Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Familia. Copiii. Educaţia. VocaţiaNr. vizualizari: 1961

Un Crăciun de neuitat

Marius Andrei Iriș
Tags: ;

 

1

A fost odată ca niciodată, un grup de 5 adolescenți care voiau să facă o schimbare în viața unui copil sărman. Aceștia s-au gândit la Mihai, un copil în vârstă de 13 ani, care era orfan și nu avea posibilități materiale, deoarece cazul lui este extrem de tragic, mai ales pentru faptul că și-a pierdut părinții.

  Într-o zi superbă de decembrie, Luca, Irina Ana, George și Cristi, s-au gândit să participe la un eveniment exclusivist, care era numit ,, Vânătoarea de Crăciun” , unde grupa câștigătoare câștigă o surpriză, pe care o poate dona, într-un scop umanitar, care era ales de grupa respectivă.

   Cei 5 se gândeau dacă să participe sau nu:
 • Ana, tu crezi că este o idee bună să ne înscriem și noi? a întrebat Cristi.
 • Eu cred că este o idee bună, dar există și șansa de a nu câștiga această vânătoare! a răspuns Ana, fiind realistă.
 • Aici, sunt de acord cu Ana! Șansele într-o astfel de activitate pot fi: mari, egale sau mici. Noi nu avem așa de multe șanse, cum au alte echipe! a spus Irina.
 • Ceilalți, voi ce spuneți? Vă convine ideea sau  nu? Credeți că această vânătoare este o soluție pentru cauza noastră? a întrebat Cristi, fiind nedumerit și nesigur pe decizia, pe care a luat-o, atunci când era lipsit de idei.
 • Eu consider că e o idee riscantă și că șansele nu ar fi de partea noastră! a spus Luca.
 • Mda... Nu știu ce să zic! Presupun că încercarea moarte nu are! a zis George, fiind indecis.
 • Deci, toți vreți să facem asta? Este cineva împotrivă? a întrebat Cristi.

  După ce se lasă o liniște perfectă, s-a ajuns la vot:

 • Cine e de acord, să ridice mâna dreaptă! Cine nu e de acord, să ridice mâna stângă! A zis Cristi.

  După ce Cristi a prezentat opțiunile, toți au votat ca ei să participe la vânătoare, indiferent de riscuri.

 • Deci, așa rămâne! Vot unanim! A comunicat Cristi rezultatul votului.

2

Acum o să trecem și la povestea lui Mihai!

  ,,Bună! Eu sunt Mihai și am 13 ani! Ceea ce o să vă spun, va fi șocant și trist, dar asta este viața!
     Încă de la vârsta de 7 ani, sunt orfan și trăiesc un calvar aici, deoarece nimeni nu mă suportă și sunt întotdeauna bătut de copiii și de asistentele de aici. Am simțit că vreau să mor și să ajung în ceruri! Cum de am ajuns aici, ca să trăiesc acest calvar? Ei bine, o să povestesc întâmplarea care m-a făcut să ajung aici!
     Acum 6 ani, mergeam cu mașina, la un prieten de familie, care stătea la 300 de km și am vrut să petrecem Crăciunul acolo și de ce nu, Revelionul.
     În dimineața acelei zile, noi trebuia să ne pregătim pentru un drum lung, care dura aproximativ 7 ore, dar nu eram pregătiți de drum. Mama și-a luat cosmeticele, tata a luat geamantanul cu haine, iar eu am luat cadoul pentru fiul acelui prieten de familie. Am plecat cu toții pe drum!
     După 3 ore, mamei i s-a făcut rău, iar tatăl meu a oprit mașina, pentru a face un popas. După acel popas, tata a pornit mașina și ne-a dus la o farmacie, unde mama a luat un test de sarcină.
     Am așteptat 10-15 minute, pentru a vedea rezultatul testului și era pozitiv. În mintea mea, era: ,, Yey! O să am un frățior sau o surioară!” și chiar eram entuziasmat că o să am un frățior sau o surioară.
    După acest eveniment fericit, am continuat drumul și părea că nimic nu va strica această zi frumoasă. Ceea ce a urmat, m-a dezarmat și m-a lăsat cu sechele, pentru tot restul vieții! De ce spun asta?
    Deoarece mașina tatălui meu s-a izbit de un camion și a venit Ambulanța. Cei de la Ambulanță, au constatat decesul părinților mei și pe mine m-au dus la spital.
    Acolo, am ajuns cu 5 coaste fisurate și cu o contuzie, dar după câteva zile, am fost externat.
    Atunci când am fost externat, cei de la Protecția Copilului, m-au trimis în plasament, unde sunt și în ziua de azi. Deși puteau să mă lase în grija bunicilor din partea mamei, nu au făcut-o, deoarece nu erau eligibili, pe plan financiar și nu puteau să aibă grijă de mine, iar asta i-a determinat pe cei de la Protecția Copilului să facă asta.
     Așa am ajuns aici! Voi credeți că sunt fericit sau că îmi place să fiu aici? Ei bine, eu nu sunt fericit! Nu-mi place aici! Urăsc să fiu sacul de box, de care oricine poate să profite!
     De când am ajuns în acest centru de plasament, sunt bătut și umilit de ceilalți copii, iar asistentele de aici, nu mă ajută și mă bat cu mătura.
     Viața mea este un coșmar, din care vreau să mă trezesc și pe care nu aș vrea să-l mai trăiesc, dar încă mai am speranța de a avea și eu un final fericit. Mi-aș dori ca cineva să vină și să mă adopte, pentru a scăpa de acest chin! Mi-aș dori să am un Crăciun de poveste și de neuitat, de care aș să mă bucur și eu, așa cum am făcut-o la 6-7 ani!
      Dacă aș avea parte de o minune de la Dumnezeu, aș fi extrem de fericit!
      Asta îmi doresc cu adevărat și voi ține cu dinții la acest dorințe!
      Aceasta este povestea vieții mele, pe care nu am vrut să o spun nimănui vreodată! Dar viața merge mai departe!
     Cu drag, Mihai

3

      Acum, o să ne întoarcem la povestea noastră! Stay safe!”

Cei 5 tineri au citit povestea lui Mihai și când au citit ceea ce era acolo, au rămas șocați.

   Aceștia au avut o discuție interesantă:

 • Cristi, cum ți se pare această poveste? a întrebat Ana.
 • Mda... Nu știu ce să zic! Mi se pare că această poveste este emoționantă și tristă! Eu zic să îl ajutăm pe Mihai și să-i oferim un Crăciun de neuitat! Ce ziceți? a spus Cristi.
 • Noi am rămas fără cuvinte! Nu pot să zic mai multe! Suntem de acord cu tine! au răspuns Ana și George în cor.
 • Noi nu avem nimic împotrivă! Este o idee bună! au spus Irina și Luca, fiind impresionați de povestea lui Mihai.
 • Deci, toți sunteți de acord, să-l ajutăm pe Mihai, pentru a-i oferi un Crăciun de neuitat? De abia așteptați să participăm la ,, Vânătoarea de Crăciun” , pentru Mihai? a întrebat Cristi.

4

A trecut o săptămână și a venit ziua ,, Vânătorii de Crăciun” și grupul nostru de eroi se duce cu forțe proaspete și cu speranța de a câștiga ,, Vânătoarea de Crăciun”. Toți erau încântați de acest eveniment!

   Se mai gândeau la strategiile pe care le vor folosi, la fiecare probă, pe care o aveau de rezolvat. Acestea trebuiau să fie gândite și folosite la momentul potrivit, dar și la proba potrivită, fie la prima, fie la cea de a doua probă.

   Arbitrul a oficializat festivitatea de deschidere, dar le-a prezentat regulile oficiale, pe care fiecare grupă participantă trebuia să le le respecte.

  Bine ați venit la prima ediție a <>! Mă bucur să văd că s-au înscris multe grupe! Chiar dacă suntem la prima ediție, avem și un set de reguli, pe care trebuie să-l respectați!

 1. Vă rog să nu folosiți telefonul, în timpul probelor!
 2. Nu aveți voie să folosiți materiale ajutătoare, pentru rezolvarea ghicitorilor!
 3. Nu vă bateți și nici nu aveți voie să vă jigniți!
 4. Timpul pentru rezolvarea ghicitorilor este de 15 minute!
 5. Dacă nu veți reuși să rezolvați o probă, veți fi descalificați!
 6. Dacă veți întârzia cu rezolvarea unei probe, veți fi descalificați!
 7. Nu furați obiecte din camera, unde voi veți fi repartizați!
     Dacă vor fi încălcate una sau mai multe reguli, veți fi descalificați!
     Succes!
    Cu drag, Apolodor
 
     Toate echipele au înțeles regulamentul sau mai trebuie să-l explicăm, din nou?
     Toți participanții au înțeles regulamentul, dar aveau emoții!

5

Fiecare echipă trebuia să vină pe rând, ca să extragă unul dintre biletele cu ghicitori. Acestea duc la găsirea unui, obiect, pe care trebuie să-l folosească, pentru a construi o figurină specifică sărbătorii de Crăciun.

   După ce toate echipele au extras câte un bilet cu câte o ghicitoare, a urmat echipa noastră la extragerea ultimului bilet, care avea o ghicitoare.

   Ghicitoarea era următoarea: ,,Steaua strălucitoare ca beteala albă, care strălucește în lumina necunoscutului, unde vei da de o lumină a cunoașterii.

   După ce s-a finalizat extragerea, Apolodor a decis să dea startul ,,Vânătorii de Crăciun”, cu nonșalanță. ,, Haideți să începem ,,Vânătoarea de Crăciun”! a spus Apolodor.

   Fiecare echipă a intrat în camera destinată ei și acestea au început să găsească obiectul, de care au nevoie. Cristi a încercat să găsească acea stea de care echipa lui are nevoie, dar nu a reușit până acum.

 • Voi ați reușit să găsiți steaua sau ați avut același noroc ca și mine? a întrebat Cristi.
 • Nu am găsit nimic! au răspuns toți.
 • Se pare că nu vom reuși să găsim steaua aia! a zis Cristi.

   După 10 minute de căutări, Irina s-a lovit de biblioteca camerei respective. Din senin, i-a căzut o stea în cap, iar ea era aproape inconștiență. Ceilalți au auzit zgomotul și s-au dus să vadă dacă Irina e bine, dar au constatat că prin ceea ce s-a întâmplat, Irina a găsit steaua.

   Irina nu știa ce s-a întâmplat, dar se bucura că și-a ajutat echipa. Toți i-au spus: ,,Irina, ai reușit! Ai găsit steaua!”. Irina a spus: ,, Nu-mi vine să cred! Am găsit steaua!”. Echipa lor a ieșit din cameră cu 3 minute înainte de expirarea timpului și Apolodor i-a trecut mai departe. Cei 5 tineri se bucurau că au trecut mai departe. Ei așteptau cu nerăbdare cea de a doua probă.

6

Au mai rămas 5 echipe din 32 în concurs, iar acestea aveau emoții, cu privire la ce va fi în runda a doua. Apolodor a spus în ce va consta această probă, care este decisivă pentru desemnarea echipei câștigătoare. El a explicat regulile acestei probe și cum fiecare echipă trebuie să abordeze această rundă pentru a obține ultima componentă a figurinei.

   Cea de a doua probă constă în rezolvarea unui puzzle complex, pe care trebuie să-l rezolvați în 15 minute, dar sunt deja puse câteva piese. Pe celelalte, trebuie să le găsiți într-o cameră.
     După ce le-ați găsit în acea cameră, trebuie să le puneți în poziția lor corectă și să le fixați, pentru ca rezolvarea sarcinii să fie validă.
       Veți extrage din pălărie, câte un bilet, cu numărul camerei în care veți repartizați, iar apoi, vă duceți în camera respectivă și începeți căutarea pieselor de puzzle.
        Era să uit ceva! Puzzle-ul este pe diferite modele, pentru fiecare dintre echipele rămase!
        Prima echipă care termină proba, dar care  își termină de construit figurina corect, câștigă <>!
        Succes tuturor!
~ Apolodor

        După comunicatul lui Apolodor, toate grupele rămase și-au făcut strategiile. Grupa noastră de eroi s-a decis să rezolve proba cu calm și tact, pentru a câștiga această ,,Vânătoare” și pentru a-i oferi lui Mihai un Crăciun de neuitat.

        Oare vor reuși să-și ducă obiectivul până la capăt?

7

Echipa noastră de eroi a intrat în camera destinată lor, fiind conștienți de miza care era pusă în joc. Ei făceau tot posibilul, pentru a-i oferi un Crăciun de neuitat lui Mihai.

  Au scotocit prin camera aia, timp de 4 minute, iar după, Cristi a găsit trei piese, care erau ascunse în spatele bibliotecii. Irina a găsit ultimele două piese, care erau sub biroul din fața ei.

 • Băieți, ați reușit! Ați găsit piesele rămase din puzzle! au spus toți.
 • Să vedem cum o sa rezolvăm acest puzzle! a spus Cristi.
 • Nu-i complicat! a zis Irina.
 • Cum adică nu-i complicat? a întrebat Cristi.
 • E simplu! Este un dragon! Trebuie doar să așezi piesele în stilul Feng Shui! a explicat Irina.
 • Super! a spus Cristi.

  După 5 minute cei din echipă au obținut ultima piesă pentru figurina de Crăciun.

  Apolodor a anunțat că ei au terminat primii proba și că pot construi figurina.

  Cristi și cu prietenii lui, au început să construiască figurina, aveau dificultăți în construirea ei, dar sperau că vor câștiga ,,Vânătoarea de Crăciun” . Era greu, dar au dat tot ceea au avut mai bun și au încercat să termine rapid, asamblarea unei figurine frumoase. Când au terminat, i-au arătat figurina lui Apolodor. Acesta îi lasă să fiarbă în suc propriu, iar după 2 minute de gândire, acesta i-a declarat câștigători:

 • Felicitări! Ați câștigat prima ediție a ,,Vânătorii de Crăciun”! Ce veți face cu premiul? a întrebat Apolodor.
 • Noi, îi vom da premiul lui Mihai, un copil de 13 ani, care și-a dorit asta! au spus cei 5 tineri.


8

După ce s-a terminat ,,Vânătoarea de Crăciun” , cei 5 tineri s-au dus la orfelinatul unde era Mihai și i-au oferit premiul câștigat de ei.

  Mihai era încântat de faptul că avea parte de Crăciunul pe care și l-a dorit, de când părinții lui au murit și s-a bucurat că a găsit luminița de la capătul tunelului

 • Hei, Mihai! Avem o surpriză pentru tine! au spus tinerii.
 • Ce surpriză? a întrebat Mihai.
 • Am câștigat acest cadou pentru tine! Sunt niște cărți și haine, doar pentru tine! au zis tinerii.
 • Nu pot să cred! Vă mulțumesc! a spus Mihai, fiind fericit.
 • Mai am o veste pentru tine! Părinții mei au decis să te adopte! O să fim frați! a zis Cristi
 • Nu-mi vine să cred! Mulțumesc! Este cel mai frumos Crăciun din viața mea! a zis Mihai.

   Cei 6 șase tineri au trăit o viață fericită și plină de bucurii. Au trăit fericiți până la adânci bătrâneți...

Iriș Marius Andrei, 17 ani

07-01-2022


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
Crisulet - 09-01-2022:

Îmi place ideea în sine a poveștii, dacă o pot numi așa. Doar că lipsește suspansul și ce nu îmi place mai deloc este modul simplu de relatare a poveștii, care se aseamănă cu cea a unui copil. Nu o zic cu răutate, fiindcă este cert că mulți mai avem de învățat, până și eu. Îmi place ambiția ta și faptul că încerci lucruri noi, care nu neapărat pot să le facă oricine. Îți doresc mult succes. Axează-te în principiu pe sinonime, învață să înlocuiești cuvintele basic, cu cele extravagante, pentru a deprinde experiență și a-ți intra în ritm.