Fortăreaţa Kufstein a fost menţionată prima dată într-un document din anul 1205, cu numele de Castrum Caofstein. A fost construită pe vârful unei stânci de 90 metri în apropierea râului Inn. În timpul imperiului austro-ungar cetatea a funcţionat ca închisoare până în anul 1865. Începând din ultimele decenii ale secolului 20, fortăreaţa a devenit un important punct de atracţie pentru turiştii care ajung în Tirol. Din anul 2005 fortăreaţa este folosită pentru organizarea de concerte de muzică clasică în aer liber şi pentru alte evenimente. În incinta edificiului se află cea mai mare orgă în aer liber din lume, construită în anul 1931 de Oskar Walcker. În fiecare zi la ora prânzului, timp de 10 minute, poate fi auzit sunetul acestui instrument muzical în memoria soldaţilor căzuţi în timpul celor două războaie mondiale.
ITALIA: Episcopia Italiei lansează un nou portal ortodox
În cadrul unui eveniment transmis live, Episcopia Italiei a lansat un nou portal ortodox: theofania.ro.
Proiectul este dezvoltat de Sectorul Mass-Media, Comunicare, Dialog și Relații Publice, în colaborare cu Departamentul Editorial al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. „Noul portal va îngloba site-urile existente la nivelul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și se dorește a fi un punct de referință online al creștinului ortodox român din Italia. Veți găsi pe site informații și evenimente din cuprinsul episcopiei care vor fi publicate în format bilingv (român/italian)”. „Totodată, se vor putea urmări cateheze video, predici, interviuri, filme și documentare cu caracter religios și producții proprii ale departamentului THEOFANIA Media. Credinciosul va avea la îndemână, la un click distanță, diferite rugăciuni și informații despre slujbele bisericești”, se precizează pe site-ul Episcopiei Italiei.
AUSTRIA: Românii din Viena, implicați în organizarea Întâlnirii Pan-ortodoxe a Tinerilor din Austria
Prima ediție de după pandemie a Întâlnirii Pan-ortodoxe a Tinerilor din Austria a fost organizată la Viena prin implicarea Părintelui Emanuel Nuțu, parohul Bisericii Sf. Ștefan cel Mare din Capitala Austriei, și a Părintelui Athanasius Buk din Biserica Ortodoxă Greacă, ajutați de preoți și tineri din toate Bisericile Ortodoxe care activează în Austria. Evenimentul a avut ca temă cuvântul Mântuitorului din Evanghelia după Ioan (11, 25): „Eu sunt Învierea si viața, cel ce crede in Mine chiar de va muri, va trăi”. Întâlnirea s-a desfășurat la Campusul școlar catolic Mater Salvatoris din Viena. Au participat aproximativ 400 de tineri din mai multe părți ale Austriei, unii veniți chiar de la 500 de kilometri distanță. Programul a început cu Sf. Liturghie Arhierească, oficiată în limba germană în biserica mare a Campusului școlar de către Înaltpreasfințitul Părinte Arsenios, Mitropolitul ortodox grec al Austriei, căruia i s-au alăturat numeroși clerici din Bisericile Ortodoxe surori. Tinerii au putut dialoga liber cu clericii și au primit răspunsuri la numeroasele lor întrebări privitoare la sensul vieții și la ceea ce urmează după despărțirea sufletului de trup.
SUA: Conferință Arhid. Sorin Mihalache: Un om fără practica spirituală este 10% conștient de viața sa
„Există cercetători care studiază creierul și viața obișnuită a oamenilor; aceștia constată că un om obișnuit, fără practica vieții spirituale, care nu are în mod explicit program pentru a se ruga, pentru a medita, pentru a citi un text sfânt, un astfel de om, peste zi, este în maximum 10 procente conștient de viața pe care o trăiește”. „În rest, este pe pilot automat”, a afirmat Arhid. Sorin Mihalache la conferinţa susţinută sâmbătă în Catedrala „Sfinţii Împăraţi” din Chicago, SUA. Clericul a conferențiat pe tema „Inteligența spirituală și cultivarea credinței creștine. Câteva reflecții filocalice și perspective științifice”. Între participanţii la eveniment s-a numărat Mitropolitul Nicolae al celor două Americi.
Evenimentul a reprezentat o invitație la reflecția despre viața fiecăruia, respectiv, viața copiilor. Invitatul a prezentat mai multe tipuri de inteligență: inteligența spațială, inteligența lingvistică, inteligența existențială etc, și modul în care inteligența spirituală se deosebește de acestea și ne facilitează un progres în viața duhovnicească. Fiecare din aceste inteligențe reprezintă o sursă de putere. Inteligența spirituală leagă totul de Dumnezeu: când îl vedem pe celălalt, îl vedem ca și chip al lui Dumnezeu, se precizează pe site-ul Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi. „Stările modificate de conștiință de care vorbește inteligența spirituală sunt exact acele stări în care conștientizarea este mai mare. Care sunt acestea? În primul rând, conștientizarea vieții și a darului primit de la Dumnezeu. Fizicianul ar putea să fie șocat de lumea în care trăim, biologul ar putea fi șocat de frumusețea naturii înconjurătoare, mama ar putea să fie impresionată de frumusețea copilului”.
„Oamenii care se uimesc, ne spun cercetările științifice, sunt mai sănătoși din punct de vedere cognitiv. Noi putem să ridicăm calitatea vieții noastre prin simplu fapt de a ne așeza într-o curgere obișnuită a zilei ca să ne uimim de câte ne-a oferit Dumnezeu în acest moment”, a subliniat Arhid. Sorin Mihalache.
A doua zi, el a susţinut o conferinţă la Centrul comunitar românesc ROCO din Chicago. Tema evenimentului a fost: „Mare ești Doamne și minunate sunt lucrurile Tale! Formidabila întâlnire dintre reflecția patristică a teologiei creștin-ortodoxe și descoperirile recente din cosmologie și neuroștiințe”. Seria de conferinţe susţinute în SUA de Arhid. Sorin Mihalache a început în 4 septembrie şi se va încheie în perioada 5-9 octombrie, în care se desfăşoară Congresul Tinerilor Asociația Tinerilor Români Ortodocși din cele Două Americi (ROYA).
Linkuri la știri:
Arhim. Efrem și echipa de traducători ai Noului Testament apărut la Vatoped, distinși cu Ordinul Sf. Ioan Gură de Aur - Basilica
20-10-2022