Patriarhul Daniel transmite un mesaj cu prilejul Duminicii migranţilor români, în care subliniază că Biserica este chemată „să-și întărească programul pastoral cu privire la persoanele vârstnice, să gândească noi forme și metode pastorale actuale, apropiindu-se mai mult de nevoile și așteptările bătrânilor, dar și la creșterea și educarea tinerilor spre a nu marginaliza persoanele vârstnice, a nu le abandona și izola în centre de asistență, deoarece tinerii și persoanele în vârstă au nevoie unii de ceilalți”. Duminica migranţilor români este celebrată în Patriarhia Română în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului. Mesajul integral este disponibil la sursă: basilica.
Această zi națională este sărbătorită pentru a patra oară. Legea de instituire a fost promulgată de Președintele României în iulie 2020. Scopul acestei zile este de a informa publicul, inclusiv tinerii, despre rolul creștinismului în istoria României și despre natura și amploarea persecuției creștine, care continuă și în prezent. Martiriul ca dovadă desăvârșită a iubirii lui Hristos este în mod exemplar ilustrat în istoria creștinismului românesc de către Sfinții martiri Brâncoveni. Într-un comunicat referitor la instituirea acestei zile, Patriarhia Română a îndemnat la „recuperarea memorială a martiriului creștin, la apărarea şi promovarea libertății religioase ca drept fundamental al persoanei”. Dedicarea unei zile naționale comemorative martiriului Sfinților Brâncoveni reprezintă totodată un prilej de conștientizare a violențelor actuale împotriva creștinilor. Persecuțiile împotriva creștinilor s-au agravat constant. 2022 a fost cel mai rău an pentru creștinii care se confruntă cu persecuții, potrivit raportului Open Doors. Unul din șapte creștini este supus la persecuții grave și discriminare pe baza credinței, la nivel mondial. În total, 360 de milioane de creștini au suferit persecuții anul trecut pentru credința lor.
De Adormirea Maicii Domnului, Mănăstirea maramureșeană „Sfânta Ana” Rohia a aniversat 100 de ani de existență. Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la așezământul monahal în prezența a mii de pelerini între care și autorități de stat. „Este sărbătoarea Maicii Domnului şi vreau să-i mulţumim împreună pentru tot ce a hotărât Dumnezeu şi a lucrat prin ajutorul şi mijlocirea ei în acest loc pe care l-a arătat Dumnezeu cu degetul prin descoperirea lui de către copila Anuţa preotului Nicolae Gherman”, a spus Preasfinţitul Părinte Iustin.
„Aici a hotărât Dumnezeu să se facă mănăstire, pe un loc imposibil. Aici, unde este biserica, spuneau rohienii, stăteau căprioarele la soare. Era o stâncă în mijlocul codrului secular, stânca golaşă, deci un loc curat. Şi acel loc, acea stâncă a arătat-o Dumnezeu cu mâna, cu degetul în Muntele cel Sfânt, şi pe el s-a zidit această mănăstire şi a fost închinată Maicii Domnului, care de 100 de ani adună milioane de închinători”.
„Mulţi, nenumăraţi, mii, s-au vindecat de boli, zeci de mii au primit răspuns la cererile lor, sute de mii s-au întors acasă cu pace în suflet şi-n familie şi milioane au fost mângâiaţi şi întăriţi, şi încurajaţi, şi convinşi că ajutorul lui Dumnezeu, prin Mănăstirea noastră de la Rohia, ca şi prin toate sfintele aşezăminte, ne va da libertatea şi unitatea şi va ţine ţara împreună”, a spus Episcopul Iustin.
Potrivit forțelor de ordine, peste 75.000 de pelerini s-au aflat în aceste zile la Mănăstirea Nicula, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, informează site-ul Mitropoliei Clujului. Mulți credincioși au venit cu câteva zile înainte de sărbătoare, pentru a se închina Icoanei Făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Nicula și pentru a participa la slujbele oficiate la altarul de vară. Manifestările de hram au debutat în ajunul sărbătorii cu tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, care amintește de minunea făcută de icoana Maicii Domnului din patrimoniul mănăstirii. Procesiunea a pornit de la Biserica „Sf. Nicolae” din Gherla și a fost condusă de Mitropoliții Andrei al Clujului și Iosif al Europei Occidentale și Meridionale. Destinația finală a pelerinilor a fost biserica de lemn a Mănăstirii Nicula. Una din opriri s-a făcut la Mănăstirea „Sfinții 40 de Mucenici” – Memorialul Gherla, situată pe Dealul Cărămidăriei, lângă cimitirul – cu gropi comune – al deținuților politici din perioada comunistă. Ierahii și pelerinii s-au rugat pentru odihna veșnică a celor care au pătimit în închisorile comuniste. După Vecernia din ajun, la mănăstire a avut loc procesiunea cu Icoana Maicii Domnului de la Nicula. Marți, la liturghia de praznic, au participat aproximativ 30.000 de persoane, informează site-ul eparhial, care citează estimări ale forțelor de ordine.
Linkuri la știri: