O delegație a Patriarhiei Române condusă de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, s-a întâlnit joi cu Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, pentru a definitiva un protocol de asistență religioasă creștin-ortodoxă în unitățile sanitare. Protocolul, care urmează a fi semnat în perioada imediat următoare are mai multe obiective, printre care:
Început de an universitar: Pe lângă îndrumare intelectuală, tinerii au nevoie și de rugăciune
Patriarhul Daniel a transmis un mesaj cu prilejul începutului de an universitar 2022-2023. Preafericirea Sa îi îndeamnă pe tineri să unească studiul cu rugăciunea, amintindu-le că „au nevoie atât de rugăciune, ca izvor de speranță, cât și de îndrumare în formarea lor intelectuală și spirituală”. Text integral: Rugăciunea luminează mintea, încălzește inima și sporește activitatea
La începutul noului an universitar 2022-2023, adresăm un mesaj de binecuvântare tuturor studenților, rugându-ne lui Dumnezeu ca prin înțelepciune, viață bună și dreaptă credință, să fie ei bucurie și mângâiere părinților și profesorilor și întărire Bisericii noastre Ortodoxe [1]. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2022 drept An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului. Rugăciunea este temelia vieții și creșterii spirituale a omului, este mântuitoare și sfințitoare, deoarece ne umple de iubirea lui Dumnezeu Cel atotmilostiv. Creștinul ortodox se roagă mult, știind că rugăciunea aduce multă iubire sfântă în inimă, ne unește cu Dumnezeu, ne ajută să vedem în fiecare om un frate și în fiecare frumusețe a creației un dar de la Dumnezeu. Rugăciunea ne ajută să înfruntăm greutățile vieții și să pregustăm încă din lumea aceasta bucuria Învierii și a vieții veșnice. Nimic nu poate înlocui rugăciunea și nicio activitate nu este mai de preț decât ea, fiindcă aceasta ne dăruiește inspirație și putere pentru cuvântul frumos și fapta bună. Într-o lume agitată, cu ochii pe ceas, pe agendă sau pe calculator, rugăciunea mai scurtă și mai deasă poate deveni o respirație spirituală a sufletului, un izvor de pace și de iubire față de Dumnezeu și de semenii noștri. Rugăciunea ritmează ca un orologiu spiritual viața și creșterea duhovnicească a credinciosului. În toată vremea și în tot locul trebuie să-L lăudăm pe Dumnezeu, să-I mulțumim și să-I cerem ajutorul, deoarece binele se săvârșește numai cu ajutorul Lui, după cum ne spune Mântuitorul Iisus Hristos: „Fără Mine nu puteți face nimic” (Ioan 15, 5), adică nimic bun. Sfânta Evanghelie ne arată că fiecare clipă a vieții creștinului poate fi un timp al mântuirii. Într-o clipă noi putem câștiga mântuirea prin pocăință, ca tâlharul de pe cruce care s-a pocăit (cf. Luca 23, 43). Sfinții Părinți au înțeles timpul vieții ca fiind o carte pe care o scriem și o corectăm până în ziua plecării noastre din această viață, când Dumnezeu judecă sau evaluează timpul vieții omului privind la lumina faptelor săvârșite de el. Timpul este darul cel mai de preț al vieții noastre și avem două moduri de a folosi timpul pentru mântuire: în rugăciune unită cu pocăință pentru greșelile săvârșite, ca răscumpărare a timpului pierdut, și în rugăciune unită cu fapte bune, ca rodire și sfințire a timpului. Tinerii au nevoie atât de rugăciune, ca izvor de speranță, cât și de îndrumare în formarea lor intelectuală și spirituală. De aceea, cooperarea dintre Familie, Biserică și Școală este esențială. Cu prilejul începutului noului an universitar 2022-2023, ne rugăm Milostivului Dumnezeu, Izvorul Iubirii și al Înțelepciunii, să-i binecuvinteze pe toți studenții, profesorii și părinții, dăruindu-le sănătate, fericire și multă bucurie.
Cu deosebită prețuire și părintești binecuvântări,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Conferința Națională a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate
Conferința Națională a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate, inițiată și organizată de Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei, ediția a VI-a, Toamnă 2022, se desfășoară în perioada 12-13 septembrie. Prima ediție a fost organizată în 2019. Din 2021, conferința se desfășoară de două ori pe an, primăvara și toamna. Evenimentul aduce împreună specialiști care lucrează sau vor să lucreze în domeniul sprijinirii femeilor în criză de sarcină – psihologi, asistenți sociali, preoți, medici, coordonatori de centre și voluntari – pentru a se forma și a se dezvolta profesional în acest domeniu. Părintele Ciprian Ioniță, consilier la Sectorul Social-Filantropic al Patriarhiei Române, a citit mesajul Patriarhului României.
„Adesea, covârşiţi de lipsurile cu care se confruntă, părinţilor – şi mai ales mamelor singure – nu le este uşor să accepte copilul ca pe un dar de sus. Iar nouă ne revine misiunea de a le restaura încrederea în Dumnezeu, devenind noi înşine braţele Lui milostive şi iubitoare... Pentru creştini, naşterea de copii nu reduce niciodată femeia la o realitate pur biologică, ci îi demonstrează forţa spirituală, care rezidă în capacitatea de a se jertfi din dragoste. Faptele noastre pro-viaţă devin expresia iubirii milostive şi a purtării de grijă a lui Dumnezeu şi îi amintesc femeii că ea are o putere şi o vocaţie unică, aceea de a da viaţă”, a mai transmis Patriarhul Daniel.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși la Braşov
Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Arhiepiscopia Sibiului (ITO) 2022 a început sâmbătă, 10 septembrie, la Braşov, cu un Te Deum săvârşit în Piaţa Unirii. Pr. prof. dr. Constantin Necula, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, a susţinut o conferinţă. Duminică, 11 septembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în mijlocul tinerilor. Slujba de Te Deum de la începutul evenimentului a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi diaconi sub protia părintelui protopop de Braşov, pr. Dănuţ-Gheorghe Benga. Grupurile de tineri venite din toate cele zece protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului, la care s-au adăugat grupuri de tineri din Braşov şi voluntarii ITO, s-au adunat în curtea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului, de unde s-au îndreptat spre Piaţa Unirii, unde a avut loc deschiderea festivă. Duminică, 11 septembrie, cei peste 500 de tineri participanţi la ITO Braşov au primit binecuvântare arhierească de la IPS Mitropolit Laurenţiu, care a săvârşit Sfânta Liturghie în Piaţa Unirii din Braşov. Ierarhul i-a îndemnat pe tineri să-L urmeze pe Hristos: „Încercaţi şi voi să faceţi un exerciţiu de bunătate, căci aveţi în sufletul vostru tot ceea ce vă trebuie!” După Sfânta Liturghie, ierarhul a premiat cei mai buni elevi de liceu din Braşov, care s-au remarcat prin rezultate excepţionale la învăţătură şi la concursurile naţionale şi internaţionale. În aceeaşi zi, tinerii au participat la ateliere meşteşugăreşti tradiţionale, dar şi la un spectacol folcloric şi artistic. - Ziarul Lumina
Jonathan Jackson propovăduiește Ortodoxia la Vaslui
Jonathan Jackson, celebrul actor american câștigător a cinci premii Emmy, si-a început drumul convertirii la Ortodoxie în 2007 în timp ce se afla în România și după cum spune el, a fost impresionat de faptul că oamenii se salutau cu „Hristos a înviat!". În 2012 a primit botezul ortodox împreună cu familia sa. A venit la începutul lunii septembrie iarăși în România, împreună cu familia sa, la Vaslui, unde a participat la Sfânta Liturghie, s-a împrtășit din Sfintele Taine și a vorbit celor 700 de tineri prezenți. Cum e posibil ca o celebritate asemenea lui să aibă un astfel de parcurs spiritual si să ajungă la dreapta credință?
„Am făcut această călătorie împreună cu Elisa.”(soția lui) „Îmi iubesc foarte mult soția. Și nu o iubesc doar teoretic. La fel și Ortodoxia.” „Vorbeam ore întregi noaptea. Cred că prima dată i-am vorbit despre Ortodoxie când am început să citesc despre Marea Schismă. I-am spus: «Știu că sună nebunesc, dar cred că Biserica Ortodoxă este Biserica adevărată, este credința originară!»”. „La fel simt și în legătură cu Sfântul Munte, cu viața în Biserica Ortodoxă, cu cinstirea Maicii Domnului și rugăciunile către ea. Îmi amintesc, desigur, vremea când nu-i ceream ajutorul, dar simt că aceasta a fost în inima mea dintotdeauna.” „Hristos este același ieri, astăzi și mâine, dar duhul acestei lumi se schimbă mereu, aduce mereu cea mai nouă ideologie, cea mai nouă minciună pentru a provoca haos înlăuntrul nostru”. „Acesta este ținutul identității virtuale, tărâmul măștilor, unde foarte puțini oameni sunt sinceri." „Dar azi, criza identității este în toată lumea. Această criză este o ispită, așa cum a fost ispitit și Iisus în pustie, când diavolul i-a atacat identitatea și a spus «Dacă» ești Fiul lui Dumnezeu. Avem atât de multe măști pe care le putem purta, avem atât de multe identități pe care ni le putem asuma, dar există o singură identitate adevărată. De unde vine ea și cum o putem găsi? (…) Avem înlăuntrul nostru resursele de a răspunde”. „Într-o lume care vede oamenii ca pe mărfuri utile? Stă în puterea noastră să fim chipul lui Dumnezeu într-o lume care propovăduiește urâtul și aplaudă nefirescul. Este datoria noastră să ne ridicăm către frumos și către adevăr”. „Într-o lume care cade tot mai mult în disperare, vouă vă revine să trăiți bucuria Învierii. Într-o societate care pare că vrea să-și distrugă toată istoria și rădăcinile rămâne pe voi să duceți lumina a tot ceea ce ați primit frumos de la strămoși prin sângele lor și să reconstruiți ruinele frumosului din lume. Reconstruiți-le mărturisindu-vă tradițiile religioase ca demne de respect, cântând vechile imnuri și cântări atemporale așa cum am auzit mai devreme. Nu lăsați aceste lucruri să piară!”. „Aveți curaj, nu vă fie teamă! Mai mare este El, Cel care este în voi, decât cel care se află în lume. Cu Dumnezeu toate sunt posibile!” Deosebit de valoroase aceste citate nu doar prin prisma autorului lor ci din punct de vedere al modului sănătos și bine ancorat în realitate prin care acesta se raportează la viață. - Activenews
Linkuri la știri:
Ziua satului românesc - Basilica