Cookies de analiza a traficului sunt inactive, dar pot fi activate prin click pe Accept | Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 4102

Ştiri externe pe scurt (iulie 2013)

Tags: ;
Putin: Biserica Ortodoxă Rusă este un "partener natural" al puterii politice
"În momentele cele mai critice ale istoriei noastre, poporul nostru s-a întors la rădăcini, la religia creştină şi la valorile spirituale", a declarat Putin în "Al doilea botez al Rusiei", un film de două ore realizat de Departamentul pentru Comunicare al Bisericii Ortodoxe Ruse şi difuzat pe 22 iulie de postul public Rossia. Intervievat, alături de Patriarhul ortodox rus Kiril şi alţi prelaţi de rang înalt, Putin a apreciat că Biserica a umplut "vidul moral" creat de absenţa unor repere, după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, în 1991. "Există numeroase axe de cooperare între Biserică şi stat", a continuat Putin.
Potrivit filmului, Rusia a construit în fiecare an aproximativ 1.000 de biseirici ortodoxe în lume, un fapt "fără precedent în istoria creştinismului". Unii observatori constată, de mai mulţi ani, o consolidare a legăturilor între statul rus şi Biserica Ortodoxă Rusă, condusă începând din 2009 de către Patriarhul Kiril. Televiziunea publică transmite în mod frecvent discursuri susţinute de către Partiarh şi sărbători religioase. Într-un discurs adresat naţiunii, susţinut în decembrie, Putin a deplâns lipsa de "valori spirituale" şi valori tradiţionale în Rusia, citând o predică a Patriarhului, care a apreciat că religia este "singura valoare spirituală" în societate. (www.mediafax.ro)
UNICEF: Începând de la 10 ani, copiii au dreptul la servicii sexuale confidențiale
UNICEF (Fondul Națiunilor Unite pentru Educația Copiilor) afirmă că națiunile sunt obligate de legislația internațională să asigure drepturile copiilor la informații și servicii referitoare la sexualitate, fără știrea părinților. Ultimul raport anual interpretează două tratate ONU de drepturile omului – privind dizabilitățile și privind drepturile copiilor – astfel încât să includă dreptul copilului „la informații și servicii confidențiale despre sănătatea reproductivă și sexuală în timpul adolescenței”. Adolescența este definită de UNICEF ca vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani.
 
De fapt, niciunul dintre documentele precizate nu menționează explicit un astfel de drept, însă din 2009 comitetul care monitorizează aplicarea tratatelor privind drepturile copilului a început să le interpreteze în așa fel încât copiii să poată primi astfel de servicii și informații, fără consimțământul sau știrea părinților. În ultimii ani, grupările de lobby pro-avort și pro-homosexualitate încearcă, de asemenea fără bază juridică, să includă în această expresie, „sănătate reproductivă și sexuală”, în mod tacit, și un așa-zis „drept la avort”, care de asemenea nu este recunoscut internațional. Ocolirea părinților în problemele de sexualitate este în contrast cu restul raportului, care subliniază rolul familiei în protecția și educarea copilului. De asemenea, aceste interpretări sunt în conflict cu Constituția României, care prevede la art. 29 (6) dreptul părinților de a-și educa copiii conform propriului set de valori. (www.culturavietii.ro)
 
Terenuri agricole ale Bisericii pentru ajutorarea şomerilor din Grecia
Arhiepiscopul Cretei, Eirinaios, intenţionează să dea terenuri agricole oamenilor rămaşi fără locuri de muncă, pentru a-i ajuta să reziste crizei economice foarte dificile prin care trece ţara, scrie agenţia de ştiri a Bisericii Ortodoxe din Grecia, citată de portalul GreekReporter. "Vreau să arăt iubirea Bisericii pentru oamenii care au nevoie de hrană. (...) Biserica va urma toate procedurile legale", a declarat Eirinaios pentru Dogma, agenţia de ştiri a Bisericii Ortodoxe din Grecia, citată de portalul GreekReporter. Într-o primă fază, programul va fi derulat doar de arhidieceza Cretei, fără implicarea parohiilor. "Vom analiza întâi dacă oamenii interesaţi chiar au o nevoie reală şi nu intenţii necinstite", a spus Eirinaios. Arhiepiscopul aşteaptă să primească cereri, pentru a vedea ulterior în ce măsură pot fi acestea acoperite. Un plan similar a fost propus şi de arhiepiscopul Atenei.
Rata şomajului din Grecia se situează la un nivel record de 26,9%, potrivit celor mai recente date publicate de autorităţile elene. Grecia trece printr-o recesiune severă, iar analiştii estimează că economia se va contracta în 2013 pentru al şaselea an consecutiv. (www.antena3.ro)
Festivităţi la Moscova cu ocazia împlinii a 1025 de ani de la creştinarea Rusiei.
 
Reprezentanţii a 15 Biserici Ortodoxe Naţionale, ce au în cuprinsul lor mai mult de 227 milioane de credincioşi, au liturghisit împreună la catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, în cadrul festivităţilor prilejuite de împlinirea a 1025 de ani de la creştinarea ruşilor. Preşedintele Putin îi va primi pe delegaţi pentru o întrevedere comună la Kremlin. Conform agenţiei de ştiri Inter Religion, discuţiile nu se vor opri doar asupra chestiunilor religioase, ci şi asupra problemelor actuale cu care se confruntă comunitatea internaţională. Delegatul Bisericii Ortodoxe Române la aceste manifestări, a fost ÎPS Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, care a adresat Preafericitului Părinte Patriarh Kiril un mesaj de felicitare, din care spicuim:

„(…)De-a lungul veacurilor, comuniunea dintre ortodoc
șii din Țările Române și cei din Rusia s-a manifestat prin întrajutorare practică, făcută de mari personalități, ale căror nume și astăzi au o rezonanţă deosebita de sfinţenie în inimile noastre. Ne amintim doar de lucrarea deosebită pe care a făcut-o Sfântul Mitropolit Petru Movilă la Kiev, în condiții deosebit de dificile pentru Ortodoxia din acele ținuturi si vremuri, precum și de Sfântul Paisie Velicicovschi, care a fost găzduit cu căldura duhovniceasca de mănăstirile din Moldova, de unde a început renașterea vieții monahale isihaste atât în Țările Române, cât și în Rusia, marcând întreaga Europa creştină a vremii(…)„

Textul integral al mesajului îl puteţi citi aici.
Vaticanul, somat în premieră de ONU cu privire la abuzurile sexuale
Vaticanul, care este observator permanent la ONU, a fost somat pentru prima dată în istorie să ofere explicaţii detaliate cu privire la abuzurile sexuale şi violenţele comise asupra unor copii în cadrul Bisericii Catolice. Astfel, ONU a trimis Vaticanului o serie de întrebări, cărora Vaticanul urmează să le răspundă până cel mai târziu la 1 noiembrie. În plus, Sfântul Scaun trebuie să ofere informaţii detaliate cu privire la toate cazurile de abuz comise de membrii clerului pe care le cunoaşte.
Totodată, ONU doreşte să afle care sunt măsurile pe care Biserica Catolică le-a adoptat cu scopul condamnării celor găsiţi vinovaţi de comiterea unor abuzuri sexuale asupra copiilor, dar şi în vederea prevenirii aplicării unor pedepse corporale în anumite instituţii şcolare catolice. Ulterior, Vaticanul va fi audiat de către ONU în luna ianuarie 2014, la Geneva, informează Radio Vatican. (www.semneletimpului.ro)
Duminica ar putea deveni zi lucrătoare în Grecia.
Ministrul grec al Dezvoltării a depus un proiect de lege numit „Regulile care guvernează piaţa de produse şi servicii”, prin care se permite funcţionarea comerţului şi în ziua de duminică în Grecia. Faţă de această propunere legislativă, Comunitatea Sfântă din Muntele Athos s-a autosesizat şi a trimis o scrisoare ministrului grec, din care spicuim:
"Excelența Voastră, Domnule Ministru,
(…) În mod sigur, acest lucru reprezintă un pas esențial spre abolirea zilei libere de duminică, stabilită din perioada bizantină și existentă la înființarea statului elen, rezultată din respectarea fidelă a Tradiției Ortodoxe. Această regulă a fost evitată în timpul dominației otomane, graţie luptei Sfântului martir ieromonah Cosma de Etolia, care a spus, printre altele: "Frații mei, eu vă sfătuiesc să păstraţi duminica, pentru că este dedicată lui Dumnezeu". În actuala, foarte dificilă și decisiva, cotitură a istoriei moderne a țării noastre, în care poporul grec are nevoie, mai mult decât oricând, de solidaritate socială, de întărire spirituală și revenire la Tradiție – şi nicidecum de descreştinare și deteriorarea coeziunii sociale – vă chemăm, Domnule Ministru, să efectuati o revizuire completă a articolului "Functionarea magazinelor, duminica”. (Agenţia de Ştiri Lăcaşuri Ortodoxe, Redacţia Ştiri)
05-07-2013


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu