Legat de dorința Guvernului Elen de a legifera căsătoriile cuplurilor de același sex și posibilitatea acestor cupluri de a adopta copii, după Comunicatul oficial al Sfântul Munte, și Sfântul Sinod al Bisericii Elene a publicat o Enciclică, un document oficial fără echivoc pe această temă, tradus de O Chilie Athonită, după cum puteți citi mai jos.Se remarcă distanța clară și față de declarațiile Vaticanului, recte ale Papei Francisc, care tot în această perioadă a cerut preoților catolici să binecuvânteze cuplurile de același sex. Concluzionând: a) copiii nu trebuie folosiți ca instrument de presiune activistă, b) statul democratic nu este obligat să se supună cerințelor personale ale persoanelor cu putere politică, putere economică sau acces privilegiat la mass-media, care se consideră îndreptățite să crească un copil împreună cu partenerul de același sex, ignorând problema dacă alegerile sale de viață privată asigură un mediu de standarde și roluri, care satisfac nevoile unui copil, c) stabilirea parentalității homosexuale va facilita fenomenele de exploatare economică a femeilor ca mame surogat, d) copiii nu sunt nici animale de companie pentru oricine dorește sa se simtă un tutore și nici „accesorii” care sa oficializeze sau sa facă acceptabila social o conviețuire între persoane de același sex.
Ședinţa de toamnă a Comisiei comune de lucru a Conferinţei Episcopilor Germani Catolici şi a Conferinţei Episcopilor Ortodocşi din Germania a avut loc joi și vineri în Nürnberg, la sediul Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Comisia are doi preşedinţi: din partea catolică, pe Excelenţa Sa Gerhard Feige, Episcopul de Magdeburg, iar din partea ortodoxă, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Augustinos, Mitropolitul ortodox grec al Germaniei. Episcopii au fost întâmpinați de Mitropolitul ortodox român, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, care le-a adresat un mesaj de salut. Comisia a lucrat la mai multe texte care vor constitui partea introductivă a unei broşuri despre locuri de pelerinaj din Germania, importante pentru creştinii catolici sau/şi ortodocşi, relatează pe pagina sa de Facebook Episcopul vicar Sofian Brașoveanul, prezent la eveniment. Comisia a elaborat deja mai multe astfel de texte, care mijlocesc cunoaşterea reciprocă între creştinii catolici şi ortodocşi, cum sunt: Der Sonntag-Urfeiertag der Christen (Duminica-Sărbătoarea primară a creştinilor) sau Ostern-Das Hauptfest der Kirche in Ost und West (Sf. Paşti-Sărbătoarea principală a Bisericii în Răsărit şi Apus).
FRANȚA: Episcopii ortodocși și-au exprimat îngrijorarea cu privire la demersurile de legalizare a sinuciderii asistate
Episcopii ortodocși din Franța și-au exprimat joi îngrijorarea cu privire la demersurile de legalizare a sinuciderii asistate în Republica Franceză. Discuțiile au avut loc în cadrul „Întrunirii periodice a episcopilor ortodocși din Franța”, la sediul organizației din Paris, sub președinția Mitropolitului Dimitrie (Patriarhia Ecumenică). Îngrijorările vin în contextul demersurilor legislative de înlocuire a termenului „laisser-mourir” (a lăsa pe cineva să moară) cu expresia „faire mourir” (a provoca moartea cuiva), despre care ierarhii spun că „ar fi un abis care s-ar împotrivi convingerilor esențiale ale multor oameni de credință”. De asemenea, ierarhii au subliniat faptul că o astfel de decizie ar fi în dezacord cu echilibrele medico-etice ale legilor existente, elaborate în timp și cu răbdare. „Episcopii ortodocși din Franța își exprimă îngrijorarea profundă cu privire la dezvoltarea în derivă, în societățile noastre de astăzi, a unei etici juridico-sociale din ce în ce mai detașate de orice formă de transcendență și de toate valorile esențiale care, timp de secole, au stat la baza corpusului nostru juridic și etic”, este menționat în raportul de activitate al întâlnirii. Ierarhii au mai discutat și despre situația tensionată din Orientul Mijlociu și despre provocările locale și naționale cu care se confruntă. Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, și Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al aceleiași eparhii, sunt membri AEOF.
Preotul profesor Eugen Pentiuc a fost ales noul decan al Institutului Teologic Ortodox „Sfânta Cruce” din Brookline, Massachusetts. Originar din județul Suceava, Preotul Eugen Pentiuc este singurul cleric român cu teza de doctorat susținută la Universitatea Harvard din Statele Unite. Mandatul în conducerea instituției de învățământ superior va începe la 1 ianuarie 2024. Despre numirea în funcție a pr. Eugen, IPS Elpidofor, Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, a declarat pe site-ul instituției că acest fapt „este o mărturie a expertizei sale academice excepţionale în domeniul studiului Vechiului Testament”. „Activitatea sa devotată ca profesor a contribuit în mod semnificativ la îmbogăţirea comunităţii noastre academice, atrăgând o mulţime de studenţi şi membri ai facultăţii”, a adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Elpidofor. În parcursul academic, Preotul Eugen Pentiuc a absolvit mai multe instituții de învățământ superior, printre care și Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti (licenţă 1975-1979 şi cursuri doctorale 1979-1983). În perioada 1984 – 1988 a studiat la Şcoala Biblică şi Arheologică Franceză din Ierusalim, obținând ulterior diplomele de master (1996) şi doctorat în teologie (1997) în cadrul Universităţii Harvard. Un an mai târziu, în 1998 a devenit doctor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. La un an de la absolvirea Universității Harvard, Părintele Pentiuc se alătură corpului profesoral de la Institutul Teologic Ortodox „Sfânta Cruce”, iar în 2009 a devenit profesor titular.
MAREA BRITANIE: Românii s-au rugat și au cântat colinde în inima Londrei
Mii de londonezi, între care numeroși membri ai comunității românești, s-au strâns la sfârșitul săptămânii trecute în celebra piață Trafalgar Square din Londra, pentru a asculta colinde românești. 50 de voluntari în port popular, coordonați de pianistul și dirijorul Cornelius Orășanu de la Allegretto Music Academy, au cântat „Iată, vin colindători”, „Steaua sus răsare”, „Trei Păstori”, „Domn-Domn să-nălțăm” și alte colinde românești. Recitalul a început cu rugăciunea „Tatăl nostru” rostită în limba română. La eveniment a participat Excelența Sa Laura Popescu, Ambasadoarea României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, care a transmis felicitări organizatorilor și urări de bine tuturor românilor. „Vom purta întotdeauna credința și frumoasele noastre tradiții românești, oriunde vom ajunge în lume. Cine și-ar fi imaginat la Revoluția din ’89 că în câteva decenii ne vom găsi împrăștiați prin toate colțurile lumii? Cine și-ar fi imaginat vreodată că milioane de români vor pleca din satele și orașele lor, din familiile și din casele lor?”, au scris reprezentanții ROconect pe Facebook. „Și iată că anii au trecut, iar noi ne-am regăsit cu miile la Londra, români din toate zonele României, care trăiesc acum în Marea Britanie, s-au adunat sâmbătă, 16 decembrie, în Trafalgar Square și au cântat ÎMPREUNĂ, în dulcele grai românesc.” „Acesta a fost cel mai emoționant eveniment din câte am organizat vreodată. Am cântat împreună şi am plâns împreună, am râs împreună şi ne-am bucurat de sentimentul acela de acasă. Ne-am adus aminte de România, de copilăria noastră şi de identitatea noastră”, au mai transmis reprezentanții ROconect. În dimineața de miercuri, 20 decembrie 2023, corul românesc din Trafalgar Square a fost invitat să cânte colinde și pe Aeroportul Luton (Londra).
Conferința Episcopală Spaniolă și Episcopia Spaniei și Portugaliei au semnat miercuri un acord de colaborare pentru un program informatic de administrare a parohiilor. Acordul a fost semnat de Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei și de Mons. Francisco Conesa Ferrer, Episcop de Solsona, președinte al Subcomisiei episcopale pentru relații interconfesionale și dialog interreligios al Conferinței Episcopale Spaniole. Episcopia Spaniei și Portugaliei a transmis în luna mai 2023 o cerere către Conferința Episcopală pentru a utiliza programul informatic Enterprise Resource Planning (ERP) care ajută la administrarea parohiilor. „Acest acord se dorește a fi și expresia spiritului de colaborare și sprijin între cele două Biserici”, se arată pe site-ul Episcopiei Spaniei și Portugaliei. Prin semnarea acordului, Episcopia Spaniei și Portugaliei va primi licența de utilizare a programului dezvoltat de Conferința Episcopală Spaniolă.
Linkuri la știri: