În data de 9 februarie 2023, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat recunoașterea autocefaliei acordată Bisericii Ortodoxe din Republica Macedonia de Nord de către Patriarhia Serbiei prin tomosul sinodal emis în data de 5 iunie 2022. În cadrul ședinței sinodale, a fost luată în considerare decizia Patriarhiei Ecumenice din data de 9 mai 2022 de restabilire a comuniunii canonice și euharistice cu Biserica Ortodoxă din Republica Macedonia de Nord, condusă de Arhiepiscopul Ștefan. De asemenea, Patriarhia Ecumenică a încredințat Bisericii Serbiei reglementarea aspectelor administrative care privesc organizarea noii Biserici din Macedonia de Nord. Un alt subiect luat în considerare de ierarhii români a fost tema autocefaliei și a modului său de acordare și recunoaștere, care a fost analizată pe parcursul a mai multor întâlniri de lucru ale Comisiei interortodoxe de pregătire a Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe. Punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Române privitor la autocefalie, care a fost prezentat și la Întâlnirea Comisiei de pregătire a Sfântului și Marelui Sinod de la Chambesy (2011), este următorul:
„Sfântul Sinod al Bisericii-mamă este autoritatea canonică ce poate acorda autocefalia unei Biserici-fiică printr-un tomos sinodal semnat de Întâistătătorul Bisericii-mamă împreună cu toți episcopii acelui Sfânt Sinod. Recunoașterea noii autocefalii aparține întregii Biserici Ortodoxe, realizată printr-un tomos de recunoaștere al autocefaliei semnat, fără nicio distincție, de toți Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe autocefale, în ordinea Dipticelor, în cadrul Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe”.
Date fiind aceste informații, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a respectat hotărârile Patriarhiei Ecumenice de a primi în comuniune euharistică ierarhii, clericii, monahii și credincioșii păstoriți de Arhiepiscopul Ștefan și de a lăsa în seama Patriarhiei Serbiei să reglementeze aspectele administrative dintre cele două Biserici. După ce a recunoscut tomosul sinodal inițial, emis în data de 5 iunie 2022 de Patriarhia Serbiei, privind acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Republica Macedonia de Nord, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române așteaptă ca Patriarhia Ecumenică să inițieze (consultări) și să emită un Tomos final de autocefalie pentru a exprima un consens panortodox pe această temă a recunoașterii autocefaliei.
A fost hirotonit Arhiereul vicar al Episcopiei Devei: Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul
La Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Deva a avut loc duminică hirotonia noului Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul. Soborul slujitor la acest moment istoric a fost condus de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului. Alți șaisprezece ierarhi au făcut parte din soborul slujitor. Hirotonia a avut loc, conform rânduielii bisericești, în timpul Sfintei Liturghii, după cântarea „Sfinte Dumnezeule”. La finalul slujbei, a avut loc ceremonia de instalare. Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei a citit Actul patriarhal de confirmare, noul ierarh primind apoi de la Mitropolitul Ardealului toiagul arhieresc. Secretariatul de stat pentru culte a transmis un mesaj la acest eveniment adresându-i PS Gherontie sincere felicitări și asigurându-l de sprijinul institiuției în nobila misiune la care a fost chemat.Arhiereul vicar și-a exprimat în continuare recunoștința față de cei care i-au acordat încrederea pentru demnitatea primită, menționând pe Patriarhul Daniel, Mitropolitul Laurențiu și Episcopul Nestor. Ierarhul le-a mulțumit apoi părinților săi, dar și mentorilor, amintind între aceștia pe Arhimandritul Policarp Sidor precum și pe Mitropoliții Olteniei cu care a colaborat: IPS Nestor, IPS Teofan și IPS Irineu. - basilica
Schitul românesc Prodromu are site web nou
Site-ul web al Schitului românesc Prodromu are o interfaţă nouă, cu un design grafic atractiv şi uşor de navigat. Platforma online oferă informaţii despre cum se obţine permisul de şedere în Sfântul Munte Athos, cum se ajunge în Sfântul Munte sau despre cazarea în camerele din arhondaric. De asemenea, pe site se regăsesc cuvinte ziditoare de suflet de la Părintele Iulian Prodromitul, Părintele Petroniu Tănase şi nu numai. În secţiunile site-ului sunt disponibile istoricul schitului, al icoanei Maicii Domnului – Prodromiţa, al icoanei Sfântului Ioan Botezătorul. Prin intermediul site-ului, se pot susține amplele lucrări de restaurare şi consolidare ale schitului printr-o donație online. După efectuarea donaţiei, se face redirecţionare către un formular în care pot fi trecute numele celor dragi pentru rugăciune. Schitul românesc Prodromu (adică al Înaintemergătorului) este cel mai cunoscut loc de nevoinţă al monahilor români din Sfântul Munte Athos. Aşezământul se află la capătul răsăritean al peninsulei Athos, în zona pustnicească numită Vigla, între Marea Egee, la răsărit, şi vârful Athonului, la apus. Din aceste motive, schitul a luat numele Sfântului Ioan Botezătorul, Prodromu în limba greacă. Începând cu anul 2011, egumenul Schitului românesc Prodromu este Preacuviosul Părinte Atanasie Prodromitul.
Duminică se împlinesc 147 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. Această personalitate care a marcat istoria universală a artei a cântat în strana mai multor biserici, ceea ce arată că arta sa nu a fost niciodată desprinsă de credința sa. Când era student de liceu la Craiova, Brâncuși a cântat la Biserica Madona Dudu din oraș. Mai târziu, a făcut parte din corala bisericii bucureștene Mavrogheni: între 1898 și 1902, când studia Sculptura la Școala de Belle Arte. Istoricul V.G. Paleolog spune că sculptorul avea o modulație deosebită a vocii, evidentă mai ales când spunea de 100 de ori „Doamne miluiește” la anumite slujbe. Constantin Brâncuși în straie de ipodiacon. În perioada studenției, sculptorul a locuit într-o casă pe locul unde acum se găsește Grădinița cu program prelungit „Sf. Dumitru” – Mavrogheni, instituție de învățământ preșcolar acreditată, realizată prin eforturile parohiei. „Ni s-a părut potrivit ca acolo unde a locuit cândva marele sculptor să facem un lucru util pentru copii și educația lor”, a declarat Parohul Radu Petre Mureșan, care crede că în aceeași perioadă Brâncuși a fost și ipodiacon la Mavrogheni. La fel avea să fie și mai târziu, la Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din Paris: cântăreț în strană și ipodiacon. - basilica