Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3966

Ştiri externe pe scurt (iunie 2013)

Tags: ;

Patriarhul Kirill a spus secretarului general al Consiliului Europei că mariajul homosexual este păcat

Patriarhia Moscovei este preocupată de faptul că administrația Uniunii Europene a asumat o poziție ultra-liberală pe tematicile morale. Din păcate, „administrația Uniunii Europene a luat poziții antibisericesti și anticreștine în mai multe chestiuni”, a spus Mitr. Ilarion de Volokolamsk, șeful departamentului de relații externe al Patriarhiei Moscovei.
 
Mitr. Ilarion a dat ca exemplu ce se întâmplă în Franța și Marea Britanie, unde „legile ce fac egale uniunile homosexuale cu căsătoriile tradiționale sunt adoptate în ciuda protestelor în masa. Aceste procese ne alarmează foarte mult. Administrația UE forțează implementarea legilor anticreștine în toate țările europene. Unele țări reușesc să răspundă acestor atacuri, altele nu”, a spus el. Mitropolitul crede că acest conflict al ideologiilor care este prezent în țările UE și care este provocat de forțarea artificială a legilor anticreștine asupra întregii populații a UE va provocă reacții diferite în diferite țări.
 
Biserică Ortodoxă Rusă întotdeauna va insista asupra depravării căsătoriilor homosexuale, a spus Patriarhul Kirill. Daca oamenii aleg asemenea stiluri de viață, e dreptul lor, însă e responsabilitatea Bisericii să spună că această este un păcat înaintea lui Dumnezeu”, a spus patriarhul la o întâlnire cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. Patriarhul Kirill a spus că Biserică Rusă este îngrijorata de faptul că pacatul este justificat prin lege pentru prima oară în întreagă istorie a umanităţii”. Patriarhul a mai spus că Biserica Rusiei a fost foarte mișcată de faptul că milioane de francezi s-au opus legalizării căsătoriei homosexuale și a fost șocat că nimeni nu a ascultat opiniile acestor milioane de oameni, iar Senatul a adoptat legea cu multe voturi”.
 
  
Vizita Patriarhului Kirill în Grecia
 
Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kirill a efectuat o vizită în limitele Bisericii Eladei (de pe 1 până pe 7 iunie) ce a cuprins Atena şi Salonic. Vizita oficială s-a încheiat cu o călătorie la Sfântul Munte Athos. Patriarhia Moscovei, consideră că actuala călătorie a Patriarhului va contribui la apropierea şi consolidarea şi mai mare a relaţiilor de prietenie între popoarele Rusiei şi Greciei.
 
De la alegerea sa în anul 2009, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a vizitat deja Bisericile Ortodoxe din Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Bulgaria, Cipru, Ierusalim şi Polonia. Vizita Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii Kirill este un gest de solidaritate şi sprijin, a relevat diaconul Aleksandr Volkov, şeful serviciului de presă al Patriarhului.
 
Ţările slave, inclusiv Rusia, au primit din Elada alfabetul. Creatorii alfabetului – fraţii Kirill şi Metodiu s-au născut la Salonic. Şi datorită Imperiului Bizantin, care s-a întins şi pe teritoriul Greciei moderne, Rusia Veche a primit credinţa ortodoxă. De-a lungul anilor, relaţiile dintre state şi popoare s-au consolidat. După reîmpărţirea hărţii politice a lumii la mijlocul secolului al 20-lea, la hotarele de sud ale Uniunii Sovietice – în republicile Georgia, Ucraina, Armenia şi Kazahstan, s-au format mari comunităţi ale aşa-numiţilor greci pontici. În anii grei ai jugului otoman, grecii pontici au încercat din toate puterile să păstreze credinţa ortodoxă, limba şi cultura lor. Astăzi doar în Grecia continentală locuiesc în jur de 550 de mii de persoane provenind din spaţiul post-sovietic. (sursa: Vocea Rusiei)
 
Femei in Athos. Grecia aflată sub presiuni internaţionale
 
Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, preşedinte al Departamentului de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, a mărturisit că Grecia este presată de organizațiile internaționale în vederea ridicării interdicției de intrare a femeilor în Muntele Athos. Într-un comunicat de presă emis cu ocazia vizitei Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii în Grecia, Kirill I, Mitropolitul Ilarion a subliniat că aceste presiuni urmaresc ca „Muntele Athos să fie deschis pentru turism pentru ambele sexe, dar până în prezent rezistența Greciei în acest domeniu este solidă și se speră ca aceasta să continue să rămână aşa, pentru că orice fel de schimbări în Athos și în jur pot avea un impact fatal asupra acestei insule de spiritualitate, care constituie o moștenire comuna pentru întreaga lume ortodoxă".
 
Duma de Stat va interzice înfierea copiilor ruşi de către cuplurile de acelaşi sex
 
Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, poate aproba un amendament care interzice înfierea copiilor ruși de către cuplurile străine de același sex, înainte de vacanța de vară, a declarat șeful Comitetului, Elena Mizulina, conform radioului Vocea Rusiei. Mizulina conduce Comitetul Dumei de Stat privind familia, femeile și copiii și a declarat că  acest Comitet a luat în discuţie această modificare. Modificarea Codului rus al Familiei va interzice adoptarea copiilor ruși de către cetățenii străini, apatrizi și cetățeni ruși care locuiesc permanent în străinătate, care se află în cazul unei căsătorii între persoane de același sex. (sursa: www.evz.ro)
 
Prezenţa creştină în Orientul Mijlociu: declaraţia Consiliului Mondial al Bisericilor
 
Conferinţa Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) a emis o declarație comună, prin care sunt chemate bisericile şi actorii ecumenici să se angajeze şi să se susţină reciproc în rugăciune și în acțiunile de sprijinire a prezenței și mărturiei creștine în Orientul Mijlociu.
Conferinţa s-a axat pe tema "Prezența și Mărturia Creștină în Orientul Mijlociu", şi s-a desfăşurat la sfârşitul lunii mai, fiind organizată de Consiliul Mondial al Bisericilor și Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu în Beirut, Liban. Declarația a recunoscut istoria adânc înrădăcinată a prezenței creștine în regiune, eforturile pentru pace în conflictul Israeliano-Palestinian, soluțiile politice pentru conflictul din Siria și stabilitatea politica în Egipt, Tunisia și Libia, chemând Bisericile să acționeze unite în abordarea provocărilor generate de convulsiile politice, culturale și istorice fără precedent în regiune. În acest context, declarația cheamă Bisericile să "continue să se implice în construirea unor societăți civile democratice, bazate pe statul de drept, justiție socială și respectarea drepturilor omului, inclusiv a libertatii religioase". Acţiunile "ar putea ajuta la stoparea migrării creștinilor din regiune și la eliminarea barierelor cu care se confruntă în viaţa lor creștinii din țările Orientului Mijlociu. În Orientul Mijlociu, creștinii trebuie să înțeleagă că "numai uniți pot înflori; divizaţi vor pieri". În cadrul conferinței, a mai fost lansată şi o alta declarație, prin care a fost exprimată îngrijorarea față de recenta răpire a celor doi episcopi ortodocși sirieni din Aleppo, Siria, în luna aprilie. (sursa: www.oikoumene.org)
 
 
Biserica Anglicană nu se va mai opune căsătoriilor gay
 
Episcopii Bisericii Anglicane au decis să nu mai încerce să oprească proiectul de lege care urmăreşte legalizarea căsătoriilor gay în Anglia şi Ţara Galilor, după votul de susţinere din Camera Lorzilor de săptămâna aceasta. "Ambele camere ale Parlamentului britanic s-au exprimat, cu majoritate de voturi, în favoarea proiectului de lege şi nu mai avem cum să ne opunem", a declarat Steve Jenkins, purtătorul de cuvânt al Bisericii Anglicane. (sursa: www.semneletimpului.ro)
 
 
 
 
 
Bisericile protestante dispar!
 
În Germania, între 1990-2010 un număr de 340 de biserici protestante au fost închise (din acestea, 46 au fost apoi demolate), conform cotidianului Spiegel. Episcopul Thomas Begrich a declarat că în viitor alte circa 1000 de biserici protestante vor avea aceeaşi soartă din cauza lipsei de credincioşi. Scăderea numărului de credincioşi protestanţi din Germania este pusă pe seama secularizării accentuate şi a mişcărilor de populaţie. (Romfea gr.)
  Numărul musulmanilor creşte însă, neţinând cont de secularizare!
11-06-2013


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu