Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 275

STIRI EXTERNE - Februarie 2024

Tags: ;

 

GRECIA: Pastorația și inteligența artificială, temă a unei conferințe internaționale organizată în toamnă la Atena

Pastorația ortodoxă în epoca inteligenței artificiale este una dintre temele de interes ale Conferinței științifice internaționale despre post-umanism (PHAICON 24), ce va fi organizată, în perioada 31 octombrie – 3 noiembrie, la Atena. Manifestarea este organizată de Institutul grec „Sfântul Maxim” și Biroul Patriarhiei Ecumenice la Uniunea Europeană. Din comisia științifică fac parte și doi cercetători români, este vorba de prof. Adrian Lemeni, directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, și arhid. Adrian Sorin Mihalache, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași. De asemenea, în comisia științifică va face parte și specialistul Jean-Claude Larchet, autorul a numeroase lucrări despre antropologie, etică, spiritualitate, dogmatică și patrologie. Conferința are ca scop dezbaterea principalelor ideologii și concepte post-moderne în raport cu spiritualitatea și pastorația ortodoxă. Pe această cale, sunt acceptate lucrări despre antropologia ortodoxă și îngrijirea pastorală, ideologiile de gen, post-umanism și reflecții despre inteligența artificială și implicațiile teologice. Lucrările acceptate trebuie redactate în limbile engleză și greacă.

TANZANIA: Sprijinul oferit de Arhiepiscopia Iașilor în 2023

Pe lângă acțiunile filantropice din țară, de peste 40 mil. lei, Eparhia Iașilor a fost activă anul trecut și în Africa. În anul 2023, sprijinul material oferit de Arhiepiscopia Iașilor creștinilor ortodocși din Episcopia de Arusha și Tanzania Centrală a fost de 10.000 euro, la care se adaugă donațiile strânse prin intermediul site-ului ajutorpentrutanzania.ro în valoare de 26.221 euro, se arată într-un comunicat privind activitatea eparhiei, remis Basilica.ro. Misiunea Eparhiei Iașilor în Tanzania a început în anul 2010 când, la invitația Mitropolitului Dimitrie de Irinopolis, o delegație a arhiepiscopiei, condusă de Mitropolitul Teofan, a efectuat o vizită de 10 zile în această țară. Actitivitatea vizează construirea de biserici și de fântâni, oferirea de mese calde, burse școlare și alte diferite forme de sprijin, în special pentru copii. Mai mulți preoți și credincioși români fac misiune și filantropie în țări de pe continentul african. Patriarhia Română are o parohie la Johannesburg, în Africa de Sud, păstorită de preotul Răzvan Tatu. Acolo, în 2019, a fost sfințită prima biserică românească de pe continentul african. Pe lângă slujirea liturgică, preotul român realizează activităţi de caritate faţă de oameni nevoiaşi. Regiunea se confruntă de ani de zile cu o criză a energiei electrice și a apei potabile care afectează toate domeniile de activitate.

BELGIA: O delegație a Patriarhiei Române, în vizită la Parlamentul European

O delegație a Patriarhiei Românes-a aflat la mijlocul lunii februarie la Parlamentul European. Vizita a fost organizată de Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene și are ca scop familiarizarea delegaților cu procedeele specifice și de funcționare ale instituțiilor UE. Marți seară, delegația Patriarhiei Române a fost primită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Athenagoras al Belgiei la Centrul Ortodox Ambiorix din cartierul UE al orașului Bruxelles. Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre activitatea și pozițiile Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU), pe care îl coordonează în calitate de președinte. „Delegația Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene este foarte importantă pentru noi”, a declarat pentru Trinitas TV Elisabeta Covaci, consilier europarlamentar. „Sunt în Parlamentul European de 14 ani și de-a lungul timpului această delegație a fost mereu vigilentă și a intervenit exact în momentele în care se discutau legislații importante, în momentul discutării programului de cercetare și a anumitor legislații privind drepturile omului”, a adăugat Elisabeta Covaci. 

GERMANIA: Dialogul teologic BOR-EKD a ajuns la a 16-a sesiune

În perioada 19-23 februarie a fost organizată la Eisenach, în Germania, cea de-a 16-a sesiune de dialog teologic între Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Evanghelică din Germania (EKD). În 2024 se împlinesc 45 de ani de la iniţierea acestui dialog bilateral în anul 1979, în vremea păstoririi Patriarhului de fericită amintire Iustin Moisescu. Tema întâlnirii de săptămâna trecută a fost „Cateheza şi pastoraţia tinerilor ca misiune ecumenică de viitor”. Din delegaţia Bisericii Ortodoxe Române prezentă la acest eveniment cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord (preşedinte); Prea­sfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului; pr. prof. dr. Viorel Ioniţă (Geneva); pr. prof. dr. Daniel Benga (München); pr. prof. dr. Stelian Tofană (Cluj-Napoca); pr. prof. dr. Ioan Tulcan (Arad); pr. prof. dr. Ioan Moga (Viena); pr. lect. dr. Cos­min Pricop (Bucureşti). Pe marginea acestei teme au fost susținute mai multe referate de către membrii celor două delegații teologice aflate în dialog. La fiecare prezentare a referatelor au urmat dis­cuții, care au încercat să răspundă la unele întrebări ce se pun în legătură cu preocuparea Bisericii pentru transmiterea credinței creș­tine noilor generații. Accentul discuțiilor a fost schimbul de experiențe de succes cu privire la educația religioasă în contexte în schimbare. Contextele sociale care nu sunt ostile practicilor religioase, dar în care participarea la practicile religioase este o opțiune printre altele, permit o varietate de manifestare a credinței creștine. S-a evi­dențiat și faptul că în procesul transmiterii credinței creștine noilor generații se impune din partea Bisericii o adecvare a metodelor de transmitere a etosului creștin în cores­pondență cu căutările și nevoile stringente ale omului de astăzi. Aceasta înseamnă că bogăția tezaurului de credință creștin și ortodox trebuie făcută mereu accesibilă, din punct de vedere metodologic și duhovnicesc, pentru fiecare tânăr, dar în egală măsură și pentru adulți”, se arată pe arhiepiscopiaaradului.ro.

ITALIA: Românii ortodocși din Italia au achiziționat 20 de noi imobile pentru slujire și activități sociale în 2023

Parohiile românești din Episcopia Italiei au achiziționat de 20 imobile destinate slujirii, catehezelor și activităților sociale, conform Raportului de activitate al Eparhiei pentru anul 2023. Pentru a răspunde necesității liturgice a comunităților de români, au fost înființate 3 parohii noi, iar 8 preoți și 21 de diaconi au fost hirotoniți. Eparhia Italiei a achiziționat și un teren pe care va fi construită o nouă biserică. Departamentul pentru românii de pretutindeni a sprijinit anul trecut 58 de parohii românești din peninsulă pentru achiziționarea de spații destinate slujirii. Raportul de activitate al Episcopiei Italiei a fost prezentat joi în cadrul Adunării Eparhiale desfășurate la la Centro Mariapoli din localitatea Castel Gandolfo, în vecinătatea Romei. Ședința a fost prezidată de Episcopul Siluan al Italiei. La întâlnire au participat Arhiereul vicar Atanasie de Bogdania al Episcopiei Italiei, Secretarul de Stat pentru culte, Ciprian-Vasile Olinici, Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, Arhidiaconul Adrian Sorin Mihalache și alți peste 1.100 de clerici și mireni. 

sursa știri: basilica.ro

 

Linkuri la știri:

Clerici sârbi vor să ridice în Suedia prima biserică închinată Sfintei Parascheva - basilica

„Prin dialogul între creștini se face cea mai bună și necesară misiune ortodoxă” - Basilica

 

 

27-02-2024


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu