Mitropolitul Grigorie de Vratsa împreună cu mai mulți ierarhi bulgari au liturghisit duminică la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Chiriachi” din Sofia în contextul împlinirii a patruzeci de zile de la trecerea la Domnul a Patriarhului Neofit. Zeci de credincioși au participat la eveniment, în pofida vremii ploioase. După Sfânta Liturghie a avut loc o slujbă de pomenire pentru conducătorul Bisericii Bulgare trecut la cele veșnice în data de 13 martie. Pentru noi toți, Preafericitul Părinte Patriarh Neofit a fost un adevărat exemplu, a spus la final Mitropolitul Grigorie. „Să ne călăuzim mereu după exemplul pe care ni l-a lăsat de smerenie și blândețe, de compasiune și îngăduință, de iubire curată și dezinteresată față de Dumnezeu și față de oameni”, a îndemnat ierarhul. La comemorare au fost prezenți președintele Adunării Naționale, Rosen Zhelyazkov, prim-ministrul în exercițiu, Dimitar Glavchev și alte personalități publice, potrivit Patriarhiei Bulgare. Un trisaghion a fost oficiat apoi la mormântul Patriarhul Neofit, aflat sub colonada Catedralei Mitropolitane.
MUNTELE ATHOS: Peste 100 de români prezenți la hramul Chiliei „Sf. Ipatie”
Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul a oficiat slujba privegherii în cinstea Sfântului Ipatie, Episcopul Gangrei. Slujba a început vineri la ora 18:30 cu Pavecernița Mică și starea a patra din Acatistul Maicii Domnului, conform rânduielii athonite. La Sfânta Liturghie au slujit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Ieroschimonahul Pahomie Vatopedinul, Ieroschimonahul Ignatie Bozianu, starețul Chiliei „Sfântul Ipatie”, Ieromonahul Teofil Covaci de la Schitului românesc Prodromu, împreună cu alți stareți și monahi din Sfântul Munte Athos. Răspunsurile liturgice au fost oferite alternativ în limbile greacă și română de călugări de la Chilia „Sfinții Doctori fără de Arginți” și de membrii grupului psaltic „Nectarie Protopsaltul” din București, alături de monahi de la Chilia „Sfântul Ipatie”. Episcopul vicar patriarhal l-a felicitat pe Ieroschimonahul Ignatie Bozianu „pentru că păstrează în această chilie duhul pe care l-a primit de la duhovnicul și îndrumătorul său, părintele Dionisie Ignat de la Colciu, continuând astfel tradiția evlavioasă și nevoitoare a acestei comunități călugărești, care a fost condusă și care a avut printre viețuitori oameni cu viață sfântă, recunoscuți de monahii athoniți”. De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit Arhimandritului Efrem Vatopedinul, Starețul Mănăstirii Vatopedu, sub ocrotirea căreia se află Chilia „Sfântul Ipatie”, „pentru bunăvoința de a răspunde afirmativ la solicitarea părintelui Ignatie și de a îngădui prezența și slujirea mea la această prăznuire”. Ierarhul a binecuvântat pelerinii prezenți și a apreciat osteneala de a participa la hramul așezământului monahal. „Anul acesta se împlinesc douăzeci de ani de la trecerea la cele veșnice a Cuviosului Dionisie Ignat de la Colciu, părintele duhovnicesc al obștii de la Chilia Sfântul Ipatie și douăzeci de ani de când stăreția chiliei i-a fost încredințată părintelui ieroschimonah Ignatie Bozianu, de către părintele Efrem Vatopedinul, din încredințarea Cuviosului Dionisie de la Colciu”, a explicat Răzvan Mihai Clipici. Chilia „Sfântul Ipatie” este cunoscută în rândul călugărilor aghioriți și al pelerinilor pentru viața duhovnicească a monahilor români care au trăit în acest loc. Cuviosul Orest Baldovin, ucenicul Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, și Arhimandritul Dometie Trihenea, mare duhovnic și stareț athonit de la mijlocul secolului al 20-lea, sunt doi dintre cei mai de seamă monahi care au viețuit aici. Sfântul Ipatie, Episcopul Gangrelor este serbat în data de 31 martie/13 aprilie conform calendarului nerevizuit.
Slujba a fost oficiată de Arhiepiscopul Ortodox Grec Nichita de Thyateira și Marea Britanie. 36 de adulți și un prunc au fost primiți prin Botez și Mirungere, iar ceilalți au fost primiți doar prin Mirungere. A urmat intrarea neofiților în biserică purtând lumânări, pentru a participa la Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei, ei au primit pentru prima dată Sfânta Euharistie. La final, Înaltpreasfințitul Părinte Nichita le-a oferit noilor creștini câte o icoană a celor 12 Apostoli. Primirea în Ortodoxie a avut loc la Biserica celor 12 Apostoli din Hertfordshire, Marea Britanie. Convertiții provin din medii sociale și comunități naționale diverse. Ei au trecut mai întâi printr-un curs de catehizare care s-a desfășurat săptămânal, pe parcursul a nouă luni. La cursurile de catehizare au participat 100 de catehumeni în total. Ceilalți 57 urmează să fie primiți în Biserică în perioada pascală, la mai multe parohii din cuprinsul eparhiei.
ITALIA: Institutul Național de Tumori din Milano vrea să intensifice colaborarea cu preoții ortodocși români
Reprezentanții Episcopiei Italiei s-au întâlnit miercuri cu cei ai Institutului Național de Tumori din Milano. La întrunire au participat președintele unității spitalicești, Gustavo Galmozzi, și o delegație a eparhiei românești condusă de Părintele Gheorghe Militaru, Vicar Eparhial. Gustavo Galmozzi și-a manifestat profundul interes atât pentru identitatea ortodoxă, cât și pentru o colaborare mai activă cu preoții români, sugerând actualizarea protocolului semnat între institut și Episcopia Italiei în 2022. Acordul din 2022 venea în sprijinul românilor care caută tratament pentru cancer în Italia. La discuții, organizate cu sprijinul Iuliei Cupsa Kiseleff, reprezentant pentru Cooperare Internațională Sanitară, au participat și clerici ortodocși ai comunităților din Republica Moldova. Institutul Național de Tumori din Milano este centrul de referință la nivel internațional atât pentru cele mai frecvente tipuri de cancer, cât și pentru bolile oncologice rare și pediatrice.
FINLANDA: Tot mai multe convertiri la Ortodoxie în rândul tinerilor finlandezi
Tot mai mulți tineri cu vârste între 18 și 30 de ani se convertesc la Ortodoxie în Finlanda, a relatat tânărul stareț al Mănăstirii Noul Valaam, Arhim. Mikael Nummela, citat de televiziunea finlandeză Yle. Starețul vorbește săptămânal cu tineri interesați să se convertească la Ortodoxie și chiar să intre în monahism. Obștea mănăstirii este cea mai mare din ultimele decenii, iar vârsta monahilor a scăzut de-a lungul anilor. În prezent, obștea are 18 membri. Tendința a apărut în special după pandemia de coronavirus. Înainte de aceasta, a existat un declin lent, dar constant al numărului de ortodocși din Finlanda. Arhimandritul mai spune că aceeași tendință de creștere a convertirilor în rândul tinerilor se mai înregistrează în Suedia și SUA. Apropierea de granița cu Rusia și războiul din Ucraina au afectat veniturile mănăstirii, prin scăderea numărului de pelerini sau turiști, dar în prezent numărul acestora a crescut, a mai relatat starețul. Mirenii sunt foarte atrași de slujbele și ceremoniile religioase ortodoxe din perioada Sfintelor Paști. Date oficiale arată că 66,6% din finlandezi fac parte din Biserica Evanghelică Luterană, 30,5% se declară neafiliați religios, 1,1% sunt în Biserica Ortodoxă Finlandeză subordonată Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului (la fel ca Mănăstirea Noul Valaam), iar 0,4% se identifică drept musulmani. Universitatea din Helsinki a realizat recent un studiu despre convertirea la Ortodoxie a profesioniștilor finlandezi din domeniul culturii. „Orientarea profesioniștilor culturali finlandezi contemporani către creștinismul ortodox contestă în mod explicit ideea că europenii moderni, educați și luminați sunt laici sau indiferenți din punct de vedere religios”, concluzionează autorii.
Linkuri la știri:
Programul slujbelor la Biserica Sfântului Mormânt în Săptămâna Pătimirilor. Ceremonia Sfintei Lumini - Basilica