Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Evenimente. Apeluri. PetitiiNr. vizualizari: 563

Lansare de carte la teatrul clasic Ioan Slavici - Arad

Prof. Virgiliu Bradin
Tags: lansare de carte;

 

Un eveniment cultural de excepție s-a desfășurat recent, în 15 septembrie 2022, în foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, prilejuit de lansarea cărților „Cine sunt eu și Cine este Dumnezeu. Dialoguri interreligioase”, vol II, editura ePublishers, București, 2020 și „Terapia prin credință. Psihologie după modelul lui Iisus Hristos”, editura ePublishers, București, 2022, ale doamnei profesor Voichița Tulcan Macovei, scriitor de factură religioasă.

Autoarea este absolventă a facultății de Filologie, secția română-franceză (1977) din cadrul Universității de Vest Timișoara și a Facultății de Teologie, studii masterale (2009) din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” Arad.

Ca profesor de Limba și Literatura Română va avea o strălucită carieră didactică în câteva unități școlare arădene, mai mulți ani fiind la Liceul „Aurel Vlaicu”, iar între 1993- 2014 fiind profesor al catedrei de Limbă și Literatură Română a Colegiului Național „Vasile Goldiș” din Arad. Pe tot parcursul activității profesionale s-a dovedit un dascăl performant, calitate dovedită și în rezultatele remarcabile obținute de elevii săi la examenele de bacalaureat sau cu prilejul olimpiadelor școlare.

Entuziasmată mânuitoare a condeiului, stăpânind pe deplin arta cuvântului, doamna profesor va fi pasionată de scris, publicând în cunoscute reviste din țară, recenzii, cronici literare și eseuri, fiind recompensată în 2019 de către Liga Națională a Scriitorilor Români, prin medalia „Virtutea Literară ” ca „semn de prețuire pentru întreaga activitate de creație literară, pentru întreaga viață dedicată educației elevilor în spiritul iubirii față de Limba și Literatura Română”.

Odată cu schimbările interioare fundamentale, „schimbări de substanță ale sufletului meu”, cum le numește în cartea „Mărturisiri”, Voichița Tulcan Macovei își va apleca scrisul spre cartea de factură religioasă, reușind, pe parcursul anilor, să îmbogățească această literatură prin cărți care fac parte „din ciclul de cunoaștere a lumii prin perspectiva credinței în Acela care ne-a creat”.

Dintre acestea amintim:

ȘI EU AM ALES DRUMUL CEL BUN- CUM AM AJUNS SĂ-L CUNOSC PE DUMNEZEU, Arad, editura Multimedia Internațional, 2006.

ASCULTÂND DE DUMNEZEU - MEDITAȚII ASUPRA CREDINȚEI, Arad, editura Tiparnița, 2009.

CINE SUNT EU ȘI CINE ESTE DUMNEZEU. DIALOGURI INTERRELIGIOASE, VOL I ȘI II, Editura ePublishers, București, 2020.

TERAPIA PRIN CREDINȚĂ. PSIHOLOGIE DUPĂ MODELUL LUI IISUS HRISTOS, București, editura ePublishers, 2022

Autoarea are în lucru ultima carte din acest ciclu, care se va numi DUMNEZEU ȘI OMUL. BARIERA DINTRE CREATOR ȘI CEL CREAT.

În 15 septembrie, omul de cultură Voichița Tulcan Macovei și-a lansat două cărți: CINE SUNT EU ȘI CINE ESTE DUMNEZEU - VOL II și

TERAPIA PRIN CREDINȚĂ - PSIHOLOGIE DUPĂ MODELUL LUI IISUS HRISTOS.

La lansare au participat personalități arădene din lumea scriitorilor, a preoților, cadre didactice, dintre care mulți foști colegi și prieteni ai scriitoarei, iar întâlnirea a fost una de suflet.

Evenimentul editorial a fost moderat din prezidiu de către PROFESORUL EUGEN BOCĂNICIU, director mulți ani și coleg cu autoarea, la Colegiul „Vasile Goldiș” din Arad.

Acesta a mărturisit că a urmărit cu atenție, dar și cu admirație drumul vieții doamnei Voichița Tulcan Macovei, apropierea treptată a acesteia de Dumnezeu. „Trebuie să ai un drum al Damascului, spunea profesorul Eugen Bocăniciu, care să te călăuzească spre o altă dimensiune spirituală și să-ți deschidă o fereastră spre cer, așa cum i se întâmplase odinioară Sfântului Apostol Pavel”.

 Prin cărțile sale, Voichița Tulcan Macovei se face pe deplin „o mărturisitoare a credinței, iar cu fiecare carte se observă o evoluție a cunoașterii adevărate prin descoperirea tainei credinței”.

Domnul Bocăniciu face referire și la volumul II al cărții „Cine sunt eu și Cine este Dumnezeu”, lansat online în 2020 în cenaclul editurii Coresi. Apreciază munca, stăruința omului și credinciosului Voichița Tulcan Macovei de a căuta și demonstra Cine este adevăratul Dumnezeu, așa cum a făcut la începuturi, Sfântul prooroc Ilie. 

         Cartea „Terapia prin credință”, spune vorbitorul, este structurată pe principiile fundamentale ale creștinismului: curățenia morală, blândețea, înțelepciunea, sinceritatea, răbdarea, dragostea curată. Prin cunoașterea și trăirea autentică a autoarei, cartea realizează un adevărat model psihologic apropiat de cel al lui Iisus Hristos.

În cuvântul său, PĂRINTELE MIRCEA BUPTE arată că prin cartea „Terapia prin credință”, omul, credinciosul și scriitorul Voichița Macovei  „a reușit să pună înaintea cititorilor legătura dintre porunca întâi a lui Dumnezeu și fericirea a șasea”. La rândul său, PĂRINTELE ADRIAN HANȚIU, fost elev al scriitoarei, amintește câteva momente emoționante din viața de dascăl a profesoarei Macovei, accentuând dorința de educare a elevilor, prin dragoste și apropiere de Dumnezeu. Dumnealui a comparat „Terapia prin credință ”, prin cele 24 de trăsături ale lui Hristos,  exemplificate temeinic în carte, cu „Scara” Sfântului Ioan Scărarul, care descrie treptele ce trebuie urmate de om spre desăvârșirea spirituală.

PROFESORUL UNIVERSITAR DR. SILVIU SZENTESI consideră cartea „Terapia prin credință” o carte transdisciplinară, normativă, de unde concluzia că „religia este singura care rămâne viabilă într-o lume bulversată de întrebări fără răspunsuri la problemele majore ale vieții.”

Să biruim totul prin iubire, iar soluția tuturor problemelor este Iisus Hristos care este iubire. „Pentru ca lumea să fie mai bună, este nevoie de o resetare a minții la nivelul Mântuitorului Iisus”, a mai spus domnul profesor.

În intervenția sa, ISTORICUL ȘI SCRIITORUL IOAN TULEU, autor al mai multor cărți despre cel de-al Doilea Război Mondial, aduce în dezbatere problema sincerității, argumentând prin  exemple din istorie, că sinceritatea poate costa vieți omenești. Legat de exemplele date, profesorul Ioan Tuleu apreciază „Terapia prin credință” ca o carte „ce te provoacă și îți pune întrebări”.

De mare sensibilitate a fost intervenția POETULUI LAZĂR MAGU - cu nume predestinat vieții creștine. Dumnealui crede că ar trebui să închinăm și cărțile Voichiței Tulcan Macovei „registrului trăirii creștine”, acestea situându-se în compartimentul scriitorilor români care și-au mărturisit credința, precum Vasile Voiculescu, Nichifor Crainic, Traian Dorz, ori Tudor Arghezi. 

Excelent efect asupra celor prezenți l-au avut recitările a două poeme din propria creație.

O intervenție emoționantă a avut-o și PROFESORUL TEOLOG ALRXANDRU LEUCUȚIA, care a făcut o mărturisire sinceră în calitate de coleg mai tânăr al scriitoarei, aducând cuvinte de prețuire și mulțumire scriitorului, profesorului și omului Voichița Tulcan Macovei.

Întâlnirea de suflet a cuprins și cuvintele mărturisitoare ale autoarei.

Aceasta a subliniat, cu emoții, că pregătirea sa profesională de bază este aceea de dascăl de Limba Română și Literatura Universală. Din această cauză, mulți prieteni, colegi, scriitori au întrebat-o ani de-a rândul „de ce nu scrie poezii sau romane”. Căutând răspunsuri,  dumneaei a mers până în anul 1995, an când a început munca la lucrarea de gradul I cu tema „Intelectualul lui Camil Petrescu sau Drumul spre cunoașterea absolută”.

Sigur, după cum ne-a mărturisit, în acei ani a contat „absolutul filosofic”.

Dar, în cartea „De la politică la credință - Mărturisiri” (2017) explică motivele schimbării studiilor sale. „Nu știam nimic despre Dumnezeu până la 41 de ani și nici nu încercam să aflu ceva despre . Deci eu nu L-am căutat pe Dumnezeu. El a fost Acela care m-a căutat, așa cum face, de fapt, cu noi toți.”. În argumentul cărții „ Mărturisiri” autoarea spune: „Încerc să transmit și să descriu pentru aceia care vor privi, fără niciun fel de prejudecăți, transformările morale și spirituale prin care am trecut, din momentul în care am acceptat să merg sistematic și continuu pe calea cunoașterii lui Dumnezeu”. (p.3)

În termeni sinceri, Voichița Tulcan Macovei explică motivele care au determinat-o să studieze ani de zile cărțile sfinte ale celor patru religii (creștinismul, iudaismul, hinduismul și islamul), dar și cele două cărți de cunoaștere mai puțin cunoscute „Kabala„ și Zoharul”, încercând să găsească prin cele patru personaje cu nume simbolice: Asher, Cristian, Suresha, Husayn, care dintre cele patru religii ne poate duce mai aproape de adevăratul Dumnezeu.

Cartea „Terapia prin credință - Psihologie după modelul lui Iisus Hristos” mărturisește că a scris-o pentru a contribui la apropierea semenilor, de modelul de viată, de echilibrul existențial și de frumusețea sufletească a Celui care a fost Iisus Hristos, în perioada în care a trăit pe Pământ.

Cei prezenți au felicitat-o pe autoare, care a anunțat că volumele se găsesc în librăriile editurii Coresi și se pot procura online de la acest link: http://www.librariacoresi.ro/shop?&search=macovei

                                                                                   Prof. Virgiliu Bradin - Arad

 

21-09-2022
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu


CARTI/produse despre:
Lansare De Carte,