Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 220

STIRI INTERNE - Octombrie 2022

Tags: ;
 
O aplicație pentru citit destinată copiilor a fost lansată în România
Aplicația NABU a fost lansată în România. Aceasta facilitează copiilor cititul și fără conexiune la internet întrucât permite descărcarea, în mod gratuit, de cărți și ilustrații. Aplicația funcționează atât pe telefonul mobil cât și pe tabletă, având nevoie de viteză mică de internet, preacizează Edupedu. Conținutul aplicației este adresat copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 10 ani. Utilizatorii au acces la peste 100 de cărți în limba română, dar și bilingve română-engleză. NABU, UiPath Foundation și OvidiuRO sunt companiile care au lansat aplicația. Scopul ei este de a crește gradul de alfabetizare în țara noastră. Creatorii aplicației au anunțat că până la finalul anului aceasta va conține 160 de cărți. Totodată, în aplicație se află și o colecție de 40 de cărți în limba ucraineană care să vină în sprijinul refugiaților ucraineni. Aplicația este gratuită și poate fi descărcată de pe App Store și Google Play.
 
Academicienii au evocat înțelesurile sacre ale domniei la români în secolele care au precedat Încoronarea din 1922

 

Academia Română a organizat marți o sesiune științifică dedicată Centenarului Încoronării din 1922, actul prin care a fost consfințită statalitatea României Mari. Academicienii au subliniat că ceremonia s-a înscris într-o tradiție monarhică românească de peste o jumătate de mileniu, la rândul ei inspirată din ceremonialul bizantin, plin pe semnificațiile sacre ale legăturii poporului cu Dumnezeu. Evenimentul a fost deschis de acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, și a inclus trei comunicări științifice dedicate Ceremoniei Încoronării din 15 octombrie 1922 și continuității instituției monarhice (voievodale) în spațiul românesc în cei 600 de ani care au precedat acest moment. Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, a susţinut prelegerea „Monarhia dinaintea monarhiei. Consacrarea dinastică la români”, prof. Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, a reînviat atmosfera ceremoniei din 15 octombrie 1922 prin comunicarea „Încoronarea între simbolistica regală şi spectacol”, iar Directorul general al Muzeului Naţional Peleş, istoricul Narcis Dorin Ion, a trecut în revistă „oaspeţii de seamă ai serbărilor Încoronării”. A fost prezentată și o expoziţie cu fotografii și documente de epocă referitoare la Încoronarea din 1922. - Basilica

18 octombrie: Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane

Ziua UE împotriva traficului de persoane a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. Rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu. În acest context, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizează în perioada 16 – 22 octombrie, o serie de evenimente sub titlul „Săptămâna prevenirii traficului de persoane”. 

Au loc o serie de acţiuni atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, de tipul ateliere, seminarii, mese rotunde, flashmob-uri, activităţi în şcoli, distribuiri de materiale menite să contribuie la informarea şi sensibilizarea publicului larg, dar în mod special al categoriilor vulnerabile cu privire la fenomenul traficului de persoane. Activităţile au debutat duminică, 16 octombrie, când în toate parohiile ortodoxe a fost citit un mesaj elaborat în colaborare cu Patriarhia Română, menit să contribuie la prevenirea traficului de persoane în principalele sale forme de manifestare. Palatul Parlamentului va fi iluminat, marţi, în albastru pentru a marca Ziua europeană de luptă împotriva traficului de persoane. O campanie de informare va avea loc și la Aeroportul Otopeni, intitulată „O trecere prin aeroport îţi poate schimba viaţa!”. Patriarhia Română este partener ANITP în Campania națională de prevenire a traficului de persoane „Uniți, oferim libertate! Exploatarea asuprește suflete și distruge destine”. - Basilica

Pelerinajul Sfintei Parascheva la final: Prezență record, fără incidente majore

Pelerinajul de opt zile la Sfânta Parascheva a înregistrat un număr record de participanți: 260.000 de persoane, la rând, plus încă 80.000 prezente la celelalte evenimente – slujbele religioase, procesiunea Calea Sfinților și Sfânta Liturghie din ziua hramului. Autoritățile nu au raportat incidente majore și au mulțumit organizatorilor, dar și pelerinilor. Desfășurarea firească, civilizată a pelerinajului a remarcat-o și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

La reintroducerea sfintelor moaște în catedrală PS Nichifor a spus:

„Au fost oameni mulți la rând, au fost mame care alăptau, femei cu copii în brațe, bătrâni care au dus kilometri la rând, pas cu pas, rugăciunea către Sfânta Parascheva, dar n-am văzut la rând nici plâns, nici tânguire, nici victimizare, ci cu inimă bună și cu răbdare au așteptat, stând să-și aducă prinosul de cinstire Sfintei Parascheva”, a remarcat Episcopul vicar Nichifor Botoșăneanul.

Directorul de comunicare al al Arhiepiscopiei Iașilor a spus că „pelerinii ne-au oferit și anul acesta o lecție deosebită de răbdare, credință și evlavie”: „Ne-au arătat nouă, tuturor, calea pe care trebuie să o urmăm în viață: calea binelui, a păcii, a bunei înţelegeri între oameni”, a menționat Lucian Apopei. Credincioșii care vor să cinstească moaștele Sfinților Parascheva și Paisie sunt așteptați de acum la baldachinul din interiorul Catedralei Mitropolitane.

Patriarhul Daniel îl felicită pe Mitropolitul Ardealului la împlinirea vârstei de 75 de ani

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis un mesaj de felicitare Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, care a împlinit miercuri vârsta de 75 de ani. 

Aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu şi asupra clerului şi credincioşilor din eparhia pe care o păstorește şi îl felicităm pe Înaltpreasfinţia Sa pentru modul în care a înmulțit darurile primite de la Dumnezeu, lucrând „cu timp şi fără timp”, îmbinând viața spirituală cu slujirea socială, dar şi pacea între culte cu dragostea de țară!, spune Patriarhul Daniel.

Text integral

Linkuri la știri:

Arhiepiscopia Clujului construieşte un centru de îngrijiri paliative pediatrice - Basilica

Federația Filantropia: Noi transporturi umanitare în Ucraina, la refugiații din Rahiv - Basilica
Academicianul Eugen Simion s-a mutat la cele veșnice - Basilica
 

 

 

 
20-10-2022


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu