Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 309

STIRI EXTERNE - Noiembrie 2023

Tags: ;

 

Campania #RedWeek sensibilizează opinia publică din întreaga lume cu privire la persecutarea creștinilor

Organizația Aid to the Church in Need (ACN), inițiativă a laicatului catolic cu o tradiție de peste șapte decenii, desfășoară, în perioada 19-26 noiembrie 2023, campania #RedWeek („Săptămâna Roșie”), prin care biserici și monumente celebre din întreaga lume sunt iluminate în roșu pentru a atrage atenția asupra suferinței creștinilor persecutați. Prima campanie #RedWeek a avut loc în 2015, când ACN a iluminat în roșu statuia „Hristos Mântuitorul” din Rio de Janeiro, Brazilia, pentru a conștientiza societatea despre persecuția creștinilor din Irak. În Italia, a fost iluminată în roșu celebra Fontana di Trevi din Roma. Anul acesta, peste 10.000 de persoane din 12 țări sunt implicate în campanie. În Austria, peste 100 de parohii s-au angajat să își lumineze bisericile în roșu, iar clădirea Parlamentului austriac li se va alătura. La Viena a fost organizat un flash mob urmat de un discurs al președintelui Parlamentului. În Slovacia, mai multe biserici și castelele Nitra și Bratislava se alătură campaniei. Alte 100 de biserici din Germania au fost sau vor fi iluminate în roșu pe parcursul acestei săptămâni, printre care catedralele din Passau, Regensburg, Freiburg, Dresda și Paderborn. Evenimentele din Germania vor include mărturii ale Episcopului Ashkarian din Alep, Siria, și ale Arhiepiscopului Sebastian Shaw din Lahore, Pakistan, două țări în care creștinii se confruntă adesea cu persecuțiile. În Olanda, peste 150 de comunități catolice și protestante vor organiza slujbe și întâlniri, prelungind programul bisericilor, astfel încât credincioșii să se poată ruga și să aprindă lumânări pentru creștinii persecutați. Miercuri, în Marea Britanie, campania s-a concentrat pe persecuția creștinilor din Africa, printr-un Rozariu (rugăciune) pentru Africa și o strângere de fonduri în beneficiul victimelor persecuției religioase. ACN oferă ajutor umanitar și sprijin pastoral în 140 de țări. Organizația publică, o dată la doi ani, un raport referitor la libertatea religioasă în lume.

ISRAEL: Creștinii uciși în Israel și Gaza, pomeniți la Biserica românească din Ierusalim

La Biserica românească din Ierusalim se fac zilnic rugăciuni pentru pace și slujbe de pomenire a celor trecuți la Domnul în conflictele armate din ultimele zile. În cadrul liturghiei  au fost pomeniți creștinii uciși în incinta Bisericii Ortodoxe „Sf. Porfirie” din Gaza. „Am făcut o rugăciune pentru sufletele celor plecați prea devreme dintre noi, și de-o parte și de alta”, a declarat pentru Antena 3 CNN Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. Părintele Teofil Anăstăsoaie deplânge situația din Țara Sfântă: „Locurile Sfinte sunt acum goale și iată, facem rugăciuni de pace și cele mai triste sunt rugăciunile pentru cei plecați dintre noi”. Reprezentantul Patriarhiei Române a transmis că este în legătură cu Episcopia Ortodoxă Greacă din Gaza și se interesează mai ales de situația românilor care sunt acolo.

REP. MOLDOVA: Sinod la Chișinău - Proiecte de anvergură anunțate de Mitropolia Basarabiei

Sinodul Mitropoliei Basarabiei s-a întrunit miercuri în ședință de lucru, la Reședința Mitropolitană din Chișinău. La finalul lucrărilor, ierarhii au avut o întrevedere cu Secretarul de stat pentru Culte și cu o delegație din Centrul de Presă Basilica. În cadrul ședinței de lucru, Mitropolitul Petru al Basarabiei împreună Episcopul de Bălți și cel al Basarabiei de Sud au evaluat activitatea pe 2023 și au discutat despre bugetele pe anul viitor. Totodată, a fost asumată ideea de a dedica anul 2025 drept „An Centenar al Mitropoliei Basarabiei și Centenar al Patriarhiei Române”. Discuții extinse au avut loc pe tema reglementării situației canonice a parohiilor din eparhia Bălți. Analizele au inclus și aderarea parohiilor din structura rusă la Mitropolia Basarabiei, potrivit comunicatului de presă transmis la finalul întrunirii. De asemenea, a mai avut loc și o prezentare a situației din Ucraina și a demersurilor pentru înregistrarea cultului „Biserica Ortodoxă Română”.

ITALIA: „Dacia. Ultima frontieră a Romanității”, Substanțială expoziție de arheologie românească deschisă la Roma

Cea mai importantă expoziție de arheologie românească din ultimii 25 de ani a fost inaugurată marți, la Roma, în prezența miniștrilor culturii din Italia, România și Spania. Expoziția, intitulată „Dacia. Ultima frontieră a Romanității”, este deschisă în perioada 21 noiembrie 2023 – 21 aprilie 2024 la Museo Nazionale Romano. Terme di Diocleziano. Sunt prezentate peste 1000 de artefacte de la 47 de muzee din România și Republica Moldova, unele fiind expuse în premieră în acest cadru. Artefactele urmăresc evoluția istorică a teritoriului României pe o perioadă de peste o mie cinci sute de ani (sec. VIII î.Hr. – sec. VIII d.Hr), o mărturie a numeroaselor contacte și schimburi culturale care au avut loc în regiune, rezultat al abundenței de resurse și al locației privilegiate, între Europa și Asia. Printre cele mai impresionante piese se numără coiful princiar getic din aur, de la Coțofenești (foto sus), șarpele Glycon, brățările dacice din aur, piese din tezaurul de la Pietroasa („Cloșca cu Puii de Aur”), tăblițe din bronz (Lex Troesmensium) și donarium-ul de la Biertan. Aflată sub înaltul patronaj al Președintelui României și al Președintelui Italiei, expoziția marchează o dublă aniversare pentru relația bilaterală româno-italiană: 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat între România și Italia și 150 de ani de la înființarea primei agenții diplomatice a României în Italia. În paralel mai sunt organizate două expoziții cu lucrări ale artistului plastic Camilian Demetrescu – la Palazzo Massimo și la Galleria Nazionale d̕ Arte Moderna din Roma. În următoarele luni este planificată și o serie de conferințe pe teme conexe evoluțiilor și dinamicilor în estul și centrul Europei din perioada Antichității până în Evul Mediu, perioadă care se suprapune pe intervalul ilustrat de expoziția arheologică „Dacia. Ultima frontieră a Romanității”.

BENELUX: Episcopii Ortodocși  deplâng situația tragică din Israel, Palestina și Ucraina și se roagă pentru pace

Conferința Episcopilor Ortodocși din Benelux s-a întrunit în prima săptămână a lunii noiembrie la Bruxelles. Ierarhii au deplâns situația tragică din Israel, Palestina și Ucraina, au anunțat că își unesc rugăciunile pentru pace și au făcut apel la cei implicați să facă tot ce le stă în putință pentru o încetare rapidă a acestor războaie. Întrunirea, prezidată de Mitropolitul Athenagoras al Belgiei (Patriarhia Ecumenică), a avut loc la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe Belgiene din Bruxelles. Au participat Episcopul Iustin (Patriarhia Serbiei), Episcopul Vicar Marc Neamțeanul, reprezentantul Mitropolitului Iosif (Patriarhia Română), Episcopul Dositei (Patriarhia Georgiei) și Episcopul Vicar Ioachim d’Apollinaire (Patriarhia Ecumenică). Ierarhii au mai discutat despre normele de siguranță care trebuie aplicate în lăcașurile de cult, despre predarea Religiei în școlile publice din Belgia și despre educația teologică realizată în Institutele de Teologie Ortodoxă din Belgia – la Bruxelles și la Gent, precum și la Nijmegen, în Olanda. Pe agenda întâlnirii au figurat chestiuni legate de recunoașterea parohiilor ortodoxe din Flandra și evoluțiile din Biserica Ortodoxă din Țările de Jos. Conferința Episcopilor Ortodocși din Benelux a apreciat succesul taberei de vară pentru copii și tineri de la Hoge Rielen (Belgia) și și-a exprimat dorința de a patrona viitoarele ediții ale evenimentului. Ierarhii au mai vorbit despre importanța slujirilor interortodoxe, care arată unitatea Bisericii Ortodoxe, și au acceptat invitația Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I de a organiza împreună un pelerinaj pe Insula Patmos în 2024. Următoarea reuniune a Conferinței Episcopilor Ortodocși din Benelux este programată pentru 7 iunie 2024. Conferința Episcopilor Ortodocși din Benelux a fost înființată prin decizia celei de-a IV-a Conferințe Panortodoxe Preconciliare, reunită la Chambésy (Geneva) în iunie 2009.

 

Linkuri la știri:

Procesiune cu moaștele Sfântului Nectarie la Eghina - basilica
Mănăstirea Godoncourt a organizat la Paris un colocviu dedicat mișcării „Rugul Aprins” - basilica
 
 
 
 
 
 
23-11-2023


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu