Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 293

STIRI INTERNE - Iunie 2023

Tags: ;
 
O copie după crucea Sfântului Constantin cel Mare adusă la Cluj-Napoca

Starețul Efrem Vatopedinul a sosit la Cluj-Napoca marți, 13 iunie, pentru o vizită în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Cu acest prilej a fost adusă din Muntele Athos o copie după crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Arhimandritul Efrem Vatopedinul este însoțit în vizita la Cluj-Napoca de o delegație a Mănăstirii „Buna Vestire”, Vatoped, din Sfântul Munte Athos.  Monahii athoniți au adus cu ei o copie după crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, în care a fost inserată o părticică din Lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos. Crucea a fost dusă mai întâi la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde a avut loc primirea oficială a starețului athonit. Dele­gația a fost primită de preoții catedralei şi de Prea­sfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, alături de credin­cioși greci, membri ai Uniunii Elene din România - filiala Cluj și de credincioşi români.

Cu acest prilej a avut loc o procesiune în jurul catedralei, din care au făcut parte cei doi ierarhi, sta­rețul Efrem și darul oferit de acesta comuni­tății clujene, anume copia după crucea Sfântului Împărat Constantin cel Mare. În Catedrala Mitropolitană, Preasfințitul Părinte Benedict Bis­trițeanul a săvârșit o slujbă de Te Deum. Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a mul­țumit starețului Efrem Vatopedinul și invitaților greci pentru darul oferit clujenilor şi i-a oferit principalului inițiator al acestei manifestări, Silviu Mincu, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Arhimandritul Efrem Vatopedinul a elogiat personalitatea părintelui Dionisie de la Colciu, român de origine, care i-a fost părinte duhovnicesc, dar și un „prieten al lui Dumnezeu”, şi a lăudat evlavia pelerinilor români față de Sfântul Munte Athos, apoi le-a oferit celor doi ierarhi, Înaltpreasfințitului Mitropolit Andrei și Prea­sfin­țitului Episcop Părinte Benedict Bistrițeanul, câte un engolpion și o cruce pectorală, confecțio­nate în atelierele Mănăstirii Vatopedu. În Sala Auditorium Maximum a Universității „Babeș-Bolyai”, stare­țul Efrem Vatopedinul a susținut o conferință publică și a lansat cartea „Din universitatea Pustiei - Omilii ale Arhimandritului Efrem Vatopedinul”. Starețul Efrem Vatopedinul a precizat că „Sfântul Munte este un loc prin excelență dedicat liniștii, isihiei” şi i-a îndemnat pe cei pre­zenți să fie mulțumitori. „Să-I mulțumim lui Dumnezeu că suntem mădulare ale Bisericii Ortodoxe, că suntem îndreptățiți să gustăm din veșnicie”, a precizat starețul athonit, arătând că „Hristos este totul și doar având această conștiință putem să pregustăm veșnicia”. După conferință, invitatul a răspuns întrebărilor venite din public. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia Clujului, Maramu­reșu­lui și Sălajului, în colaborare cu ASCOR Cluj-Napoca, Asociația „Prietenii Bisericii Studenților” și Universitatea „Babeș-Bolyai”. - Ziarul Lumina

Un deceniu de campanie „Donează sânge, salvează o viaţă!”

La un deceniu de existenţă a campaniei „Donează sânge, salvează o viaţă!”, în Palatul Patriarhiei din Capitală a avut loc un eveniment aniversar cu participarea a numeroşi voluntari, medici, donatori, reprezentanţi ai instituţiilor beneficiare şi partenere. Evenimentul a marcat şi Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. În perioada aprilie 2013 – iunie 2023 au avut loc 36 de ediții ale campaniilor de donare de sânge și s-au colectat 23.000 litri de sânge de la peste 50.000 de donatori.

S-au împlinit 382 de ani de când au fost aduse la Iași moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

În data de 13 iunie 1641 au fost aduse la Iași moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva ca dar al Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol pentru generozitatea domnitorului Vasile Lupu al Moldovei faţă de această Patriarhie. Racla cu cinstitele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoțită de trei mitropoliți greci. La Iași, pe 13 iunie, au fost întâmpinate de Vasile Lupu, de Sfântul Mitropolit Varlaam al Moldovei, de episcopii de Roman și Huși, de cler și credincioși. Moaștele au rămas în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, ctitorită de Vasile Lupu, până în 1889 când au fost mutate în noua Catedrală Mitropolitană din Iași. De-a lungul anilor, Sfânta Parascheva a devenit ocrotitoarea spirituală a Moldovei și cel mai popular sfânt cu moaște la noi în țară. Zeci de mii de credincioși merg la Iași, anual, de sărbătoarea Sfintei Parascheva generând cel mai mare dintre pelerinajele ortodoxe din România. - Basilica

Osemintele lui Anton Pann au fost reînhumate cu cinste

Osemintele protopsaltului Anton Pann au fost reînhumate marți într-un mormânt nou la parohia bucureșteană „Sf. Stelian – Lucaci”. Cultura noastră îi datorează numeroase cărți de muzică bisericească tipărite în limba română. „A fost cântăreț la o mulțime de biserici din București, a cântat la o mulțime de mănăstiri din Țara Românească și Transilvania, a scris enorm pentru perioada în care a trăit și a fost deopotrivă celebru în muzica bisericească pe care, la dorința Mitropolitului Dionisie Lupu, a transpus-o în grai românesc, el fiind cooptat într-o comisie specială desemnată de mitropolit, deși avea atunci vârsta de doar 23 de ani”, a amintit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, care a oficiat Sfânta Liturghie și slujba reînhumării la biserica bucureșteană unde Anton Pann a cântat în ultima parte a vieții.

Patriarhia Română a trimis un transport umanitar în ajutorul persoanelor afectate de cutremurul din Siria

Patriarhia Română a trimis la data de 5 iunie un transport umanitar în Siria pentru a sprijini persoanele afectate de cutremurul din februarie. Ajutoarele au fost încărcate într-un avion al Forțelor Aeriene Române care a decolat de pe Aeroportul Otopeni cu destinația Beirut. Pachetele cu ajutoare conțin tensiometre, glucometre, lapte praf, conserve, saltele și alte materiale de primă necesitate. Valoarea transportului se ridică la 260.000 de lei. Preotul Ciprian Ioniță, Consilier patriarhal coordonator al sectorului social-filantropic al Patriarhiei Române, însoțește transportul către Siria și în cursul zilei de miercuri se va întâlni cu reprezentanții Patriarhiei Antiohiei și ai Crucii Roșii Libaneze. „Această acțiune face parte campania «Ajută cu bucurie». La inițiativa Părintelui Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat o colectă pentru persoanele afectate de cutremurul din Turcia și Siria. Am luat legătura cu reprezentanții Patriarhiei Antiohiei care ne-au solicitat anumite produse de care ei au avut nevoie”, a declarat Părintele Ciprian Ioniță. Ajutoarele din transportul de miercuri au fost colectate prin campania „Ajută cu bucurie” a Patriarhiei Române desfășurată în perioada 11 februarie – 4 martie.

 

Linkuri la știri

Pr. Dorin Demostene Iancu, recenzie la Cartea lui Oliver Schmitt despre Biserica Ortodoxă Română - Basilica
Sfântul Antimis nu arde! - Basilica
15-06-2023


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu