Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca 2023 să fie Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice. Proclamarea solemnă a avut loc duminică, iar evenimentul s-a încheiat cu prezentarea icoanei reprezentative a tematicii omagiale.
În icoană apar „două personaje din Vechiul Testament care s-au învrednicit să trăiască peste o sută de ani și să-L vadă pe Pruncul Iisus”, a precizat Părintele Patriarh. Este vorba de Sfântul și Dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu, și de Sfânta Prorociță Ana.
Cei doi sfinți sunt cinstiți în aceeași zi, pe 3 februarie, imediat după praznicul Întâmpinării Domnului.
Sfântul şi Dreptul Simeon a fost unul dintre cei 70 de înţelepţi care au tradus din limba ebraică în limba greacă Vechiul Testament, la porunca regelui Ptolemeu al Egiptului.
Când a ajuns cu traducerea la capitolul 7, versetul 14 din cartea Prorocului Isaia, unde scrie „Iată fecioara va lua în pântece şi va naşte Fiu şi vor chema numele lui Emanuil”, bătrânul Simeon s-a îndoit în inima sa, zicând că nu este cu putinţă ca o fecioară să nască neştiind de bărbat şi a vrut să modifice aceste cuvinte. A fost însă oprit de un înger care i-a spus: „Nu fi necredincios în cele scrise, a căror împlinire tu însuţi o vei vedea, pentru că nu vei gusta moartea până ce nu vei vedea pe Cel ce Se va naşte din Curata Fecioară, Hristos Domnul”.
Despre această făgăduinţă scrie și Sfântul Evanghelist Luca: „Şi era făgăduit lui de la Duhul Sfânt să nu vadă moartea, până ce va vedea pe Hristosul Domnului!” (Luca 2:26). Simeon a dat crezare cuvintelor îngereşti și a aşteptat venirea lui Hristos în lume.
La patruzeci de zile după naştere, când Pruncul Iisus a fost adus la Templul din Ierusalim, Sfântul Simeon a luat în mâini pe Domnul şi a rostit cuvintele: „Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta”. Dreptul a prorocit atunci despre pătimirile lui Hristos şi răstignirea Lui, spunând că prin sufletul Născătoarei de Dumnezeu va trece sabia mâhnirii şi a necazului.
Tradiţia spune că dreptul Simeon a murit la vârsta de 360 de ani.
Sfânta Prorociţă Ana
Sfânta Ana prorocița era fiica lui Fanuel, din neamul lui Așer și avea 84 de ani la Întâmpinarea Domnului.
Ea rămăsese văduvă după numai șapte ani de căsătorie și a trăit restul vieții la Templul din Ierusalim în post și rugăciune.
Sfânta Ana s-a învrednicit a fi de față la primirea pruncului Iisus de către Dreptul Simeon. „Lăuda pe Dumnezeu şi vorbea despre Prunc tuturor celor ce aşteptau mântuire în Ierusalim”, relatează Sf. Ev. Luca.
Acești doi sfinți au fost aleși ca ocrotitori spirituali și modele pentru vârstnici în Anul omagial 2023. Din acest motiv, și Calendarul Ortodox editat de Arhiepiscopia Bucureștilor este ilustrat cu icoana Întâmpinării Domnului de la Catedrala Națională.
„Dreptul Simeon devine model şi ocrotitor al persoanelor vârstnice pentru că era învățat, drept, temător de Dumnezeu, răbdător, plin de credință și nădejde”, a detaliat Patriarhul României în prima zi a anului.
„Slăbiciunea trupească a bătrâneții este acoperită de tăria înțelepciunii, de bogăţia cunoașterii, de frumuseţea blândeții şi a bunătăţii”, a spus Preafericirea Sa.
Prin proclamarea acestui an omagial, Patriarhia Română dorește să tragă și un semnal de alarmă asupra faptului că în prezent foarte mulți bătrâni trăiesc în multă însingurare, în izolare de comunitate, simțindu-se cumva inutili acesteia sau, mai mult, traumatizați de propria îmbătrânire, ajung chiar la deznădejde.
„Biserica este chemată să gândească noi forme și metode pastorale actuale, apropiindu-se mai mult de nevoile și așteptările bătrânilor. Concomitent, trebuie lucrat și la creșterea și educarea tinerilor spre a nu marginaliza persoanele vârstnice, a nu le abandona și izola în centre de asistență socială, deoarece tinerii și persoanele în vârstă au nevoie unii de ceilalți. Mai precis, bătrânii au nevoie de o mângâiere și de un cuvânt de încurajare, iar tinerii au nevoie de înțelepciunea, răbdarea și puterea de rugăciune a bătrânilor”, a explicat Patriarhul Daniel. - basilica
Citeste si: | |