Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 292

STIRI EXTERNE - August 2023

Tags: ;
 
NOUA ZEELANDĂ: A fost sfințită biserica românească din Christchurch

Episcopul Mihail al Australiei și Noii Zeelande a oficiat  slujba de târnosire urmată de Sfânta Liturghie. Evenimentele au marcat totodată și hramul bisericii parohiale. Din punct de vedere cronologic, Parohia Christchurch este a treia parohie ortodoxă română din Noua Zeelandă. Geografic, este situată la cea mai mare distanță de România, la aproximativ 18000 km. A fost înființată în anul 2004. În urma cutremurelor care au distrus orașul în 2010 și 2011, comunitatea a pierdut lăcașul de cult pe care îl cumpărase de la Arhiepiscopia Anglicană Maoră. În anul 2013 s-a ivit posibilitatea de a achizitiona două case recuperate din zonele afectate de cutremur. În anii 2013 și 2014 s-a terminat de scos fundația fostei biserici, s-a amenajat capela și sala socială, s-a efectuat raportul geologic al terenului și rapoartele de structură a clădirilor rămase după cutremur. În cursul anului 2015, după 10 ani de slujire în Insula de Sud a Noii Zeelande, preotul Emanuel Crainic își încheie slujirea în Noua Zeelandă. La finalul anului 2017 preotul Dan Grădinaru de la Wellington a primit ascultarea de a-i sluji pe credincioșii din Insula de Sud. Cu sprijinul Episcopului Mihail, în perioada 2016-2018, una din casele cumpărate a fost amenajată pentru locuința noului preot și a familiei sale. Tot în această perioadă s-a făcut renovarea exteriorului capelei, s-a amenajat bucătăria, holul alăturat de capelă necesar pentru activitățile sociale ale parohiei, grupurile sociale și încăperile anexe. Astfel s-a putut obține permisul de funcționare a casei și a parohiei, din partea autorităților locale. La data de 30 septembrie 2018, Preasfințitul Părinte Mihail i-a încredințat părintelui Dan Grădinaru ascultarea de preot misionar în Insula de Sud a Noii Zeelande și slujitor permanent pentru parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Christchurch. Mai multe detalii pe site-ul Episcopiei Ortodoxe Române a Australiei și Noii Zeelande.

ITALIA: Grupul informal de preotese din diaspora „Sf. Nona” se reunește la Roma

A doua întâlnire grupului informal de preotese din diaspora „Sfânta Nona“ se va desfășura la Castel Gandolfo (Roma), în perioada 1- 4 septembrie 2023. Reuniunea are ca temă „Bucuria de a sluji lui Dumnezeu și aproapelui”. Vor participa aproximativ 150 de preotese din România, Italia, Republica San Marino, Germania, Spania, Portugalia, Franța, Olanda, Belgia, Austria și Canada. Evenimentul va fi moderat de doamna preoteasă Cristina Benga și se va bucura de alocuțiunile Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, ale Preacuvioasei Maicii Starețe Maria de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Roma și ale doamnei preotese Violeta Popescu de la Parohia „Sfântul Apostol Iacob” din Arcore (coordonatoarea Editurii Rediviva, Milano). Nu vor lipsi ateliere practice. Ele vor avea tematici de abordare diferite și vor fi susținute de către dna preoteasă Cristina Benga (Germania), dna preoteasă Natalia Corlean (România), dna preoteasă Laura Dobrescu (Portugalia), dna preoteasă Mihaela Țăpuc (Canada) și d-na preoteasă Ionela Ivan (Italia). Grupul Internațional de Preotese „Sfânta Nona“ a luat ființă în toamna anului 2021 și în momentul de față numără peste 600 de membre. Obiectivul acestui grup este de a crea un cadru specific de susținere reciprocă, comunicare deschisă și constructivă în vederea înțelegerii efortului susținut pe care îl presupune misiunea preoteselor de pretutindeni în transmiterea credinței ortodoxe. Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și prin implicarea și buna colaborare între Parohia Ortodoxă Română „Înălțarea Sfintei Cruci”( Roma), Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Nichita Romanul” (Monte Compatri – Pantano) și Parohia Ortodoxă Română „Înălțarea Sfintei Cruci” (Torino).

TURCIA: Patriarhul Ecumenic a slujit la Mănăstirea Sumela din Trapezunt

Patriarhul Ecumenic a prezidat liturghia de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la mănăstirea Sumela din Trapezunt. „Cu aceeași bucurie, cu aceeași puls și emoție a inimii ca în 2010, când aici s-a săvârșit Sfânta Liturghie pentru prima dată după 1922, am venit și astăzi, smeriți pelerini ai Harului Maicii Domnului”, a spus Sanctitatea Sa Bartolomeu I. „Cu privirea ațintită asupra măreției Ei, am urcat pe scara Ei, care a devenit o scară pentru ca înaltul Dumnezeu să coboare și să se facă trup pe pământ.” Patriarhul Ecumenic a făcut referire la „tăcutele altare ale Orientului” dedicate Adormirii Maicii Domnului și le-a urat „La mulți ani!” credincioșilor, adăugând salutul: „Hristos a înviat!” Vorbind în limba turcă, Patriarhul Bartolomeu I a mulțumit autorităților pentru acordarea permisiunii de a sluji în această mănăstire. Patriarhul Ecumenic i-a avut alături în slujire pe Mitropoliții Iustin de Nea Krini și Bartolomeu de Smyrna. Printre cei 200 de pelerini veniți la slujbă din Grecia, Georgia și alte țări s-au numărat Mitropoliții Emanuel de Calcedon și Apostol de New Jersey și Consulul General al Greciei.Mănăstirea Panagia, săpată în stânca de la Sumela („Muntele Negru”), a fost construită în secolul al IV-lea și se găsește în zona pontică (nordul Turciei și sudul Mării Negre). În 2010, la mănăstire a fost oficiată prima slujbă de hram după 88 de ani de pauză, iar, în 2015, mănăstirea a fost închisă pentru restaurare. Ea a fost redeschisă publicului în 2022. În continuare, este necesară aprobare de la guvernul turc pentru slujire în acest sfânt locaș.

ORIENTUl MIJLOCIU: 63% din populația lumii trăiește în țări în care nu-și poate manifesta liber credința creștină

Aproape 5 miliarde de oameni (63% din populația lumii) trăiesc în țări în care manifestarea liberă a credinței creștine este restrânsă sau chiar interzisă, relatează un raport al organizației Aid to the Church in Need. În ultimii trei ani, lista de țări în care creștinii sunt uciși sau răpiți a ajuns la 40. De asemenea, conform cercetărilor ACN, aproape 340 de milioane de creștini din întreaga lume – sau 1 din 7 – trăiesc într-o țară în care suferă o formă de persecuție violentă, de la arestări arbitrare și până la ucidere. Raportul arată continentul african drept cel mai violent anti-creștin, din cauza răspândirii violenței jihadiste. O altă constatare este că, în prezent, condițiile pentru creștinii din Orientul Mijlociu ar putea fi mai rele acum decât în timpul ocupației ISIS, iar indiferența societății globale față de situație înrăutățește problemele creștinilor: Liban: Explozia din 4 august 2020 de la Beirut a afectat grav cartierul creștin al orașului, determinându-i pe liderii Bisericii să pună la îndoială perspectivele de supraviețuire pe termen lung. Siria: În ultimului deceniu, populația creștină s-a prăbușit de la 1,5 milioane la 300.000 de persoane. În zonele controlate de militanții islamici, liderii Bisericii aflați în atenția publicului sunt atacați în mod regulat, iar multe biserici au fost distruse. Irak: Au mai rămas doar aproximativ 150.000 de creștini, iar mulți ar putea încă emigra. Pe lângă amenințarea persistentă a violenței, creștinii irakieni se confruntă cu discriminarea la locul de muncă și la școală. Iran: Creștinii își pot pierde locul de muncă sau dreptul la educație doar pentru credința lor. Arabia Saudită: Populația creștină este formată în cea mai mare parte din muncitori migranți din Africa sau Asia. Din cauza etniei și a credinței lor, munca lor este exploatată și subcompensată, existând în același timp un risc constant de deportare. Yemen și alte țări afectate de crize umanitare: Creștinii au mai puține șanse să primească ajutoare de urgență, care sunt adesea distribuite de moschei. Raportul privind libertatea religioasă în lume al organizației Aid to the Church in Need (ACN) a ajuns anul acesta la cea de-a 16-a ediție. Este realizat o dată la doi ani, pe baza informațiilor de la membrii organizației, surse locale, materiale de fond, studii de caz și analize regionale. ACN este organizație caritabilă catolică care oferă ajutor de urgență și sprijin pastoral Bisericii persecutate în 140 de țări.

PORTUGALIA: Se fac demersuri pentru înființarea unui vicariat ortodox 

Înființarea Vicariatului Ortodox de Portugalia a fost principalul subiect de pe agenda ședinței administrative a preoților din Protopopiatul Ortodox Român de Portugalia, desfășurată luni la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Aldeia de Santa Margarida, Portugalia. Ședința a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei împreună cu Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, Protos. Andrei Jilcu, Vicar Administrativ pentru Portugalia și starețul mănăstirii. Au mai participat Arhid. Spiridon Burlacu, Consilier economic, Părintele Protopop Florentin Dobrescu și toți preoții din Protopopiatul Portugaliei. Eparhia are nouă parohii și cinci filii în Portugalia, unde se află aproximativ o jumătate de milion de români.

 

Linkuri la știri:

Conferinţa anuală a tinerilor ortodocși români din Germania va avea loc în octombrie. Invitat, Acad. Ioan Aurel Pop - Basilica
M-am născut sub blestemul supraviețuirii, iar Iisus m-a eliberat de el: un convertit de origine chineză - Basilica

 

21-08-2023


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu