Anul 2022 a fost declarat în Patriarhia Română Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț. În Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, a fost inaugurat o colecție de citate ale ierarhilor români despre rugăciune.
Rugăciunea te ajută să treci de la starea de om nefericit la starea de om fericit. Este calea pe care a parcurs-o Maica Domnului și pe care suntem chemați și noi să o dobândim. »
Orice moment din zi este un moment potrivit pentru rugăciune. »
Dimineața, când te scoli, trebuie să-I mulțumești lui Dumnezeu, pentru că ți-a mai dat o zi. Ți-a mai dat o șansă. Ai mai trecut o noapte. »
În mintea noastră primează rugăciunea de cerere, dar iată cum Mântuitorul Iisus Hristos ne învaţă El, prin rugăciunea Sa, că şcoala rugăciunii este Biserica. Biserica ne învaţă ca, întâi de toate, să-I aducem lui Dumnezeu preamărire. »
Să fim, ca Sfântul Apostol Petru, capabili de a ne întoarce cu dragoste spre Hristos din tot sufletul nostru. »
Dacă spui că nu poți să faci rugăciune, cu cuvinte sau citind, poți să faci rugăciunea în gând și, dacă ai gândul la Dumnezeu, totdeauna El te ascultă. »
Dacă munca pe care o faci, pe aceasta o faci cu credință, cu dragoste și dăruire, munca aceea devine pentru tine o rugăciune, o jertfă pe care tu o faci pentru realizarea unui bine, nu doar cu scopul de a câștiga ceva. »
Starea mea la datorie, starea de veghe este o stare de rugăciune. »
Mijlocul de legătură între noi şi Dumnezeu este rugăciunea. Mai presus de toate trebuie să înţelegem că de rugăciunea noastră nu are nevoie Dumnezeu, ci noi avem nevoie de ea. »
Rugăciunea și postul întăresc credința noastră, devenind arme împotriva celor mai viclene duhuri necurate. »
Rugăciunea te ajută să treci de la starea de om nefericit la starea de om fericit. Este calea pe care a parcurs-o Maica Domnului și pe care suntem chemați și noi să o dobândim. »
Viața creștinului ortodox se definește prin rugăciune și post. Când spun rugăciune, nu mă refer doar la rugăciunea de dimineață sau de seară, ci la gândul permanent la Dumnezeu. »
În momentul în care nu m-am rugat înseamnă că am o mare problemă, că n-am început încă să merg pe calea care duce către Dumnezeu. »
Nu este armă mai importantă decât rugăciunea. »
Să dăm prioritate rugăciunii inimii în raport cu rugăciunea buzelor. »
Rugăciune se numește nesăvârșirea faptei celei rele. »
Ascultând cuvântul Domnului, devenim precum Maica Domnului prin rugăciune. Căci Maica Domnului, pe care o cinstim astăzi, este în primul rând Maica Rugăciunii. »
Prin rugăciune, omul se deschide către Dumnezeu, iar El își face simțită prezența în viața omului. »
Sfântul Ioan și Sfânta Teodora au părăsit lumea pentru a o sluji, mai cu desăvârșire, prin viața lor de rugăciune. Ce este viața de rugăciune a unui om, bărbat sau femeie, retras în sihăstrie? Este o viață prin care durerea lumii, lacrima lumii, încercările lumii sunt luate, prin rugăciune, și duse în fața tronului Preasfintei Treimi. »
Vârsta noastră se măsoară în timpul câștigat sau în timpul pierdut. Și, dacă punem clipă lângă clipă, ne dăm seama că avem o vârstă de o săptămână, două, trei, poate un an, pentru că timpul adevărat este doar timpul în care, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, ne-am alipit de Dumnezeu. »
Citeste si: | |