Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Evenimente. Apeluri. PetitiiNr. vizualizari: 1320

Preoți și artiști laureați ai Premiilor Regal Literar

Tags: premii; Regal Literar;

 

În mod simbolic, în semn de prețuire, pentru recunoașterea valorilor și pentru continuarea idealurilor nobile și elitiste, revista online de cultură Regal Literar, de sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a conferit, pe 15 iulie 2022, premii și distincții mai multor personalități culturale din România, Republica Moldova și SUA.

Omul Anului, desemnat de revista Regal Literar, este Pr. Savatie Baștovoi din Republica Moldova, primind acest titlu „pentru întreaga operă literară; pentru erudiție și unicitate, pentru analizele psihologice și teologice expuse cu multă pricepere în scris și în conferințe; pentru contribuția adusă la viziunea corectă și lucidă a fenomenelor și manifestărilor din contemporaneitate, în special în rândul tinerilor din Republica Moldova, Germania și România; pentru folosul tuturor celor care caută să afle moralitatea, literatura, artele și spiritualitatea în mod autentic.”

Distincția de Excelență a fost conferită următorilor preoți:

  • Pr. Sorin Bute (Lect. univ. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Valahia” din Târgoviște) - „pentru analizele teologice și psihologice publicate în mediul virtual, de mare folos, cu privire la manifestarea omului contemporan; pentru opiniile și comentariile de moralitate și spiritualitate expuse cu deosebită pricepere.”
  • Pr. Cristinel Ioja (Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad) - „pentru întreaga operă științifică, teologică și psihologică, de mare valoare și folos, prin care contribuie la viziunea lucidă a omului în fața provocărilor contemporane; pentru talentul deosebit și inspirația prin care reușește să fie un reper intelectual autentic.”
  • Pr. Theologos Cadar (din Muntele Athos) - „pentru analizele teologice și științifice comunicate în mod deosebit în mediul virtual (chilieathonita.ro) și pentru talentul oratoric care se dovedește a fi de mare folos, contribuind la formarea intelectuală, psihologică și spirituală a celor însetați de cunoaștere.” 
  • Pr. Sebastian Serdaru (Starețul Mănăstirii Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, Teleorman) - „pentru întreaga operă teologică închinată Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena; pentru talentul și inspirația cu care contribuie la aprofundarea culturii răsăritene, pentru operele științifice de valori istorice și teologice semnificative.”
  • Pr. Dan Bădulescu - „pentru întreaga operă științifică, de mare valoare și folos; pentru deosebitele cercetări teologice și psihologice care combat pseudo-științele și scot la lumină adevărul, moralitatea și libertatea; pentru contribuția adusă la cunoașterea profunzimii și sensului artelor.”

De asemenea, Distincția de Excelență a fost acordată și actorului și muzicianului american Jonathan Jackson, stabilit în Irlanda, actorul principal al filmului-documentar despre viața Sfântului Cuvios Iosif Isihastul și autorul volumelor „Liniștea și taina lăuntrică” (trad. Vlad Alui-Gheorghe) și „Taina artei. A deveni artist după chipul lui Dumnezeu” (trad. Dragoș Dâscă), ambele apărute la editura Doxologia. Motivele pentru care revista Regal Literar a decis acordarea acestei distincții actorului american este „pentru contribuția adusă în lume la înțelegerea artei autentice, pentru operele literare scrise cu inspirație și talent, pentru punerea în lumină a valorilor culturii răsăritene.”

Jonathan a primit premiul onorat, dar în spiritul smereniei creștine, după cum el menționează pe rețelele de socializare:     

Deși nu mă simt demn de acest lucru, este dorința mea sinceră să ajut la promovarea valorilor autentice. Având asta în minte, voi primi onoare foarte plină de har în spiritul smereniei și al responsabilității – o responsabilitate de a continua orice efort de pocăință, credință și iubire. Umila mea mulțumire față de toți cei de la Revista Regal Literar! Acesta este un dar frumos de la Dumnezeu.” – Jonathan Jackson

Alte personalități, care scriu și slujesc Cuvântului, au primit Premiul de Excelență pentru lucrările publicate în perioada ianuarie 2021 - martie 2022:

  • Pr. Nicolae Nicău - pentru lucrarea „Monahul Proclu Nicău, trâmbița sihaștrilor. Cuvinte vii” (Editura Agaton, 2022).
  • Mihail Vlădăreanu, dirijorul Coralei Metropolitane din Târgoviște - pentru lucrarea „Muzica, limbaj deschis între Dumenzeu și om” (Editura Bibliotheca & Editura Universitară, 2022).
  • Cercetătorul Andrei Drăgulinescu - pentru publicarea volumului de morală și știință, cu privire la manifestarea artistului muzical contemporan, „Armoniile lui Dumnezeu și disonanțele lumii” (Editura Agaton, 2022).
  • Pr. Vasilisk Donica, de la Mănăstirea Saharna (Rep. Moldova) - pentru volumul de nuvele „Poteci spre ziua a șaptea” (Editura Epigraf, 2021).
  • Emilia Țuțuianu – pentru publicarea albumului „Antotimpurile lui Eminescu la Văratic; 170 de ani de la nașterea Românului Absolut, Mihai Eminescu” (Editura Mușatinia, 2021).
  • Cercetătorul Gabriel Iancu – pentru cercetarea istorică expusă în lucrarea „Primele secole ale creștinismului românesc (sec. I-VI)” (Editura Agaton, 2022).

Distincția Culturală fost conferită renumiților actori și regizori Sergiu Cioiu (pentru arta actorului de readucere în prezent a simbolurilor artistice și creștine: Constantin Brâncuși, Nichita Stănescu, respectiv Sfântul Constantin Brâncoveanu); Andrei Zincă (pentru performanța profesională în domeniul artei cinematografice, pe plan național și internațional) și Alexa Visarion (pentru promovarea spiritualității românești pe parcursul întregii cariere din perspectiva teatrului și filmului, în continuu dialog și simbioză).

Premiul pentru poezie a fost acordat Pr. Radu Botiș (pentru volumul bilingv „În brațele luminii – Në krahët e dritës” (Editura Amanda Edit, 2022) și lui Cristian Mușa, cercetător la Institutul de Etnografie și Folclor al Academiei Române.

Printre laureații de anul trecut se numără: ÎPS Calinic Argeșeanul - Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Mihai Cimpoi, Emil Boroghină, Radmila Popovici, Doina Dabija, Pr. Rafael Vintilă, Sandu Frunză etc.

Revista Regal Literar face parte din proiectul cu același nume, angajându-se să contribuie la recunoașterea, promovarea și conservarea operelor autorilor români care se fundamentează pe valorile culturale infailibile. Directorul Onorific al revistei este academicianul Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, publicația având formată o redacție și la Chișinău, unde, in memoriam, Director Onorific este scriitorul Nicolae Dabija (1948 – 2021).

Regal Literar este o revistă laică, este online, accesibilă și sprijinită de instituții și oameni care se pot asocia cu acest nume. Rostul ei este să promoveze cultura care, evident, trebuie să provină din Adevăr, altfel ne amăgim și nu știm de unde venim, unde ne aflăm și încotro ne îndreptăm, chiar dacă ne-am închipui rosturi felurite. Unora le este comod să se amăgească, dar asta înseamnă și lipsă de responsabilitate față de sine și de semeni, ceea ce nu aduce roade bune în lume și confundă iubirea cu multe lucruri.

Pasiunea este necesară, într-un anumit sens, dar fără inspirație nu putem crea, ori pasiunea ar rămâne să se manifeste doar la nivelul de instinct, ceea ce nu ar fi propriu omului.” – ne-a declarat Claudiu Dumitrache, fondatorul Regal Literar.     

Comisia de evaluare a premiilor de anul acesta a fost formată din: Prof. univ. dr. Ștefan-Lucian Mureșanu (filolog, antrolopog, etnograf, scriitor, critic literar – I.E.F, Academia Română și membru AFHBR), Prof. univ. dr. George Coandă (istoric al culturii și civilizației, scriitor, ziarist, critic literar – vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni, președinte UZPR Târgoviște), Lect. univ. dr. Lucian-Costin Dindirică (scriitor, istoric – Director al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” Dolj), Prof. dr. Cornel Mărculescu (scriitor, istoric – vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România, filiala Dâmbovița), Maria Ivanov (filolog, scriitoare - Director revista TIMPUL Moldova), Nicolae Florentin Streche (filolog, poet, critic literar – redactor-șef Regal Literar) și Claudiu Dumitrache (scriitor, muzician, eseist, hamartiolog artisitic – membru CPFCFC, Societatea Academică de Cercetare a Religiilor şi Ideologiilor; fondator Regal Literar).

Comunicatul cu lista completă de laureați se poate citi pe regal-literar.ro

22-07-2022
Citeste si:


    Adaugati un comentariu:
    Nume
    Email
    (nu va fi afisat)
    Comentariu
    Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
    Antispam:
    Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu


    CARTI/produse despre:
    Premii, Regal Literar,