Rep. Moldova: Misiunea Socială Diaconia a făcut bilanțul faptelor bune pentru anul 2022
Misiunea Socială Diaconia a realizat bilanțul activităților desfășurate în anul 2022 în cadrul Adunării Generale întrunite vineri. Cuvântul de deschidere al evenimentului a fost rostit de Mitropolitul Petru al Basarabiei care a spus că „Biserica are nevoie de dumneavoastră ca să-i putem ajuta pe cei nevoiași”. „Apreciem lucrarea Diaconiei, pentru că nu este ușoară și pentru că trebuie să lucreze cu fiecare în parte, săraci sau bătrâni. Să dea Dumnezeu să lucrați în ogorul acesta al Bisericii, toți care sunteți aici, cu multă dăruire și cu multă dragoste”. În continuare, a luat cuvântul Directorul Executiv al Misiunii Sociale Diaconia, Igor Belei, spunând că „Diaconia nu este doar o organizație a societății civile din Republica Moldova, Diaconia este expresia socială a Bisericii Ortodoxe române în acest spațiu și reprezintă forma prin care Biserica se manifestă și își manifestă iubirea de aproapele”. Igor Belei a amintit că în urmă cu 22 de ani, Diaconia, era reprezentată de un mic grup de oameni care doreau să facă bine. În prezent, misiunea socială a devenit „o organizație mare care are toate elementele unei organizații serioase”. După discursul directorului executiv, au prezentat bilanțul activităților coordonatorii departamentelor și serviciilor implementate de organizație. La finalul evenimentului, Cristian Neguț, consultant în planificare strategică al Misiunii Sociale Diaconia, a realizat un exercițiu de strategii de planificare cu cei prezenți.
Rep. Moldova: Mitropolitul Petru salută înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în legislația Republicii Moldova
Mitropolitul Petru al Basarabiei a transmis vineri un mesaj în care îi felicită pe inițiatori și își exprimă susținerea față de proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție. Proiectul de lege a fost votat joi, în prima lectură, în ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova. Acest proiect de lege, spune Mitropolitul Petru, „este un act de cutezanță și un pas remarcabil în direcția restabilirii adevărului istoric al limbii și al identității noastre etnice”. „Atitudinea dumneavoastră devine cea mai vrednică metodă de a le onora efortul înaintașilor noștri, care au apărat apartenența etnică și lingvistică cu preț de sânge. Starea lor de jertfă pe care au trăit-o impetuos, a contribuit vehement la dăinuirea peste veacuri a conștiinței de neam, a sfintei credințe, a limbii și a simțirii românești, până astăzi”.
Ierarhul consideră că substituirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” va contribui la consolidarea identității naționale și la promovarea valorilor spirituale românești. „Această acțiune este necesară pentru a elimina confuzia și a restabili un adevăr care aduce claritate și coerență în textul legislativ, prin recunoașterea faptului că limba română este limba oficială a Republicii Moldova, cea mai importantă componentă a patrimoniului cultural al națiunii noastre”. „Biserica Noastră românească, respectiv noi, Mitropolia Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor, care suntem un mădular viu în Trupul lui Hristos și un far de lumină pentru cei care caută dreptatea și adevărul istoric, depunem de 30 de ani efortul de a consolida comunicarea și comuniunea fraternă dintre creștinii de pe cele două maluri ale Prutului, prin acest deziderat sfânt al limbii naționale care este limba română”. „În acest sens, vă încurajăm să continuați acest demers important și să adoptați proiectul de lege în a doua lectură, pentru a finaliza procesul de înlocuire a sintagmei în toate documentele oficiale ale Republicii Moldova”, transmite Mitropolitul Basarabiei. Vezi mesajul integral.
Marea Britanie: Muzică ortodoxă greacă la încoronarea Regelui Charles III
Ceremonia de încoronare a Regelui Charles III va include și muzică ortodoxă greacă. Este dorința Majestății Sale care își omagiază în acest fel tatăl de origine greacă, Prinţul Philip, Duce de Edinburgh. Cântările vor fi interpretate de Byzantine Chant Ensemble care s-a pregătit în mod special pentru acest eveniment sub conducerea dirijorului Alexandros Lingas. Alexandros Lingas se declară onorat și consideră că „includerea psalmodiei grecești în riturile la fel de vechi ale slujbei de încoronare este o demonstrație profundă și frumoasă a aprecierii intense pentru creștinismul ortodox de care au dat dovadă atât Majestatea Sa, cât și regretatul Duce de Edinburgh”. Ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea va avea loc sâmbătă, 6 mai 2023, la Westminster Abbey, la aproape opt luni de la moartea Reginei Elisabeta. Alexander Lingas, dirijorul și fondatorul corului „Cappella Romana”, este conferențiar la City University of London și membru asociat al University of Oxford’s European Humanities Research Centre.