Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 286

STIRI INTERNE - Decembrie 2023

Tags: ;
 
Darurile magilor de la Răsărit la Mănăstirea Pantocrator din Teleorman

Darurile pe care magii de la Răsărit le‑au adus Mântuitorului Hristos vor ajunge pentru prima dată în România, cu câteva zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. Racla care adăpostește darurile va fi adusă de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator, din Drăgănești‑Vlașca, județul Teleorman, în data de 22 decembrie. Aici va rămâne timp de o săptămână. Vineri, 22 decembrie, delegația din Sfântul Munte Athos va fi întâmpinată la Mănăstirea Pantocrator la ora 11:00. În continuare vor avea loc procesiunea cu darurile magilor și slujba de Te Deum, săvârșită de Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, iar darurile vor fi așezate într‑un baldachin special amenajat. În aceeași zi, de la ora 17:00, va fi săvârșită slujba Vecerniei, iar de la ora 21:00 se vor oficia Utrenia și Sfânta Liturghie în biserica mare a așezământului monahal. Sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 9:00 va fi săvârșită Sfânta Liturghie în paraclisul mănăstirii. De la ora 17:00 va avea loc concertul de colinde „Plecarea magilor”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal‑Marin Constantin” și Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale. De la ora 19:00, pe un ecran led amplasat în curtea așezământului va fi proiectat filmul documentar „Darurile magilor. De la Betleem la Athos”, iar de la ora 20:00 credincioșii vor putea participa la slujba Privegherii. Duminică, 24 decembrie, de la ora 9:00 va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească în biserica mare a Mănăstirii Pantocrator, la finalul căreia Grupul psaltic „Pantocrator” va susține un concert de colinde. În ziua de Crăciun, 25 decembrie, va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească tot în biserica mare a așezământului monahal, iar seara, de la ora 18:00, slujba Privegherii. Pelerinajul la darurile magilor se va încheia joi, 28 decembrie, cu Sfânta Liturghie săvârșită de părinții de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Athos, de la ora 9:00. Delegația va pleca către Grecia la ora 15:00.

Calendarul Mărturisitorilor Români - 2024 este disponibil prin Librăria SOPHIA tuturor cititorilor

Calendarul Mărturisitorilor - 2024, realizat de ActiveNews împreună cu Familia Ortodoxă, este disponibil de azi tuturor cititorilor și doritorilor. Calendarul, prin care susțineți și site-ul ActiveNews și revista Familia Ortodoxă, poate deveni un cadou frumos de Nașterea Domnului, folositor pe tot cuprinsul anului. Tipărit în condiții grafice excelente, în format A4, pe hârtie lucioasă, cu 25 de portrete unice, desenate de artistul George-Sorin Nicolae special pentru cititorii ActiveNews, Calendarul costă 35 de lei și poate fi comandat online prin LIBRĂRIA SOPHIA sau poate fi cumpărat direct de la Librăria Sophia din București, Str. Bibescu Vodă nr. 19, aflată la poalele Patriarhiei. Mulțumim pe această cale celor care au făcut posibilă apariția acestui dar! „Avem nevoie să trăim sentimentul dragostei ca să depășim strâmtorările ce ne împresoară. Nu poți simți bucuria și Învierea cu adevărat dacă nu ai suferit mai înainte. Ortodoxia înseamnă trăire, înseamnă viață, înseamnă lucrare practică.” -  Sfântul Părinte Justin Pârvu Chipurile Mărturisitorilor Români ai Secolului XX alături de cel al patronului nostru, Mihai Eminescu, nu pot decât să lumineze viața fiecăruia, aducându-ne totodată aminte că avem datoria să le urmăm sfaturile și pașii. Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi!

Patriarhul României: Scrisoare irenică la sărbătoarea Nașterii Domnului 2023
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel transmite o scrisoare irenică Patriarhului Ecumenic Bartolomeu și celorlalți întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale, cu ocazia Nașterii Domnului.

Sanctitatea/Preafericirea Voastră,

Taina Naşterii Domnului este taina iubirii milostive şi smerite a lui Dumnezeu pentru oameni. Pe cât a coborât Fiul Lui Dumnezeu la noi pe pământ, pe atât ne-a deschis nouă oamenilor drum ca să ne înălţăm la El, la viaţa cerească. De aceea, Întruparea Fiului lui Dumnezeu, Care S-a făcut Om din iubire nesfârşită faţă de om, este temelia şi inima credinţei creştine.

Pentru Sfinţii Apostoli, contemplarea tainei Întrupării sau Înomenirii Fiului lui Dumnezeu este izvorul întregii teologii, al întregii vieţi spirituale şi al misiunii Bisericii în lume, precum spune Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât pe Fiu Său Cel Unul Născut L‑a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică” (Ioan 3, 16).

Suntem chemați, deci, să arătăm iubire milostivă și solidaritate față de toți oamenii, dar mai ales faţă de cei care suferă din cauza războiului. Totodată, să aducem bucuria sărbătorii Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos în casele de copii orfani, în căminele de bătrâni, la patul bolnavilor, dar şi acolo unde este multă tristeţe, singurătate şi depresie, în familiile sărace, îndoliate şi îndurerate. Oriunde putem săvârşi binele, să-l facem purtând, în suflet şi în fapte, bucuria îngerilor, a păstorilor şi a magilor veniţi la Betleem!

Cu prilejul Sfintelor Sărbători ale Nașterii DomnuluiAnului Nou 2024 și Botezului Domnului, vă adresăm doriri de sănătate și pace, bucurie și mult ajutor de la Dumnezeu, dimpreună cu salutarea tradițională: „La mulți ani!”.

Cu deosebită preţuire şi frăţească îmbrăţişare în Hristos Domnul,

 Daniel,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Vom muri și vom fi liberi! La Sala Dalles a fost dezvelit monumentul martirilor căzuți cu flori albe în mâini

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a binecuvântat joi un monument dedicat eroilor Revoluției din 1989 care au fost împușcați și călcați cu tancurile la Sala Dalles din Capitală în 21 decembrie 1989. „Împotriva rânduielii de atunci s-au ridicat chiar tinerii care au fost educați și învățați în mod sistematic că adevăratul rai este aici, pe pământ, și este construit de către regimul comunist, că Dumnezeu nu există”, a remarcat episcopul vicar patriarhal după slujba de binecuvântare. „Și iată că acești tineri, crescuți în această ideologie, s-au ridicat împotriva orânduirii, strigând: «Vom muri și vom fi liberi!», «Cu noi este Dumnezeu», îngenunchind și rostind Rugăciunea Domnească «Tatăl nostru», ceea ce a arătat că, în dosul întregii propagande de partid, poporul român și-a păstrat credința, bunicii și mamele și-au învățat copii rugăciunile și toate cele legate de realitatea spirituală a ființei umane.” „Să ne rugăm întotdeauna ca Dumnezeu să așeze sufletele lor în rândurile drepților, iar pilda eroismului lor de acum 34 de ani să fie cultivată și în societatea noastă, învățând tinerii că, fără credință, fără libertate, fără valori eterne, viața noastră este lipsită de sens și de orizont. Dumnezeu să-i odihnească și cu drepții să-i numere, iar pomenirea lor să fie din veac în veac!”

 

Linkuri la știri:

Sfinți vindecători la care românii au evlavie - basilica
Salvați-i pe cei tineri: Mitropolitul Banatului atrage atenția asupra pericolului narcotic - basilica

 

23-12-2023


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu