Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 920

Blasfemie pe Muntele Sinai in numele schimbarilor climatice. Chrislam, o nouă religie??

Tags: ;

Desfășurat în luna noiembrie pe muntele biblic din Egipt, evenimentul Sinai Climate Partnership a avut drept scop recrutarea de lideri religioși din lumea întreagă pentru acțiuni mai rapide și mai hotărâte împotriva Schimbării Climatice. Reuniunea a început cu gestul al activistului ecologist evreu Iosif Ambramovici de a zdrobi niște tăblițe de pământ, ca semn că cele Zece Porunci ale lui Moise nu sunt suficiente pentru a „salva planeta”, informează publicația Times of Israel. Abramovici este și întreprinzător în domeniul energiei solare, scrie Adrian Pătrușcă pentru Activenews.

În gestul său de zdrobire a „Tablelor Legii” (pe care Alexandru Florian de la Institul Elie Wiesel l-ar putea condamna ca fiind antisemit), el a fost secondat de David Miron Wapner, președintele Centrului Interconfesional pentru Dezvoltare Durabilă (!) cu sediul la Ierusalim. Bizarul eveniment de pe Muntele Sinai, unde Dumnezeu i-a dat lui Moise Tablele Legii, a avut loc în paralel cu COP27, o nouă ediție a conferinței climatice care se desfășoară în stațiunea egipteană Sharm-El-Sheikh. El a fost organizat de mai multe organizații interconfesionale și ecologiste: pe lângă Centrul condus de Wapner, au mai participat Elijah Interfaith Institute, ONG-ul The Peace Department, Inițiativa Națiunilor Unite „Credință pentru Pământ”, compania lui Abramovici Gigawatt Global și organizația ecologistă israeliană Adam Teva V’Din. După ce au fost sparte „vechile Table ale Legii”, au fost lansate alte „Zece Porunci” climatice. Ele sunt următoarele:

1. Noi suntem administratorii acestei lumi.

2. Creația este manifestarea divinității.

3. Totul în viață este interconectat.

4. Nu face rău.

5. Îngrijește-te de ziua de mâine.

6. Ridică-te deasupra ego-ului lumii noastre.

7. Schimbarea climatului nostru interior.

8. Pocăiește-te și întoarce-te.

9. Orice acțiune contează.

10. Folosește-ți mintea, deschide-ți inima.

Evenimente similare au avut loc la Londra (condus de fostul Arhiepiescop de Canterbury), Ierusalim, Salt Lake City și pe Muntele Saint Francis în SUA, Ecuador, Australia, în India – pe Muntele Abu și în Calcutta. La aceste evenimente ecumenico-ecologiste au participat evrei, creștini, musulmani, hinduși și budiști. Însuși Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a găsit de cuviință să transmită un mesaj de solidaritate cu aceste manifestări, în care a denunțat „abuzurile împotriva naturii și a exploatării resurselor” drept „un păcat împotriva lui Dumnezeu Creatorul și a creației sale”. 

Nota Redacției Porunca Iubirii: 

Se cunoaște că adeseori drumul spre iad este pavat cu bune intenții. Așa se poate să fie și cu intensele demersuri pentru protejarea climei și a planetei, deoarece pe de o parte cei mai mari poluatori ai lumii (care sunt marile țări industrializate, iar nu populația civilă, precum și marii bogați ai lumii prin stilul de viață luxos și consumerist), sunt și cei care strigă cel mai tare, arătând pe alții cu degetul, în mod ipocrit. Au ajuns bietele bovine să polueze mai mult decât marii exploatatori de resurse de petrol, cărbune etc? Ca să dăm doar un exemplu minor, dar cu implicații directe în viețile noastre, căci produsele lactate și carnea încep să devină inaccesibile la scară largă. Nu este, oare, un interes obscur în spatele acestui nou bine care începe a fi făcut cu forța? Câți știu ca Bill Gates a cumpărat o imensă suprafață de teren agrigol în SUA și că militează pentru producția de carne artificială? Certificate biometrice pentru emisii personale de carbon încep a fi implementate, dar rămân cheltuieli imense cu arme și războaie, ferme închise, iahturi, avioane și mașini de lux tot mai numeroase și scumpe chiar și în pandemie. Surprinde alăturarea vocii atâtor reprezentanți ai diferitelor religii, ceea ce pare că legitimează demersul de protejare a climei, ca pe un gest nobil, ca pe o datorie morală. Uită aceștia că Mântuitorul ne-a spus sa creștem și să stăpânim pământul, să nu ne temem deci că am ajus a fi 8 miliarde, nici de cele ce se schimbă climatic înainte de a fi cu toții oameni, oamenii lui Dumnezeu. Uităm a căuta mai întâi Împărăția, a ne mulțumi cu toții, nu doar cei săraci, cu o viață mai simplă, a fi recunoscători lui Dumnezeu pentru darul vieții, ne-am sluțit la suflet și la fapte și căutăm ca și în pandemie, soluții globale artificiale, când de fapt, nu este nimic nou sub soare.

Aceste reuniuni ale diferiților lideri religioși, motivate de dorința unui glas comun cu privire la climă, au dat naștere și unor temeri și speculații, precum aceea că se pregătește o erezie, o struțo-cămilă, o religie nouă numită Chrislam. Din dorința de a vă informa corect, recurgem la acest material pentru a clarifica situația, cel puțin cea de moment:

'Cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale a avut loc în perioada 14-15 septembrie 2022 în Kazahstan. În cadrul evenimentului, reprezentanți ai creștinismului, islamului și iudaismului, printre alte religii, au făcut apel la „pace și dialog între religii, culturi și civilizații”. Cu toate acestea, mii de utilizatori ai rețelelor de socializare susțin că evenimentul s-a încheiat cu stabilirea „Chrislamului” ca „religie oficială mondială”. Deși o mișcare religioasă minoritară din Nigeria poartă acest nume, aceasta nu este menționată în declarația finală a Congresului.
 
Articolele distribuite pe rețelele de socializare au confundat „Documentul privind fraternitatea umană” cu cel de-al VII-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale. Postările sugerează că o presupusă nouă religie numită „chrislam”a fost creată prin intermediul unui document privind fraternitatea umană chiar la acel congres. Documentul Frăției Umane a fost semnat pe 4 februarie 2019 de Marele Imam Ahmad Al-Tayyeb și Papa Francisc, în timpul primei vizite a capului Bisericii în Peninsula Arabică. În document putem citi: „În numele lui Dumnezeu și a tot ceea ce s-a spus până acum; Al-Azhar al-Sharif și musulmanii din Orient și Occident, împreună cu Biserica Catolică și catolicii din Orient și Occident, declară că acceptă cultura dialogului ca o cale; cooperarea reciprocă ca un cod de conduită; înțelegerea reciprocă ca metodă și standard”. În ianuarie 2022, judecătorul Mohamed Abdel Salam, secretarul general al Comitetului Superior al Fraternității Poporului, a publicat un articol care dezminte zvonurile despre presupusa religie numită „chrislam”. „Unele partide și mijloace de informare în masă - din lumea occidentală și arabă - au luat în vizor acest proiect nobil (Documentul Fraternității Umane, n.r.), susținând în mod fals că inițiativa este o încercare de a uni toate credințele abrahamice și de a promova «o singură religie mondială». Unii chiar au numit acest proiect al nostru «chrislam» (un idiom care combină numele creștinismului și al islamului într-un mod care denigrează ambele religii)”, a spus el.
Islamul la Congresul liderilor religioși?
Congresul liderilor religiilor mondiale și tradiționale are loc o dată la trei ani. Cea de-a șaptea ediție a acestuia a avut loc în Kazahstan la mijlocul lunii septembrie 2022, unde s-au reunit reprezentanți ai islamului, creștinismului, iudaismului, budismului, shintoismului, taoismului și ai altor religii. Nici pe site-ul evenimentului, nici în arhivele reuniunilor anterioare, care au început în 2003, nu există vreo mențiune despre „Chrislam”. De asemenea, în documentul oficial al reuniunii nu se face nicio referire la o presupusă „religie mondială”. În schimb, participanții la eveniment s-au angajat să lucreze „pentru pace și dialog între religii, culturi și civilizații”. Ei au menționat, de asemenea, că pluralismul este „o expresie a înțelepciunii lui Dumnezeu” și că „orice constrângere cu privire la o anumită religie și doctrină religioasă este inacceptabilă”. Nici măcar Papa Francisc, în discursul său de la finalul Congresului, nu a menționat vreo nouă religie. Marele Imam Ahmed al-Tayyeb a respins, de asemenea, zvonurile în timpul discursului său de la cel de-al 7-lea Congres. „Atunci când pledez pentru prioritatea pacificării între savanții și personalitățile religioase, nu mă refer deloc la fuziunea religiilor într-o singură religie. Un astfel de apel nu poate fi acceptat de nicio persoană sănătoasă sau de niciun credincios al vreunei credințe. Cred că ideea de a uni religiile într-una singură este distructivă pentru toate religiile, deranjantă pentru rădăcinile lor și - în cel mai bun caz - o fantezie inimaginabilă, departe de realitate”, a declarat el.
Unele articole susțin că „sediul central al bisericii” (krislama) ar urma să fie amplasat pe o insulă artificială din Dubai și indică, în mod contradictoriu, proiectul „Casa familiei abrahamice” din Abu Dhabi (nu Dubai). Departe de a unifica religiile, proiectul include trei clădiri distincte pentru o moschee, o biserică și o sinagogă. „«Casa familiei lui Abraham» este un simbol al respectului pentru diversitatea religioasă și caracterul unic al fiecărei religii - nu este o încercare de a diminua diferențele religioase sau de a dilua unicitatea fiecărei religii”, a scris judecătorul Mohamed Abdel Salam în editorialul său din 2022.
Chrislam în Nigeria
O mișcare religioasă numită „chrislam” există într-adevăr - a luat naștere în anii 1970 în Lagos, fosta capitală a Nigeriei, și încearcă să combine elemente ale principalelor tradiții religioase ale țării: Islamul și creștinismul. Niciun lider al acestei mișcări nu se află pe lista de vorbitori la congresul publicat pe 12 septembrie 2022. Profesorul Corey Williams de la Universitatea Leiden din Olanda, care este specializat în antropologie și studii creștine, remarcă faptul că chrislamul încorporează tradițiile africane. „Din punct de vedere ritual, această fuziune de tradiții este fascinantă și exprimă o încercare simultană de a sfida și reinventa granițele religioase convenționale, încercând în același timp să păstreze și să construiască un consens între tradiții”, spune Williams. Cu toate acestea, nu este foarte populară. Într-un articol din 2016, cu titlul: „Unitate prin diversitate: Un studiu de caz al chrislamului în Lagos”, profesorul Marloes Janson de la Școala de Studii Orientale și Africane de la Universitatea din Londra explică faptul că chrislamul din Nigeria nu este la fel de popular ca, de exemplu, multe organizații musulmane sau mișcarea penticostală. Janson crede că islamul este mai degrabă un mod de viață decât o inițiativă de dialog interreligios: „Mai degrabă decât un dialog interreligios, misiunea fondatorilor chrislamului este de a combina ritualurile creștine și musulmane pentru a induce așa-numita eliberare în adepții lor, exprimată prin succes, bogăție și sănătate”.' - sursa: verificat.afp

 

22-11-2022


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu