Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 425

Ierarhii - raspuns la scrisoarea adresata Sinodului BOR privind certificatul verde

Tags: ;
 
Zece ierarhi au răspuns unei scrisori adresate Sinodului BOR de circa 70 de personalități publice care cereau ca Biserica să ia atitudine față de condiționarea libertății religioase prin certificatele Covid. Dintre cei 10 respondenți, 3 au agreat ca declarațiile lor să fie preluate de presă. Este vorba despre ÎPS Irineu, arhiepiscopul Alba-Iuliei, ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei și PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.   
 
Iată mesajul integral al ÎPS Irineu al Alba-Iuliei, publicat în exclusivitate de R3media

„Am primit adresa Dumneavoastră transmisă în numele unui grup de 76 de personalități, care au semnat o scrisoare deschisă către toți membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, referitoare la obligativitatea „Certificatului verde” și a actului medical al vaccinării. Mă bucur mult de atitudinea fermă și responsabilă a acestor voci ale laicatului ortodox și apreciez modul în care se discerne mesajul Bisericii în societatea secularizată a zilelor noastre. Nutresc, mereu, convingerea că prin buna cooperare dintre clerici și mireni, în duhul Tradiției ortodoxe, vom reuși să stabilim pacea socială și unitatea de simțire și gândire a fiilor neamului nostru. În ceea ce privește poziția mea față de cele prezentate în scrisoarea deschisă, mă declar categoric împotriva introducerii obligativității „Certificatului verde”, având în vedere că acest lucru îngrădește anumite drepturi fundamentale ale omului, precum libertatea, egalitatea, dreptul la muncă și chiar dreptul la manifestarea convingerilor religioase prin actele publice de cult. De asemenea, în contextul unor controverse de natură medicală și etică privind obținerea și eficacitatea vaccinurilor, sunt de părere că vaccinarea trebuie să rămână voluntară, iar actul medical să fie liber și responsabil, bazat pe consimțământul liber și informat al fiecărei persoane”.

ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei: Este legitimă îngrijorarea față de iminenta introducere a certificatului Covid
 
„Personal, nu sunt împotriva vaccinării, atâta vreme cât aceasta contribuie la combaterea pandemiei de coronavirus, însă omul trebuie să opteze, în mod conștient și liber, pentru această soluție, considerată de unii epidemiologi a fi una eficace în ceea ce privește diminuarea consecințelor îmbolnăvirii de Covid-19. Sunt, însă, împotriva obligativității vaccinării și susțin, împreună cu semnatarii acestei scrisori, „poziția potrivit căreia vaccinarea trebuie să rămână voluntară și că, pentru libertatea și demnitatea persoanei umane, este esențial ca actul medical să fie liber și responsabil, întemeiat pe consimțământul liber și informat”. Consider, așadar, întemeiată și legitimă îngrijorarea d-voastră față de măsurile restrictive discriminatorii luate de autorități în ultimul timp și, mai ales, de iminenta introducere a obligativității Certificatului „Verde”, conform proiectului de lege ce urmează a fi dezbătut de aleșii poporului în Parlamentul României”, a scris Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, exprimându-și totodată „speranța că factorii decidenți ai statului de drept din țara noastră vor lua în considerare temerile îndreptățite ale unui segment semnificativ din rândul poporului român creștin față de perspectiva sumbră a încălcării unor drepturi și libertăți fundamentale, de origine divină”.
 
PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților: Vaccinarea, un act medical, nu instrument de restrângere a drepturilor și libertăților 
 
„Urmare scrisorii dumneavoastră cu privire la legea Certificatului verde, aflată în dezbaterea parlamentului, vă transmit, cu îngrijorare pentru direcția în care se îndreaptă tot mai mult lucrurile, răspunsul meu:
Am convingerea, ca și ceilalți semnatari ai scrisorii, că vaccinarea trebuie să rămână un act exclusiv medical, administrat doar în temeiul consimțământului liber și informat al persoanei, iar nu un instrument de restrângere a drepturilor și libertăților noastre fundamentale. De libertatea și demnitatea omului nici Dumnezeu nu „a îndrăznit” să Se atingă și mi-aș dori ca nimeni și niciodată să nu o facă. Dumnezeu să ne ajute să rămânem liberi și demni în credința și slujirea noastră!”.
 
ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a comentat la cererea  Antena 3 introducerea certificatului verde la intrarea în biserici. „Pe cel ce vine la mine nu-l voi da afară. Statul are datoria să ne unească, nu să ne dezbine", spune vrednicul ierarh tomitan. Întrebat cum vede impunerea certificatul verde la intrarea în biserici, ÎPS Teodosie a spus că acest demers este "semnul limpede că începe statul totalitar".  „Pe cel ce vine la mine nu-l voi da afară. Statul are datoria să ne unească, nu să ne dezbine!" „Este cu totul nepotrivit, pentru că se amestecă lucrurile atât de mult. Certificatul verde este dat politico-administrativ, emis de stat care nu are dreptul să se amestece în autonomia bisericii. A condiționa pe Dumnezeu de un astfel act, înseamnă a așeza certificatul deasupra lui Dumnezeu. Când un stat vrea să stăpânească cele lui Dumnezeu e semnul limpede că începe statul totalitar. Dați Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu. Biserica este a lui Dumnezeu.
Îl are cap pe Iisus Hristos, nu un prim ministru, nu un președinte. Grija față de suflet de a cărui stare se ocupă tainele bisericii nu poate fi condiționată de un act administrativ, al unei entități vremelnice. În plus, să ne amintim că acest act a pornit ca o necesitate privind stric tranzitul internațional. Unde s-a ajuns? Aceeași entitate europeană care cere obligativitatea acestui act a emis recomandarea de a da uitării cuvântul Crăciun. Atunci la ce să mă gândesc? Văd că acum vaccinul este limpede că nu mai ține de competența domeniului sanitar. În acest sens, poziția bisericii a fost clar exprimată de părintele patriarh. Este o opțiune a fiecărei persoane în colaborare cu medicul. Nu biserica hotăraște dacă s-a vaccinat sau nu cineva ", a spus ÎPS Teodosie la Antena 3.

Întrebat ce va face dacă se va impune totuși certificatul verde la intrarea în biserică, ÎPS Teodosie a spus: „Eu îi voi primi pe toți. „Pe cel ce vine la mine nu-l voi da afară", spune Mântuitorul. Cel care conduce Biserica este Mântuitorul Isus Hristos. Acesta este un abuz, o imixtiune în treburile bisericii. Nu trebuie să împărțim lumea în vaccinați și nevaccinați. E prea mare această tendință de dezbinare. Statul are datoria să ne unească, nu să ne dezbine", a mai spus ÎPS Teodosie. 

ÎPS Teodosie, mesaj pentru autorități

„Aș dori ca politicienii cu oamenii de administrație și alții din țara asta să nu se împotrivească lui Dumnezeu. Este un abuz, o îndrăzneală prea mare. Mi-e milă de ei că Dumnezeu nu se lasă batjocorit, când atâția oameni îl caută pe Dumnezeu. Și mie mi se plâng oamenii. Trebuie să avem în toate o prudență, o logică, un discernământ. Dacă vaccinul acesta ar fi 100% binefăcător nu aș avea nimic împotrivă. Nici firma nu și-l asumă", a mai spus ÎPS Teodosie la Antena 3.

PS Paisie Lugojanul

PS Paisie Lugojanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a vorbit Duminica trecută, în cadrul Sfintei Liturghii, despre vremurile pe care le trăim și despre pierderea libertății. Episcopul a explicat că dacă se va ajunge la intrarea în Biserici pe baza unui certificat, atunci înseamnă „că nu mai suntem oameni”. PS Paisie Lugojeanul a amintit și de protestele din toată lumea împotriva introducerii certificatului verde, afirmând că ele se referă la libertate. „Sper să nu ajungem la ceea ce se implementează și anume să venim cu un certificat la Biserică. Dacă vom ajunge la acest nivel, înseamnă că nu mai suntem oameni. Libertatea cu care ne-a înzestrat Dumnezeu, în numele unei siguranțe care nu există…

Dacă o să ajungem să venim la Biserică în baza unui certificat, înseamnă că libertatea noastră a apus. Nu cu mult timp în urmă, cu doar 32 de ani, această piață era plină de sângele martirilor care rosteau „Tatăl nostru”. Sistemul nostru de învățământ a avut grijă să se vorbească despre vedete de film și televiziune, nu despre istoria poporului român. Vremurile pe care le trăim le trăim din cauza nevredniciei noastre. Ați auzit ce se întâmplă prin Austria, Spania, Italia și în alte părți. Sute de mii de oameni, milioane, manifestează pentru libertate. Nu împotriva unui vaccin, ci pentru libertate: să nu se introducă acest pașaport verde. La noi se doarme foarte bine”, a cuvântat episcopul.

PS Paisie i-a criticat pe cei care au făcut și fac regulile pentru comportamentul creștinilor în Biserici, considerându-le iraționale. Episcopul bănățean a criticat tentativele de a obliga oamenii să se vaccineze, explicând că binele nu se face niciodată cu forța. „Conștiința libertății noastre, dacă o pierdem, ne-am pierdut valoarea de persoane umane. Unii care n-au habar de Hristos, de Dumnezeul creștinilor, ne fac reguli pentru participarea la slujbele Bisericii. Nu vorbesc împotriva unei vaccinări sau pentru, ci împotriva obligației sau obligării de a supune omul unui act medical pe care nu dorește să-l primească. Ca să vedeți ipocrizia și lipsa de rațiune a celor care zic că ne asigură siguranța. Nu este nimic logic în ceea ce se întâmplă. Binele cu forța. Naziștii și Hitler au zis că vor face bine poporului german. Și știm ce ce-a ieșit.

Și comuniștii au vrut să facă binele cu forța. Au luat pământul părinților noștri și cine n-a vrut să se înscrie la colectiv a fost schingiuit, trimiși în închisoare și omorâți. În numele binelui! Când binele ni se propovăduiește cu forța și ni se bagă pe gât cu parul, trebuie să ne întrebăm dacă este firesc. Și dacă nu mai avem atâta conștiință să nu ne întrebăm dacă ne putem ruga lui Dumnezeu decât pe baza unei hârtii, atunci ne merităm soarta. Am ajuns să trăim într-o frică cumplită: nu ne mai vedem, stăm la distanță, întrebăm dacă este vaccinat, dacă este testat”, a continuat PS Paisie.

La final, el i-a invitat pe oamenii prezenți la Biserică să compare vremurile de azi cu cele de dinainte de 1989: „Înainte de 89 aveam o cartelă și cumpăram două pâini. Acum se propovăduiește că nu mai ai voie să intri într-un magazin dacă nu ai un pașaport verde. Când a fost mai rău?”

Cuvântul Episcopului bănățean vine în contextul unei scrisori deschise semnate de 70 de personalități din lumea românească, adresată Sf. Sinod al BOR, pe tema certificatului verde la locul de muncă.

PS Iustin, Episcopul Maramureșului: Cu certificatul verde, așa era cu carnetul de partid. S-a înverzit carnetul acuma, trebuie să fie nu roșu, ci verde

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a ținut un cuvânt de învățătură la Biserica „Sfântul Proroc Ilie” din Municipiul Baia Mare în care a vorbit despre discuțiile Comisiei Europene care tind să cenzureze orice e legat de creștinism și despre certificatul verde care „nu poate fi introdus în Biserică”. „La Bruxelles este o dispută ca să nu se mai folosească cuvântul Crăciun și Paști. Aberant. Aberant și demonic. Cum să nu numești Nașterea Domnului „Crăciun” și cum să nu numești Învierea Domnului „Paști”? Ce să zicem că e la „Crăciun”? Moș Gerilă, cum au zis comuniștii de stil vechi? Că sunt „sărbători de iarnă laice”? Nu, pentru noi este Crăciunul, este colindul, este Nașterea Domnului și ne pregătim pentru acest praznic mare și sfânt și nu-i luăm pe ei în seamă.

Nu vă temeți! N-au ce căuta în rânduiala noastră sfântă. Nu ne pot impune nimic. Avem o Biserică prea puternică, prea hotărâtă, prea sfântă, care este a poporului și care are grijă de popor și care nu va accepta aceste jocuri diabolice pe care le fac oameni fără Dumnezeu. Pentru noi, cei ce am trecut prin comunism, ne-a ajuns 45 de ani când am navigat cum am putut”, a spus Ierarhul maramureșean.

Acesta a precizat că până și comunismul a putut fi cucerit de creștinism și de aceea nu trebuie să ne temem. „Comunismul n-a glumit, c-a venit cu tancurile și nu ne-a fost ușor. Biserica a fost înțeleaptă și a știut să conviețuiască cu un regim ostil; chiar să-l cucerească și să supraviețuiască lui. De ce zic să-l cucerească? Pentru că membrii de partid n-au fost atei. Recensământul din ’92 – toți comuniștii s-au declarat creștini. Înseamnă că Biserica i-a cucerit”, a declarat Preasfințitul Părinte.

Legat de certificatul verde, Arhiereul s-a poziționat ferm împotriva introducerii acestuia în cadrul Bisericii, spunând că nu crede că autoritățile vor avea „întunecimea” să îl impună. „Au avut, săracii, un carnet de partid în buzunar că trebuiau… așa ca și acuma cu vaccinul. Trebuiau să aibă un loc de muncă. Aceeași poveste este și astăzi cu certificatul verde. Să nu zic „cu vaccinul”, că nu sunt „anti-vaccinist”… Mă vaccinez în fiecare toamnă anti-gripal. Cu certificatul verde, așa era cu carnetul de partid. S-a înverzit carnetul acuma, trebuie să fie nu roșu, ci verde. Biserica nu va aplica. Din nou vorbesc, cum am spus de Crăciun. Biserica nu va aplica o astfel de decizie. Nici conducătorii noștri nu cred că vor avea întunecimea, imprudența și neglijența și sfidarea ca să ceară poporului român să prezinte documente când intră la Biserică. Nu se va întâmpla! Să fiți fără grijă. O spun eu, din Maramureș. Și să știți că ce spune Maramureșul contează. Nu se va întâmpla și să nu vă fie teamă, nu vă tulburați”, a transmis Ierarhul.

În încheierea mesajului de încurajare, acesta a subliniat faptul că Biserica se trăiește cu libertate, demnitate, credință și iubire și că trebuie să luptăm pentru acestea. „Pentru că Dumnezeu este cu noi și Biserica este a noastră, nu e a lor. Este a voastră. A lui Hristos și a poporului. Clerul o slujește. Nici măcar nu e clerului Biserica, e a poporului lui Dumnezeu. Poporul e suveran. Așa înțelegem noi să trăim în Biserica lui Hristos – cu libertate, demnitate, credință, pace, iubire, iertare, înțelegere față de toată lumea, nu judecăm pe nimeni. Iubim pe toată lumea, ne rugăm pentru toți oamenii, dar vrem să ne fie respectate toate rânduielile noastre. Și pentru asta suntem dispuși să luptăm”, a spus Preasfințitul Iustin, în cuvântarea sa.

 

03-12-2021


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu