REP. MOLDOVA: Mitropolitul Petru îndeamnă la unitate și determinare în susținerea parcursului european
În contextul manifestărilor care au loc peste Prut pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, Mitropolitul Petru al Basarabiei transmite un îndemn favorabil demersului. IPS Petru îndeamnă la susținerea și promovarea parcursului european al Republicii Moldova, „în interesul și spre bunăstarea tuturor cetățenilor acestei țări binecuvântate de Dumnezeu”. „Ne vom ruga să sporească dialogul și colaborarea cu partenerii noștri europeni, susținând astfel procesul de integrare europeană”, spune ierarhul într-un mesaj publicat recent.
BULGARIA: 70 de ani de la restaurarea Patriarhiei Bulgare
Preafericitul Părinte Patriarh Neofit al Bulgariei și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare au transmis un mesaj cu ocazia împlinirii, în data de 10 mai, a 70 de ani de la restaurarea Patriarhiei Bulgare (1953). În mesaj este exprimată recunoștință față de înaintași, deoarece „au rămas fermi în credința ortodoxă”. Sfântul Sinod afirmă că decizia istorică a Adunării Bisericești de a restabili statutul patriarhal „a corectat o nedreptate istorică” și a îndeplinit „visele și speranțele a generații de creștini ortodocși bulgari, care și-au dat viața pentru libertatea noastră spirituală și independența noastră bisericească”. În mesaj se amintesc etapele istoriei Bisericii Ortodoxe Bulgare, cu un accent pe proclamarea Patriarhiei de Târnovo în 1235 – „o Biserică glorioasă care s-a bucurat de o înaltă recunoaștere și autoritate în întreaga lume creștină medievală”.
„De-a lungul acestui lung și spinos drum istoric, familia ortodoxă bulgară, indiferent de toate încercările și ispitele la care a fost supusă, a rămas fidelă celui mai important lucru: în tot acest timp, conducătorii noștri spirituali, preoția și monahismul și toți vrednicii strămoși au rămas fermi în credința ortodoxă, întrucât nu s-au abătut nici la stânga, nici la dreapta de la calea împărătească, ci au păstrat și apărat curată «credința dată sfinților, odată pentru totdeauna» (Iuda 1, 3)”. „În această zi de sărbătoare, rămânând în lumina și în deplinătatea bucuriei care decurge din vestea Învierii lui Hristos, Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru reînnoirea Bisericii noastre Ortodoxe și cu mulțumire filială ne plecăm capetele în fața nevoinței nenumăraților binefăcători, cunoscuți și necunoscuți, pentru puritatea și sfințenia ei de-a lungul veacurilor”.
SUA: Mănăstirea Middletown primește un fragment din moaștele Sf. Iacob Putneanul
Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a sfințit marți racla pentru fragmentul din moaștele Sf. Ier. Iacob Putneanul care vor fi dăruite Mănăstirii „Sfântul Dimitrie cel Nou” din Middletown, New York. După așezarea sfintelor moaște în raclă, delegația care le va însoți a plecat în sunetul clopotelor în lunga călătorie spre Statele Unite al Americii. La invitația Părintelui Mitropolit Nicolae al celor două Americi și cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților, în perioada 17 mai – 1 iunie, starețul Mănăstirii Putna și patru părinți din obște vor însoți moaștele sfântului până la comunitatea românească de peste ocean. Duminică, 21 mai, părinții putneni vor duce moaștele sfântului la hramul Catedralei Mitropolitane „Sf. Împ. Constantin și Elena” din Chicago, care împlinește 20 de ani de existență. Odorul dăruit de Mănăstirea Putna va fi apoi înmânat în mod oficial Mănăstirii Middletown la hramul de vară al sfântului așezământ, „Înălțarea Domnului”. Liturghia arhierească de hram va fi oficiată de Părintele Mitropolit Nicolae sâmbătă, 27 mai, pentru a le permite cât mai multor credincioși ortodocși români din SUA să participe. Cu acest prilej, în a doua parte a zilei de sâmbătă, Arhim. Melchisedec Velnic va susține conferința „De vorbă cu Starețul Putnei. Despre Părinții noștri în Domnul. Despre a fi creștin astăzi”. Fragmentul din moaștele Sf. Ier. Iacob Putneanul se dăruiește cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Părintelui Arhiepiscop Calinic, spre sprijinul credincioșilor din America. Din anul 2020, stareț al Mănăstirii „Sfântul Dimitrie cel Nou” din Middletown, New York, este părintele protosinghel Ieremia Berbec, care a făcut parte din obștea Mănăstirii Putna.
Duminică, la Varșovia, a fost sfințit primul lăcaș de închinare ortodox ctitorit în ultima sută de ani în Capitala Poloniei. Biserica „Sf. Sofia” reproduce bazilica omonimă construită de împăratul bizantin Iustinian la Constantinopol și este dedicată victimelor regimului comunist: cei deportați, întemnițați și uciși fiindcă erau indezirabili pentru regimul politic ateu instaurat cu forța de sovietici după al Doilea Război Mondial. Mitropolitul Sava i-a avut alături în slujire pe toți ierarhii Bisericii Ortodoxe a Poloniei. forturile de construcție a Bisericii „Sf. Sofia” din Varșovia, proiect inițiat de Părintele Mitropolit Sava, au început cu un deceniu în urmă. Lucrările propriu-zise au durat aproape opt ani. Piatra de temelie a fost sfințită de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I în 5 decembrie 2015, iar crucea de pe turla principală a fost pusă în 19 mai 2018. Sfântul lăcaș se găsește în Sectorul Ursynów al Varșoviei. Conform deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Poloniei, sfințirea bisericii a inaugurat seria de manifestări dedicate împlinirii unui secol de autocefalie.
ITALIA: Arhid. Sorin Mihalache a susţinut un atelier de comunicare pentru preoţi şi preotese din Episcopia Italiei
Arhid. Sorin Mihalache a susţinut la Roma un atelier de comunicare pentru preoţii şi preotesele din Episcopia Italiei. Întâlnirea a fost cuprinsă în evenimentele organizate de Episcopia Italiei în cadrul proiectului „Săptămâna Familiei”. Atelierul pe tema relației părinților cu adolescenții a fost susţinut în biserica parohiei „Sfântul Ierarh Grigorie cel Mare”. „Pe parcursul celor două zile s-au evidențiat elemente de comunicare adecvate relației părinților cu adolescenții, specificitățile vârstei adolescenței, precum și avantaje și dezavantaje ale unor stiluri de educație și formare a adolescenților întâlnite în rândul părinților”. „De asemenea, s-a urmărit modul cum combină părinții dragostea cu atașamentul și autoritatea în familie”, se menţionează pe site-ul eparhiei. Programul „Săptămâna Familiei” a continuat cu alte două conferinţe susţinute de Arhid. Sorin Mihalache în zilele de 13 şi 14 mai. Arhid. Lect. Adrian Sorin Mihalache este licenţiat în matematică şi teologie, a parcurs mai multe mastere în psihologie, filosofie, teologie şi fizică teoretică. Din 2010 este doctor în Filozofie al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi și doctorand al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (neuroștiințe fundamentale), cu teza „Neuroștiințele vieții spirituale”. Profesorul Mihalache este cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, editor executiv al „Journal for Interdisciplinary Research on Religion and Science”, coordonator al Centrului de Studii Interdisciplinare în Religie şi Ştiinţă al Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă”, fiind implicat în mai multe proiecte şi activităţi cu specific interdisciplinar.
SUA: Biserica Antiohiană din America are un nou mitropolit
Înaltpreasfințitul Părinte Sava Isper a fost întronizat la 20 mai ca mitropolit al eparhiei antiohiene a Americii de Nord. În discursul de întronizare, a vorbit despre misiunea ortodocșilor de a da mărturie despre frumusețea Mântuitorului Hristos într-o lume însetată de Cuvântul Vieții. Ceremonia a avut loc la Catedrala „Sf. Nicolae” din Brooklyn, New York, în prezența unor ierarhi ai Bisericii Antiohiei și ai altor Biserici canonice din America de Nord. Printre participanți s-au numărat Arhiepiscopul Grec Elpidofor al Americii de Nord, care este și președintele Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din SUA, Mitropolitul ortodox român Nicolae al celor două Americi și Mitropolitul Tihon al Bisericii Ortodoxe din America (OCA). Noul mitropolit antiohian a evocat în discursul de întronizare momentul înălțării sale la treapta arhierească, ocazie cu care i s-a spus că este chemat să răspândească Biserica – Trupul lui Hristos – în Orient și până la capătul lumii. „Iată că împlinesc această profeție la 25 de ani distanță, în inima societății americane, a cărei cultură poartă amprenta lui Hristos și care este permanent însetată să bea din izvorul Duhului Său Sfânt”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Sava.
Linkuri la știri:
Sfântul Ioan Evanghelistul, sărbătorit la Cambridge - Basilica
19 ani de la trecerea în veşnicie a Pr. Dionisie Ignat - Basilica
Arhiepiscopul romano-catolic de Salerno i-a oferit Patriarhului Ecumenic un fragment din moaștele Sf. Ev. Matei - Basilica