamare are loc în 2025, când Patriarhia Română își serbează Centenarul. Raclele sunt destinate moaștelor părinților Dionisie Ignat, Petroniu Tănase și Nectarie Vlahul din Sfântul Munte Atos, Sofian Boghiu și Dumitru Stăniloae din București și Cleopa și Paisie de la Sihăstria. Anunțul a fost făcut de Arhim. Dionisie Constantin, Consilier Patriarhal pentru Atelierele Patriarhiei Române, în emisiunea Forum Cultural difuzată în 11 mai la Trinitas TV. La Atelierele Patriarhiei Române au fost realizate și toate obiectele liturgice necesare la Sfințirea Altarului Catedralei Naționale în 2018: chivotul de mari dimensiuni după macheta Catedralei Naționale, seturile de sfinte vase, crucile, sfeșnicele, evangheliile. Toate obiectele liturgice folosite la Sfințirea Altarului Catedralei Naționale în noiembrie 2018 au fost realizate la Atelierele Patriarhiei Române. 

Biserica Sf. Trei Ierarhi din Iași și Catedrala din Argeș, propuse de România pentru Patrimoniul UNESCO  

Castelele Peleș și Pelișor, foste închisori comuniste, Bisericile „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași și „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Argeșului și Peștera Movile de lângă Mangalia sunt monumentele înscrise în Lista indicativă a României. „Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, a transmis către Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO formularele pentru cele patru bunuri – trei culturale și unul natural – care, prin calitățile excepționale ce fundamentează valoarea culturală sau naturală, au potențialul de a fi recunoscute la nivel internațional pentru importanța pe care o au pentru generațiile prezente și viitoare”, menționează sursa citată. Dintre fostele închisori comuniste, au fost înscrise în Lista Indicativă: Fortul 13 de la Penitenciarul Jilava și Penitenciarele de la Pitești, Râmnicu Sărat, Făgăraș și Sigetu Marmației. România are în lucru pregătirea dosarului transnațional de nominalizare, împreună cu Bulgaria, Croația și Serbia, pentru Frontierele Imperiului Roman – Limesul Dunărean, segmentul estic. De asemenea, se află în evaluare două dosare de nominalizare pentru care Comitetul Patrimoniului Mondial urmează să ia o decizie în cadrul celei de-a 46-a reuniuni din India, în luna iulie 2024: Ansamblul Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu și Frontierele Imperiului Roman – Dacia. Conform Institutului Național al Patrimoniului, Lista indicativă este un inventar de monumente construite sau naturale situate pe teritoriul fiecărei ţări Parte a Convenţiei Patrimoniului Mondial, considerate ca fiind susceptibile de a fi înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Biblioteca Sf. Sinod și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității au încheiat un acord de cooperare

Acesta vizează organizarea de evenimente științifice, simpozioane, expoziții, conferințe, precum și colaborare în domeniul cercetării, prin elaborarea de diverse lucrări științifice. Protocolul a fost semnat, la sediul Bibliotecii Sf. Sinod, de Arhim. Policarp Chițulescu, directorul instituției, și de Constantin Buchet, Președintele Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Constantin Buchet și Sorin Mărgărit, Adrian Petcu și Florin Homorean, membri ai Colegiului CNSAS, au vizitat Palatul Bibliotecii Sf. Sinod și colecțiile instituției, care le-au fost prezentate de Arhim. Policarp Chițulescu. Biblioteca Sfântului Sinod a fost înființată în 1877. Din 1912, instituția funcționează în Palatul Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim. CNSAS, instituție aflată sub controlul Parlamentului României, a fost înființat  prin Legea nr. 187/07.12.1999 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității ca poliție politică. 

Preoții Dumitru Stăniloae și Andrei Scrima, pomeniți de Mitropolitul libanez Efrem la Mănăstirea Cernica

Mitropolitul libanez Efrem de Tripoli, Al-Koura și împrejurimi (Patriarhia Antiohiei) i-a pomenit la începutul lunii mai pe Preoții Dumitru Stăniloae și Andrei Scrima, la Mănăstirea Cernica. La slujba de pomenire au participat Preasfințitul Părinte Qais Sadiq, Episcop vicar patriarhal al Patriarhiei Antiohiei și a Întregului Orient care are în grijă comunitatea arabă din București, Preotul Profesor Porphyrios Georgi de la Institutul Teologic al Universității din Balamand și Protosinghelul Vasile Pârjol, Starețul Mănăstirii Cernica. IPS Efrem și-a amintit că l-a întânit personal pe Părintele Andrei Scrima la „Mănăstirea Sf. Gheorghe din Deir el Harf, munţii Libanului. Pr. Andrei Scrima era părintele duhovnic al obștii monahale”. „Îmi amintesc foarte bine când era dânsul acolo, eu eram student, și îmi amintesc foarte bine când am participat la întâlniri în care explica Evanghelia după Ioan. Slavă lui Dumnezeu că ne-a dat acest prilej să înălțăm rugăciunile noastre pentru odihna sufletelor Pr. Dumitru Stăniloae și Pr. Andrei Scrima”. Preotul Porphyrios Georgi a mărturisit că: „Noi l-am cunoscut pe Părintele Stăniloae prin studenții noștri antiohieni care au studiat la București și am avut ocazia să citim opera lui care a fost tradusă în diferite limbi. Fără îndoială, toți cei care l-au cunoscut pe Pr. profesor Dumitru Stăniloae sunt de acord că prezența lui a fost una de mărturie vie a credinței ortodoxe și viața lui a fost una de mărturisire vie a credinței”. „Noi ne bucurăm, ca profesor la Institutul Teologic al Universității din Balamand, că un preot căsătorit, dogmatist, va fi declarat și canonizat sfânt. Asta este pentru noi o mare bucurie”, a mărturisit Pr. Porphyrios. După slujba de pomenire, Mitropolitul Efrem a vizitat bisericile de la Mănăstirea Cernica și muzeul așezământului monahal.

2025 va fi declarat Anul național al copilului

„România este acasă pentru aproape 4 milioane de copii, iar 1 din 5 cetățeni români este copil. Copiii reprezintă viitorul societății noastre și este crucial să le asigurăm un mediu favorabil pentru dezvoltare și afirmare”, a transmis Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Totodată, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a depus un proiect de lege prin care Administrația Publică Centrală și Locală vor fi obligate să îi consulte pe tineri în procesul decizional. Cel de-al doilea proiect de lege a fost înaintat prin colaborarea cu UNICEF, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil și World Vision. „Copiii nu sunt doar beneficiarii deciziilor de astăzi, ci și factori decisivi pentru o dezvoltare sustenabilă. Sper că toți colegii parlamentari vor vota aceste inițiative, oferindu-le celor mici ocazia de a contribui la deciziile care privesc viitorul lor”, a mai spus ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Ambele proiecte legislative au fost depuse în Parlamentul României.

 

Linkuri la știri:
Federația Filantropia a devenit membră a rețelei europene de organizații sociale Eurodiaconia - Basilica
Simpozionul Dumitru Stăniloae de la Iași - Basilica

 

Sursa știri: basilica.ro

22-05-2024


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu