Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Stiinţă. Medicină. Cultură. ArtăNr. vizualizari: 222

Embrionii congelați sunt copii

Tags: embrion; fertilizare in vitro; infertilitate; avort;

 

Curtea Supremă din Alabama a decis că embrionii conservați prin congelare sunt „copii”, o decizie puternic criticată marți, 20 februarie, de comunitatea medicală americană și de Casa Albă. Decizia, pronunțată vineri, ar putea avea „consecințe devastatoare” pentru procedurile de fertilizare in vitro în acest stat din sudul SUA, potrivit Resolve, principala asociație americană dedicată infertilității, notează Le Figaro.

„În întreaga țară, femeile suferă consecințele devastatoare ale acțiunilor unor aleși republicani”, a declarat marți Karine Jean-Pierre, purtătoare de cuvânt a Casei Albe. Decizia de vineri reflectă „exact tipul de haos la care ne așteptam atunci când Curtea Supremă a anulat Roe vs. Wade”, hotărârea din 1973 care stabilește dreptul la avort, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

În iunie 2022, Curtea Supremă a SUA a pus capăt garanției constituționale a dreptului la avort, ceea ce a determinat multe state, inclusiv Alabama, să restricționeze sau să interzică avorturile. Apărarea dreptului la avort a devenit de atunci o problemă-cheie pentru democrați în perspectiva alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Decizia de vineri a fost determinată de o plângere depusă de trei cupluri împotriva unei clinici de fertilizare in vitro. Invocând o lege din 1872 privind moartea minorilor din cauza neglijenței, aceștia au intentat proces după ce un alt pacient le-a distrus accidental embrionii când a intrat într-o zonă de depozitare. Inițial, o instanță a respins cazul, hotărând că embrionii nu puteau fi descriși ca „persoane” sau „copii”.

Dar vineri, cu o majoritate de 7 judecători la 2, toți republicani, Curtea Supremă din Alabama a decis în schimb că Legea privind moartea infantilă „se aplică tuturor copiilor nenăscuți, fără limite”. „Se aplică tuturor copiilor, născuți sau nenăscuți”, a scris judecătorul Jay Mitchell în textul deciziei, presărat cu referințe biblice. „Poporul din Alabama a declarat că politica acestui stat este că viața umană nenăscută este sacră”, a scris el, referindu-se la interzicerea avortului în acest stat. „Credem că fiecare ființă umană, din momentul conceperii, este făcută după chipul lui Dumnezeu”, a continuat el să noteze în hotărârea judecătorească.

„Acest nou cadru legal ar putea face imposibile practici precum fertilizarea in vitro”, a denunțat ONG-ul Resolve. Asociația medicală a statului Alabama a avertizat că o astfel de decizie „ar putea duce la închiderea clinicilor dedicate fertilității și la deplasarea specialiștilor în alte state pentru a-și practica” activitatea fără teama de probleme juridice. - Activenews

03-03-2024
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu